Fietsen

De afgelopen week heb ik diverse malen naar uitzendingen over Alpe d’HuZes gekeken. Als ik aardig wil zijn, zeg ik dat dat programma me niets deed. Als ik eerlijk ben. zeg ik dat ik me eraan ergerde. Ligt dat nu aan mij? Ik weet echt wel wat kanker betekent: mijn vrouw is er aan overleden; in mijn vriendenkring zijn ook enkele vrouwen aan kanker overleden en nog maar enkele dagen geleden hoorde ik van een nieuw ‘geval’. Wat de Alpe d’Huez in de wielerwereld betekent weet ik ook: ik ben al jaren een trouw volger van de Tour de France. Tegen bergen op fietsen heb ik ook wel eens gedaan. Samen met mijn vrouw, ze had toen nog geen kanker, ben ik in de Rocky Mountains tot een hoogte van 3600 m gefietst en dat op een fiets met bepakking , want we kampeerden daar. Ik weet wat afzien is.

Door de jaren heen heeft de Alpe d’Huez een zekere reputatie gekregen. Er zijn veel fietsenthousiasten die er een keertje tegenop willen fietsen en dat ook doen. Ik heb ze in mijn familie en door hun laat ik me vertellen dat er ‘cols’ in de Tour de France zijn die heel wat moeilijker te beklimmen zijn. De Mont Ventoux is er zo een, maar daar hangt niet dat romantische waas omheen en de tocht naar de top heeft ook niet zo veel bochten Maar waar maak ik me druk over? Al vind ik het dan een wat rare manier, moet ik er niet gewoon blij mee zijn, dat er op die manier miljoenen euro’s bij elkaar gefietst en gehold worden voor de kankerbestrijding?

Ik ben nog uit de tijd van “Laat uw linkerhand niet weten wat de rechter doet.” Geld aan een goed doel besteden deed je anoniem. Ik ben gewoon donateur van het KWF. Ik heb het gemachtigd maandelijks een bedrag van mijn bankrekening te incasseren. Dat was een weloverwogen beslissing. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat ‘we’ tegenwoordig pas liefdadig worden als we eerst uitgebreid voorgekauwd krijgen hoe erg iets is. Zijn er nu echt nog mensen die pas na een uitzending over Alpe d’HuZes weten dat kanker een vreselijke ziekte is? Hoeveel verhalen van huilende mensen zijn er nodig om iemand te bewegen tot het overmaken van geld? Waarom hangt de hoogte van het bedrag af van het aantal keren dat iemand op één dag tegen die berg op fietst?

Ja, ik weet het: ik hoef niet per se naar die tv-uitzendingen te kijken. Ik kan de tv uit zetten of naar iets anders zappen. Maar als de promo’s me uitnodigen tot ergeren, dan ben ik niet te beroerd aan die uitnodiging gevolg te geven.

Evert

15 thoughts on “Fietsen

 1. Helemaal mee eens,ik kan het ook niet zien en weet je waarom?

  Al die acties waar BN ers aan mee doen,kort geleden een filmpje gezien van kinderen in een ver land,ze waren wees en leefden op straat en ja ,daar reist dan een BN er naar toe met camera om een actie te starten voor het bouwen van een weeshuis.
  Waarom schuif je jezelf zo naar voren?
  En zitten die kinderen daar op te wachten?
  Jaren geleden ook gezien dat de make up achter de schermen werd bijgewerkt door een bekende visagist…het is ijdelheid ten top,dat stoort me .

 2. Ik heb het niet eens gekeken…. Ben het wel met je eens. Maar waar ik me nog het meest aan stoor is dat ik erg gevoelig ben voor dat soort programmas. Voel me echt een sukkel als ik dan diegene ben die niet mee doet….. Ja ik weet het…..

 3. Hi Evert,

  Zelf sport ik veel en doe ook aan loopwedstrijdjes mee. Heel vaak word je gevraagd om te sponsoren. Nu vind ik het niet erg om iets over te maken dat ik kan missen maar ik heb zelf een hekel aan dat gezeur over geld. Er wordt munt geslagen uit sentiment. Je wilt toch geen hufter zijn door niet iets af te staan aan het goede doel. Ik heb al helemaal geen zin om dat te moeten gaan doen als hardloper. Ik steun wel de mensen die ik ken en die voor iets lopen, want ik weet hoe vervelend het is om om geld te moeten leuren. Voor goede doelen hebben wij al sinds we kinderen hebben een vast bedrag per maand (uiteraard aangepast in de loop der jaren) dat we naar een stichting overmaken waar we achter staan. Ik geef ook altijd wat aan mensen die aan de deur komen, want zij doen hun best, maar eigenlijk ben ik in principe tegen. Niet omdat ik niks voor die club waarvoor gecollecteerd wordt ben maar omdat er zoveel blijft hangen aan de strijkstok. Iedereen moet betaald worden, de middelen om te collecteren, de t-shirts spandoeken, de directeuren etc. Ik wou dat er een groot instituut was per land dat alles inzamelde en managede wat er binnenkwam uit goede doelen, dat zou zo veel efficiënter zijn….. en dan kregen die goede doelen ook echt hun geld. Want helaas blijft het wel nodig.

  Wat verder nog leuk is dat mijn man gisteren de Mont Ventoux is op gefietst met een groep vrienden. Hij deed 2:22 over die 1600 hoogtemeters die in die 22 km zitten. Het was de eindetappe van een fietsweek van 800 km. Ik ben reuze trots op hem en neem ook mijn petje voor jouw sportieve prestaties af. Dat doet niet iedereen je na.

  groetjes,

  Dorothé

 4. Het is zo ongeveer hetzelfde als het glazen huis van 3fm. Saamhorigheid, vastigheid, want jaarlijks, en ach, laat die mensen toch lekker. 🙂

 5. ik kijk daar ook niet naar. Ik vind het erg dat mensen eerst zo’n programma moeten zien vooraleer ze beslissen te doneren. Daarom dat ik liever rondom mij kijk om te zien waar ik kan helpen. Probeer maar eens. Je zult versteld staan hoeveel ellende door ziekte er rondom ons is.

 6. ..ik kijk niet en het zal me worst zijn of de mensen voor of na de beklimming geld doneren……als het geld er maar komt!

 7. ik geef graag geld dan ben ik geweldig en hoef ik me niet druk te maken om de oude buurvrouw die helemaal alleen en ziek is.
  En ik weet niet of mensen t weten maar die bekende nederlanders krijgen meestal betaald, en geen kleine bedragen om hun gezicht te laten zien of een ziek kindje uit Afrika vast te houden voor een camera en daarna terug naar luxe hotel. Ik word trouwens gek van al die BNers. Dus ik kijk zo min mogelijk TV.

 8. Ik erger me aan (bijna) alles op teevee. Mooi dat ik al jaren niet meer kijk, dus. Heerlijk. Ik lees wel logjes van mensen die echt iets te melden hebben.
  Ben toch wel stiekem trots op mijn familie die hebben meegedaan. Maar dat uit ik wel op feesboek:).
  Gewoon uit laten die kast. Zeker niet kijken als iets je ergert. Zo fijn voor je gemoedsrust. Ik spreek uit jarenlange ervaring:)

 9. Er wordt flink mee rond je oren gemept…op tv maar ook fb …..gisteren n klein stukje op tv….bij t journaal….jonge vrouw met dochtertje….beiden in tranen om verlies van man….vreselijk….heb zelf mn moeder verloren aan die ziekte en vorige week n nicht…..maar ook ik erger me daaraan…..zapp weg…miss wel struis politiek mijnerzijds maar soms wil ik gewoon mn kop in t zand steken….

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s