Schatje.

Gisteren had ik het er nog over met Vlam: ik kan me niet heugen dat hij me ooit bij mijn voornaam heeft genoemd. Misschien ooit eens bij de eerste en/of tweede date, daarna ben ik gedoopt tot schat.

Ik noem hem eigenlijk altijd zoals hij heet, zeg zelden iets koosnaamperigs, meestal doe ik het alleen met een dikke knipoog. Dan begin ik een mailtje met ‘honingbijtje’ of ‘liefjepiefje’. Irl is het in 99 van de 100 gevallen gewoon Vlam (zo heet hij natuurlijk niet echt, red.) Omdat zijn naam maar één lettergreep heeft, valt er zelfs niks af te korten.

Goed, ik ben dus schat. Maar hij noemt Jill ook zo, dus één en ander schept wel eens verwarring. Dan draven we allebei op als hij ons roept. En willen we alle twee de boter aangeven.

Ik vind het meer dan stom als mensen die ik niet ken me een koosnaampje geven. Het komt een beetje denigrerend over eerlijk gezegd. Alsof ze me niet serieus nemen.

Vlam heeft een vriend die iedereen, incluis mij, ook schat noemt. Ik heb hem in 3 jaar tijd misschien 10 keer gezien, maar werd vanaf ontmoeting één al niet meer als mezelf aangesproken.

Ik hoor hem ook iedereen om hem heen zo noemen, tot aan de mevrouw die de bitterballen rondbrengt en dan vind ik het eerlijk gezegd heel stom overkomen.

Die naam heeft dan meteen nul waarde meer.

Ik noem alleen mensen die me heel dicht bij staan, anders. In de Van Dale staat ook dit over het woord ‘schatje’: (m,v) iemand die een ander bijzonder na aan het hart ligt; geliefde.

Dát bedoel ik dus.

Ik voel niks voor de bakker of de eerder genoemde bitterballenmevrouw.

De titels ‘schatje’, ‘lieverd’ en aanverwante titels, wens ik zelf alleen van vrienden, familie of echtgenoten te krijgen. Op de één of andere manier klinkt het lullig als een (semi) onbekend iemand me zo noemt.

Toen ik achter de bar werkte werd ik te pas en te onpas ‘schoonheid’ genoemd. Erg irritant. Ik heb namelijk gewoon een naam. En als je die niet kent, mag ‘mevrouw’ ook. Daar luister ik ook naar. Nou moet je in de horeca je daar over heen zetten, het is heel normaal dat mensen je liefkozend aanspreken, of je voornaam afkorten tot iets idioots.

Ik heb ook veel patiënten die mijn voornaam afkorten tot één lettergreep. Van de ene kan ik het hebben, van de ander gaat mijn nekhaar overeind staan. Het hangt ook een beetje af van de context waarin ze het doen en hoe hun gedrag verder is.

Ook erg is: mevrouwtje.

Klusjesmannen hebben vaak de neiging je ‘mevrouwtje’ te noemen. Ik krijg er een waas van voor mijn ogen. Ik vind het zó neerbuigend overkomen. Alsof je een hulpeloos dom kippetje bent. Bah! “Niks aan het handje mevrouwtje, daar help ik u zó vanaf!”.

Ik moet dan altijd sterk de neiging onderdrukken op zijn Miss Piggy’s voluit uit te halen en de betreffende klusjesman op zijn gezicht te meppen.

Oeps. Sorry schat.

Icepack?

62 thoughts on “Schatje.

 1. Goedemorgen Zuster,
  Ik heb zo’n collega die iedere vrouw met schat aanspreekt, je kent het soort wel; midden 40, volop midlife crisis, bijna aan z’n 3e leg toe want de “schatjes” zwermen om hem heen omdat hij een dikke ( lease) BMW rijdt, er goed uit ziet ( en dat weet) en ook nog eens een vet salaris verdiend. Ik krijg altijd braakneigingen als ik hem bezig zie met zijn popie jopie praktijken dan denk ik altijd: man dit heb jij allemaal niet nodig want in wezen ben je best een aardige vent!
  Werk ze vandaag,
  Groetjes,
  Sylvia

 2. ‘k Hoop dat je je patiënten ook niet in de wij-vorm aanspreekt ;), ‘wij gaan even een spuit zetten,’
  ‘k denk ’t niet
  groet

 3. Toen ik net bij de Engelse bank ging werken (late middeleeuwen…) werd er op de telefoonlijst onderscheid gemaakt tussen getrouwde en ongetrouwde vrouwen, Mijn eerste actie wat het gelijkstellen van de dames. De opmerking: anders noemen we de ongetrouwde mannen maar “jongeheren” zijn ze overstag gegaan. Kun je nagaan hoe ik reageer als iemand me schat noemt..

 4. Toen ik net bij de Engelse bank ging werken (late middeleeuwen…) werd er op de telefoonlijst onderscheid gemaakt tussen getrouwde en ongetrouwde vrouwen, Mijn eerste actie wat het gelijkstellen van de dames. De opmerking: anders noemen we de ongetrouwde mannen maar “jongeheren” zijn ze overstag gegaan. Kun je nagaan hoe ik reageer als iemand me schat noemt..

 5. Als ik een vrouw was en werd mevrouwtje genoemd zou ik hem onmiddellijk ‘mannetje’ gaan noemen. Die ‘schat’-vriend zou ik zelf ‘snoezepoes’ of zoiets noemen. Gelijke munt terugbetalen als je het niet aanstaat.

 6. Toegegeven: ik zeg ook makkelijk schat, maar niet tegen onbekende. Of ik zeg: “Je bent een engel” (zei ik laatst tegen een collega toen ik hem dankbaar was, zonder te beseffen dat dat erg afgezaagd was met de achternaam Engel, oeps)

  Mijn naam is enorm vaak afgekort tot Lau. En in mijn puberjaren had ik daar echt moeite mee. Standaard spreuk, hoe slecht, als een jongen uit de klas me weer zo noemde: “Ik ben niet lau(w), ik ben heet”. Hoe heb ik dat verzonnen?

  Lautje kwam ook regelmatig terug en gek genoeg heb ik daar nu minder moeite mee dan vroeger. Maar wel alleen als mensen me enigszins kennen en het gewoon lief klinkt.

 7. Mijn moeder is mijn naam vergeten
  Mijn moeder is mijn naam vergeten,
  mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
  Hoe moet ik mij geborgen weten?

  Noem mij, bevestig mijn bestaan,
  laat mijn naam zijn als een keten.
  Noem mij, noem mij, spreek mij aan,
  o, noem mij bij mijn diepste naam.

  Voor wie ik liefheb, wil ik heten.

  … Voor wie ik liefheb wil ik heten …

  van Neeltje Maria Min

  1. Wow, die komt binnen. Mooi zeg! (lees al een jaar mee maar het komt maar niet van ontlurken…ben 33, heb een zoon en een dochter)

   Toffe blog, Kliefje!

 8. Mijn naam wordt door velen afgekort tot een verkleining van 1/3e. Als anderen dan mijn (schoon)ouders of Senior dat doen, gaan mijn nekharen overeind staan….
  NIemand noemde me ooit mevrouwtje. Gelukkig maar! Idd denigrerend!
  Als ik hier echter ‘schatzie’ roep, reageren Junior zowel als Senior….. aiaia….. foute boel dus:)

  Maar Miss Piggy is enorm tof!:) Hit ‘m !

 9. als ik je schatje noem pas dan maar op.want dan ben ik meestal cynisch of sjagrijnig. Er zit daar bij mij een nogal grimmige ondertoon aan.

 10. Die koosnaampjes vind ik echt verschrikkelijk. Wij hebben ze niet voor elkaar. Gelukkig. Soms doen wij het ook met een vette knipoog en noemen we elkaar mopje, honey, pumpkin, schatje of lekker ding.

 11. Die vriend van Vlam die iedereen schat noemt heeft gewoon een slecht geheugen, vandaar dat hij iedereen schat noemt ;p.

 12. Zo herkenbaar die nekharen omhoog gaan staan bij dit zo uitspraken. Brrrr
  Er zijn er gelukkig maar weinig die mijn naam verkleinen. Vaak doe of ik het gewoon niet hoor als ze dat doen. Heb ik wel een slechte bui. En mevrouwtje, als ze mij zo noemen kijk ik ze een beetje wazig aan, vaak is dat genoeg.

 13. Ieuw: mevrouwtje, ik krijg er kippenvel van! Net als iedereen schatje noemen, dan heeft het woord inderdaad nul waarde meer voor je lief als je het te pas en te onpas gebruikt.

 14. Mijn vader noemt me Maedje, dat vind ik zó speciaal. Mijn jongste broer zegt altijd Zus. Voor de rest geen afkortingen oid.

 15. Schat hoor ik hier ook wel, maar dan vanuit de keuken, wanneer manlief iets niet kan vinden ( dus ik hoor t regelmatig. Mop komt ook regelmatig voorbij. Mijn voornaam zegt hij alleen tegen onbekenden en hij noemde me als eerste al heel snel Zjiet. Omdat ik de jongste ben in de familie zowel aan vaders-als aan moeders kant, weet ik niet beter of ik heette Brigitje, dit tot groot vermaak van zoonlief die me dus vanaf dat hij 12 is Zjietje noemt…zo ook zijn vrienden…heb daar wel even aan moeten wennen maar t hoort gewoon bij hem.
  Miss Piggy, geweldig…op mn werk werd ik vroeger ook wel eens juffie genoemd, tenenkrommend …maar alleen oudere vrouwen noemden me zo, nooit de mannen.
  Geniet van t weer en n fijne dag Kliefje :))

 16. Goed blogje! Vreselijk dat gehijg in je nek en die arm om je schouder: nee schat, dat staat er niet! Herinnering: heb eens een vrouw verpleegd die heel boos werd als je haar met mevrouw aansprak en alleen maar reageerde als je mejuffrouw zei. !?!? Zij ging in haar beleving nog verder dan Aletta Jacobs: ze was zichzelf en dus van niemand. ?!?! 😉
  Vlam: is schat1 en schat2 te doen? GroetZ10 (haha, een kleinere afkorting is er niet, alleen lastig te begrijpen voor bijvoorbeeld een franstalig persoon)

 17. De echtgenoot durfde me vroeger wel eens Mary te noemen, om er dan bloody Mary van te maken als ik ongesteld was. Woehahahaha en lachen dat ik dan deed. NIET !! dus !!

 18. Ik werk in de horeca en krijg vaak genoeg de naam schat of schoonheid. Wanneer mensen te beroerd zijn een naam te verzinnen of het woord mevrouw te lang vinden, roepen ze gewoon hee als ze net 5 seconden aan een tafel zitten, vervolgens zwaai ik vrolijk naar ze en laat die mensen 3 minuten extra wachten voordat ik de bestelling kom opnemen. 🙂

 19. Dat geschat te pas en te onpas kan ik ook niet hebben, dat is iets voor vriendlief, verder hoeft het voor mij niet. Ik heb een collega die weleens mensen van maatschappijen aan ons moet voorstellen en ons dan gewoon dit vrouwtje noemt… pfff, heb hem er al tig keer op aangesproken dat ik een voornaam heb en dat vrouwtje wel heel denigrerend overkomt maar hij blijft doorgaan… Hoogst irritant…

 20. Hi Klief,

  Moest ongelooflijk lachen om je vanochtend. Ik zie het echt voor me. Ik denk dat de woordmisbruikers het niet zo slecht bedoelen allemaal. Wij trekken die conclusies immers. Ik los het op door te zeggen ‘mevrouw Jansen of in het andere geval Dorothé is de naam voor u/jou.

  groetjes,

  Dorothé

 21. Toen ik nog op kantoor werkte, heel lang geleden, had ik een werkvoorbereider en die vond het leuk om me met mijn achternaam aan te spreken. Nu heb ik een korte, één lettergreep, achternaam en hij riep dat nogal op een commando toon. Na een poosje ben ik naar hem toe gestapt en heb hem gezegd dat hij me met mijn voornaam aan mocht spreken en indien hij dat niet wilde dan maar mevrouw voor mijn achternaam moest zetten. Het hielp.

 22. Het lijkt mij ook VRESELIJK om schoonheid genoemd te worden 😉

  (ik lees hier regelmatig en ik moet zo vaak lachen om je verhalen. Ga zo door)

 23. Ik kan me herinneren dat er vroeger met mij wel 8 Marjannen in de klas zaten, en we allemaal een soort van bijnaam kregen….in mijn geval werd ik aangesproken met mijn achternaam waar -je achter werd gezet…..

  Ik ben blij dat ik nu gewoon weer Marjan kan zijn….

 24. Toch te zot voor woorden: eerst het verkleinwoord mevrouwtje en dan ineens de beschaafde u-vorm. Die man weet echt niet wat tie zegt.
  Zulks gooi ik dan maar op een grote hoop taal- anafalbeten.. ..

  Eigenlijk moet er een automatische blokkade afgaan ergens bij je hamer en stijgbeugel. Bouwvakkerstaal mag buitendeurs blijven.

 25. ‘mevrouwtje’ hihi vréselijk!!
  Thuis ben ik ook alleen maar ‘mop’ of ‘mama’ maar dat gaat allemaal nog wel.. 😉
  Leuk geschreven!

 26. ik heb niets met koosnaampjes, en noem me vooral geen ‘mevrouwtje’….dan wijs ik je gelijk op je incorrecte taalgebruik. En wel zodanig dat je het woord nooit meer durft te gebruiken. Ik had ooit een relatie en die man noemde me ‘lekkertje’, ik voelde me altijd een stukje etenswaar, ik haatte die naam…..de Mormels, die hebben een koosnaam, en voor de rest heb ik net als jij: blognamen, dat vind ik koserig genoeg.

 27. Owh.. is Vlam niet zijn echte naam 😉 Dinnetje heeft voor mij geen koosnaampjes. En andersom ook niet. Shirel noem ik vaak Nesiga. Wat prinses in het hebreeuws betekend. En Yaron.. Yaron is ons menneke. Zelf Shirel zegt het regelmatig tegen hem.

  Love As Always
  Di Mario

 28. Hm ik heb dat ‘mevrouwtje’ gelukkig nog niet gehad. Anders zou ik in staat zijn om te zeggen: ‘Nou, dat is mevrouw voor jou’ of zo. Kan daar zo niet tegen…

 29. Zou je hier moeten wonen, hier noemen ze elkaar met grote regelmaat ´reina´ (koningin), ´corazon´ (hartje) of guapa (´knapperd´). Dat zegt overigens niet heel veel, want dit laatste wordt ook door de telefoon gezegd als ze niet eens weten hoe iemand er uit ziet …

  1. Ja, klopt dat mensen in het Zuiden van Europa dara nog erger in zijn. Daar is het normaal. Ik vind het als ik op vakantie ben/vrij ben ook niet erg, accepteer het maar gewoon. Maar hier kan het echt niet vind ik…

 30. Ik vraag me nu af hoe ze dan een niet echt aantrekkelijke vrouw noemden….
  Sommige mannen hebben gewoon het verstand van een eikel
  Nu ja, elk zijn ding, maar zeker het mijne niet. Vroeger durfden ze mijn naam ook een verkrachten en van Mike werd het melk en omme duur was het melkfles tot Maaike en werd ik als het ware zelf mevrouw… ja zeg. De klepel hangt er nochtans. Nu krijg ik zelf post op de naam van mevrouw Mike…. erger kan het niet.

  Groetjes en voor één keer schat en dan nooit meer hé
  Hoor zo graag Miss Peggy ❤

  1. Ook schoonheid. Ik ken iemand die de dame achter de bar die echt te lelijk was om te helpen onweren, schoonheid noemde. De dame vroeg de man of ie een vuiltje in zijn oog had? :))

   Fijne dag Maaike! 😉

 31. Wij zeggen nooit elkaars naam tenzij we van ver roepen of boos zijn. Hier is het altijd liefje.

 32. Moest er in Engeland erg aan wennen om door elke bardame en elke winkelmevrouw ‘Love’ genoemd te worden. Mijn Lief en ik noemen elkaar doorgaans Lief. Dat schept zelden verwarring want als de één het zegt wordt doorgaans de ander bedoeld…;-)

 33. Weet je wat ik ook stom vi d? Mensen die hun eigen naam afkorten tot iets gezelligs. Aan de andere kant, als man of zo mijn hele voornaam gebruikt is ee meestal iets mis, gaha.

 34. Koosnaampjes kunnen heel irritant overkomen als je ze niet goed gebruikt. Manlief noemt mij altijd schatje … maar soms op een verkeerd tijdstip en op een bepaalde manier dat ik denk: doe ff normaal man! Maar soms zegt hij het op een bepaald moment op een lieve manier, dan komt het heel anders over …
  Sommige mannen zeggen ‘mamma’ tegen hun echtgenote (vaak in bijzijn van de kids) … vreselijk! Je gaat je eigen vrouw toch geen mamma noemen, da’s pas echt seksloos! Ik zeg: noem het beestje gewoon bij de naam 😉

 35. Ik vind een koosnaam wel leuk maar ik heb er een hekel aan als mensen deze te pas en te onpas gebruiken. Zo kan mijn naam worden afgekort, eigenlijk mogen alleen intimi dat doen en laatst deed iemand dat die ik maar net kende. Dat vond ik zo brutaal, maar ja diegene weet niet dat die regel alleen maar in mijn hoofd bestaat 😉

 36. Ik had ooit een vriend die me schat noemde en dat vond ik vreselijk. Kon me al helemaal niet voorstellen dat ik zelf iemand zo zou noemen. Mag jij drie keer raden hoe Man en ik elkaar noemen 😉
  Als Man mijn volledige naam zegt, denk ik altijd dat ik wat verkeerd heb gedaan. Niemand noemt me zo, mijn naam wordt altijd afgekort. Dat doet Man helaas niet.

 37. Ha zuster klivia,

  Iedereen schatje noemen gaat mij ook te ver, stel je voor.
  Nee koosnaampjes gebruik ik ook als koos naampjes. oma

  Ot. Je verzoekje staat genoteerd voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://www.wir-3.com/

 38. Nienke wordt al heel snel Nien: meer dan prima. Klinkt stoer, lief, vrolijk – en het is een goed teken dat ze het uit hun hoofd laten om me Nientje te gaan noemen. 😉
  (Als mijn moeder me vroeger NienKE noemde, wist ik dat ik op moest passen…)

  Een Engels vriendje maakte er ooit Ninkyplinky van. Klinkt alsof je een Tamagothi of ander speledingetje bent, en niet meer dan dát, maar ach: voor de tijd dat dat duurde was het leuk.

  Een collega noemt ons vrijwel allemaal schat. En dan met lekker platte tongval en lang uitgerekt (‘he, schaaaaaaaaat?’) én bij voorkeur zo hard dat het hele bedrijf opschrikt van de werk(ontwijkende)zaamheden en mee gaat zitten luisteren naar wat ze nog meer met je communiceert. Maar ook hier geldt: ze is een schat, dus zij mag dat.

  Dat is vaak het hele punt: het ligt ook aan de toon waarop, de kop die erbij getrokken wordt en de intenties die iemand heeft, met zo’n koos- of bijnaampje. Soms klinkt het vooral lachwekkend, soms krijg je er hele rare kriebels van. In je handen. Mepkriebels.

 39. ach lieverd toch… 😛
  ehm… guilty as charged. ik noem ook mensen die ik niet in real life ken wel eens lieverd oid. dat zijn dan mensen waarop ik in de loop der tijd door online gesprekken erg gesteld ben geraakt en die ik ook irl meteen een dikke knuffel zou geven. geen idee of ik jou al eens eerder lieverd heb genoemd maar t zou dus zomaar kunnen hahaha 🙂

Reacties zijn gesloten.