Spannend

Het is, denk ik, begonnen met het Eurovisie songfestival. Dat was een wedstrijd, maar het ging er in principe natuurlijk om de kijkers/luisteraars in Europa te laten genieten van leuke muziek. Meer en meer echter ging de belangstelling vooral uit naar de stemming over de uitslag. Welk land (niet: welk liedje) zou uiteindelijk de meeste punten behalen. Er werd schande gesproken van de Oost-Europese landen die elkaar de punten toedeelden, om maar te voorkomen dat een West-Europees land met de eer zou gaan strijken. Omdat er inmiddels veel te veel landen gingen meedoen werd er een voorselectie gehouden, zodat de einsstrijd niet teveel tijd in beslag zou nemen. Nederland werd in diepe rouw gedompeld want enkele jaren achtereen kwamen ‘wij’ niet aan die eindstrijd toe en konden we niet in spanning zitten bij de bekendmaking van de puntenwaardering per land.

Intussen lijkt het erop of we verslaafd geraakt zijn aan tv-programma’s waarin mensen wedijveren om het beste te zijn in het een of ander. Per ronde moet er iemand afvallen en uiteindelijk blijft er een winnaar over. Zo hebben we er al heel wat nieuwe zangers en dansers bij gekregen. Als een bepaald format een beetje populair is komt er al gauw een kidsvariant van. Intussen willen we niet alleen meer weten wie de beste is. Nee, er wordt ook een ‘slechtste chauffeur’ of een ‘slechtste echtgenoot’ van Nederland gezocht. En sinds kort wordt er ook gebakken dat het een lieve lust is. Op een van de vele kanalen van UPC zag ik dat er in Amerika een wedstrijd is tussen aankomende kappers. Dat zullen we over enige tijd ook wel op een van onze commerciële zenders te zien krijgen. Ik heb zelf ook wel een paar ideeën die ik hier geheel gratis te beschikking stel:
– de langste tenen van Nederland;
– de grootste bek van Nederland;
– het kortste rokje van Nederland;
– het diepste decolleté van Nederland.
Je kunt er ook nog wat emoties in verwerken:
– het meest gepeste kind van Nederland;
– hoe lang bent u al ziek?
– hoeveel pijnstillers slik jij?

Is ons gewone dagelijkse leven zo saai geworden dat we niet meer zonder een dagelijkse portie kunstmatige spanning kunnen? Ik ben al blij met een schaatswedstrijd of een tennistoernooi. De Tour de France kan ook best spannend zijn, als is de vraag wie de meeste pillen slikt iets minder relevant geworden.En het blijft toch spannend of je kind haar havo-examen al of niet over moet doen? Heeft je partner misschien een andere relatie? Dat is toch pas echt spannend?

Evert

17 thoughts on “Spannend

 1. Op zich vond ik realityseries wel leuk, maar door de overdosis op tv is die belangstelling aardig weggezakt. Ik kijk niks meer op dat gebied en dat is wat ze bereikt hebben met het krankzinnige hoge aanbod. En ja, het moet allemaal steeds gekker en het moet steeds meer over de grenzen heen. Momenteel vind ik het vooral heel vermoeiend.

 2. Ik mag graag kijken naar The Voice Kids en So You Think You Can Dance: the Next Generation. Maar de laatste weken zie ik steeds reclame voor ‘Ik heb HET nog nooit gedaan’ en dat is voor mij te ziek voor woorden. Welke hersenloze ziel wil daar nu aan meedoen?

 3. Het is te gek voor woorden al die wedstrijden, en dan nog kinderen in huis hebben die zo stom zijn om daar sms’en aan te verspillen. Ik denk dat ze onderhand het gat in de begroting kunnen dichten met de opbrengst van al dat gestem.
  Maar om 1 Nederlandse wedstrijd ben ik toch een beetje blij, de beste singer-songwriter nl. Niet dat ik hem gevolgd heb, maar er is wel een PAREL van een lied naar onze contreien overgewaaid, dat van Maaike Ouboter, ‘dat ik je mis’

 4. Ik ben altijd teleurgesteld in de winnaar die wordt bepaald door de stemming van leken,…….dus ik weiger om nog te kijken 🙂

 5. Ik heb er niks mee. Alleen The Voice werd hier gekeken en we vonden Bloed, Zweet en Tranen ook wel aardig. Verder niks van die ellende. En realityseries al helemaal niet! Brrrr…

 6. ik kijk het liefst naar mijn eigen reality-serie, inclusief de hoge factor Robinson-Island, maar mezelf nog wegstemmen kan natuurlijk niet en de winnaar kun je me ook al niet noemen ;-P

 7. haha hier wordt alleen door dochterlief gekeken naar een zangprogramma. Vraag niet de naam want die weet ik niet. Ik kijk die onzin niet. Geef mij dan maar een leuke voetbalwedstrijd, ook al ben ik een vrouw. Of een leuke crimi.

 8. De programma’s die een wedstrijdelement bevatten vind ik nog wel gaan. Waar ik echt van gruwel zijn programma’s als ‘mijn lijf’. Daarin houden twee artsen en een tandarts een inloopspreekuur in een mobiele kliniek. De meest vreselijke aandoeningen komen voorbij: overmatige zweetproblemen, incontinentie, ongelijke borsten, anusklachten, vetbulten, te grote schaamlippen of cholesterolvlekken onder de ogen. Best lastig voor degene die met die klachten rondloopt, maar moet dat nou uitgebreid in beeld worden gebracht? Ik gruwel ervan en zap altijd meteen door!

 9. Na het journaal van 18.00 uur gaat de tv uit en pas weer aan voor het journaal van 18.00 uur de volgende dag……..geen ergernis en veel tijd voor andere dingen!

 10. Het enige wat ik kijk is ‘Wie is de mol’ als ik het niet vergeet, want dat kan zomaar gebeuren.
  En niet alleen dat soort programma’s is zonde van mijn tijd eigenlijk het hele tv gebeuren. Wat ik de laatste tijd te veel doe voor de buis hangen en series kijken. Maar goed ik weet dat er wel weer verandering in gaat komen. Er is zoveel meer dan tv.

 11. Ik vind ze vreselijk, realityprogramma’s. Geheimen, een beetje mysterie rond de mens en zijn hebben en houwen is veel interessanter dan de feiten!

 12. Ach, ieder z’n meug. (al ben ik wel nieuwsgierig welke types naar zulke programma’s kijken)
  Gelukkig zijn er ook nog andere programma’s en anders ga ik lekker lezen of internetten.

 13. Wij hebben in het begin wel eens de auditierondes bekeken, maar we kijken al jaren niet meer naar dit soort commerciële troep. We kijken series die we zelf aanschaffen en verder bijna geen reguliere tv, behalve sport en af en toe een verdwaalde docu.

 14. Een goeie vraag, weet ook niet waarom de reuk echt weg was.
  je weet dat mijn neus al heel lang verstopt was, maar na gebruik van Avamys is de verstopping verdwenen ende reuk weer terug gekomen, soms neem ik nog wel eens een snufje 🙂 Hans

Reacties zijn gesloten.