Alleen

Op 11 september, een dag na mijn thuiskomst van een weekje Kroatië, schreef ik op mijn eigen weblog o.a.: “Ik heb met niemand het woord gevoerd, anders dan om een koffie of een ander drankje te bestellen of om informatie in te winnen. (“Hoe laat gaat de transferbus naar het vliegveld?”) Nu is dat op zich niets bijzonders, want ook als ik thuis ben kan er een week of meer voorbij gaan zonder dat ik met wie dan ook zoveel woorden wissel dat je het een gesprek kunt noemen. Dat gaat al dertien jaar zo, want op 1 april 2000 ben ik opgehouden met werken. Toen ik dat nog deed moest ik natuurlijk wel diverse malen per dag een gesprek voeren. De eerste jaren na 1 april 2000 maakte ik nog deel uit van enkele besturen en dus moest ik van tijd tot tijd nog wel eens wat zeggen. Maar nu leef ik al jaren wat je een ‘teruggetrokken bestaan’ zou kunnen noemen. Ik ontmoet en spreek wel eens familieleden of vrienden, maar dat gebeurt niet eens maandelijks. Over anderhalve week ontmoet ik weer een aantal oud-collega’s uit de tijd dat ik bij de provincie Zuid-Holland werkte. We doen dat één keer per jaar en dit zal zo ongeveer de tiende keer zijn. We gaan ergens wat drinken en daarna ergens eten. Er is dus voldoende tijd om bij te praten en oude en nieuwe roddels uit te wisselen. Dit jaar is het voor het eerst in Amsterdam en mocht ik het organiseren. Veel moeite kostte dat niet: ik heb eenzijdig beslist waar we wat gaan drinken (op het Leidseplein) en waar we wat gaan eten (op de Nieuwmarkt) en hoefde verder alleen wat mailtjes te schrijven en versturen.

Zegt het iets dat ik meestal alleen ben en dat meestal ook niet erg vind? Ben ik min of meer asociaal? Ik heb bijna dertig jaar met een partner samengeleefd en mis haar nog altijd. Maar ik zit, na zeventien jaar alleen leven, niet uit te kijken naar ‘een’ (nieuwe) partner of ‘een’ (nieuwe) relatie. Misschien zit het in de familie. Mijn moeder is negenentwintig jaar weduwe geweest. Mijn twee jongere zussen zijn beide ook al een ruim aantal jaren weduwe, maar zijn ook niet druk op zoek naar een nieuwe partner. We verschillen in die zin dat zij kinderen en kleinkinderen hebben. Die heb ik niet en ik heb niet het gevoel dat ik iets mis.

Het is vandaag mooi fietsweer. Dat ga ik dus doen. Dat alleen een eind fietsen deed ik ook vaak toen Boukje nog leefde. Het thuiskomen was toen een stuk leuker.

Evert

8 thoughts on “Alleen

 1. Dat het thuiskomen toen een stuk leuker was kan ik me goed voorstellen. Het is altijd weer geweldig fijn om thuis te komen en je liefste is er.
  Volgens mij ben je een solist (ben ik zelf ook) en als ik de krant lees en het nieuws volg bestaat het “orkest” vaak uit a-socialen!

 2. Niks mis met graag alleen willen zijn. Ik heb het tegen overgestelde. Een druk leven en sociaal bestaan maar smacht soms juist naar alleen zijn. Fijne rit vandaag. Liefs

 3. hoewel (Bijna) iedereen beweert dat de mens een kuddedier is, en we straks rond Kerst weer doodgegooid gaan worden met vrienden en familie-gedoe, geloof ik dat er altijd uitzonderingen op de regel zijn. Ik blijk er ook zo 1 te zijn, vroeger joeg ik de liefde na, en nu leef ik intens tevreden in mijn eigen, (privé)vaak teruggetrokken wereld.

  Heb jij ook dat je af en toe je stem test of je nog geluid kunt maken? 🙂

 4. asociaal zijn betekent dat je geen rekening houdt met anderen. Zo te lezen ben jij geen asociaal maar een einzelgänger, een solist. in kuddes heb je alle soorten, ook deze 😉
  Eentje die het fijner vindt om in een huis thuis te komen waar die ene speciale is. Ik wens je een fijne fietstocht en een rustig thuiskomen.

 5. Niks mis met einzelgängers, Evert.
  Het zijn grote denkers, mensen die andere mensen gadeslaan. Daar ook van genieten maar er zelf niet aan deelnemen. Soms ben ik zelf zo, maar soms begeef ik me ook graag in ‘feestgedruis’, net hoe de bui staat. Geniet van je fietstocht. Hopelijk blijft het droog, wel net zo fijn 🙂

 6. Ik vind het een verademing om te lezen dat jij je niet druk maakt om hoe het zou moeten (volgens veel mensen) en hoe fijn jij het hebt zonder overdreven sociaal gedoe. Want zo kan het ook. En ik zou niet weten waarom het anders zou moeten.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s