Jeugd.

Koen schreef 2 weken geleden dit: je schrijft niet vaak over ‘vroeger’. Wat deed je in je vrije tijd als kind? Of blijft het bij paardrijden. Je woonde dicht bij het strand. Geen avontuurtjes in de duinen? Niet over je nare herinneringen van ex vriendjes. Meer over de lekkere spannende dingen die je hebt meegemaakt.

Het klopt dat ik niet veel vertel over mijn jeugd. Ik denk eerlijk gezegd ook niet dat het heel boeiend is om over het leven van een kind te lezen, of wel? Ik ben opgedroogd tot wie ik nu ben en de kleine Klief is allang niet meer.

Gelukkig niet.

Ik heb er veel moeite voor moeten doen om te worden wie ik nu ben.

We hebben namelijk een redelijk turbulente jeugd gehad, mijn broers, zus en ik.

Tuurlijk heb ik ook mooie herinneringen. Ik kan me er alleen niet veel van herinneren. Het zijn flarden.

Wat weet ik nog wel?

Die keer dat we van onze (stief)vader onze yoghurt met onze handen moesten opeten.

Of al die keren dat mijn kleine broertje alleen mee mocht spelen als hij zich verkleedde als meisje. We noemden hem dan Juultje  Meestal was zhij de patiënt en lag broerlief in een jurk in bed. Helemaal ingepakt in verband. Zijn arm aan een infuus. De Smarties die we hadden gekregen, waren pillen. Hij mocht er uiteraard maar eentje per dag. Zus en ik vraten de rest op.

We speelden ook arabiertje op de hoop zand in de achtertuin, met lappen op onze hoofden als tulbanden.

Ik herinner me ook de slaapkamer die ik deelde met mijn 2 jaar jongere zusje. Zij was zó verschrikkelijk slordig, dat ik op een gegeven moment over het midden van de kamer, op de vloerbedekking, duct tape plakte zodat duidelijk was, wat haar en mijn helft was. Er stond zo ongeveer de doodstraf op, als zij haar spullen over die grens neerlegde.

Ik sliep op een hoogslaper en ons dak was niet geïsoleerd  Ik ben een keer ’s morgens wakker geworden dat mijn bed onder de stuifsneeuw lag.

Op de deur was Holly Hobby behang geplakt.

Achter de badkamer, onder het schuine dak, was een bergruimte waar mijn zus en ik uren hebben gespeeld met de Barbies.

Ik kan me herinneren dat ik op de overloop, waar zo’n 20 foto’s van broer, zus en mijzelf hingen, ik eens op alle gefotografeerde neuzen van mijn zus, rode papieren rondjes had geplakt, toen ze een keer een enorme puist op haar neus had. En dat ik in mijn broek pieste van het lachen, maar zij niet erg geamuseerd was.

Mijn broertje was ’s morgens altijd erg vroeg wakker en besprong me altijd terwijl ik lag te slapen. Soms werd ik wakker omdat hij een zweetsok stijf over mijn mond en neus hield.

Maar meestal zet ik te lezen.

Ik verslond boeken. Ik kon me dan heerlijk terugtrekken in mijn eigen wereldje.

Onvervreemdbaar

Dit wordt ons niet ontnomen: lezen 

en ademloos het blad omslaan, 
ver van de dagelijksheid vandaan. 
Die lezen mogen eenzaam wezen.

Zij waren het van kind af aan.

Hen wenkt een wereld waar de groten, 
de tijdelozen, voortbestaan. 
Tot wie wij kleinen mogen gaan; 
de enigen die ons nooit verstoten.

— Ida Gerhardt —

36 thoughts on “Jeugd.

 1. Terloops tussen de leuke ‘kinder-dingen’ noem je ook de yoghurt… triest.
  Hoop dat je vooral aan de fijne dingen terug denkt; je bent een mooi mens geworden!

  1. Dat was juist één van de weinige leuke herinneringen die ik heb aan mijn stiefvader. We hebben gegild van het lachen toen, die avond.

 2. Holly hobbie ja, die met die blauwe muts, het was compleet uit mijn herinnering, wat een jeugdsentiment

  1. Nee. We zijn alle drie sowieso héél verschillende mensen, als kind was dat al overduidelijk. Nu als volwassen staan we allemaal op onze eigen manier/totaal niet gelijk, in het leven.

 3. Ik heb wat broertjes van me af moeten slaan in mijn jeugd, nog net geen zweetsokken in mijn mond gepropt gekregen maar wel vaker de kieteldood gestorven. Als je aan mijn broers zou vragen hoe ik vroeger was, zouden ze me altijd met een boek in mijn handen beschrijven.

 4. Ik vind het gedicht mooi maar een beetje triest? Leuk te lezen over hoe je speelde. Brusjes, het is wat, je moet er mee om, en soms is dat leuk en soms is het vechten. Holly hobby, jaaaa…. zucht. .

 5. Hier ook hoor. 3 Meiden op één kamer en broerlief had een eigen klein kamertje. Nooit heb ik enige privacy gehad en daarom heb ik altijd gezegd: Als ik ooit kinderen krijg, dan krijgen die eigen privacy in de vorm van een kamer waar ze zich terug kunnen trekken. Ook ik heb vele vele boeken verslonden. Onze woonkamer was 24 m2 en daar leefden 6 personen in. Als er geen bezoek was en dat was ook nog eens vaak. Het is wel altijd fijn geweest hoor, maar altijd druk en overvol. Mijn moeder was en is een sloddervos en ik ben het tegenovergestelde geworden. Ik haatte die eeuwige rommel in huis. Door zoveel mensen in huis kon het ook nooit opgeruimd zijn. En ook wij (broer en zussen) zijn allemaal verschillende personen geworden.

 6. Holly Hobbie moest ik wel even googelen hoor 🙂 Maar bij het zien van de afbeeldingen ging er een lichtje branden.

 7. Gelukkig dat we via boeken even kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid … ook ik putte er veel troost uit tijdens mijn jeugd.

 8. Holly Hobby… die ken ik ook nog…
  Boeken… mijn slaapkamertje had rondom allemaal boekenplanken en die stonden helemaal vol met boeken. Ook nu nog heel veel boeken in huis, de leeshonger hebben mijn jongens ook van me meegekregen.
  Ik ben zo blij met mijn e-reader 🙂

  Liefs!

 9. …..en ik heb 5 van die broers en 4 zussen die allemaal netjes waren en zijn……ik ben altijd slordig gebleven :-). Was een allenig-kind in een groot gezin………
  Was dat met de yoghurt bedoeld als grap offe………?

 10. Ik heb echt te doen met Juul.. Hopelijk loopt die nu niet rond als halve dame :-p Maar dit zal wel niet. Wat is een zweetstok Klivia? Hier breek ik nu een hele dag mijn kop op.
  Groetjes

 11. Lezen was ook mijn redding vroeger. Ik moet nog steeds altijd ergens een boek open hebben liggen, maar me er in verschuilen, zoals ik vroeger deed, lukt niet meer. Ook herkenbaar is Holly Hobby. Ik had van die bruine blikken met Holly Hobby erop en probeerde haar altijd na te tekenen 😀

 12. Heel mooi zus ! Ollie heeft een niet zo’n leuke jeugdherinneringen , mijn vader was erg ziek , niemand kon het hem kwalijk nemen ! We waren arm , maar dit is de basis van mijn karakter geworden . mijn moeder leerde me alles positief in te zien , later wordt het beter … Later is het voor me heel veel beter geworden , jammer genoeg weet ze dat niet ! maar nooit zal ik mijn afkomst verloochenen!

 13. Ik heb weer krom gelegen van de lach, dankjewel!
  Mijn broertje en ik vochten elkaar de tent uit, maar gelukkig is het tussen ons helemaal goed gekomen. Hij heeft zelfs vrijwillig mijn blog voor me gefabriceerd. En zowel wat Holly Hobby als lezen zeg ik: JA!

 14. ja, zo heeft iedereen het wel eens over zijn of haar verleden,dat hem of haar toch gemaakt heeft wat hij zij nu is! Ja, en jouw verleden, dat past echt bij je he! Haha,

 15. Ha zuster Klivia,

  Leuke herinneringen, ja je jonge jaren laat je op een zeker moment achter je.
  Gelukkig zijn herinneringen soms best fijn, die onthoudt je het beste zegt men. oma

Reacties zijn gesloten.