‘VAKANTIE’

Dit blog schrijf ik niet achter de tafel in mijn woonkamer, maar achter een tafeltje in de receptie van naturistenresort ‘Valalta’ in het plaatsje Rovinj in de regio Istrië van Kroatië. Ik verblijf daar voor een week; a.s. dinsdag ga ik weer, per vliegtuig, naar huis. De meeste zullen dit een vakantie noemen, maar als 70-plusser ben ik het hele jaar op vakantie. Ik verblijf gewoon een week lang op een andere plaats dan thuis. En ik doe minder, want voor mijn natje en droogje heb ik betaald (ontbijt en diner). Ik hoef geen boodschappen te doen en ik hoef geen maaltijden te bereiden en ik hoef ook niets schoon te houden.

Ik dacht in een hotel te zullen verblijven, maar ik verblijf in een bescheiden bungalow (vier onder één kap), zo bescheiden dat er zelfs geen mogelijkheid is water te koken. Er is wel een koelkast, maar die moet je zelf vullen. Verder zijn er twee (wijn)glazen en een kurkentrekker. Voor de kurk en de fles die deze afsluit moet je ook zelf zorgen. Valalta is een camping/bungalowbedrijf, dat pal aan het strand ligt. Het heeft een oppervlakte van 170 hectare (gelijk aan ongeveer 340 voetbalvelden). Er zijn diverse restaurants en bars. Bij de meeste daarvan kun je internetten, maar je moet wel betalen om een loginnaam en wachtwoord te verkrijgen. In het restaurant, waar ik mijn betaalde ontbijt en diner gebruik, kun je overigens niet internetten. Dan moet ik nog even doorlopen naar de receptie.

Waarom zit ik een week lang op een naturistenresort? Ik ben helemaal geen principiële naturist, wat dat ook moge zijn. Ooit, meer dan twintig jaar geleden, heb ik met Boukje eens twee weken doorgebracht op een naturistencamping in de Dordogne, waar we toevallig terechtkwamen. Dat was ons uitstekend bevallen. Daarna is het er nooit meer van gekomen, al gingen we wel vaak naar het naaktstrand bij Kijkduin. Sinds ik in Amsterdam Noord woon, ben ik diverse malen naar een naaktstrandje in ’t Twiske geweest. In je blootje lopen heeft, vind ik, iets bevrijdends. Thuis moet je daarvoor eerst nog eind fietsen en dan doe je het enkele uurtjes. Hier loop je als het ware van onder de douche de deur uit en blijf je de hele dag zo rondlopen/staan/zitten/liggen, behalve in het restaurant waar ik mijn ontbijt en diner gebruik. Daar moet je wel iets aandoen. Dat hoeft weer niet in een ander restaurant. Daar zal wel een merkwaardig soort moralisme aan ten grondslag liggen.

Bij het diner in het restaurant viel het me op dat er maar weinig mannen alleen zijn, zoals ik. In een naturistenomgeving worden mannen alleen met enig wantrouwen bekeken. Er zijn in Nederland naturistencampings waar ‘alleengaande mannen’ niet toegelaten worden. Alsof die uitsluitende komen om te gluren naar en te zoeken naar/te jagen op aantrekkelijke (volgens hen dan) vrouwen. Ik let er niet speciaal op, maar ik heb ook niet voortdurend mijn ogen dicht, dus ik constateer dat blote vrouwen er niet per definitie aantrekkelijker uitzien dan geklede. Je zou kunnen zeggen dat elkaar leren kennen in een naturistische omgeving een hoop teleurstellingen achteraf kan voorkomen. (Voor de goede orde: ik denk niet dat ik er zelf zo aantrekkelijk uitzie.) Naturisme heeft nog een voordeel: je hoeft niet zo veel kleren mee te nemen en voortdurend te denken: ‘Wat zal ik nou eens aantrekken?’
Evert

13 thoughts on “‘VAKANTIE’

 1. Welkom terug Evert. Ik heb niets met naturisme maar het argument dat je minder kleren mee hoeft te slepen vind ik wel ijzersterk :p.

 2. Het heeft zo zijn voordelen….. bij jou geen vakantiewas aan de lijn volgende week en vliegen met alleen handbagage, heerlijk!

 3. Hoi Evert, bij dat standje bij het Twiske kwamen wij ook wel eens (tot mijn zoon niet meer wilde).
  Het was meestal lekker rustig daar, onze hond ( bordeauxdog) kon dan heerlijk achter het bankje (achteraan) in de schaduw van de bosjes liggen en als we hem aangelijnd lieten zwemmen was er geen hond die daar wat van zei.
  Sterker, men vond dat leuk en veel mensen kwamen hem even een aai geven.
  Bij de andere standjes waren meer allochtonen die bang waren voor Nino.
  We kwamen dus meer voor de goede sfeer daar, niet zozeer om het bloot zijn.
  Fijne vakantie hoor.
  Groet, Narda

 4. Alhoewel ik nooit naar een naturistenstrand ga (en trouwens ook nooit naar een niet-naturistenstrand) heb ik nooit te veel bagage!

 5. Gelukkig heb ik bij die laatste vraag nog nooit stil gestaan. Ik heb alleen maar zwarte kleding, dus het is altijd goed. Geniet nog maar even lekker van je vakantie. En…. niet zwichten voor het roken he.

  Love As Always
  Di Mario

Reacties zijn gesloten.