Huisvrouw.

Ik ben een huisvrouw van likmevestje.

Nou ja: zó erg is het misschien nou ook weer niet. Maar ik ben niet zo’n echte. Eentje met emmers en sopjes en die elke zoveelste van de maand de koelkast van zijn (haar?) plek haalt en vitrages wast en de Luxaflex afstoft.

Hell, onze Luxaflex is in de 5 jaar dat we hier nu wonen, slecht eenmaal (lichtjes) met een stofdoek aangeraakt.

De gordijnen hebben dit jaar een lustrum: nog nooit gewassen sinds we dit huis betrokken.

Ik besteed veel aandacht aan de was, dat dat weer wel. Elke week een schoon bed, kleren moeten netjes zijn, handdoeken fris ruiken.

Strijken die ik dan weer nooit. Ik hang zoveel mogelijk aan de waslijn en als dat weer eens niet kan door het fijne Hollandse weer (voor een voorbeeld hoeft u vandaag alleen maar even naar buiten te kijken) dan heb ik een droger. Was gaat daar nét te kort in, zodat ik het nog enigszins vochtig aan knaapjes kan hangen en de vouwen er vanzelf uitvallen. Indien Vlam een gestreken overhemd wil, dan weet hij waar de plank en het ijzer liggen. Zo’n 5 keer per jaar strijk ik het tafellinnen. Ineens heb ik dan weer zo’n manie dat ik het mooi vind en wil gebruiken. Tot ik sta te worstelen met die idioot grote lap onhandelbaar katoen en de lust tot een mooie tafel, me meteen ontgaan is.

Ik maak eens per week het hele huis schoon, pledge, zuig en dweil.

Toilet en keuken krijgen vaker een beurt, maar ik heb daar geen vaste tijden voor.

De douche doe ik alleen als ik er niet meer omheen kan, dat ie echt goor is. Ik ga dan gewapend met een fles chloor en een schuursponsje, nakende, de ruimte in en schrob dat het een lieve lust is. Erg charmant kan ik u vertellen, ik met rood zweethoofd en kont omhoog, die de voegen schuurt. Nadat alles klaar is, spoel ik het af met de douchekop en duik meteen zelf eronder. Kan in één moeite door.

Gisteren dacht ik ‘doe es gek’ en heb ik de koelkast ontdooid. Na een jaar of 2 (pin me er niet op vast, het kan ook meer zijn) leek dat me geen overbodige luxe. De lades kreeg je n alleen met grof geweld nog dicht.

Ik heb helaas één en ander weg moeten gooien (de Zeeuw in mij, die huilde), want ik kon niet alles uit logeren laten gaan in de vriezer van mijn werk, die is namelijk een stuk kleiner dan de onze.

Ik vertrok dus gisteren op de fiets naar mijn werk, met een tas vol bevroren voedsel. En om 4 uur pakte ik alles weer in voor de terugreis. Ons eten komt nog eens ergens…

De koelkast liet ik achter met een teiltje er schuin onder gestoken en omringd door een zooi grote handdoeken.

Thuisgekomen was de poolkap verdwenen, maakte ik de lades schoon en deed ik de etenswaren terug.

Vanmorgen trok ik ineens, uit het niets, het verbaasde mezelf, de hele keukenkast leeg. Op het aanrecht staat alles te wachten om gesorteerd te worden. Ik zag in de gauwigheid wel dat we tot 2023 genoeg toastjes en rijstwafels hebben. Das fijn.

Ik heb geen idee waar deze schoonmaakdrang ineens vandaan komt. Maar ik geef er maar gehoor aan voor zolang het duurt. Voor je het weet, is ie namelijk weer voorbij…

64 thoughts on “Huisvrouw.

 1. Hi Kliefje,

  Schoonmaaktip voor de koelkast/vriezer…. doe het in de winter, dan kun je alles gewoon een tijdje buiten zetten, terwijl de ‘poolkap’ ontdooid.

  Schoonmaaktip voor de douche….. vul een spuiflacon met schoonmaakazijn… spray 1x per week een kwartier voor je gaat douchen de boel in. Dan even met een spons (in je nakie is het handigste inderdaad) en afspoelen….dan zelf met je lekkerste doucheluchtje… want azijn ruikt. Het werkt geweldig – als je het bijhoudt – tegen kalk en zeepresten. Niet teveel verwachten de eerste keer, het wordt vanzelf beter een volgende keer als die oude laag een beetje gaat slijten. Tegen echt gore schimmel helpt alleen onverdunde bleek (opbrengen met spons en nacht laten intrekken).

  Het lijkt nu of ik een ‘echte’ huisvrouw ben, maar dat is niet waar hoor… ik ben een luie huisvrouw, maar ik werk wel efficiënt 😉

  groetjes,

  Dorothé

  1. Dat van dat ontdooien weet ik. Ik vergeet het altijd alleen. Dan is het “ineens” voorjaar en heb ik het wéér niet gedaan… Dank voor de andere tips (Ik beloof alleen niet dat ik er iets mee ga doen ;))

 2. Tweede reactie…. net klikte ik ergens op en toen zei WP bedankt dat je dat laat weten over … en toen was het weg, dus ik weet niet wat er nu voor vreselijks is gebeurd?

  groetjes,

  Dorothé

   1. Gelukkig… ik was bang dat ik je gerapporteerd had als spam of aanstootgevend….. het gebeurde toen ik naar beneden scrolde voor mijn volgende blog op de reader.

 3. Hahaha, dit is zo bekend. Ik ben ook niet bepaald een goede huisvrouw, maar vond mezelf de afgelopen dagen ineens poetsend terug. Het deed me aan nesteldrang denken en ik vroeg me ineens serieus af of ik misschien zwanger was. Er moet iets in de lucht hangen 🙂

 4. Wat mij bij het lezen van dit blogje te binnen schoot is hierboven allemaal al gezegd, blijkbaar ben ik totaal niet origineel, dus hou ik verder maar mijn mond :p

 5. Als ik de vriezer ontdooi, zet ik de bevroren spullen in een krat die ik met een badlaken heb bekleed en daarna sla ik met de rest van het badlaken er omheen. Daarbovenop doe ik een kussen . Vervolgens zet ik een teiltje heet water onderin de vriezer. Binnen 20 minuten is alles ontdooid en kan ik hem schoonmaken. Een uur later zit alles er weer in (wat ik niet heb weg moeten gooien. Gaat prima

 6. Verdorie, wat een huisvlijt. Pas je op met al die inspanningen? Toen ik mijn gordijnen waste flikkderden de zomen en de haken eruit. Was dus ook eens, maar nooit weer.

 7. Ik zit hier al een paar dagen met het idee dat mijn douche echt wel eens bleekwater kan verdragen (nog zo een superhuisvrouw hier) dat die gedachte überhaupt is ontstaan heeft veel te zien met het feit dat mijn supernet lief hier net een weekend heeft gelogeerd. Ik was me wel altijd maar aan het afvragen welke kleren ik daarbij kon aantrekken ivm vlekken (en dus aan het uitstellen en uitstellen …) Naakt dus, tiens dat ik daar nooit ben opgekomen, en ik moet ook nog douchen (want ik zit hier weer mijn tijd te verdoen, foei !)
  Oké, ik ga aan de slag. Dank u zuster voor de schop onder de kont 🙂

 8. Heel herkenbaar, vooral het badkamersopritueel. Alleen die vriezer, die ontdooi ik alleen in de winter wanneer het hard vriest zodat ik al het bevroren eten in de tuin kan zetten. Dat scheelt een hoop gesleep! 😉

  1. idd heel herkenbaar. Zo doe ik ook altijd de douche inclusief het zelf douchen in een schoon douchehok daarna ;P Vriezer doe ik ook het liefst in de winter in schaatstijd; dan kan het rustig buiten blijven staan…

 9. Haha, briljant weer. ‘Ons eten komt nog eens ergens’ 🙂
  Verder volg ik de lijn van Baasbraal: teiltje heet water versnelt het ontdooiproces aanzienlijk. En voor de rest poets ik nooit, dat doet gelukkig de hulp.

 10. Ken je dat oude liedje nog, van Wim Sonneveldt, over Dora de schoonmaakster (zo mochten ze vroeger gerust genoemd worden). Zo eentje zou ik best af en toe in huis willen hebben…
  tralala: “een maal in de week blinken de vloeren als spiegels; een maal in de week is de WC net een klein paleis…..”

 11. Misschien zit het dan toch nog in de gene bij de vrouwen dat deze tijd van het jaar ‘iedereen’ aan de slag gaat. Je hebt de voorjaarsschoonmaak maar het blijkt dat vroeger ook in het najaar alles schoon moest.

  Ook bij mij kriebelt het op het moment. Tot nu toe nog niet aan toe gegeven. Wie weet waait het over. Dat met de vriezer en teiltje is een goed idee, want de vriezer moet dus echt gebeuren, daar kan ik niet omheen.

  Succes met je schoonmaakwoede;-)

 12. Ik heb de afgelopen 5 dagen mijn huis van top tot teen gesopt… alle tegels blinken als een spiegel… (heel logisch ook, het is allemaal net nieuw) Ik heb er maar foto’s van gemaakt, zo heel lang zullen ze niet blijven blinken denk ik * grijns*
  Zo’n renovatie geeft nog al wat stof, dus ik heb de voor- en najaarsschoonmaak van 2013 t/m 2018 nu wel gedaan denk ik….

  De tip van de vriezer ontdooien in de winter kwam al voorbij, de schoonmaakazijn en de bleektip ook al. Voor de kalkaanslag in de toiletpot raadden wij van wc-eend een vaatwastablet of steradenttablet aan (als je naar bed gaat in de toiletpot gooien volgende dag doorborstelen en doorspoelen)

  Als ik ergens boos om ben, of heel erg verdrietig dan werkt niks zo goed als schoonmaken. Sopdrift noem ik dat.

  En nu alles schoon is, ga ik lekker met een boek op de bank.

 13. eigenaardig, maar blijkbaar gaat bloggen en huisvrouwen niet echt goed samen 🙂

  ik vrees dat ik hopeloos ouderwets ben maar ik ben echt wel blij dat mijn vrouw echt kan genieten van huishoudelijk werk, ze heeft de have van iets wat in haar ogen toch gedaan moet worden, dat met plezier te kunnen doen. (ben ik wel eens jaloers op!)

 14. TV is de huisvrouw en kuist ! Elke drie maand kuist Ollie de voorraadkasten en tekent alles op. Enkel , ik kwam uit een arbeidersgezin met vele kinderen en een zieke vader.. We moeste eten wat op tafel kwam ! Ik kan geen eten weggooien en als de frigo of ijskast gekuist wordt wordt alles opgebruikt en opgegeten . Van restjes wordt er veel soep gemaakt ! En je bespaard ook , je koopt soms dingen die ge al hebt !

 15. Meestal kreeg ik zo’n aanval voor ik ongesteld moest worden… haha. De rest van de maand ben ik ook niet zo;’n heldere huisvrouw. Maar weet je wat me nu is gebeurd? Een dochter met alelrgie voor huisstofmijt… dus mag ik de hele dag gaan stofzuigen en met nat gaan afnemen. Op haar kamer. Of de douche een extra beurt krijgt weet ik nog niet 🙂

 16. Ik gebruik voor de voegen in de badkamer een speciaal daar voor aangeschafte tandenborstel. Eerst de tegels en voegen in smeren met schoonmaakspul in laten trekken en dan met de tandenborstel de voegen na doen. Afspoelen met de douche en klaar.

 17. Had ik van het weekend nog bij iemand over een gelijksoortig onderwerp getiept dat ik nu bezig ben met het ‘iedere dag 1 poetsklus’, moet ik alweer bekennen dat ik ook dat plan niet echt weet vol te houden. Ik ga gewoon de uitspraak van mijn opa zaliger gebruiken: “Klachten? Daar sta de stofzuigen en poetsemmer”. Alleen stofzuigen doe ik bijna dagelijks vanwege de hondenharen..de rest hoe het me uit komt 🙂
  Alweer weer fijn te lezen dus, dat ik niet de enige huisvrouw-van-likmevesje ben 🙂

 18. Zou het in de lucht hangen? Hier vorige week de diepvries ontdooid! Ik kon me niet eens herinneren wanneer de laatste keer was. De jongens waren heel blij, want het bladerdeeg ontdooide zo hard dat ik gelijk maar appelflapjes heb gemaakt…

 19. Ik zeg altijd dat ik gewoon geen huishoudgen heb, maar volgens mij ben ik niet de enige. 🙂

 20. Hm mijn vriendin is een echte poetsmadam, ze achtervolgde vroeger niet alleen haar jonge kinderen met een doekje om handjes en snoetjes ook altijd direct( na ieder hapje ofzo) af te nemen, ik werd daar enorm gestresst van als ik bij haar was dronk ik enkel een glaasje water uit angst dat ik anders iets……plakkerig….zou maken. Echt serieus waar hoor.( mn kinderen liet ik al helemaal het beste thuis). Dus ik dacht altijd neen ik ben geen poetsmadam….ik ben een soort floddertje.
  maar……
  Ik moet enkele dingen wel echt dagelijks doen, anders vind ik het niet meer prettig leefbaar, stofzuigen dweilen en de wc, en de was bijhouden natuurlijk. Maar de ramen zemen, en idd ijskast ontdooien doe ik vrij weinig :-).
  En ik doe dat dagelijks en dan ook nog eens zo snel mogelijk( ben je er maar weer vanaf). Dus nu ik dit lees bedenk ik me, ben ik wellicht ergens wel een soort van nijvere huisvrouw….grumble.

 21. Jij bent echt goed bezig! Maar die schoonmaakdrang? Ben ik kwijtgeraakt sinds ik pubers in huis heb die zich gedragen als hotelgasten.

 22. hahaha, herkenbaar! Heb toevallig zelf gisteren de koelkast ook schoongemaakt. Echter de vriezer moet nog (nodig). Ach, het slechte weer komt er aan, dus wie weet, komt dat er dit jaar ook nog wel eens van 😉

 23. Niet herkenbaar. Ik ben superschoon, maar nu ik bijna fulltime werk is het wel een toer. Mijn hulp doet dus 1x per week de hele bovenverdieping. Heurlijk thuiskomen op woensdag:)

 24. Ja dat heb je soms ineens. Toch gek ;). Mocht je nou nog woedde over houden….. Ik heb ook van die kastjes enzo…. Ik zie je al staan.

  1. Nope, het is -Thank God- al weer overgewaaid… De rest van de dag bijna niks gedaan 😉 (Na het stofzuigen en 2 wasjes strandde ik op de bank met een boek.)

 25. Zo ontzettend herkenbaar. Ik maak ook de douche schoon in m’n nakie zodat ik er meteen onder kan als ik klaar ben. En zeg nou zelf dat doucht wel het lekkerst want ik vind dat ik daar ook recht op heb. Want ik heb er staan boenen en niemand anders.

 26. We hebben sinds de verbouwing vijf jaar geleden onze, destijds nieuwe rolgordijne, al één keer gewassen. Dus da’s best goed. Geloof ik. 😉

 27. Ja, dit is de najaarsschoonmaak denk ik. Vanmiddag heb ik toevallig mijn Luxaflex maar in de badkuip laten weken want met gewoon schoonmaken zou ik teveel kracht moeten zetten, dat ding zou het begeven. Sinds we hier wonen (nu 8 jaar) heb ik er bar weinig aandacht aan besteed realiseerde ik me…. Zo af en toe is dat wel lekker he, zo’n schoonmaakwoede!

 28. Mocht je klaar zijn en nog steeds drang hebben. Ik heb hier wel een huissleutel voor je. Dan beloof ik je niet in de weg te lopen.

  Love As Always
  Di Mario

 29. Goeden avond Zuster,
  Hier ook een huisvrouw van niks die op onmogelijke momenten poets en opruim neigingen heeft. Wat denk je van de koel/ vrieskast en keukenkastjes daags voordat je op vakantie gaat? Of de kelderkast als je net terug bentvan vakantie? Dit laatste was trouwens noodzaak om alle wijn en lekkernijen uit Frankrijk een plaats te geven!
  Fijne avond nog.
  Groetjes,
  Sylvia

 30. Compulsieve schoonmaakdrang? Iets waar ik absoluut geen last van heb. Mijn studiegenoten spreken nog steeds over de mythische rommelhoop op mijn studentenkot, al was het niet direct een mythe.
  Ik kan opnieuw niet meer in mijn tuinhok (ligt vol rommel), ik haat het maar ’t is sterker dan mij…

  1. En ze bestaan echt hoor, poetszieke mensen. Mijn secretaresse poetste ’s morgens voor ze naar ’t werk kwam de keuken- én badkamervloer, want “Je kan toch niet gaan werken als je huis vuil is”.
   Kan dus wel 🙂

 31. Het poesten van vroeger is niet van deze tijd, onze woningen zijn eigenlijk veel schoner geworden door aardgas enz.
  Veel strijkwerk… vouwen wij ook gewoon weg, handdoeken liggen vaak nog geen dag op de stapel.
  uit fietsen met een diepvriesmaaltijd, wordt vast een hit.
  niet onderdrukken, je weet nooit waar het goed voor is men zegt dat het helend werkt om te poesten. Hans

 32. ja, ik probeer ook alles een beetje bij te houden, en dat lukt me aardig.
  Geen vriesvak hier in huis, maar wel voldoende voorraad, daar hou ik wel van.

  En de gordijnen wil ik één keer per jaar eens wassen, in denk in januari.

 33. Ook ik ben geen huisvrouw. Maar wel een huismán! Stond gisteren nog te strijken. Ja, zelfs ondergoed en sokken komen bij mij onder het hete ijzer te liggen. Maar stofzuigen doe ik dan weer zelden. Wat niet erg handig is met een stofallergie. Daarom ligt er hier ook zeil.

 34. Ik ben blij dat ik dus niet de enige ben die het huishouden niets vind. Petje af hoe je nu bezig bent. Ben benieuwd hoelang het duurt 🙂

Reacties zijn gesloten.