Schulden.

Pas geleden had ik met een semi-collega een pittige discussie. Zij is maatschappelijk werker en was net terug van een huisbezoek aan een 47-jarige man die sinds een half jaar in de schuldsanering zit.

Hij moet rondkomen van 50 euro in de week, de rest van zijn uitkering wordt gebruikt om de 120.000 euro schuld ie hij heeft vanwege gokken, drank en buitensporige luxe door aankopen in diverse webwinkels af te betalen.

De collega zat helemaal af te geven op het pakket dat de man die morgen van de voedselbank had gekregen. Pakjes soep die over de datum waren, een zakje witlof dat zijn beste tijd al had gehad, droge crackers en weet ik veel wat nog meer aan ellende. Aldus de maatschappelijk werker.

Waarschijnlijk ga ik hier vandaag geen vrienden maken en zal een groot gedeelte van de goegemeente wel over me heen vallen omdat ik weer eens te kort door de bocht ben.

Soit.

Er is een oud Hollandsch spreekwoord dat luidt: wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

Er zijn mensen die buiten hun schuld om in de problemen komen. Die nare exen hadden, of door naïviteit of een niet al te hoog IQ zich hebben laten gebruiken en voor andere mensen spullen hebben gekocht, geld hebben geleend, door scheidingen en restschulden van de hypotheek, de crisis, weet ik veel.

Waarvoor echt alle begrip van mijn kant.

Maar mensen die gewoon hebben lopen feestvieren, bakken geld hebben uitgegeven dat niet van hunzelf was?

Moet ik daar echt medelijden mee hebben?

Sorry, ik kan het niet opbrengen.

Ik ben zelf iemand die altijd de hand in eigen boezem steekt, ik ben namelijk een volwassen, intelligent mens en als ik iets doms doe, dan moet ik niet raar opkijken, als daar een consequentie aan hangt. Zo werkt dat nou eenmaal. Oorzaak, gevolg. Heel raar misschien voor sommige mensen, maar het is een redelijk simpel feit.

Geld uitgeven dat je niet hebt = schulden.

En dan ook nog eens gaan zitten klagen tegen mij.

Laatst had ik er weer eentje tegenover me zitten. Hij had het zo zwaar, hij had maar 80 euro per week om van te leven. 80 euro! Mán: toen Vlam gestrekt lag met die hernia en eind vorig jaar/begin dit jaar, toen er niks betaald werd en we maanden moesten leven van mijn salaris, had ik ervoor getekend, elke week zo’n bedrag.

We hebben ook een echtpaar in de praktijk dat in de schuldsanering zit en dat elke week, op kosten van de gemeente word opgehaald door een taxi, naar de voedselbank wordt gebracht en weer thuis, met pakket, wordt afgezet.

Ik ken ook een man die een scootmobiel vergoed heeft gekregen, maar er zelf niet in rijdt. Hij kan namelijk nog prima fietsen. Hij verhuurt de scootmobiel en steekt het geld in zijn eigen zak. Zo verdient ie nog een centje bij, want ook hij vindt het belachelijk dat ie van 50 euro in de week moet kunnen leven. Terwijl ook hij in die situatie zit, omdat ie er zelf een potje van heeft gemaakt.

Er zijn regelmatig momenten op de dag, dat ik het puntje van mijn tong moet afbijten, heel professioneel mijn mond moet houden, ja en amen moet zeggen en met een glimlach verhalen aan moet horen en empathie moet veinzen, terwijl ik kots- en kotsmisselijk ben.

Er zijn dagen dat ik echt liever boswachter was geworden.

66 thoughts on “Schulden.

 1. Ik treed jouw mening bij! Spullen waar je in de eerste plaats geen geld voor hebt en die je kan missen,laat dat liggen. Spaar voor iets desnoods dat is een pak fijner om dan trots te kunnen zeggen dat je zo gekocht hebt met spaargeld.

  Maar het is triest! Onze buren hebben ook moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, maar kopen wel een nieuwe auto, dé nieuwste TV, een Wii ZELFS een licht voor de living die je kan regelen zodat je blauw, rood, geel of een ander kleur licht hebt. Maar als er rekening komen dan komen ze klagen! Tja, sorry, maar stel je prioriteiten hé.

 2. En als boswachter vind je dan weer het afval, want je in de schulden steken voor gadgets en luxe is één ding, te moeten betalen om het afval kwijt te raken is iets heul anders,
  groet

 3. Goedemorgen Zuster,
  Wat ben ik het vanmorgen uit de grond van mijn hart met U eens! Ik kan ook slecht tegen klagende mensen die “aangewezen” zijn op de voedselbank maar ondertussen de ene sigaret met de andere aansteken en er thuis een dierentuin op nahouden. Alsof dat allemaal niets kost. En nu weet ik ook dat het zeker op dit moment moeilijk is om aan werk te komen maar toch denk ik dat als je wilt er toch iets te vinden is. Maar ja als je als bijstandsmoeder met alle toeslagen aan een modaal inkomen kunt komen is er toch iets mis. Mijn man ziet het dagelijks bij hem op school gebeuren, ouders met kortingskaart van de gemeente die hun ouderbijdrage ( 50%) cash komen betalen vanuit een dikke bundel briefjes van 50 en daarna wegrijden in een Porsche Cayenne. Kinderen van 9 jaar die met de nieuwste smartphones lopen maar geen jas hebben.
  Kan nog wel even doorgaan maar denk net als jij dat ik dan je volgers op mijn dak krijg.
  Btw, kom uit een rood nest maar ga steeds meer VVD sympathieën krijgen.
  Werkze vandaag,
  Groetjes,
  Sylvia

  1. Yep, allemaal voorbeelden die mij niet vreemd voorkomen helaas. Pas geleden ook een e-mail van een patiënt die over de mail een andere pijnstiller wilde, eentje die wél vergoed werd. Want hij had geen geld, hij kon echt geen 2 euro per week missen. Sent from my iPhone, stond er onder aan de mail. Daar zakt je broek toch van af???

   1. Keuzes maken heet zoiets , is maar net wat je belangrijk vind en in fit geval dus de I-phone want die medicijnen kan de maatschappij toch betalen? Daar betaal je tenslotte premie voor!

 4. Het is vaak de omgekeerde wereld en mensen vinden dat ze récht hebben op luxe en gadgets die niet noodzakelijk zijn, of hun geld op andere wijze over de balk smijten. Ik heb (afhankelijk van de situatie) ook geen medelijden met het soort mensen dat jij beschrijft, eigen schuld, dikke bult.

 5. Stuitende situaties zeg! Knap dat je je in kunt houden. Ik denk dat ik daar ook heel veel moeite mee gehad zou hebben.

 6. ik kan je maar 1 reactie geven; Zeitgeist. Een serie confronterende films hoe het nu echt zit met de basis van het monetair stelsel; niet geld, maar leningen, geld dat niet eens bestaat. (Ook niet als goudstaven in de kluis van de Bank of England) Inclusief hypotheken, je denkt toch niet dat de banken dat geld ook echt hebben hè?!!

 7. mijn “vriendin” belde gisteren vanuit hartje Spanje om te vragen aan haar dochter hoe ze het stelde. En dan weer schrikken als ze de volgende telefoonrekening krijgt terwijl ze ook in iets gelijkaardigs als schuldsanering zit. Of haar nieuwe vriend zal dit voor haar regelen, alleen “hoe lang nog? “.

 8. De straten rijden vol met grote, dure wagens die niet van de mensen zelf zijn, maar grotendeels van de bank. Iedereen wil maar luxe en wil zich spiegelen aan zijn buur, zijn oom, zijn broer, …, alsof dat het in het leven is. Ik heb wat ik nodig heb, koop soms iets wat ik absoluut niet nodig heb, maar zelden of nooit kost dat een hoop geld (buiten de reflexcamera die ik laatst kocht, wat ik toch al een hoop geld vond). Ik heb nog niet veel over, maar genoeg om niet in paniek te slaan als mijn wasmachine het begeeft. Als mijn auto het begeeft, zal ik wel in paniek slaan.

  Anderzijds zit je in sommige gevallen wel het fenomeen verslaving, wat op zich ook wel een ziekte is en waar moet ingegrepen worden. Dit vind ik op de schemerzone van ‘eigen schuld, dikke bult’. Ja, het is hun eigen schuld, maar kunnen ze er aan doen? Die vind ik moeilijk. (even ter info: mijn ex was verslaafd aan drank. Het is dus niet dat ik overloop van begrip m.b.t. verslavingen, hoor)

 9. Waar je geen geld voor hebt kun je ook niet kopen. Heel simpel toch. Ik begrijp geen snars van die mensen die dat wel doen.

 10. Sowieso onbegrijpelijk dat ze zoveel geld uit konden geven terwijl ze het niet hadden. Bij mijn dochter op de lagere school zagen we precies hetzelfde: beide ouders werken niet, vader rijdt in een Merc, heeft de duurste laptop en telefoon. De oudste v/d twee kinderen liepen er verwaarloosd bij want daar waren maar meisjes, terwijl de jongste i/d watten werd gelegd. Het ventje werd zelfs met de auto naar school gebracht. En dan niet denken dat de meiden achterin mochten zitten, nee, die moesten naar school lópen.
  Dat is de pest: je begint over het een en maakt je tegelijkertijd druk om iets anders. Nou ik zal je verder vandaag niet meer lastig vallen 😉
  Werkse en blijven lachen!
  Liefs Kakel

 11. We kochten toch allemaal huizen die we niet konden betalen. Een hypotheek was immers “anders”. Nu zijn er ook velen met een “echte schuld” door deze “dit-is-toch-anders-schuld”. Komt dit door de bank of door de mensen zelf? Vergeet niet dat mensen voortdurend in de verleiding gebracht worden te kopen, ze het gevoel te geven net niet goed genoeg te zijn. Het marketingapparaat werkt prima. Ik ben toch voor begrip voor beide partijen. Uiteindelijk worden we daar allemaal beter van. Hulpverlening erop zetten en blijven proberen (soms tegen beter weter in) om mensen op de rit te krijgen. En die excessen….ja, tuurlijk…..irritant, maar mede mogelijk gemaakt door een hoop bureaucratie.

 12. Hi Kliefje,

  Mensen klagen sowieso snel en het lijkt wel of daar een bepaalde formule voor is ;-). Ik probeer de klagers te vermijden want die negativiteit is besmettelijk. Ik ga niet in discussie met ze maar zeg een of twee keer ‘o ja…. nou toch ….’en probeer het gesprek af te ronden. Ik heb niet de illusie dat ik ze kan omturnen tot enig zelfinzicht. Bij mijn kinderen pas ik het ‘wie zijn billen brand moet op de blaren zitten’- principe regelmatig toe en het werkt 😉

  groetjes,

  Dorothé

 13. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Zo hoorde ik van het weekend over een stel waar ik steeds van dacht hoe doen ze dat toch allemaal, dat ze al jaren de belasting oplichten. Nu heeft de belasting ze eruit gepikt en wacht ze torenhoge boetes. De mevrouw in kwestie was woedend, ze was verlinkt volgens zichzelf. Ik vind dit ook een gevalletje billen en blaren.

 14. Ben het helemaal met je eens hoor Klief. Maar het is ook onze maatschappij die al dit soort zaken mogelijk maakt, je lost het niet op door alleen maar naar de mensen zelf te wijzen.

  1. Er zijn meer mensen die dat roepen, maar wat is er gebeurd met het goeie ouwe “zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen daded”? Er zijn overal verleidingen, die zijn er al vanaf oudsher, het is aan de mens zelf, hoe zhij daar mee omgaat. Of niet?

   1. Precies, wat is daar mee gebeurd, met die eigen verantwoordelijkheid? En dan: hoe komt het dat dat in verval is geraakt? En dan kom je m.i. weer uit op de maatschappij die zodanig is veranderd dat dat in verval kon geraken.

 15. Zo is het Klief. Ik krijg vaak de vraag hoe wij kunnen rond komen op 1 salaris met kinderen. Kan allemaal maar stel je prioriteiten. De mensen die het mij vragen zouden het heus ook kunnen maar gaan liever uit eten of kleding kopen. Prima natuurlijk maar laat mij dan met rust.

 16. Ben het helemaal met je eens!!
  Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven.. en buiten wat je allemaal al noemde weegt voor mij de stress van het hebben van schulden of leningen met torenhoge rentes écht niet op tegen het gevoel van het hebben van een auto – die je je niet kunt veroorloven, van geleend geld- voor de deur. Dan maar tevreden met iets minder..

 17. helaas wel herkenbaar, idd, en tegelijkertijd ook best wel triest. Die mensen zullen moeilijk anders kunnen gaan leven, en blijven vaak wortstelen met geld en de problemen die schulden met zich meebrengen.
  Ik heb ergens toch wel medelijden ook met ze, lijkt me namelijk geen leuk leven.

 18. Mij heb je in deze zeker aan je kant, want ik deel die mening compleet… als je door eigen schuld in de schulden komt, draag die last dan ook zelf, en val niet terug op de samenleving…

 19. Ik weet dat mensen er soms echt niks aan kunnen doen dat ze in de schuldsanering zitten, maar doorgaans zijn dat wel de uitzonderingen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen daden en als iemand fouten maakt, moeten ze ook de gevolgen dragen.
  Maar waar ik me erg aan kan storen is dat als mensen dingen van de voedselbank krijgen omdat ze het slecht hebben, ook nog eens commentaar leveren op wat ze krijgen. Dit lusten ze niet, dat eten ze nooit, etcetera…. Maar jeetje, ze KRIJGEN het, pak het dan niet aan als het niet bevalt!! Een ander zou er heel blij mee kunnen zijn. Er is niemand die het ze door de strot heen duwt, al zou ik soms wel de neiging hebben om het te doen bij de zogenaamde klagers.

  1. Klopt. Mijn ervaring is helaas ook dat de meeste er zitten vanwege hun eigen fouten… En ja: dat klagen kan er bij mij ook niet in. Ik gooi er nog een spreekwoord tegenaan: een gegeven paard mag je niet in de bek kijken 😉

 20. Hallo Klivia, ik ben het eens met wat je schrijft. Maar weet je ook dat na drie tot vijf jaar schuldsanering de schuld voldaan is. Dus als je €10.000,– of €120.000,– schuld hebt het na die tijd voorbij is. Alleen dan nog een jaar of 5 dat je geen nieuwe schulden of leningen mag aan gaan. Een bkr notering geloof ik. Het is een “makkelijke” manier om van je schuld af te komen. De goede mensen niet te na gesproken.
  Groetjes.

  1. Ja, dat weet ik. Eea komt dus op het bordje van de rest van NL. Ik ben “rood”, ik vind de zorgstaat een prima instituut, maar de mensen die er misbruik van maken, maken mij ziek soms.

 21. De Voedselbank had ook de soep en de witlof kunnen weglaten en dan was er weer gemopperd dat er te weinig was. Droge soep die over datum is wil nog niet zeggen dat je dood neervalt als je het toch eet. En witlof minder mooi, nou gekookt merk je daar niks van.
  Bovendien MAG hij een voedselpakket hebben, het MOET niet. Dus of weigeren of aannemen en niet zeuren.
  Die maatschappelijk werker moet nog veel leren.

 22. Helemaal met je eens. Ik word er niet goed van als mensen
  klagen dat ze geen geld hebben maar wel roken en nog een
  heleboel huisdieren hebben.

 23. Je standpunt is begrijpelijk en ik deel het grotendeels, maar het is niet nieuw. Het is zo oud als de verzorgingsstaat.
  Mensen met veel geld stallen hun geld in landen met een bankgeheim, want ze houden niet van belasting betalen. Mensen met weinig geld willen toch graag ‘meedoen’. Wat nu nog luxe is, is over en paar jaar gemeengoed. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat zwart-wit-tv gewoon was, maar kleuren-tv luxe. De flatscreen-tv is al heel gauw ‘gewoon’ geworden. Een pc is allang een normaal attribuut in het huishouden. In een maatschappij waarin we allemaal gelijk zijn, willen we ook allemaal het zelfde hebben, want we denken al gauw dat we er recht op hebben.

  1. Een pc kost geen 120.000 euro. Als je zo ver gaat als de mensen in mijn blogje, is er meer aan de hand dan simpel “mee willen doen”.

 24. Veel mensen zijn opgegroeid in de koopmodus. Kan het niet dan leen je het maar. Ook de plastiek kaart is zo’n troef van veel winkels. Je ziet immers niet wat je nog hebt en je verteerd nog sneller dan gepland, want een planning maken, voor wat is me dat nou nodig??? En je zou maar een mindere auto of gsm hebben dan je buur??? dus kopen die hap… tot de bank de vijs toe draait en daar begint het dan…
  Ik heb ook geleerd dat je maar kan gebruiken wat je aankan. Maandelijks vliegt alles hier op de pc tot de laatste cent en zien we wat kan en niet kan. Leningen komen hier niet binnen en op afbetaling nog minder. Wil je wat, spaar er voor. Zo simpel is het. En een iphone hoeft voor mij niet. Ik heb een goedkopere windows die evengoed zijn werk doet en bovenop in feite gratis is met een abo, waar we dan ook niet over gaan. Zeuren kan je altijd, maar wees content met wat je hebt en nog contenter als je alles gewoon kan betalen.

 25. Je verhaal is duidelijk en je hebt grotendeels gelijk. Maar……je schrijft ook over IQ verschil. Misschien zit daar nu net de kneep. Er zijn helaas mensen die een laag IQ hebben en niet gcorrigeerd en beschermd worden. De maatschappij (ik bedoel het aanbod, commercie, marketing) hebben geen mededogen en richten zich op deze mensen. Dus ik zoek de schuld toch echt wat breder! Annekdote van 10 min geleden: er stond net voor een telefoonwinkel een rij van 300 mensen, aanbod van een mooie nieuwe smartfone gratis bij een abonnement: En alle (meest jongeren) stonden/zaten in de rij met hun smartfoon te spelen….Huh???

  1. Ik denk het wel ja > daarom schreef ik ook dat ik die groep mensen wel snap. Neemt nog steeds niet weg dat ik graaien en ontevredenheid nog steeds afkeur.

 26. Er is toch een groot misverstand: een telefoon in welke moderne uitvoering dan ook, krijg je niet gratis. Per maand zit er in het abo een bedrag aan rente en aflossing, alleen de providers blijven er nogal wazig over, want dat mag je eigenlijk niet weten.

 27. Ik ben het grotendeels met je eens. Mijn hele huwelijk lang hadden we schulden, mijn ex vond ook dat hij ‘recht’ had op de nieuwste gadgets….
  Sinds we gescheiden zijn leef ik van een bijstandsuitkering, Daar waar er vroeger altijd schulden hadden, heb ik die nu niet meer. De uitkering is een stuk lager , dan dat er vroeger als inkomen binnenkwam, maar de vaste lasten zijn nog hetzelfde. In principe zou ik ook voor een voedselpakket in aanmerking komen, maar zolang ik het nog zelf kan betalen betaal ik het gewoon zelf. Natuurlijk ben ik blij met de kortingen die ik via de gemeente krijg vanwege mijn uitkering, maar daartegenover staat ook dat ik elke maand met mijn huishoudboekje naar de gemeente moet om te laten zien wat ik met het geld gedaan heb. ( Dat is overigens terecht, vind ik dan… ) De tering naar de nering zetten, zei mijn oma altijd :-))

  Ik vind het zo jammer, dat er zo neerbuigend over bijstandsmoeders gedacht wordt…(ik trek me de opmerking ergens hierboven duidelijk weer te persoonlijk aan…) Het is niet zo dat de gemeente mij maar jaren in de bijstand houdt omdat ik niet wil werken. Ze houden mij juist in de bijstand omdat er niemand mijn taak thuis NU over kan nemen. Sterker nog het is voor de gemeente goedkoper dat ik in de bijstand zit, dan dat ze via allerlei PGB en WMO constructies moeten gaan betalen voor ‘professionele’ hulp….

  1. Welke opmerking trek je je aan?

   Ik heb zelf een jaar of 1,5 als bijstandsmoeder geleefd, zal nooit afgeven op deze groep mensen.

   Ik doel op het type dat echt zo ongeveer parasiteert en het nog niet genoeg vindt, nog steeds eisen heeft. Das heel wat anders!

   1. Ik bedoelde een opmerking in één van de reacties… ‘Maar ja als je als bijstandsmoeder met alle toeslagen aan een modaal inkomen kunt komen is er toch iets mis. enz
    ……
    Ik weet dat het niet over mij gaat, ik trek het me persoonlijk aan…. dat leer ik nog wel af. (ooit of zo)

    Liefs!

    1. Marjan, die reactie was van mij en was zeker niet bedoeld om bijstandsmoeders aan te vallen. Als bijstandskind ben ik trots op mijn moeder die ons toch een leuke jeugd heeft gegeven. Ik bedoelde alleen dat er van alle mogelijkheden die er zijn geen prikkels uit gaan om aan het werk te gaan. Mijn zus is alleenstaande werkende moeder zonder alimentatie en haar kinderen hebben geen recht op mogelijkheden zoals bijv. Stg. Leergeld.
     Hoop dat je je niet persoonlijk aangevallen voelt en anders mijn oprechte excuses!

     1. Ik snap je opmerking héél goed. Toen ik heel kort in de bijstand zat, had ik het financieel beter dan toen ik ging werken. Bij mijn laatste grote loonsverhoging (en ik verdiende toen nog maar 120% van bijstandsniveau) ging ik er na het halen van mijn laatste papiertje 80 euro netto per maand op achteruit omdat er heel veel voordeeltjes zoals sportpas voor Jill, zorgtoeslag e.d. vanaf gingen. Ik had er beter voor kunnen kiezen de bijstand weer in te gaan. Ik begrijp in welke context je eea schreef. Marjan ook wel denk ik…

     2. Het is goed hoor, ik snap jouw context nu ook beter. Ik liet me persoonlijk raken door iets wat niet persoonlijk bedoeld was.

      Marjan

 28. Misbruikende en klagende mensen zijn er bij elke goede regeling. Een grote groep mensen kan zich gekwetst voelen als mensen de misbruikenden als norm gaan zien.

  Ik vind dat mensen best mogen weten dat de pakketten van de voedselbank geen kerstdiners zijn. Het is ouwe troep, vaak verlept, vaak over de THT datum heen. Maar nog prima eetbaar. Het is ook geen volwaardig pakket of gezonde voeding. Het is noodvoedsel.
  Het is wel door vrijwilligers bijeen gebracht, door winkels vrijwillig weggegeven. Ik ken zelfs iemand die voor de voedselbank kilos en kilos rabarberjam maakt. Vrijwilligers besteden wekelijks uren en uren aan het ophalen, opslaan en verdelen van voedsel.
  Ik vind dat degenen die daar hun voedsel halen niet mogen klagen: ze mogen blij zijn dat er iets is. Maar je hoeft echt niet jaloers op hen te zijn. Een maatschappelijk werkster mag best aankaarten dat de pakketten van de voedselbank niet veel voorstellen, zodat mensen niet denken dat de voedselbank een gratis AH is.

  1. Eens met je! Het is idd nood en een extraatje. Dat mogen mensen zich best realiseren. En wat je zegt: er wordt veel tijd aan besteed door vrijwilligers. Ik was het dan ook NUL eens met mijn collega. De discussie hier was een pittige.

 29. Zo erg over de datum was het vast niet, en wat dan nog, daar krijg je echt niets van. Wees blij dat je in zon”luxe” positie zit, dat je ieder geval elke week zon pakket krijgt. Ik zie die pakketten ook wel eens, en daar is echt niks mis mee hoor! Als bij mij een stronkje witlof er niet meer zo mooi uit ziet, gooi ik het ook niet direkt weg.
  groet,

  Roelien

 30. Er valt bijna niemand over je heen. Ik zie verrassend veel eensgezinden. Of zal men je niet durven tegen spreken? 😉

  Ben ook opgevoed met sparen en dat je niet meer kunt uitgeven dan je hebt. De enige lening die ik tot nu toe heb gehad was/is mijn studentenlening. Daar kon ik niet zonder.

  Het afgelopen jaar hebben wij heel goed leren budgetteren. Hadden een mager inkomen en wilden toch op vakantie naar Europa. We hebben er veel voor gelaten, maar het is gelukt! Een ware beloning! 🙂

 31. …een klote-ex………………………..je hebt hem zelf gekozen
  …vreselijke scheiding……………..je bent zelf met hem getrouwd
  …restschuld van hypotheek…….je hebt zelf dat huis gekocht/die hypotheek afgesloten
  …geld uitgeleend aan familie
  die het niet terugbetaald………dat hoefde je niet te doen. je zou je familie moeten kennen
  …veel geld besteed aan
  de sanering van je gebit………..je had je gebit beter moeten onderhouden en anders
  neem maar een kunstgebit, wordt wel vergoed
  Ik meen dit niet hoor! Iedereen heeft recht op hulp als hzij in een onhoudbare situatie terecht komt. Iedereen hier zou blij moeten zijn dat hzij zelf niet in z’n situatie zit en geen oordeel vellen over hen die niet zo ‘gelukkig ‘ zijn. Toen ik verslaafd was werd er veel geld en zorg aan mij besteed maar ik bleef verslaafd………….Als iedereen toen dacht zoals hier verwoord wordt was ik …ja, waar zou ik zijn!
  Hoewel ik atheïst ben heb ik wel de bijbel gelezen en een van de mooiste spreuken m.i. is
  OORDEELT NIET OPDAT GIJ NIET GE-OORDEELD ZULT WORDEN

  1. Het gaat er ook niet om dat mensen geen recht hebben om hulp. Het gaat erom wat je ermee doet en hoe je instelling is. En de zaak besodemieteren is nooit goed te praten.

 32. Gehoord toen mijn man bijna een jaar werkloos thuis liep, we moesten aankloppen bij het bijstandsloket, en we ons de kop gek maakten door de geld-/baanzorgen: ‘Oh ja, dat herken ik helemaal: het is zó kut om zó krap te moeten zitten..! Ik heb zelf ook nog maar 100 euro over voor deze week.’ Dat was iemand die dondersgoed wist hoe onze situatie was.
  Ik heb heel hard binnensmonds gevloekt.

  En daarna trok ik mijn kop weer recht op de schouders, en zijn we ervoor gegaan om die bijstandsaanvraag te kunnen intrekken – nét op tijd vond Man een nieuwe baan.

  Dus die ene opmerking is uiteindelijk net zo hard weer vergeven.
  Maar ik kan me zodoende indenken dat je, als je vrijwel dagelijks dergelijke ‘gevallen’ tegenkomt/verhalen aanhoort, dat je dan af en toe hele ongezond agressieve neigingen krijgt..!
  Nog los van de fraudegevallen. Eens komt het uit (met die karmagedachte troost ik me dan maar ;-)). En dan is er maar een de schuldige aan.

 33. Ik denk dat zo’n pakje je hartstikke leuk zou staan: Klief de boswachter, ik zie een musical geboren worden 🙂 Maar je beseft toch wel dat je als boswachter nooit je hakjes aan had gemogen he? 😉

 34. Ha zuster Kliva,

  Ik snap die mensen niet, krijgen ze voedsel waar vrijwilligers zich voor inzetten. lopen ze te klagen.
  Ben het met je eens, als je je billen …………..
  Denk dat veel mensen het helemaal niet zo slecht hebben ook al zitten ze in de schuldsanering, meestal is er wel geld voor roken en andere ongezonde dingen, zou niet bij de voedselbank moeten helpen, kreeg er de grootste ruzie met de afnemers. oma

  ot, Dank je wel voor je support van deze dag, straks staat er een kort verslagje op de log.

 35. ja, het zit ook een beetje in de mensen, altijd maar klagen. Of liever, de minpunten benoemen wat beter kan. Ja, en de mensen hebben er zelf een zooi van gemaakt.

 36. Ben het helemaal met je eens. Wat ik ook niet snap is dat het steeds meer een kant opgaat dat iedereen zijn spaarcenten eerst moet opmaken voor het rijk nog iets meebetaalt. Betekent dus dat als je altijd zuinig bent geweest om geld voor later te hebben of voor je kinderen, je dat kwijtraakt, terwijl de buurman die het er in zijn leven goed van heeft genomen, op zijn oude dag ook nog eens alles betaald krijgt van het rijk, mede mogelijk gemaakt door de spaarders onder ons, omdat hij zelf geen cent heeft gespaard voor noodsituaties. Belachelijk systeem hier in Nl!

Reacties zijn gesloten.