Meningen.

Zondag heb ik voor het eerst in mijn bloggeschiedenis, een slotje gezet op een blog. Er konden geen reacties meer worden gegeven.

Ik ben een GROOT voorstander van vrijheid van meningsuiting, laten we dat voorop stellen. Ik vind het leuk als mensen het met me eens zijn, maar minstens zo leuk als er hier lezers een afwijkende mening durven te geven. Ik ga u echt niet meteen stenigen hoor. U mag een andere gedachtegang hebben als ik. Erewoord.

Zolang het maar met respect is voor de anderen én het niet ongenuanceerd is. Op zijn Telegraafs of Geen Stijls zeg maar, want daar ben ik echt allergisch voor.

Als iemand die nog nooit de moeite heeft genomen te reageren op mijn blog, me ineens gaat vertellen wat ik wel en niet zou moeten voelen -ook nog eens als moeder zijnde-, dan zakt mijn broek daar vanaf.

Big time.

En dan komt er een slotje.

Gaan mensen in het rondte zitten speculeren en invullen en daar het óók nog eens onderling niet over eens zijn en de mening van de ander veroordelen of afkeuren, dan komt er een dik, vet slotje, verwijder ik alle reacties en is het feest gedaan.

Zoek uw heil naar op geenstijl. 

Het is heel simpel feitelijk: ik ben een individu. De definitie daarvan is: ondeelbaar -, onscheidbaar geheel, enkele; afzonderlijk gedacht of beschouwd wezen; persoon.

De betekenis van collectief is deze: een als eenheid optredende groep mensen.

En daarmee alles al gezegd, me dunkt.

Leven en laten leven.

Je kunt wel het zijne denken over hoe andere mensen hun leven inrichten, welke beslissingen ze nemen of wat ze ventileren, maar je hebt er geen ene bal mee te maken en zult het nooit snappen.

Er is namelijk geen standaard voor emoties.

Gelukkig niet zeg. Want wat zou het een saaie boel worden als we het allemaal met elkaar eens zouden zijn en allemaal dezelfde dingen leuk zouden vinden.

Of nie?

O ja: reageren mag hoor, vandaag 😉

52 thoughts on “Meningen.

 1. geen idee over welk log dit gaat, maar je hebt gelijk. Iedereen dient zich te gedragen ook op internet.

 2. Er zijn mensen die denken het altijd beter te weten en hun uitgesproken mening niet voor zich kunnen houden.. Groot gelijk dat je er een slotje op gooit… Het is jouw plekje hier.

 3. ’t Is jouw blog en ‘k zou er ook voor passen een uitlaatklep te zijn waar men ongenuanceerd een mening kan ventileren. ( oh ‘k had de reacties niet gelezen, was nml. niet op zoek naar de meningen )
  groet

 4. Idd, leven en laten leven. Zoveel mensen, zoveel meningen.
  Heel irritant als ze jouw blog daarvoor gaan gebruiken.

 5. Jee, Klief, wat vervelend. Ik ken het en dat weet je. Ik heb bewondering voor de manier waarop je beschrijft waarom jouw blog niet voor dergelijke discussies is bedoeld. Dat kunnen ‘ze’ in hun zak steken!

 6. Hier ook geen idee waar het allemaal over ging, en dat houden we ook maar zo lijkt me. Fijne dag vandaag en hopelijk gaat het zonnetje weer eens een keertje schijnen (om maar even te zeuren over het weer;p).

 7. Ik lees het stukje nu pas. Ik lees Evert altijd graag en ook dit stukje vond ik op zijn Everts heerlijk nuchter. Eigenlijk snap ik niet wat er daarover te zeuren valt. Ik ben het iig grotendeels met hem eens,
  Kritiek geven moet kunnen, maar tot op zekere hoogte. Je bent nog steeds gast op iemands blog. En de persoon die het stukje heeft geschreven maakt zichzelf kwetsbaar door iets van zijn/haar gedachten bloot te geven. Daar moet je respect voor hebben. Pfff, vooral irritant wanneer onbekenden opduiken om even hun mening te vertellen. Ja, daar zijn idd andere sites voor.

 8. Hi Kliefje,

  Rare dingen op je blog voelt alsof mensen in je auto zitten te boeren, winden te laten en nog erger. Je weet ook nooit wat voor gevolgen dat heeft voor je blog verder. Wel knap trwouwensdat dat stukje van Evert zoveel te weeg kan brengen. Zo en nu gewoon verder met alles.

  groetjes,

  Dorothé

 9. Baas over eigen blog. Prima, stel je prioriteiten maar, elkaar met respect bejegenen is belangrijker dat je ‘mening’ spuien.

 10. Goeiemorgen. Groot gelijk, blokkeer nare, ongenuanceerde reaguurders. Digitale pek en veren voor onbeschofteriken. En ook ik lees graag Evert z’n stukjes. Op zondag bij jou en de andere dagen op z’n eigen blog.

 11. Ow, was jij nou deze keer de sjaak? Arme jij! Timing… ai….

  Nederland leidt opgehitst door de (social) media nogal eens aan massahysterie de laatste jaren. Daar is niemand mee geholpen, uiteindelijk. Ja, het is vreselijk wat er is gebeurd, maar een beetje ruzie maken op het webs helpt niet. Maakt het alleen erger voor de nabestaanden.
  Een beetje ingetogenheid zou ik persoonlijk kunnen waarderen in dit soort gevallen….

  Groot gelijk dat je een slot hebt gezet. Je ben niet de nationale braakbak hier, he!

  Lekker hoe sommigen andermans (doorgaans leuke) stekjes keer op keer gebruiken om hun persoonlijk gerief kwijt te kunnen. Bah bah en nog eens bah.
  Moet je eens reacties lezen op nu.nl. Tenenkrommend, gewoon. Er zijn me toch een heleboel sneue mensen op de wereld. Het blijft me verbazen.

  Gewoon lekker doorgaan, hoor!

 12. Als je blogt over onderwerpen die gevoelig liggen, kun je rekenen op pittige reacties/meningen/discussies. Maar blijf wel respectvol naar elkaar toe; iemand op de man/vrouw af veroordelen is not done. Voor echte discussies moet je trouwens zijn op forums, daar zijn er plenty van.

 13. Ik heb het stukje gelezen. En sommige reactie ervan (want reactie lees ik ook graag:-)) En nu ga ik ervan uit dat het over de reactie gaat die jij gegeven heb of ook over andere? Heb alleen in de ochtend wat reactie gegeven dus weet niet waar het over gaat. Niet leuk in ieder geval begrijp ik.

  Precies laat elkaar in de waarde met respect. Dit is het plekje van jou en dan mag jij schrijven wat jij wilt. Als iemand het anders ziet laat die gene lekker zelf een blog beginnen zou ik zeggen.

 14. Mee eens. Je sowieso je eigen hoofdredacteur. Mensen afzeiken is geen kunst. Zetten ze nog wel hun eigen naam onder hun commentaar of waren reageerden de “helden” anoniem?

 15. Was nog niet aan het betreffende blogje toegekomen. Jammer dat de emoties zo hoog opliepen dat je een slotje moest plaatsen. Maar gelijk heb je!

  1. De emoties momenteel over het betreffende onderwerp lopen nogal hoog op. Houd ze lekker voor jezelf denk ik dan, ga niet zeggen wat een ander zou moeten voelen. Om die reden blog ik zelf ook nooit over actualiteiten. Er zijn genoeg forums waar je “lekker” kunt afzeiken en met vingertjes kunt wijzen.

 16. ‘k Heb er geen idee van over welke reacties het dan wel gaat, en ik wil het ook niet weten. Als jij het nodig vond om een slot te plaatsen dan zal dat zeker gerechtvaardigd geweest zijn !

 17. Ik heb de bewuste reactie denk ik gemist (of was ik het zelf? 🙂 ) maar je hebt gelijk. Heb ook een hekel aan de soort reacties die jij beschrijft.

  Btw, ben jij ook allergisch voor de jakhalzen van de wereld draait door, of vind je dat wel leuk?

 18. Ik schrok heel even toen ik je blog las 😉 Maar net dat blogje heb ik geloof ik helemaal niet gereageerd, pfieeewww . Ik ben het helemaal met je eens. Ik erger me ook dood aan hoe er vanachter een beeldscherm soms met elkaar wordt om gegaan. Als klein voorbeeld het kroningslied. Verschillende meningen leuk juist maar brandt elkaar niet zo af. Ik schaam me er voor af en toe te ontdekken dat ik zelfs van dat soort mensen in mijn digitale vriendenkring heb zitten….

 19. Gisteravond zat ik even bij de buurvrouw op een bankje met een kop koffie. Het was enorm fijn om onze gedachten over dit onderwerp te laten gaan en elkaars mening te respecteren. We wisten van elkaar al dat onze meningen niet overeen kwamen, doordat we allebei hele andere ervaringen hadden. Het was zo enorm fijn om gewoon erover te kunnen praten, zonder verwijten, wel emotie bij beiden, dat kan niet anders in deze situatie, maar gewoon je gedachten te kunnen ventileren zonder oordeel……

  Zo waardevol…

 20. Helemaal met je eens. Net als in het gewone leven, moet je je in blogland ook gedragen. Je kan het met iemand eens of oneens zijn, maar het gaat altijd over íemand.

 21. Tis jouw blog, dus jij beslist of er wel/niet gereageerd mag worden. Lijkt me simpel.
  Wie wil rellen of afzeiken kan vast wel ergens op het web een plek vinden waar dit wel kan/mag/geaccepteerd wordt.
  Tja, iedereen heeft een mening over van alles en nog wat, maar niet iedereen heeft het fatsoen om die mening genuanceerd te uiten of stil te houden. Dus als je de boel eens op slot doet dan heb ik daar alle begrip voor. Ik hoop dan wel dat de veroorzakers voortaan hun heil elders zoeken want ik mag toch graag de reacties op je blog lezen.

  1. Ik blokkeer ze gewoon 😉

   Weet je: het zijn altijd mensen die ik nooit eerder gezien heb hier, die nooit iets van commentaar gegeven hebben. Die ineens tevoorschijn komen en gaan zeuren. Laatst was er iemand die mij af zeek, ik was negatief en aan het zeuren. Als die persoon me een beetje zou kennen, zou zij weten dat ik heel vaak cynisch ben, met een dikke knipoog schrijf. Maar nee hoor > meteen afgeven en een oordeel vellen. Wegwezen denk ik dan.

   Dat slotje hoop ik zelden nodig te hebben, ik houd er niet van eigenlijk…

 22. Ik heb het niet gelezen zondag..en gelukkig heb ik dan ook de reacties gemist.
  Af en toe lees ik op andere blogs ook tenenkrommende reacties op verhalen. Mensen willen tegenwoordig overal over mee praten en denken ook overal verstand van te hebben.

  Op zich had je het open kunnen laten? Want laat mensen elkaar maar de tent uitvechten, het is ook een soort van emotie waar men vanaf moet.
  Alle onderwerpen waar ‘dood’ in welke vorm ook in voorkomt roept reacties op.
  En dit met die jongens…dat is ook ontzettend triest…het feit dat mensen vervelend gaan doen zegt meer over hen, dan over jouw blog, toch?

  1. I know, maar het stoorde me. En ik was de hele dag niet thuis om in de gaten te houden wat er allemaal wel niet mis was aan mij 😉

   Zaken uitvechten doen ze maar ergens anders.

   1. wat? ging het plots over jou?? het moet niet gekker worden. Belachelijk…als je eens hulp nodig hebt om te ontdekken wie je lastig valt…….let me know…ik ben nogal handig met dat soort dingen…..

 23. Ik heb er ook niets van meegekregen. Jammer dat het zo moet dat mensen zo doen. En je hebt groot gelijk. Dat ze maar ergens anders spuien.

 24. Ik had het stuk gelezen, vind evert altijd treffend schrijven, maar de commentaren niet..wat jammer he dat mensen elkaar niet in hun waarde laten.

 25. Ik had het blogje gelezen in de morgen en er stond toen nog geen enkele reactie. Ik zou later op de dag wel via de pc een antwoordje geven, want ik vond de blog gewoon mooi geschreven. Maar ben er niet meer aan toe gekomen. In ieder geval dat ieder zijn mening heeft is duidelijk. Dit is niet meer dan menselijk, maar minder menselijk is om deze deftig te gaan geven. Ook iemands mening, als deze al anders is kan men moeilijk aanvaarden… Soms tegen het zielige aan, maar zo is het nu eenmaal en als het moet… ja dan is een slotje het perfecte instrument om ieder een halt toe te roepen. Bij sommige mensen is het oergehalte nog steeds vrij hoog zeg ik altijd en deze zouden beter twee keer denken alvorens te handelen, of in dit geval te pennen.
  Groetjes

 26. Je hebt groot gelijk, jij bepaalt wat er op je blog staat. Helaas is respect iets wat ver te zoeken is tegenwoordig..

 27. Het stoort mij ook al op nieuwsberichten die op internet zichtbaar zijn. Wat mensen er allemaal onderzetten! Dat vind ik afschuwelijk. Laats achter ons huis een aanrijding 5 doden. De bestuurder van 1 van de autos, was jong jaartje of 21 en dus ook overleden. Hoe mensen dan veroordelen en uithalen naar een in hun ogen jonge bestuurder en dat het dan ook wel zijn schuld moest zijn. Echt afschuwelijk. Hoe haal je het in je hoofd! A het kan iedereen gebeuren, en b er zijn mensen hun kind, vriend, kleinzoon etc verloren. Het leven voor die mensen is in een fractie van een seconde in een keer op zijn kop gezet. Gaan weet ik veel hoeveel mensen dit soort berichten plaatsen, niet 1 nee een heleboel. Leven en laten leven, en iedereen heeft recht op een eigen mening. Dat maakt het intressant, er zijn meningen waar je, je in kan vinden en meningen die ver van de jouwe af liggen.

  1. Precies! zonder kennis te hebben, de ins en outs te weten genadeloos oordelen. Hou op. Ik word echt onpasselijk van forums en websites waar dat soort comnmentaar gegeven wordt..

 28. Totaal gemist dus …………
  maar als het voor jou te gek is
  dan zal het zekers te veel geweest zijn !
  Zover denk ik je wel te kennen 😉
  Tja meid je mensen en dat spul wat er op lijkt .

 29. Yes, ik mag hier nog reageren, dus ik was het niet 😉 Maar ik heb de log nog maar eens gelezen, maar ik zie niets schokkends. Die Evert, schrijft ie een log, gaat het helemaal fout. Terwijl ik zijn logjes nog nooit zo heb ervaren.

  Love AS Always
  Di Mario

 30. Ha zuster klivia,

  Een mening geven is prima, je iets opdringen wat je niet wild, sla je gelijk af en terecht. oma

  ot, de politiehelikopter hing vanavond al boven de wijk, was niet voor de motorrijder.

 31. Amai, dat je zover moest gaan, dat had ik niet verwacht. Ik vind trouwens dat de reacties die hier staan altijd leuk en betrouwbaar zijn.

 32. Hè. Weer wat gemist. Jammer. 🙂
  Nee, niet jammer, ik herinner me nog levendig het zeepjesincident, en dat vond ik al niet leuk. En ik weet dat zowel jij als Evert maatschappijkritisch zijn, ik vind dat nu juist de charme hier. Maar ja. Jammer, zulke mensen. Zullen vast enorm leuke ouders zijn. Not.

 33. O vreselijk herkenbaar! Mensen achter de computer denken ineens altijd alles maar te kunnen zeggen. Allemaal dingen die ze in het echt nooit in je gezicht zo hard zouden zeggen!

 34. Het is echt hilarisch en triest tegelijk soms wat mensen allemaal durven te zeggen of invullen. En inderdaad, het is jouw blog, dus jij bepaalt wanneer het genoeg is. Ik laat het zelf altijd staan, maar als het te erg is reageer ik niet. Gelukkig gebeurt dat niet heel vaak.

 35. Groot gelijk. Jammer dat een slotje (of blokkeren) dan de enige manier is om het gezever te stoppen. Ik tref ze ook weleens: van die wijven die nog nooit eerder reageerden, maar ineens vol hun mond opentrekken tegen me. Vooral wanneer het mijn moeder-deel betreft kan me dat, hoe hard ik ook zou willen beweren van niet, tóch enorm raken. Dat het nog een tijd na zeurt. Zo onnodig. Zo schofterig.
  Een (eveneens bloggende) vriendin vergeleek dergelijk gedrag ooit heel treffend met de vergelijking: er komt een wildvreemde ongevraagd je huiskamer binnen, waar je net in gesprek bent met een stel mensen die je (min of meer) kent en vice versa, en deze persoon komt alleen even een enorme meurscheet laten, puur voor de kick, en peert ‘m daarna weer.

   1. Ik vind de vergelijking van een blog met een huiskamer niet helemaal opgaan, een huiskamer is besloten terwijl een blog open staat voor iedereen. Ik zie een blogschrijver eerder als iemand die op een zeepkist op het dorpsplein gaat staan, of op het podium van het café. Iedereen kan immers langskomen en roepen wat -ie wil. Ik keur het niet goed, maar het is het risico van naar buiten treden.

Reacties zijn gesloten.