Commentaar.

Vlam heeft sinds een maand of 2 een eigen pagina op Facebook waarop hij foto’s en recepten plaatst van dat wat hij kookt.

Nou deed hij dat eigenlijk altijd al, maar dan op zijn privépagina. Vrienden vroegen hem steeds waarom hij er niet meer mee ging doen. Et voila: dat deed ie.

(Sindsdien hebben we elke zaterdag een man die van alle kanten ons eten fotografeert. Die het nog liever koud laat worden, dan mooie paatjes mist. “Schat, zou je even je arm weg willen halen?”… “Jill, schuif je stoel eens naar achteren…” Erg leuk. Het plaatsen van de foto’s en het schrijven van het recept moeten van mij wachten tot ná het eten, in het verleden deed hij dat rustig aan tafel maar dat had als resultaat dat ik van pure ergernis het gerecht over zijn hoofd wilde kieperen… Zonde dus.)

In ieder geval: afgelopen weekend stond ie uren en uren in de keuken om sushi te maken. Hij had zelf eigenlijk trek in een entrecote, maar ik had van de week bij AH zeewiervellen gekocht en deze zeer strategisch neer gezet in de keuken. Je kon er niet omheen zeg maar. Dat ik zin had in sushi.

En ik kreeg mijn zin.

De lieverd.

Zie hieronder het resultaat:

sushi2

Weet u? Over smaak valt niet te twisten. Ik snap heel erg goed dat er mensen zijn die niet houden van een hap koude rijst met zeewier.

Maar moet je dan een suf commentaar geven op zo’n pagina? Kun je dan niet gewoon weg klikken en niks typen?

“Het lijke wel katte oge” schreef iemand.

Ik klikte op zijn profiel en de foto hieronder was het eerste dat ik zag. Op de tafel stond werkelijk NIKS wat zelf gemaakt was. Alles uit potjes en kant en klaar. Zelfs de kruidenboter was niet van hemzelf. Ik vraag me af wie het stokbrood heeft gesneden? Laten doen bij de supermarkt, in de broodsnijmachine?

katteoge
Anyway: over smaak valt dus niet te twisten, dat scheef ik al.

Zelf zou ik niet blij zijn worden als ik bovenstaande “troep” moest eten. (Mijn darmen ook niet.) Maar ik zou in het gevalletje kant-en-klaar gewoon niks “zeggen”. Gniffelen en wegwezen. Laat die man in zijn waarde, toch?

Pas geleden waren er ook 2 dames die Vlams zeeduivel met saffraansaus afkraakten. Eentje scheef dat ze van het woord zeeduivel alleen al moest kotsen.

Ik kreeg zelf last van oprispingen bij het aanklikken van hun profielfoto’s.

Waar ik naar toe wilde: waarom zijn er mensen die dingen afzeiken? Die en plein publique het nodig vinden op álles iets negatiefs ze zeggen/schrijven? Wat is daar precies de lol aan?

74 thoughts on “Commentaar.

 1. gewoon de aard van het beestje. Sommige mensen zien alleen de negatieve kanten van alles en doen ook niets liever dan negatieve kritiek geven. Negeren doe ik met zulke mensen.

 2. De gemiddelde Nederlander is een vreselijke azijnpisser. Kijk maar naar de reacties op fora en krantenartikelen. Die sushi ziet er trouwens geweldig uit! Als je eens een dagje zonder Vlam wilt stuur je hem maar hier heen 🙂

 3. Idd, schrijf dan niks als je alleen maar commentaar hebt. Ws hebben die mensen geen bord maar een heel servies voor hun hoofd en daar zit em de kneep: daar kan dan weer heel veel kant en klare massaconsumptieprodukten (3x woordwaarde) op die ze niet willen missen…

 4. Ik begrijp ook niks van dat soort mensen die anderen alleen maar kunnen afzeiken maar zelf niets presteren. Jaloezie wellicht?
  Hoewel ik niet van sushi houd vind ik die van Vlam er strak uitzien. Ik zou bijna willen proeven 😉

 5. Hi Kliefje,

  Die foto’s van die sushi kunnen zo in een blad. Het is trouwens vreselijk moeilijk om eten goed te fotograferen. En die commentaren….. niks van aantrekken dus.

  groetjes,

  Dorothé

 6. Je zou ze bijna een kistje zure druiven sturen…. Mensen die nooit iets achterlaten op je log of facebook of waar-dan-ook maar áls ze dat dan doen is het zo vreselijk afzeikerig dat ik terugdenk aan de woorden van mijn beppe-zaliger die altijd zei ‘als je niets positiefs of vriendelijks kan zeggen, zeg dan liever niets’ . Ik denk ook dat het jaloezie is…. blijkbaar doet jaloezie dat met je? (geen idee, ik ben eigenlijk nooit jaloers)

  Ik hou niet van sushi, maar jullie wel (anders zou je er geen uren voor in de keuken gaan staan)
  Ik vind die gevulde schalen er wel heel erg mooi uitzien en jullie hebben er driedubbeldik van genoten!
  En verder geloof ik heilig in Karma…..

  Liefs

 7. Dit blogje is beneden alle peil aangezien het evengoed uiting geeft aan negatieve emotie.
  Hehe, dat luchtte op zeg 🙂 En nu even serieus. Ik snap het ook niet. Ik probeer er in alle geval niet tegen te zondigen (op deze ene regel hierboven dan 😉

 8. By the way, ik was vergeten te zeggend at die sushi er schitterend uitziet, dat het een sober maar mooi gedekte tafel is, en vooral dat de witte wijn er eveneens heerlijk uit ziet van kleur. Is daar al van gedronken of zijn die glazen zo minutieus goed uitgeschonken?

 9. tja, klagen, zagen en afbreken is de norm geworden vrees ik.
  op de een of andere manier denk ik dat dit een beetje gelinkt is aan de populariteit van de (nog betrekkelijk) nieuwe sociale media.
  veel mensen, die vroeger zelfs het woord “nadenken” amper kenden, moeten nu (of denken te moeten) over alles en nog wat een mening hebben.
  en omdat afbreken nu eenmaal gemakkelijker is dan opbouwen…
  fijne, smakelijke week 🙂

 10. Facebook is een nepwereld,mensen schrijven dat hun kind ziek is en 20 mensen vinden dat leuk.

  Maar ik snap niet zo goed waarom je je dat zo aantrekt en de gelegenheid aangrijpt om veel commentaar op de andere gedekte tafel te geven en dat eten troep noemt?

  Uiteindelijk is het Vlam z’n ding.

  1. Haha, nee hoor > ik maak me niet druk. Het was me al eerder opgevallen en ik had me er over verbaasd dat er veel zure mensen zijn die hun mond houden, maar als ze iets te zeiken hebben, ineens wél van zich laten horen. Dit was een mooie aanleiding tot een blogje 😉 (En ik overdrijf wel eens, was je nog nooit opgevallen? 😉

 11. Oh erg! En doe dan in ieder geval de kant en klaar rommel nog even leuk in gezellige bakjes zodat het er tenminste nog een beetje aangenaam uitziet aan tafel. Ik zou zo omdraaien en heel hard weglopen geloof ik, als zo’n uitgestalde supermarkt tafel zou zien staan.

 12. Voor mij is alles lekker … Enkel komkommer en Ollie zijn geen grote vrienden ! Maar eigenlijk is het waar wat ge zegt over FB , Mijn hond is dood ! 10 zeggen vind ik leuk. 😦
  Nog stommer ;
  – wat gaan we eten ? ( Gaat ons geen reet aan !)
  – Ik ben klaar ! ( hoe , wat , waar ! )
  – Ik ben moe ! ( ga gaan slapen!)
  – Goodmeurniing ; (Als het middag is , hoe dom kan je zijn !)
  Verdomme da’s ik zelf 🙂

 13. Hmmm sushi. Ik ben absoluut fan, maar heb het nog nooit zelf gemaakt. Die van Vlam zien er in elk geval super uit!

  Die commentaren snap ik ook niet goed. Als je het met iets niet eens bent klik je toch gewoon weg in plaats van zomaar overal jz gal te spuien!

 14. “Als je niks leuks weet te zeggen, hou dan liever je mond” is mijn motto. Sushi ziet er prachtig uit. Misschien dat je in tijden van armoe Vlam een cateringbedrijfje kan beginnen :-).

 15. Ik vind die suhsi er heerlijk uitzien, hou wel van “kouwe rijst in zeewier” en dan liefst nog een stukje zalm er in. En wat super dat je een vent hebt die het leuk vindt om dat te maken! Nog leuker is dat hij er ook echt wat mee doet, met die hobby. Een nieuwe uitdaging na/naast het bouwvakken?! 🙂

 16. Dat begrijp ik ook niet. Waarom niet gewoon iedereen in zijn of haar waarde laten? Je kunt gerust zeggen dat sushi (of iets anders) niet je ding is maar dat wil niet zeggen dat je het dan moet gaan vergelijken met kattenogen. Volgens mij vinden sommige mensen het gewoon leuk om iemand af te zeiken terwijl het eigenlijk gewoon afgunst is!

 17. Nou ja zeg! Ik zit ook al een tijdje me af te vragen, waar het toch eigenlijk vandaan komt, dat we met zn allen zo nodig onze menig (posifief of negatief) via internet moeten/willen delen…
  Merkte dat ik mezelf ook steeds meer liet meeslepen daarin. Ben dus een poging aan het doen, het dratisch te minderen, haha
  Hoewel ik niet van sushi houd, ziet het wel ontzettend goed uit zeg! Fijn zo’n thuiskok 🙂
  Hoe bevalt het Vlam in ons mooie Limbabwe?

 18. Veel mensen kunnen alleen hun zelfrespect behouden door neer te kijken op andere mensen. Jezelf groot maken door anderen te kleineren. Jij weet met weinig middelen van het leven te genieten, daar heb ik alleen maar bewondering voor.

  1. Ik sluit me helemaal bij ’t bovenstaande aan: anders krijg je dubbele commentaren: is ook zo wat. 😉

   Deze zeikerds maken zichzelf belachelijker dan dat ze Vlam (en/of diens kookkunsten) maken, dus: laat lekker gaan.

 19. haha, da’s helemaal mooi! in principe mag iedereen natuurlijk zeggen wat ‘ie wil op internet….in dit geval denk ik dat het gewoon niet tof voelt omdat het commentaar gericht is op jouw zo geliefde man die dit allemaal zo geweldig klaar heeft gemaakt, hij wordt zo min of meer afgezeken….
  Maar als je dan ziet wat voor een shit de comment-gever zelf op tafel heeft staan zegt dat eigenlijk al genoeg !
  Brrrr, moet er niet aan denken,
  Hij zou ook weleens jaloers kunnen zijn bedenk ik me 😉

 20. Echt zonde dat mensen de moeite nemen om dergelijke reacties achter te laten. Die sushi ziet er hartstikke goed uit en die zeeduivel was vast ook prima. Lekker laten doen, iemand moet tenslotte die kant-en-klare troep kopen 😉

 21. Jaloezie. Pure jaloezie. Dat iemand de tijd en moeite neemt om lekkere gerechten te maken en te fotograferen, en dat het totaalplaatje er heel aantrekkelijk uitziet. Het zegt veel meer over die negatieve zeikerds dan over Vlam! Breng mijn complimenten maar over 😀

 22. Bboahh die sushi…. wauw…. ik maak ook wel ‘ns sushi (vooral inside-outs, yummmmie). Dat afzeiken… tja. Afzeiken is voor veel mensen makkelijker dan complimenteren. Een ontevreden mens zoekt altijd naar de dingen die niet goed zijn. Vlam heeft simpelweg nog een paar teflonschouders nodig: af laten glijden die hap! 😉

   1. Found it 🙂 dat ging snel haha. Oooh en nu jeuken m’n vingers… ééééven lekker afzeiken. Die -euh- dames dan hè. Maar nee, neeee nee. Ik zal ’t niet doen. Om de lieve vree. (ahh toe… mag ik??)

 23. Die sushi, die sushi…. Wat ziet het er geweldig uit. Het is dat het me teveel werk is, anders at ik het elke dag. Sowieso kun je me altijd wakker maken voor Japans eten. En voor wat betreft dat commentaar op de pagina van Vlam: het is een raar fenomeen in Nederland dat je kop, zodra die enigszins boven het maaiveld uitkomt, er rucksichlos afgehakt wordt. Je moet vooral gewoon doen en niet denken dat je iets bijzonders presteert kennelijk. Het is zonde dat er veel mensen zijn die een ander gewoon niets gunnen, daar komt het feitelijk op neer. Ik kan me hier uitermate over opwinden, over dit soort toestanden en ik merk dat ik dit nu met gefronste wenkbrauwen zit te typen want ik…. Ik hou op,anders wordt dit veel te lang! Nogmaals: de sushi ziet er fantastisch uit!

 24. Volgens mij is dat jaloezie, dommigheid, of de combinatie (die helemaal fataal is). Ik plaats soms ook dingen op FB waar dan hele discussies onder ontstaan. Dat irriteert me mateloos- het is mijn FB, niet NU.nl. En heel soms, als mijn irritatie het kookpunt bereikt, gooi ik mensen dan ook uit mijn vriendenbestand. Ik geloof dat ik dat ook zou doen met zeikerds die dat prachtige eten af zouden kraken.

 25. Ik heb het nog nooit gegeten en zou dus niet weten hoe het smaakt, maar beginnen afbreken… zou niet weten waarom? Nu ja, je hebt altijd pummels die het een noodzaak vinden om het gemakkelijkste deel van kritiek te geven..; afbreken. Het is voor hen een sport alsof hun leven aan een zijden draadje hangt. Larie natuurlijk! Als je niet weet hoe het smaakt, geef dan gewoon je mening over het zicht of zo, maar doe daar dan ook niet maf over. Sommige mensen breken nu eenmaal liever af dan iets op te bouwen en opbouwende kritiek geven is nu eenmaal stukken moeilijker blijkt. Ik weet een ding zekeres, mocht ik zo kunnen koken zou de dame des huizes reuze blij zijn 😉
  Groetjes

 26. Hm, het lijkt ook zo kinderlijk. Hoe oud zijn deze mensen?
  Over smaak valt inderdaad niet te twisten, maar ik kan er niets aan doe dat ik met grote jaloezie naar de sushi kijk 🙂

 27. Ten eerste HEERLIJK die sushi,ziet er lekker uit👍 heb ooit een workshop gedaan maar blijft moeilijk hoe simpel het er ook uit ziet. Maar wat een rare mensen heb je toch om overal commentaar op te geven hè. Trouwens….ik ben wel geinteresseerd in dat recept van zeeduivel met saffraansaus mmmmm hahaha.

 28. Het ziet er werkelijk heerlijk uit. Nou ben ik wel heel benieuwd naar die fb pagina want zou het heel graag eens zelf proberen. En dat afzeiken…. ik kan daar ook zo slecht tegen. Als je niks leuks te melden hebt, zeg dan niks. Zo lekker makkelijk om achter een scherm commentaar te typen….
  Eetsmakelijk in ieder geval, liefs

 29. Stom inderdaad, dat negatieve gedoe. Maar eh.. Ik deed vandaag een oproepje voor simpele studentenreceptjes. Denk je dat Vlam nog iets in petto heeft? Of kookt hij alleen op Michelin ster niveau?

 30. Volgens mij is het een beetje de tendens van tegenwoordig. Mensen een kutgevoel aanpraten en een ander het licht in de ogen niet gunnen. Ben benieuwd of ze ook doorhebben dat ze eigenlijk heel erg voor lul staan met hun nergens-op-slaan-commentaren op leuke berichten?

  En: ik kan zelf niet zo goed tegen vis, heb daarom ook nooit Sushi gegeten. Neemt niet weg dat ik het er fantastisch uit vind zien en ik waardeer het in een man als hij in het weekend lekker voor zijn gezinnetje kookt. Dus tja, wat zou je daar nu voor negatiefs over kunnen zeggen denk ik dan?

 31. Zo jammer, die Sushi is duidelijk met veel liefde gemaakt, dat kun je van die kant en klare spullen niet zeggen. Misschien is het ook wel onbekendheid met Sushi. Wat de boer niet kent dat vreet hij niet?

 32. Had ik nu niet al gereserveerd bij De Joffers voor La Reine, Mijnheertje Koekepeertje en mezelf, dan had ik Vlam bij ons laten komen koken. Jij kon meekomen om een glaasje wijn mee te drinken en Jill zou ook meer dan welkom geweest zijn.

  Mensen zijn soms toch zo dom! 🙂

 33. ..en als je iets over hun negatieve kritiek zegt dan ben jij de zeikerd en hadden zij het opbouwend bedoeld. Ach, sommige mensen geven graag alleen maar negatieve kritiek op internet. Stumperds.

 34. Of je het nou lekker vind of niet, het eten ziet er wel mooi uit. En ik denk niet dat ik een heel bordje opeet. Ehhhh volgens mij vroeg ik dat ook of dat voor jou alleen was 😉 Maar ik kom wel een eind hoor. Tenminste….als het wel zelf gemaakt is.. want Sushi uit een pakje lijkt me helemaal niets.

  Love As Always
  Di Mario

 35. ja, smaken verschillen! En ik kom meestal ook niet verder dan mijn smaak kenbaar te maken, en dat een beetje orgineel. Altijd dat oppervlakkige eet smakelijk vind ik dan weer niks.

 36. Ja, dat afzeiken snap ik ook niet. Smaken verschillen nu eenmaal, dat is toch logisch. Ik moet ook niet aan sushi of zeebaars denken, maar dat betekent toch niet dat het vies is?

 37. hey Klief, helaas zijn er mensen die een goed gevoel willen krijgen en dat over de rug van een ander doen. Is moeilijk om naar jezelf te kijken en voila, zeiken maar.
  Eerlijk gezegd is sushi ook niks voor mij…2 binnen ons gezicht kun je er weer voor wakker maken.
  Lekker van genieten wat vlam je voorschotelt en laat iedereen lekker lullen, ze weten niet beter zullen we maar zeggen
  Alvast bon appetit en fijn weekend verder
  lieve groet Brigitte

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s