Mobieltjes.

Via de post ontving ik gisteren een Samsung Galaxy 2. Kakelvers. Gekregen van Evert.

Toen wij de laatste keer lunchten, viel me meteen op dat hij sms’te op een mobiele telefoon die eigenlijk in het streekmuseum thuishoort. Toen ik vroeg waar zijn smartphone was, bleek die thuis in een lade te liggen. Hij was meer van de dumbphones, zei jij. Kon niet overweg met het toetsenbord van de Galaxy.

Ik vroeg of ik het toestel van hem over mocht nemen, wilde wel even opzoeken wat die dingen waard waren en dan was hij er vanaf. Dat hoefde niet, ik mocht hem zelfs zomaar gewoon hebben.

Daar was (en ben) ik ontzettend blij mee. Mijn oude Samsung, reeds 3 jaar oud, begon namelijk kuren te vertonen. Liep regelmatig vast, het toetsenbord bleef wel eens zwart zodat wanneer ik aan het bellen was, ik niet meer kon afsluiten en middels de powerknop, het hele toestel uit moest zetten.

Je zou zeggen dat dat laatste niet echt een probleem zou moeten zijn, want ik bel nooit.Β Ik heb he-le-maal niks met telefoneren en er zijn maanden dat ik maar 4 minuten gebeld heb, aldus de gespecificeerde rekeningen van mijn provider. En toch vind ik die telefoons wel errug handig. Ik gebruik ze als eierwekker, het alarm wordt elke avond ingesteld, ik check er mijn mail mee, het weer, ik kan af en toe iets opzoeken op internet en ik speel er als ik onderweg ben, WF op.

Mijn oude telefoon is dan ook niet versleten van het telefoneren.

Mijn vaste en een mobiele nummer, zijn bij weinig mensen bekend. En dat wil ik graag zo houden. Ik ken zelfs mijn eigen vaste nummer niet uit mijn hoofd, als iemand het zou willen, zou ik het moeten opzoeken.

Jill probeert me al maanden over te halen WhatsApp te installeren. Ik moet er niet aan denken. Ik heb een schurfthekel aan sms’en. Daarbij wil ik niet dat mensen zien dat ik hun bericht wel heb gelezen, maar nog niet heb beantwoord. Ik wil ook niet dat men mij toevoegt aan een groepje. Zodat we “gezellig” samen digitaal kunnen keuvelen. Keuvelen doe ik uitsluitend en alleen als ik iemand in de ogen kan kijken en aan kan raken.

Ik heb -in tegenstelling tot een zeer snel toenemend aantal mensen- geen symbiotische verhouding met mijn Samsung en zet mijn mobieltje regelmatig op de off stand, of laat β€˜em thuis als ik weg ga.

Billemans niet. Die zou ‘m het liefste operatief aan haar vast willen laten maken. Om die reden hebben wij ook ingesteld dat wanneer wij met zijn drietjes iets doen, er geen mobieltjes aan te pas mogen komen. Appen mag alleen tot 6 uur ’s avonds, daarna is ten strengste verboden, op straffe van een maand geen internet.

Ik moet dat internet sowieso even in de gaten houden. Jill heeft geen bundel en ik heb geen zin om straks torenhoge rekeningen te hebben omdat haar telefoon (mijn oude Samsung, ze sprong een gat in de lucht. Dat geluid dat u gisteravond hoorde was niet het luchtalarm, dat was onze dochter) steeds op 3G floept.

Daar ben ik dus gisteren EEN HEEL UUR mee bezig geweest! Roaming staat uit, automatische synchronisatie is er af. En toch pakt ie steeds 3G als ik wifi uitzet. Iemand een ideetje? (Uiteraard ben ik zo slim dat ik zelf al verschillende websites geraadpleegd heb…)

Au secours!

38 thoughts on “Mobieltjes.

 1. Ik ben daar zelf héél slecht in (er ligt hier nog een iPhone te verstoffen omdat ik in de plaats een ouderwetse dino heb gekocht – voor mij geen permanente verbinding met het internet, alleen thuis met de laptop), maar op reis zette ik mijn iPod op vliegtuigmodus, omdat ie anders constant liep te zoeken naar wifi netwerk. Dat werkt ook voor 3G. Zit er ook zoiets op die Samsung? Of anders moet je ergens zoeken om de mobiele data uit te zetten?

 2. Internet uit zetten en wifi aanlaten, dat kan ik op die van mij apart instellen.
  Ook via de instellingen van whats-app kan je instellen dat het voor anderen niet zichtbaar is wanneer je online bent geweest. Ook via de instellingen (geavanceerd) op whats-app zelf.
  Succes ermee!

 3. Hi Kliefje,

  Het je uitstaan dat hij de ‘pakketgegevens’ moet gebruiken bij je instellingen? Onlangs ook wat problemen gehad en toen bleek het daaraan te liggen.

  groetjes,

  DorothΓ©

 4. whatsappen… ik heb een lang artikel in Trouw gelezen over wat het is. (ik heb geen flauw benul en loop met een 10 jaar oude prepaid rond die meestal als wekker naast mijn bed blijft liggen).
  hoe het whatsappen op mij overkwam; naakt hardop tegen jezelf pratend op straat gaan lopen tijdens het spitsuur en bedrijven vragen alles te gebruiken dat ze horen en zien.
  dan maar niet op de hoogte wat vriendin a eet vanavond, moeders morgen vroeg moet doen waardoor ik koffie mis loop en hoe de klootzak die zich directeur noemt zich verrijkt.

  maar toch is het hartverwarmend, van Evert!

 5. Wat ontzettend lief van Evert.
  Ik heb een samsung, die alleen kan bellen en sms-en. Die gebruik ik als wekker en neem ik mee als nood telefoon voor het geval ik ergens sta en kan niet meer verder. Dus ik kan je niet helpen met de vraag. Trouwens niet echt netjes sms-en op een terrasje in gezelschap;-)

 6. Ik heb ook geen hechte relatie met mijn mobiel. In het diepst van mijn ziel heb ik spijt dat ik mijn oude Samsung heb weggedaan. Dat ding kon alleen maar bellen en sms’en. Maar mijn man vond dat ik een echte telefoon nodig had. Ik dacht slim te zijn om mijn boodschappenlijstje in de app van Appie in te voeren. Echt superhandig. Totdat ik er in de winkel achter kwam dat mijn telefoon nog thuis lag. Techniek en ik: het wordt nooit intiem, vrees ik. Mijn dochter zou het trouwens uitstekend met Jill kunnen vinden πŸ˜€

 7. Ik wou dat ik ook zo’n Evert als vriend had ;p. Dochter haar Samsung was binnen een jaar zo maar verschwunden en in het glas van het vervangende toestel zit al een grote scheur. Die gaat het ook niet meer lang redden. Zelf heb ik nog een antiek iets maar heb besloten met twee kinders op kamers dat een Smartphone toch wel handig en voor alle partijen uiteindelijk goedkoper is. Maar dat van dat 3G dingetjes, ik heb het ook al eens proberen uit te zetten op mijn mobiel maar helaas ook niet gelukt. Succes ermee.

 8. Ik kan ook (bijna) niet meer zonder Iphone. Bellen doe ik niet zo veel, maar wat zou ik toch zonder what’sapp moeten *wink*
  Maar wat betreft je internet instellingen. Alleen dataroaming uitzetten is niet voldoende. Er moet nog een optie zijn om uit te zetten, maar dat zou ik bij lief z’n phone ff moeten nakijken, hij heeft ook een Samsung. WIFI gewoon aanlaten, dat kost niks.

 9. 3G … ik moest eerst zoeken waar dat voor staat, kan je nagaan. Soms ben ik echt blond op het gebied van smartphones. Ik heb er wel één, kan er redelijk mee overweg (whappen, internet enz.) maar net als jij gebruik ik dat ding weinig om te bellen. Lief van Evert, hopelijk kom je eruit, suc6!

 10. Roaming is om in het buitenland te kunnen bellen/sms’en/surfen.
  Wat er eigenlijk dient uit te staan is de data verbinding. Dat zou in je netwerk instellingen moeten vinden. Onder mobiele data verbindingen. Dat zou moeten uitgeschakeld worden.
  Mocht dat niet werken, kan het zijn dat een of andere app dit terug inschakelt.

  http://static.googleusercontent.com/external_content/untrusted_dlcp/www.google.com/en//help/hc/pdfs/mobile/AndroidUsersGuide-2.3.4.pdf (Pagina 362)

  1. Klopt, maar aangezien Jill wel enkele keren per jaar in het buitenland is (oma woont over de grens) heb ik dat ook alvast uitgezet.

   Ik denk dat dat laatste het geval is, want echt alles staat uitgevinkt. Hele raar. Ben echt geen nitwit op het gebied van telefoons ed maar het lukt me niet :S

 11. Bij Sommige Samsungs is het inderdaad moeilijk, soms onmogelijk. Wanneer je de powerknop vasthoud krijg je dan niet een menu waarin je mobiele data uit kan schakelen? Sommige mensen vergeten ook dat je het menu vanaf de boven kant van het scherm naar beneden kan trekken en hierin links en rechts kan “scrollen” Je hebt de telefoon echter 3 jaar gehad dus denk dat je dat zelf weet. Welke type telefoon is het?

 12. Ik heb dezelfde. Als je aan de rechterzijde de knop indrukt heb je een keuzemenuutje. Daar moet de dataverbindingsstand uitgeschakeld staan. Springt dan nooit meer op 3g maar alleen maar op wifi. Succes.

 13. Hahaha die Klief. Ik denk dat ik wel moet toegeven dat ik toch wel een beetje verslaafd ben. Aan appen. Maar bereikbaar ben ik nog steeds niet. Hij staat bij mij altijd op stil. Vind ik fijner met de kinderen. Maar als ik hem ergens laat slingeren… ik ben hem dus geregeld kwijt en kan me zelf niet bellen om hem terug te vinden. Bellen heb ik ook echt een hekel aan. Tot groot ongenoegen van mijn Lief. Die mij altijd bijzonder kortaf aan de telefoon krijgt. Mijn gemiddelde ligt denk ik lager dan 4 minuten. Moest de verkoper heel hard om lachen. Ik ben blijkbaar geen echte vrouw…..

 14. Ik ben een leek op dat gebied. Ik gebruik hem wel, maar de technische dingen laat ik aan manlief of zoonlief over (die daar overigens gek van worden :-))

 15. Instellingen -> draadloos en netwerken -> mobiele netwerken -> mobiele data (de bovenste optie!): vinkje in hokje verwijderen. Zo is het bij mij althans.

 16. Vergeten te vermelden net: bij simpel, moet je wel via internet afsluiten, kun je voor een paar euro per maand een abonnement voor je kids afsluiten. Zodra je het afgesloten hebt ontvang je een code waarmee je een belplafond kunt instellen van minimaal 10 euro. Zo kan er niets ergs gebeuren met de mobiel dat je ineens een torenhoge rekening krijgt.

 17. Ehhhhhh, is dat nog zo’n bakelieten toestel? πŸ˜‰ Ik weet het gelukkig bij mijn eigen toestel wel te vinden, maar die is heel makkelijk. Ik weet dat bij mijn oude nokia dat ook een probleem was. Die kon je ook niet zomaar uitzetten. Misschien is dat het probleem wel.

  Love As Always
  Di Mario

 18. Volgens mij moet je gewoon instellen, als wifi uitgezet is dat hij geen dataverbinding mag maken. Dat hij naar 3G springt is ergens normaal, want dit is een inbel verbinding toch? Natuurlijk als je via 3G het internet opgaat is het stukken duurder, maar dit is dan ook je eigen beslissing.
  Wifi gebruiken is normaal gratis als je hem linkt aan je eigen wifi… Dus zoals thuis anders ga je gewoon geen verbinding kunnen maken en is het enigste wat hij doet constant zoeken en hierdoor zal de batterij vlugger leeglopen. Hier en daar kan je gebruik maken van free wifi, maar daar zou ik toch mee oppassen…

 19. Ik heb er geen verstand van. Mijn kinderen hebben alles, ik heb een afdanktelefoontje van hen met prepaid. En ben daar heel tevreden mee. Thuis kan ik op wifi, maar ik snap niet, hoe πŸ™‚ En daar ik bijna altijd achter mijn laptop aan het werk ben, voel ik ook niet zo’n noodzaak, want bv email checken doe ik daar wel op.

 20. Sinds een maand of 4 een Chinese smartphone en al 1x op gebeld en 3x zelf gebeld. Wordt gebruikt voor Wordfeud en de navigatie is ook erg handig. In geval van nood kan ik bellen en verder is ie dus voor Wordfeud en navigatie. πŸ˜‰
  Al dat onzinnige geblabla met zo’n ding zie ik niet zitten.

 21. Lief van Evert! Ik heb mijn Galaxy ook aan weggegeven, doe mij maar een iPhone. Heerlijk ding. Precies wat jij zegt; mail checken etc.

 22. Een leuk cadeau, met de mogelijkheden die je nodig hebt.
  Alleen al makkelijk als je een lekke band hebt om hulp te bellen.
  Je vraag moet je aan Jill of een vriendje van die leeftijd vragen, die weten alles van mobiel. Hans

 23. En kan je er ook WF op? πŸ™‚

  Ik houd wel van Whatsappen. Ideaal als je neit wilt bellen om wat voor reden dan ook, en toch even wat kwijt wilt. Met de ouders van vriendjes, met de oppasmeisjes, met mijn vent (de “hoe laat ben je thuis” “zeven uur” “en vergeet het printerpapier niet” apps πŸ™‚

 24. Ik ben heel blij met mijn smartphone en WhatsApp, zeker ivm (zeer) frequent in het buitenland verkerende zonen. Bellen doe ik zelden, daar heb ik dat ding niet voor nodig. Dat is een bijkomstigheid πŸ™‚

 25. Wat aardig van Evert!

  Ik heb een Samsung Pocket, geloof 1 van de eerste smartphones die er op de markt was. Heb ook maar een geheugen er op van 1GB, haha.
  Gebruik voor mijn werk veel WeChat (is hier in China razend populair) en ook het thuisfront heeft dat inmiddels. Ik vind het fijner dan Whatsapp wat ik ook heb.
  Verder speel ik ook m’n spelletjes wf.

  Een iPhone zou ik wel graag willen, maar die bak met geld…

 26. Ik weet niet wat het is: ik vind die gadgets (mobieltjes, Ipads etc.) geweldig en fascinerend en ideaal maar goed, dat kan over een tijd ook weer over zijn want bovenal vind ik het de laatste tijd ook wat druk πŸ˜€
  Dat van die 3G is volgens mij normaal. Als je een mobieltje hebt dat aanstaat, dan heb je direct 3G. Zonder 3G verbinding ben je telefonisch niet bereikbaar. Maar goed, misschien heb ik het verkeerd, dat kan.

Reacties zijn gesloten.