Winterklaar.

Eergisteren heb ik al mijn zomerjurkjes opgeborgen in de kast. Ik heb mijn peeptoes, slippers en sandaaltjes in Curver bakken gedaan, omgewisseld voor laarzen en dichte schoenen.

En -helaas, helaas- heb ik gisteren de verwarming voor het eerst weer aangedaan. Het was 18 graden in huis en als je zo een dagje alleen thuis bent met niet veel te doen en nΓ©t te weinig gegeten, is dat gewoon te fris.

Binnen 5 minuten liep ik al met een rooie kop rond, cv-warmte voelt toch anders dan die van de zon. Raar.

Vanmiddag ga ik me maar eens storten op het balkon. De kussens opbergen, de plantenbakken uitmesten, alles een beetje winterklaar maken.

Ik moet Jills zomerdekbed er nog af halen en omwisselen voor een warmer exemplaar.

Zijn er genoeg waxinelichtjes? Ethanol voor de haard?

Mentaal ben ik er nog niet klaar voor. Ik zie een beetje tegen maandenlang donker en koud op, eerlijk gezegd. ’s Morgens in het donker op de fiets stappen en terug naar huis gaan als de schemering al inzet. Of nog erger straks: wadend door de sneeuw, glijdend en ploeterend aankomen bij een brug die vastgevroren is waardoor ik dus kilometers om moet fietsen. Aankomen op mijn werk, van mijn fiets afspringen en mijn tenen voelen afbreken. Ik heb een schurfthekel aan het dragen van jassen, en vind het nog erger als het van die dikke exemplaren zijn, waarvan de ritsen ook nog eens dicht moeten. Handschoenen? Brrrr… Sjaals? Idem dito.

Ik wil gedurende de rest van het jaar ook proberen 2-3 keer in de week te blijven wandelen, maar weet nu al dat dat een enorme opgave zal worden. Ik zal mijzelf echt elke week weer een flinke schop onder het (slinkende!) hol moeten geven. Ik loop liever blootbeens in het zonnetje, lekker om me heen kijkend en genietend van flora en fauna, dan in een legging, in de druilerige donkerte.

Links en rechts zie ik jubelende idioten mensen om me heen die de herfst met open armen verwelkomen.

Ik niet.

Ik heb een pre winterdip.

Blegh.

50 thoughts on “Winterklaar.

 1. hear, hear!
  ik sta nu al op in het donker……en ik zit ook nog kerstversiering te maken…..:-( #zelfkwelling

 2. Er vol overgave in duiken helpt wel een beetje: Rood wijntje, kastanjes poffen, chrysant op de tuintafel, nieuwe laarzen kopen, kaarsjes weer aan, gordijnen dicht, mosseltjes eten voor de tv…. Ja, dan lukt het me wel.
  Al dan niet van harte.

 3. Je bent helemaal niet alleen en ik baal nu al van door die regen te moeten met de fiets… jakkes.
  Maar ik vrees toch dat we het zullen moeten doen met wat we krijgen en de herfst heeft dan ook wel zijn charmes toch? Nu ja, veel kleur geeft ook leven en water is nodig om te leven :-p
  Groetjes en kom maar gauw uit je winterdipje πŸ™‚

 4. Ik ben er ook niet klaar voor. Helemaal niet, en ik hou dan nog van de herfst, maar dit jaar mag hij gerust met een paar maanden vertraging komen.

 5. Owh dit soort toekomstdromen moet je me niet mee wakker maken. De zomer duurt toch nog wel een half jaartje voor ons. Echt ik heb zo’n gruwelijke hekel aan herfst en winter. Geef mij maar licht, warmte, zon en gezelligheid buiten. Zonder dat alle lichaamsdelen eraf vriezen. En dat doet het bij mij al bij 18 graden. Heus.

  Love As Always
  Di Mario

 6. Ik rijd alweer een paar weken in t donker naar mn werk en vind t helemaal niks! Spijkerjasje is al verruild voor een herstjas, maar ik probeer m’n handschoenen zo lang mogelijk uit te houden. Doe mij ook maar de zomer… de winter duurt altijd dubbel zo lang heb ik het idee.

 7. Jij hebt je je in ieder geval al toe gezet om je zomerspullen op te ruimen. Hier nog niks gedaan, ik heb steeds nog een sprankje hoop alhoewel dat sprankje steeds minder wordt als ik nu naar buiten kijk…ik heb al zelfs 2 van die bolchrysanten gekregen, vind ik zo vreselijke planten want dat betekent toch wel echt ’t einde van de zomer

 8. Hakken in het zand hier voor de naderende herfst…. De afgelopen winter was al zo idioot lang… de zomer is nog maar net begonnen toch? Het is dat ik eergisternacht lag te klappertanden in mijn bedje, dat ik mijn herfstdekbed maar van zolder gehaald heb, maar ik ben het er gewoon niet mee eens! (waar kan ik de tijd terugdraaien? ) ik-wil-zomer… nog heel erg lang.

  Liefs!

 9. Ik deed gisteren net hetzelfde en vond een paar botjes terug. Vandaag weet ik weer waarom ik die niet meer droog… met natte voeten op het werk gearriveerd. Nieuwe winterschoenen kopen, hoera!

 10. Vreselijk! Om deze tijd wordt mijn dosering anti-depressie-pillen verdubbeld en nog heb ik de neiging om mijn bed niet uit te komen! Een goed vooruitzicht houdt me nog op de been: lekker de decembermaand doorbrengen in ’n zomers AustraliΓ« πŸ™‚

 11. Ik prent mij maar in dat ik er aan toe ben. Dat ik zin heb om binnenhuis activiteiten wil doen. Dat ik zin heb om door de berge bladeren heen te stappen. Alleen de zomer is al zo laat begonnen en nu sluit die ook nog eens vroeg af. Nee ik ben er ook nog niet aan toe. Helaas hebben we niks te willen op het gebied van weer of moeten verhuizen naar een warm oord.

 12. Hier toch echt nog zo’n ‘idioot’ die dit jaargetijde heerlijk vindt.
  Het is nog helemaal geen tijd voor een warmer dekbed, die jurkjes kunnen echt nog wel met een vestje en een dikke panty en voor het wandelen in de regen heb je prachtige paraplu’s en fijne, ademende, waterbestendige jassen. Kun je meteen wat kastanjes en eikeltjes verzamelen voor een herfsttafel met wat wat fijne geurkaarsen erbij. Flesje rode wijn (oh nee, dat doet die wandeling teniet.. sorry) – lekker kopje thee erbij en genieten van alle zuurstof die je binnen hebt gekregen.
  En als het dan lekker hard waait, even uitwaaien op het strand.

  Ja, ik geniet er van. Ik klaag lekker niet met je mee en wens je met een medelijdende blik en een brede grijns veel sterkte, het komende half jaar, want het is nog niet eens echt begonnen.

 13. Vandaag trek ik eenT-shirt aan en het is eigenlijk te koud. Maar weet je wat ik hou hem aan. Ik ben er ook nog niet aan toe, nog lang niet. Vanaf nu verlang ik al weer naar de zon.

 14. Voor mij heeft de zomer ook te kort geduurd.
  Maar de winter met veel ijs en sneeuw mag straks ook , lekker schaatsen en skieen is ook heerlijk

  Succes met je dip( je)

 15. Oh, ik voel met je mee, alhoewel het bij mij dit jaar meevalt. Ik heb heel erg genoten van de zomer, maar vind binnen met de kaarsjes aan en de regen op de ramen ook wel weer heel gezellig.. En als laarzenfreak ben ik ook heel blij dat ik al mijn laarzen weer aan mag (ik ben een soort laarzen-Imelda-Marcos).

 16. Ook ik ontzie het als geen ander de winter , en vergeet niet dat we in mei nog de verwarlming aan was ! vier maanden warm geweest en nu begint het alweer kil te worden in huis .:-(
  Gedaan met groenten te plukken , gedaan met in de tuin even te genieten .
  Voordeel ; weer kunnen lezen , frisse dus gezonde slaapnachten , geen muggen πŸ™‚ , werkgezien niet meer zo vroeg opstaan en langere nachten ! πŸ™‚
  Maar geef me maar de zomer hoor ! πŸ™‚

 17. Ik vind het nu wel goed. Er mag nog een Indian Summer volgen (warm overdag, koel ’s avonds) maar het hout voor de haard wordt al klaargelegd. En de verwarming ging gisteren ook voor het eerst terug aan, meteen te warm natuurlijk. πŸ˜‰

 18. Me2…en ik lees alleen maar van dit soort blogjes vandaag. Ik ben ook zo moe. Zou het dan toch door het weer komen? πŸ˜‰

 19. Zie je er een beetje tegen op? Ik zie er vreselijk tegenop. Wordt snel frisser maar weiger de deur al dicht te doen. Staat hier nog echt de hele dag open. Gelukkig hele dag zon op de ruit dus binnen nog niet koud. Ik ga er nog niet aan, die winter…

 20. Ik leef volkomen met je mee! Winterklaar? Ik zal het nooit worden … sunshine is what i need!
  Voor jou één lichtpuntje, je hol is aan het slinken, yeah!

 21. Gelukkig heb ik niet zo’n last (tenminste, niet dat ik weet) van de wisseling van de seizoenen. Heb trouwens wel koude voeten nu. Dus dat is dan weer niet fijn. 😦

 22. Ik heb er niet zo’n hekel aan. Laat de stormen maar komen, hoe harder hoe beter. En ja, ook hier is de kachel al een keer aan geweest, maar ach, als de winter nog maar een hele poos wegblijft dan vind ik het best.

 23. Herkenbaar πŸ™‚
  Wat mij altijd opvalt is dat in de herfst 15Β°C behoorlijk fris aanvoelt, terwijl we in de lente jubelen als het dezelfde temperatuur is…

 24. O ik ben helemaal in mijn nopjes. Misschien moet ik maar eens bij je op bezoek komen, kan je zien hoe leuk de kou kan zijn. πŸ™‚

 25. Oh wat heerlijk!! Heel herkenbaar.
  Dus jij zeurt ook niet dat het in de zomermaanden “te warm/tropisch” is? Ik dacht dat ik de enige was die dan staat te juichen.
  Geef mij maar een heerlijk lange zomer vol zon! 36C is een stuk beter dan die ellende in de winter, nietwaar?

 26. ik probeer het me niet aan te trekken. Waar ik nu werk was het enkele weken geleden gloeiend heet en nu moet ik met een paraplu naar het toilet als het ware.

 27. Ookal weet ik dat de zomer voorbij is, kan ik me er nog niet helemaal aan overgeven. Dus al mijn leuke open zomerhakjes staan nog voor de kast, want opbergen is toch wel heel definiteif toegeven dat het voor het komende halfjaar weer laarzen wordt.

 28. In het weekend heb ik ook de zomerkleding verruild voor winterkleding. Maar goed ook ;-(
  En ook de kachel aangezet. Ik heb er nu al genoeg van en de grootste ellende moet nog komen. Dit alles schrijf ik om de moed er een klein beetje in te houden.

  Op de lagere school kwam een nieuwe jongen in de klas, een Surinamer. Rechtstreeks uit Suriname. Het was zomer en zeker wel 17 graden en trots liepen wij in onze korte broekjes/zomerjurkjes. De nieuwe jongen zag wit van de kou… Vandaag was het buiten iets van 15 graden. Ik moest niet aan een zomerjurkje denken. Brrr!

 29. Ik doe met je mee, die prewinterdip. Maar goed nieuws: het weekend is het zonnig met 20 graden!!! Ik haal de (verstopte) korte broeken van de zoons maar weer van zolder.

 30. Ik vrees dat ik dat jobke voor het weekend zal houden,….en zelfs het laatste weekend van september pas, wegens te weinig tijd, eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik al snel een vest uit de winterdoos heb gegraaid inclusief een jeans :-).

 31. Eigenlijk wil je zeggen dat de zomer wel voorbij is. πŸ™‚
  De afkoeling is zeker snel gegaan.
  Het even naar buiten gaan is wel voorbij, na het aankleden wil je eigenlijk al weer naar binnen.
  De herfst heeft wel wat, maar spring geen gat in de lucht. Hans

  ot, misschien lukt het YT filmpje rechtstreeks:

 32. Hahaha. Lekker optimistisch weer πŸ™‚ Het weer overigens niet, als ik het mag geloven.
  Heb net even gekeken en hier blijft het nog tot eind deze maand 20+

 33. Zolang de zon ook van de partij is in de herfst kan ik het prima aan, maar als het alleen maar regent, dan ben ik binnen no time strontchagerijnig! Herfstkleding vind ik juist wel lekkerder dan al dat flutgedoe in de zomer, bedekt in ieder geval wat meer!

Reacties zijn gesloten.