Verzekerd.

Jill kreeg van mijn moeder -heel luxe- voor haar verjaardag een Samsung Tablet.

Dat ding wordt sindsdien elke dag intensief gebruikt, niet alleen voor spelletjes en social media, maar ook voor schoolgerelateerde zaken.

Van de vakantie ging ie mee, want we hadden in beide vakantiehuisjes wifi. En ik had op verzoek van het wicht er allemaal e-boeken op gezet, voor als ze niet genoeg papieren leesvoer mee bleek te hebben.

Bij onze tweede tussenstop, bleek het scherm te zijn gebarsten. Hij deed het nog wel, maar daar had je alles mee gezegd.

Dikke tranen natuurlijk.

Repareren bleek a) heel erg duur en b) woon ik al vanaf mijn 18e op mijzelf, heb altijd keurig al mijn premies betaald, ben ook overal voor verzekerd, maar ik heb nog nooit eerder iets geclaimd.

En dus leek me dit dan toch wel een aangewezen moment te informeren of er een mogelijkheid wat dat de schade onder onze doorlopende reisverzekering viel. Ik stuurde meteen een mailtje naar onze verzekeringenmevrouw.

Eenmaal weer thuisgekomen, bleken de benodigde schadepapieren klaar te liggen en het was akkoord; het ding werd gerepareerd (kassa: 190 euro) op kosten van de verzekeringsmaatschappij.

Gisteren ontvingen we ‘m weer retour, per post. Jillebil was helemaal in de gloria natuurlijk. Ik denk dat ze dat ding nog meer had gemist, dan Vlam, die de afgelopen week weer in Limburg zat…

Waar ik naartoe wilde:

Ging iedereen maar zo zorgvuldig om met zijn verzekeringen. Ik ken heel erg veel mensen die er misbruik van maken.

Wat mij als eerste voorbeeld te binnen schiet, is ook een fraaie. Vlam heeft een vriend die een goedlopend restaurant heeft en daar was ingebroken. Er was één en ander gejat maar de verzekering dekte gelukkig alles.

Puur voor de ‘heb’ heeft deze persoon ook maar een extra, niet-bestaande laptop opgegeven.

Ik kan daar dus helemaal niks mee. Erger nog: ik werd er boos om.

De beste man heeft op financieel gebied echt niks te klagen, hij heeft een mooi huis en een dikke auto onder zijn kont. Hij gaat enkele keren per jaar op vakantie. Wat wil je nou nog meer?

Blijkbaar een nieuwe laptop.

Als ik een nieuwe laptop wil, koop ik er gewoon eentje. Doe eens gek.

Ik ga echt niet pretenderen dat ik roomser ben dan de paus. Ik heb in het verleden ook wel oneerlijke dingen gedaan.

Zo ben ik wel eens in beschonken toestand uit een horecagelegenheid weggelopen zonder te betalen. Ik heb wel eens teveel teruggegeven geld door een caissière, gewoon gehouden. Ik heb een keer of 2, terwijl ik de winkel al was uitgelopen iets in mijn boodschappenkarretje gevonden dat ik vergeten was af te rekenen en ben niet teruggegaan om te betalen. Ik ga geen excuses zitten verzinnen of iets goed praten, het valt allemaal onder oneerlijk. I know. Maar wie is er echt helemaal clean?

Buiten het ethische bezwaar dat ik tegen frauderen heb: door acties zoals die van de laptopzwendelaar gaat mijn verzekeringspremie elk jaar omhoog. En daar baal ik van.

Understatement.

44 thoughts on “Verzekerd.

 1. Omdat we allemaal een klein vermogen betalen voor verzekeringen, voelt ’t voor sommige mensen niet als oneerlijk om dezelfde verzekering te flessen,
  Dat snap ‘k ook nog, hoewel ‘k er wel moeite mee heb,
  groet

 2. Het is jammer dat spullen uberhaupt verzekerd kunnen worden, zo wordt bezit gelijk getrokken met gezondheid, mens-zijn, makkelijk te vervangen?? Zonder verzekeringen is bezit persoonlijker, geen scheve ogen ivm verhoging van premie’s, je gaat anders met bezit om als het onverzekerbaar is, of bezit wordt een recht, of juist niet.
  verzekeringsmaatschappijen zijn stikstervensrijk, die bloeien en groeien door de angst die mensen hebben bezit te verliezen, want daar zit toch eigenwaarde in, geruststelling van het hebben zelf. Als de niet bestaande laptop ook niet geclaimd was, was je premie ook wel omhoog gegaan, standaard, ieder jaar, dat is de verzekeringsbusiness.

  1. Zó niet met je eens deze keer. Mijn zus is brandweer en heeft uitgefikte huizen gezien, die de buurhuizen mee hadden genomen, water- en roetschade overal. Gezinnen die niet verzekerd waren. En dan? Ben je hartstikke naar de klote, heb je niks mee en dan heb je ook nog eens torenhoge schulden en geen mogelijkheid tot het kopen van een nieuw huis en/of inboedel en kleding. Verzekeringen zijn noodzakelijk. Ik ben het met je eens dat de maatschappijen (te) rijk zijn, maar ik ben blij met ze en voor 25 euro per maand heb ik voor Jill en mij alles veiliggesteld. (Vlam is apart, die is zakelijk verzekerd)

 3. Blij voorJill dat ze weer vooruit kan met haar Tablet. En ja, we doen allemaal wel eens iets wat officieel niet mag, maar echt de boel oplichten vind ik andere koek.

 4. Hoi Kliefje,

  Het omgekeerde heb ik meegemaakt….. wij hadden een doorlopende reisverzekering bij de Skivereniging. In het familieweekend van de gouden bruiloft van mijn schoonouders werd onze auto volledig op klaarlichte dag leeggeroofd (bij de feestzaal nog voor we in het hotel konden) inclusief knuffels van de kinderen.Wij dachten dat we verzekerd waren want het was een geboekte reis….Maar in de kleine lettertjes stond dat geboekte reizen waren uitgesloten. Er was een keer een aanpassing van de voorwaarden geweest, die wij blijkbaar gemist hadden. Behalve de traumatische ervaring dat op een feestelijke dag je auto wordt leeggeroofd hadden we ook nog veel schade. Wij kregen niets vergoed van de reisverzekering, nog wel 125,- totaal van de inboedelverzekering van ons huis en de ruitschade van de autoverzekering. Het zijn maar spullen zeiden we tegen elkaar en we hebben zelf niks, maar toch….

  Dit soort uitsluitingen en aanpassingen van de voorwaarden doet de verzekering om dekkend te kunnen draaien, er maken te veel mensen misbruik van de verzekering.

  groetjes,

  Dorothé

  1. de mensen die dat niet doen draaien daar ook voor op… 😦
   aansprakelijkheid, huis/inboedel, brand(schade) vind ik toch uitzonderingen

 5. ..helemaal met je eens Zuster, ik ben ook niet roomser dan de paus en toch een aanmerking. Jij zegt: de goede man heeft niks te klagen, dikke auto etc. Maar ook al had hij veel te klagen: fraude is fraude!

  1. Dat ben ik met je eens natuurlijk. Maar als je niks hebt/arm bent, kan ik me voorstellen dat je soms zou willen dat je iets wél had of kon. De man uit het voorbeeld heeft alles. Waarom willen mensne altijd meer hebben?

 6. Ach, was het niet zo dat mensen die er over studeren en het bestuderen zeggen dat de (Westerse) mens egoïstischer aan het worden is? Ik heb zonder twijfel ook ooit gezondigd, maar dan op microschaal denk ik, maar onlangs was hier in België een koppel dat dieven over de vloer kreeg en zijn cash geld (deels zwart weliswaar) zag verdwijnen. Dat viel op straat en de mensen maar scharrelen. Van het verloren half miljoen is zo’n 60duizend euro teruggekeerd. De rest hebben hun dorpsbewoners gewoon gehouden. Zat ik op terras van de tennis en was er een vriend die doodleuk zei: “Ja, ik zou dat ook oprapen en houden”. Ik viel echt waar van mijn stoel. Pure hebzucht. Enfin. Blij voor jou dat je verzekering haar werk deed !

 7. Ik was ook blij met mijn verzekering. Zoonlief heeft enkele maanden geleden zijn laptop laten vallen. Via een blog las ik dat dit verzekerd was via je inboedel. Als er eentje een gat in de lucht kon springen was het mijn zoon wel. Hij heeft de laptop vergoed gekregen onder aftrek van nog geen jaar gebruik. Inmiddels is hij superblij met zijn nieuwe.

 8. Ik onderschrijf dit volkomen. Ben ook geen heilige (doe ook de dingen die je beschrijft), maar verzekeringsfraude vind ik van een ander categorie.

 9. Goeie post, helemaal met je eens! Een deel van mijn takenpakket op het werk bestaat uit het aangeven van schadegevallen van een ziekenhuis, we zien soms de gekste dingen voorbij komen… gelukkig trappen er heel wat verzekeringsmaatschappijen daar niet in 🙂

 10. Sommige mensen hebben net nooit genoeg en zijn niet beschaamd om hier en daar eens grenzen te overschrijden die wij nooit zouden doen… Rijken worden rijker en het is niet omdat ze eerlijk zijn zeg ik altijd. Maar mijn moto luid nog altijd, dat eerlijkst het langst duurt.

 11. Wij zijn ook verzekerd, maar in al die jaren hebben we misschien één keer iets gedeclareerd. Wij zijn vaak zo van eigen schuld dikke bult en betalen alles zelf. Misschien ook verkeerd, maar vaak denken we er niets eens aan. En dan zo’n zwendelaar krijgt alles zomaar vergoedt, ergens klopt er iets niet…

 12. Diep triest en weer een gevalletje ‘de goede lijden onder de slechte’. Ik heb nog nooit iets geclaimd en dénk er vaak niet eens aan als ik eens iets heb. Maar dat mensen daar zo makkelijk mee omgaan …Pfff!

 13. Ja en dan zal ik je nog erger vertellen… Bij een vriendin van mij laatst ingebroken en de terwijl zij netjes de schade opgaven vertelde de desbetreffende adviseur die thuis alles kwam opnemen dat het echt veel meer gekost moest hebben dan wat zij zeiden terwijl zij het zelf zo goed als zeker wisten. Huppatee, bedrag weer paar centjes omhoog. Zo gaat dat dus, helaas….

 14. Wij vergeten (gelukkig) vaak dat we misschien ergens verzekerd voor zijn. Alleen laatst met de auto was het overduidelijk en dan is het natuurlijk hartstikke handig.

 15. Oplichting is nooit goed te praten. Zelfs niet oplichting door de verzekeringsmaatschappijen. Na en brand ruim vijf jaar geleden kreeg ik na een paar maanden (…) een voorschot voor een nieuwe inboedel. De rest van het schadebedrag heb ik nooit gekregen en inmiddels is de maatschappij failliet. Zo kan het helaas ook.

 16. eerlijkheid duurt het langst?
  ok
  ik jat ‘brood’ als ik honger heb en de portemonnee leeg
  eerlijk hè
  en de bakker rijdt in een luxe wagen
  in het weekend

  1. ….wat een mooi gedicht!
   ……….trouwens, de bakker gaat naar het ziekenhuis in de stad. Zijn dochter en kleinzoon zijn aangereden door een dronken automobilist (…..). Dochter ligt al 4 weken in coma en kleinzoon heeft, behalve een gebroken scheenbeen, een schedelbasisfractuur!
   Eet smakelijk 😉

 17. Vorig jaar lekkage in de garage en voor het eerst in 30 jaar iets geclaimd bij de verzekering. Stond nog een Ikea CD-kast in doos en zonder dat ik daarvan nog een bon had werd deze vergoed. Ik had de beschadigde spullen bijelkaar gelegd voor het geval er iemand van de verzekering de schade wou opnemen. Was niet nodig want slechts 1 telefoontje, waarin ik de beschadigde spullen en geschatte prijzen noemde, was voldoende om een dag later het verzekeringsgeld op m’n rekening te hebben. Zal vast meespelen dat ik nog nooit eerder geclaimd heb, maar ik vond dit wel erg soepeltjes gaan. Op zo’n manier wordt het de oneerlijkere medemens wel erg gemakkelijk gemaakt om wat extra te claimen.

  1. Ik denk idd dat mensen die nog nooit iets hebben geclaimd, anders worden behandeld dan notoire claimers. De Tab van Jill was besteld door Vlam, betaald door mijn moeder, maar met mijn creditcard voorgeschoten. Maar hij stond dus op naam van Vlam. En toch heeft mijn verzekering het vergoed, zonder te zeuren.

 18. Ook ik ben het met je eens. Ik heb wel eens een blanke fles in de container voor de gekleurde flessen gegooid, slecht hè? Maar dat mensen op deze manier een verzekeringsmaatschappij (kunnen) flessen? Schaamteloos! Ik vraag me trouwens af of elke verzekeringsmaatschappij daar zo ‘roekeloos’ mee omgaat. Ik kan me voorstellen dat ze om een betalingsbewijs vragen van de -in dit geval- ‘aangeschafte’ laptop, toch?

 19. Weinig mensen worden eerlijk rijk… een doordenkertje..’better a poor man who walks in his integrity, than a rich man who is crooked in his ways’…..

 20. In ons vorige huis hebben wij brand gehad. Ernstig, want we moesten 3 maanden ergens anders wonen. De verzekeringsman die kwam, maakte zulke misselijke opmerkingen dat ik ‘m bijna de deur heb uitgeslagen. Hij zei oa: je moet maar zo zien: van een brand word je altijd beter.
  Oplichting is een slechte zaak. Gedupeerden als bofferds behandelen ook.

 21. Ik heb voor het eerst mijn telefoon verzekerd. En… ik hoop het nooit nodig te hebben om eerlijk te zijn. En schade declareren onder het mom, ik betaal er toch voor. Dat vind ik zo’n onzin. Je hebt schade of je hebt het niet.

  Love As Always
  Di Mario

 22. Tja. Het is tegenwoordig niet anders lijkt wel. Maar nee, dat is onzin. Dertig jaar geleden had ik een schoonzus en zwager die ook gewoon standaard een keer (of wat?) per jaar iets declareerden. Ik (bleu als ik was, en heel anders opgevoed) kon mijn oren niet geloven toen ze dat aan mij vertelden alsof dat de gewoonste zaak van de wereld was.
  Nu? Ik heb weleens geld aanvaard van iemand die een flinke kras in mijn bumper heeft gereden en die bumper nooit laten overspuiten. Maar toen had ik het geld wel heel erg hard nodig.
  O nee, dat mag geen excuus zijn hè, lees ik hieronder.
  Tja.

 23. Het zit in de mens ingebakken, lijkt het wel, dat oplichten/graaien.
  Ik vind het net zo jammer als jij en doe er dus ook niet aan mee.

  Er wordt continue gewerkt om alles zo waterdicht als mogelijk te krijgen, middels controles en zo, en jammer dat dat zo moet.

 24. Ik werk dus op een assurantiekantoor en merk helaas wekelijks hoe het claimgedrag van mensen is, soms heel ontroerend, maar vaak weet je ook dat je bedonderd wordt, maar ja, het bewijs he…

 25. Ik vraag me af die mensen daadwerkelijk er in slagen. Normaal vraagt een verzekeringsmaatschappij een aankoopsbewijs van die laptop, als ze dat niet doen zijn ze niet goed bezig…

Reacties zijn gesloten.