Beltegoed.

Jill heeft al een mobieltje sinds ze 8 jaar is. Idioot jong misschien, maar wel erg handig.

Voorjaar 2008 ging ik weg bij mijn ex en woonden Jill en ik tijdelijk aan de andere kant van de stad. Ik bracht haar op de fiets naar het nabijgelegen busstation en zij reed in 10 minuutjes met de bus naar school. We hadden ook samen naar school kunnen fietsen, maar dan had ik eerst 6 kilometer heen en dan weer 6 terug moeten fietsen. En dat 2 keer per dag. En Jill in haar uppie dwars door de stad te laten fietsen, was geen optie. In ieder geval: omdat ik zeker wilde weten dat ze veilig aankwam én ‘s middags weer in de bus stapte, wilde ik een telefoon voor haar.

Dat mobieltje bleek voor meer zaken erg bruikbaar. In plaats van de halve wijk doorfietsen om je kind te zeggen dat het eten klaar is en bij thuiskomst verpieterde groente aan te treffen omdat je haar nergens kon vinden omdat ze uiteraard ergens binnen was gaan spelen en niet in het beloofde speeltuintje zat, kon ik haar nu gewoon bellen. ‘Liefje, kom je nu naar huis? We kunnen over 10 minuutjes eten.’

Dochterlief leren sms’en bleek ook superhandig. Ik vond het namelijk niet prettig als ik net in iemands vagina of oor (of elke andere willekeurige holte) stond te turen en mijn telefoon ging af omdat er iets totaal niet spoeds gevraagd moest worden… “Mam, Ilse is bij ons en mogen we die koeken op het aanrecht liggen opeten?”

Nu sms’t ze me dat. Vragen van deze categorie hoeven mijns inziens niet meteen te worden beantwoord. En daarmee zijn mijn patiënten het eens.

Dat soort vragen sms’en mag overigens uitsluitend en alleen als ik werk of langer dan een uurtje weg ben. Niet als ik even een kwartiertje het pand verlaten heb omdat ik iets bij AH ben vergeten.

Ik heb ze gehad hoor, terwijl in in de rij stond: ‘Mag ik een snoepje mam? x’

Zucht.

Sms’en is niet meer voldoende als je 13 bent. Dan moet er gewhatsappt worden.

Van mij kreeg ze dus mooi geen internetbundel. Hou op zeg. Ik zou dan moeten betalen zodat ze kinderen waar ze 6-7 uur per dag naast zit op school, eenmaal thuisgekomen kan vragen wat ze aan het doen zijn of op tv kijken? No way. Ze heeft al jaren een abonnement van 2,50 per maand en wat ze meer belt, moet ze me terugbetalen.

Bellen is voor spoed/nood en niet ter ontspanning.

En dus kocht het wicht van haar laatste verjaardagsgeld een Samsung Y omdat deze in tegenstelling tot haar oude mobieltje WIFI heeft.

Ik dacht dat ik alles netjes had uitgevinkt, dat ze alleen middels WIFI op het net kon.

Niet dus.

‘Mam, er staat steeds in de rechterbovenhoek 3G. Hoort dat?’ vroeg Jillebil me nadat ze de telefoon al enkele dagen in haar bezit had.

Nee dus, dat hoorde niet.

In 3 dagen tijd bleek ze al voor 9 euro verbruikt te hebben.

Man, wat ben ik blij dat we er op tijd bij waren…

44 thoughts on “Beltegoed.

 1. Dat loopt inderdaad aardig op. Mijn dochter wilde ook internetten, maar alleen via de wifi bij haar thuis en bij ons thuis. Haar beltegoed liep ook onverklaarbaar terug en dat bleek ook te komen doordat de telefoon automatisch het GSMnet koos als hij buiten bereik van de WIFI was. Dat uitzetten was ook de oplossing.

 2. Het is misschien wel jong maar jij ging er goed mee om. Niet voor gebruik voor onzin dingen. Nu wordt dat natuurlijk een stuk moeilijker om het in de hand te houden, vooral als al haar vriendinnen anders ermee omgaan.

  Gelukkig dat zij en jullie er op tijd bij waren;-)

  1. Voorlopig houdt ze die bundel van 2.50. Ik ben best bereid in de toekomst een stapje (0f 2) omhoog te gaan, maar verder ook niet. Ik denk dan ook dat ik overstap naar een provider waar je een plafond kunt instellen, tot hier en niet verder. Nu moet ze alles wat ze er overheen gaat, mij betalen van haar zakgeld. Ik heb zelf een bundel van 8 euro in de maand en die maak ik niet eens op. Bellen vind ik prima, maar niet voor leutergesprekken. En ze kan vanuit huis gratis mailen en appen. Waarom zou ze dat onderweg moeten doen? Wat kan er zó belangrijk zijn? Deze moeder is best gul, maar niet op dit gebied 😉

   1. Toch nog best gul als je een stapje of 2 omhoog wilt gaan.

    Tja ik kan weinig verzinnen wat belangrijk kan zijn, alleen voor de jeugd zijn er heel veel belangrijke dingen. Denk ik dan, weet het ook niet. Toen ik die leeftijd had waren er nog geen mobiel en al dat wat er nu is. En ik heb het ook gered zonder. Maar ja nu is het er wel.

    Moet zeggen dat je het toch al die jaren goed heb gedaan en dat Jill er anders mee omgaat dan wat je vaak bij andere leeftijdgenootjes ziet.

 3. Wat goed dat je dat zo snel in de gaten had. Hier heeft het ons zo ongeveer 40 euries gekost voordat dochterlief haar mobiel op de goede instelling stond. Ben benieuwd hoe lang ze tevreden blijft met alleen maar wifi thuis . Want natuurlijk zijn er zaken ook heul belangrijk op plekken zonder gratis wifi, dat jij dat niet snapt Klivia 🙂

 4. Mijn stiefzoon nu 14 jaar bijna 15 heeft toen hij 13 was een I phone gehad van zijn moeder met een abonement, dat gaat natuurlijk fout. Hij had een mooi verhaal opgehangen bij zijn moeder en die was daar keihard ingetrapt. Natuurlijk ging hij flink over zijn bundel heen. Daarnaast ging het ding ook stuk omdat hij hem laat vallen. Pff en dan de houding als dat gebeurt echt tenenkrommend. Gelukkig sprak mijn man hem daar ook flink op aan. Inmiddels is de iphone gerepareerd, heeft hij dan weer voor zijn verjaardag van ons gehad. Half jaar later is hij weer stuk en moet er weer een nieuw voorkantje op. Hij had nog 26 euro en een nieuw voorkantje kost 36 euro. Ik zei tegen mijn man dat hij dan de rest ook zelf moet betalen. Mijn man vond dat onzin omdat hij van ons geen zakgeld of iets dergelijks krijg. Tja en dan kan ik er iets van vinden maar het is niet mijn kind. Wat mij betreft had die I phone er al lang al uit gegaan. was hij er uberhaupt niet gekomen. En als er iets mee gebeurt dan moet hij het zelf oplossen en niet de volwassenen. Maar jja ik ben niet in de positie om dat ding weg te gooien. Met onze twee kinderen gaat dat anders en inderdaad vind ik zoals jij het doet een hartstikke goed voorbeeld. Maar wat mij betreft zo laat mogelijk.

  Fijne dag nog

  1. Wij hadden hier ook zo’n “discussie”. Jill kocht die Samsung, maar de simlock moest er wel even af, kosten 15 euro. Die heeft ze zelf moeten betalen. Vlam wilde dat doen, ik was het daar NIET mee eens. Zij wil luxe, dan moet ze dat zelf bekostigen. Als hij door onzorgvuldig gebruik kapot zou gaan, moet ze dat ook zelf betalen. Ik geef jou dus groot gelijk!

 5. Dat overkwam Oudste EN mijzelve toen hij en ik net een smartphone hadden. Ik was daarna een tijdje als de dood voor de symbooltjes in de rechterbovenhoek. Nu ik er wat meer in thuis ben, en zelfs een smartphone van het werk heb, maar je mij de pies niet meer lauw. Ik weet precies wat ik moet en kan.

  Oudste heeft bijna drie maanden zijn iPhone stuk gehad. Ik vond het helemaal niet fijn! ( hij vond het overigens ook ‘niet fijn’) Nu hij zijn speledingetje weer terug heeft, ben ik ook een stuk geruster, zeker als hij bij nacht en ontij op pad is. Niet dat ik wakker lag, maar het geeft mij een iets prettiger gevoel dat hij ons onder bereik heeft.

  Ik moet wel zeggen dat ik de omweg die Oudste vond ook wel weer humoristisch vond: Ik kreeg een Whatsapp van zijn vriendje: “Oudste vraagt of je even op Facebook wil kijken”. En dat terwijl ik gewoon messenger heb.. 🙂

 6. Ja super handig die dingen…..nee meen ik…en je had groot gelijk op die leeftijd!!
  Zoonlief had bij zijn eerste mobiel ook 15 euro extra beltegoed…juist die waren dus binnen n uur al op want ja, wat is n mobiel zonder stoere ringtone….was n wijze les…over de rest van de overschreden tarieven zullen we t maar niet meer hebben* slik*
  Nadat zijn 1ste abonnement na 2 jaar voorbij was en hij de zeer gewilde BlackBerry koos was dat probleem voorbij en kon hij t zelf in de gaten houden.

 7. De smartphones zijn natuurlijk überhandig. En een abo met internet kost tegenwoordig bijna niets meer. Een app er op om het verbruik te monitoren, en je bent klaar.

 8. Mh, kan hard gaan dan. Hoewel ik zelf nog steeds voor een euro of acht in de maand weet te internetten/bellen/appen op mijn telefoon?!?? (Gelukkig hebben we thuis wifi en ben ik daar vaak!)

 9. Dan val je met je 9 euro nog reuze mee, afgelopen december kreeg mijn dochter mijn oude blackberry, manlief zou even instellen dat ze alleen op de wifi kon.
  Toen we de rekening kregen sloegen we steil achter over 111 euro i.p.v de gebruikelijke 10 euro. Bij navraag bleek het helemaal niet goed ingesteld. Ze waren erg coulant bij de provider en nu heeft ze een internetbundel erbij.

 10. Als ik die tarieven zo hoor, 2.50€ en jij 8.00€, dan kan ik alleen maar besluiten dat de abonnementen bij ons een stuk duurder zijn ! Wij hebben hier elk een bundel van 10€ per maand met onbeperkt sms’sen en een half uurtje gratis bellen. Maar tegen dat de oudste op kamers gaat wonen, dan wordt dat half uurtje bellen veel te weinig. Dus we zullen nog naar een duurdere bundel moeten overschakelen.
  Internet op gsm daar passen we hier (nog) voor.

 11. Die 9 euro valt inderdaad dan nog mee. Hier allebei een eenvoudig mobieltje waarmee kan worden gebeld en ge-smst, en dat vinden we prima; maar ja, wij hebben er dan ook allebei een ipad bij, en zo’n groter scherm is toch echt makkelijker 😉

 12. Mijn jongens hebben beiden een prepaid geval… alleen bellen en sms-sen… Oudste doet rustig een half jaar met 10 euro beltegoed + 10 euro bonustegoed… maar Jongste?? die presteert het om die hele 20 euro in een week er door te jassen…. gevolg is dat hij niet meer kan bellen/sms-sen en dus zijn telefoon niet meer meeneemt….daar moet ik nog eens een oplossing voor vinden…

  Evengoed knap dat jullie het zo snel doorhadden….. mijn mam heeft daar 2 maanden/95 euro over gedaan 🙂 …”.want bij de MediaMarkt hebben ze het heus wel goed ingesteld hoor Marjan…..”

  De zon schijnt! Ik ga de luie stoel neerzetten… en er zelf lekker inzitten.
  Fijn weekend!.

 13. Wij gaan hier wat anders mee om. Zoon heeft sinds de brugklas een HTC en daar is hij heel zuinig op. Hij wilde een iphone maar als je daar naar kijkt is die al stuk. Het abbo dat erbij hoort geeft hem genoeg belminuten of data. Wij betalen hier maandelijk EUR 12,50 voor. Het is wel een abbo maar op is op en dan moet ie wachten tot het nieuwe tegoed weer is begeschreven. Is overigens nog nooit gebeurd, hij gaat er goed mee om. In de brugklas van zoon hebben ze een whats app kring met alle kinderen in en daar staan best wel belangrijke berichtjes in af en toe. Ook staat zijn rooster online en wijzigingen daarin checkt hij iedere morgen via zijn mobiel (wifi want thuis) maar ook op school tijdens de pauze etc. Hij kan er vast wel zonder maar wij hebben er geen (financiele) problemen mee. Waarschijnlijk verwennen wij zoon, ook al was hij de laatste in zijn (basisschool) klas die een mobiel had. Ik heb zelf ook de Samsung Y sinds moederdag vorig jaar (daarvoor een simpele nokia) en ik wil nooit meer zonder. Ik app heel wat af en hoef nooit bij te betalen.

  1. Jill kan dat allemaal thuis doen, op wifi, op telefoon, laptop of tablet. Dus waarom zou ik meer dan die 2,50 gaan betalen? Alles kan gewoon thuis of daar waar ze het net op kan.

   1. Ja dat is idd een keuze. Overigens zit in die EUR 12,50 de kosten voor de mobiel. Abbo is EUR 7,50 pm. Zoals ik al schreef wij verwennen hem, hij krijgt ook EUR 7,00 per week zakgeld. Kanttekening is wel dat zoon in het Gooi op school zit en daar is dat nog aan de lage kant, maar genoeg is genoeg.

 14. Goede opvoeding hoor, om haar zo leren om te gaan met het gebruik van een telefoon en de kosten die daar aan verbonden kunnen zijn. Goed ook van Jill dat ze naar je toe kwam en het niet vertrouwde, voor ’t zelfde geld had ze er geen erg in gehad en was de rekening stukken hoger opgelopen.

  Ik had het afgelopen zomer. Voor het eerst een smartphone, wel met beltegoed er op. Had er een tientje op gezet, maar dat was na 4 dagen al op. En ik had toch nauwelijks gebeld. Bleek ook de 3G aan te staan…
  Hier zet ik zo eens in de maand / 6 weken omgerekend zo’n 5 tot 6 euro op m’n telefoon. Voor de rest gebruik ik vooral het wifi thuis en op het werk.

 15. Het lijkt wel of elke vorm van communicatie bedoeld is om mensen erin te luizen. Met mijn dochter hebben we hetzelfde gehad. Toen zij een jaar geleden voor haar verjaardag een nieuw smartphone kreeg, stond het toestel ook ingesteld op 3G. Voor we daar achterkwamen…!
  Nu heeft ze een abonnement voor 9.95 per maand, en op = op,. Van andere ouders hoor ik dat ze gemiddeld 60 of 70 euro per maand moeten betalen voor hun zoon/dochter. Kijk, daar trappen wij natuurlijk niet in!

 16. A close call dus! Wij hebben gezegd vanaf je 12de krijg je er eentje! Maar we zullen het ook wil moeten inperken, hem kennende. Een taterwater gelijk zijn papa!!

 17. haha, ja, moderne tijden he, hoe zijn wij wel groot geworden?
  Vaste tijden eten en zo, en briefjes neerleggen!

 18. Ha Zuster Klivia,

  Ja ze groeien er gewoon mee op, net als zij in onze jeugd, alleen een nacht radio luisterde koste niet veel.
  Gelukkig regelen de jongens het nu zelf, ik hou het totaal niet meer bij. oma

 19. Oei, dan is het nog net te overzien, dan ben je echt niet blij hoor. Maar Wifi is wel prettig. Dan kunnen ze ook niet de hele dag op internet. En het kost niets extra’s.

  fvffffr6eeddrre4`11223r4578900-=jfeas (even een berichtje van Shirel, ging toch over een dochter vond ze… ;-))

  Love As Always
  Di Mario en Shirel

 20. Mijn nichtje gaf haar toen tienjarige zoon een mobieltje met abonnement. En schrok zich te pletter van de eerste rekening. Vervolgens kreeg zoonlief enorm op z’n kop en moest alles terugbetalen van zijn zakgeld. Dat vond ik heeeeel oneerlijk, hij had gewoon geen weet van wat het kostte en ik vond dat zij zelf niet zo dom had moeten zijn. Geef het kind eerst een prepaid, zodat ie kan leren hoe snel je beltegoed op is.

  1. Klopt, dat had ze beter kunnen doen. Een kind kan dat niet overzien. Hier alles uitgelegd, laten zien, verteld hoeveel ze per dag kan bellen zonder dat de kosten buiten haar bundel vallen.

 21. Ik heb hier al verhalen gehoord van vriendinnen wiens dochter onbewust (maar dan echt onbewust) meer dan 80 euro verbruikt had. Ook niet fijn. Mijn dochters gaan op de wifi thuis en ze weten dat ze moeten opletten. Ik heb zelf maar een gewoon gsm’pje, dus ik ken er niet eens wat van. Maar tot nu toe gaat het goed.

 22. Hi Kliefje,

  Eerst mobiel voor de noodzaak van bereikbaarheid en veiligheid, dus prepaid. Nu zit oudste in 4 gym en nu heeft hij een mooie telefoon met een klein abbo en wat daaroverheen gaat betaalt hij zelf. Ze zeggen dan wel dat het allemaal weinig kost maar als ik hier met ons gezin 5 personen een abbo van 10,– per maand zou nemen dan kost me dat toch € 600 per jaar …. grotendeels voor de fun… no way. Bij middelste 2 gym hebben we nu toch ook besloten dat hij miv volgend jaar een ander abbo krijgt om te kunnen whatsappen, want hij is de enige in de klas die dat niet heeft en valt hierdoor buiten de communicatiestroom en dat is af en toe heel vervelend. Hij is gelukkig wel het serieuze type die ook voorzichtig en verstandig is met een mobieltje, maar anders had hij echt nog even moeten wachten. Ik ga zelf niet over want anders moet ik al die whatsapp-onzin van de kids volgen. Als ze me echt iets te melden hebben moeten ze me maar ouderwets bellen of sms-en.

  Wij kopen overigens onze telefoons bij een echte winkel waar ze je even uitleggen wat je uit moet zetten etc. en waar je met vragen heen kunt. Nee het is dan niet de bodemprijs voor het toestel, maar wel de service.

  groetjes,

  Dorothé

 23. Wij geven de jongens een mobiel ze naar de middelbareschool gaan, maar begrijp jouw redenen om het eerder te doen. Zoon is al druk aan het kijken en vergelijken, want het is bijna zover. Ook wij hebben ervaring met hoge rekeningen van oudste. Keertje op vakantie in Frankrijk had hij een vriendinnetje in NL en belde daar af en toe mee. Rekening: €350. Kuch. Overkomt ons dus nooit meer:-)

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s