Merk

In Het PAROOL las ik dat een dertienjarige jongen in Amsterdam beroofd was van zijn tas. De daders waren ook jongens. Op zich is dat natuurlijk geen opvallend bericht. Berovingen komen vaker voor in Amsterdam. Eén detail in het bericht vond ik wel opvallend: de jongen was beroofd van een Gucci-tas. Waarom is dat zo opvallend? Wel, een tas van Gucci is zó ‘Hoenderloo 2011’. Een eigentijdse jongen van dertien in de grote stad vraagt zijn ouders op zondag even bij de Bijenkorf aan te wippen om daar een tas van Louis Vuitton voor hem te kopen.

Ik kan me voorstellen dat er reacties komen in de zin van: “Hoe kom je erbij dat Louis Vuitton ‘cool’ is? Dat is echt niets, vergeleken met Gucci.” Ja, sorry, ik ken alleen die namen en weet dat er hoge prijzen bij horen. Tassen die ik aanschaf zul je eerder aantreffen bij de Hema of V&D.

Hoewel ik geen kinderen heb voort- en grootgebracht, weet ik wel dat je je tegenwoordig nauwelijks op school kunt vertonen als je geen schoenen of een jack van een algemeen als ‘cool’, of ‘vet’ beschouwd merk draagt, maar ik wist niet dat inmiddels tassen (bij kinderen) ook al in die categorie vallen. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat een dertienjarige jongen dermate veel zakgeld krijgt dat hij de prijs van een Gucci-tas in korte tijd bij elkaar kan sparen, want wie zo’n tas wil, die wil hem NU. Dus dan vraagt hij aan paps en/of mams of die dat ding voor hem willen kopen. Ik heb dus geen enkele ervaring met opvoeden, maar ik kan mij niet voorstellen dat ik, met zo’n vraag geconfronteerd zijnde, zou roepen: ‘Natuurlijk, jongen, pappa was toch al van plan zaterdag naar de PC te gaan. Daar zullen ze die tas toch wel ergens verkopen?‘ Maar in Amsterdam loopt minimaal één ouder rond die het wel degelijk een goed idee vond zijn of haar zoontje van een waanzinnig dure tas te voorzien. En er lopen minimaal twee jongens rond die de markt voldoende kennen om te weten welke tas de moeite van het stelen waard is. Ze drongen niet eens aan toen de beroofde jongen weigerde zijn mobieltje af te staan.

Dat die twee overvallers de markt kenden blijkt ook wel uit het politiebericht. De ene droeg een muts van het merk Gucci, de andere een pet van het zelfde merk. De laatste “droeg groene schoenen van het merk Prada met lak zwarte zolen“. Niet alleen “de duivel draagt Prada“. Ik vraag me overigens af of habitués van de PC er wel blij mee zijn dat het eerste de beste “Noord Afrikaans/Arabische” (ik citeer het politiebericht) crimineeltje (waarschijnlijk wordt hier ‘kutmarokaantje’ bedoeld) dezelfde merkspullen draagt als zij.

Evert

16 thoughts on “Merk

 1. Dus blijkbaar ben ik niet de enige bij wie dit bericht bleef hangen?
  De 2 jongens op de bijgaande foto waren zeker voor 250 euro gekleed en geschoeid,wie kan dat nou betalen en dan nog dat kind van 13 met een Gucci tas,de wereld op z’n kop!

  Tot mijn genoegen las ik dat Bjorn Borg winkels gaat sluiten,toen onze zoon 14 was wilde hij alleen Bjorn Borg onderbroeken,van zijn oudste zus kreeg hij er toen 2,van ons niet, 2 onderboksen voor 40 euro belachelijk toch?

  Dacht eigenlijk dat de merkendictators uitgespeeld waren ,nee dus.

  Wij hebben de kinderen vrij vlug kledingeld gegeven en wilden ze Nike of Levis dan pasten ze bij van hun bijbaantje,tot mijn grote verbazing zag ik toen de middelste uit Zeeman komen met sokken ,hij frommelde het tasje vlug in z’n jaszak 😉

 2. Jong zijn, het is ook niet altijd even gemakkelijk he. Kledij (merken) is voor veel kinderen een manier om zich te “positioneren” in de markt der jeugd.
  En die merkspullen zien er doorgaans wel best leuk uit. Zeker die BB-onderbroeken zijn keicool Sterre 🙂

  1. Zeker zijn ze mooi o nee, vet cool ;),maar nu hij 16 is vindt hij het raar om daar zoveel aan uit te geven,de kwaliteit van b.v.Levis is goed,maar na een schuiver met de brommer zinloos.

   De vraag blijft:wie kan of wil dat betalen?

 3. Godzijdank hebben mijn beide kinderen helemaal niets met merken. Het moet vooral goedkoop (en voor de dochter ook apart) zijn. Afgezien dat ik het ook belachelijk vind dat een 13-jarige met zo’n dure tas loopt verbaas ik me er ook al jaren over dat een groot deel van deze leeftijdscategorie met een I-Phone of een andere dure mobiel rondloopt.

 4. Als onze kinderen maar een klein beetje op ons lijken, dan komt er geen merk in huis van naam. We halen ook vaak kleding in huis vanuit Israel als we daar zijn. Die zijn namelijk anders dan hier. En dat maakt het ook wel weer leuk. Anders is beter.

  Love As Always
  Di mario

 5. Wij prijzen ons gelukkig dat onze kinderen totaal geen interesse hebben in merkkledij of zelfs zich gepusht voelen om daarin mee te gaan. Gebruiksgemak en of het past bij een ander kledingstuk zijn voor hen belangrijkere criteria dan de naam die er op staat. Het gaat zover dat als we eens een mooie trui willen kopen van een of ander hip merk, ze zeggen dat het niet hoeft, zoveel geld aan één kledingstuk uit te geven. Wij blij…

 6. Zo las ik van de week een berichtje op twitter, help mijn zoontje zijn i phone is gestolen in de kleedkamer van de voetbal..En dan denk ik ..ehh zo’n frummel met een i-phone, neemt hem mee naar de voetbal? waarom gaat ie zijn teamgenoten whats appen of zo? Iemand had ook zo gereageerd en de moeder in kwestie was zwaar beledigd.
  Ik vind het te gek voor woorden, al die rare merken en dan dat kinderen zo nodig moeten, bij sommige ouders zit de het mag niet .punt uit knop ook nergens.
  Enne ik heb drie kinders voordat iedereen gilt dat ik wel beter zou weten als ik ze had 😉

 7. Ik heb 3 jonge kinderen waarvan de oudste 9 jaar is.
  Als ik erop let wat haar klasgenoten dragen, mag ik nog wel een bijbaan nemen als zij dat ook zou willen dragen.
  Madam wilde Uggs en dacht wel even dat haar ouders dat gingen betalen. Ze moest het geld voor haar verjaardag vragen en sparen hiervoor. Wij betaalden 25 euro eraan mee.
  Toen had ze door dat ze wel erg lang moest sparen hiervoor. Ze kiest nu ook eieren voor haar geld en sindsdien hoor ik niets meer daarover.
  Terwijl ik mijzelf had voorgenomen nooit op mijn ouders te gaan lijken. Mijn kinderen zouden niks tekort komen en zouden alles krijgen. Ik lijk dus meer op mijn ouders dan gedacht.

  Ook al had ik trouwens geld genoeg, dan nog zou ik geen Gucci tas kopen voor mijn kinderen.

 8. Mijn kinderen houden wel van schoenen van Nike of Adidas, maar daar houdt het ook wel mee op. Voor de rest moet het er gewoon leuk uitzien en mag het overal vandaan komen. Ben blij toe!

 9. Sommige merkspullen zijn wel van betere kwaliteit, maar dan nog is het die prijs vaak niet waard.
  Bij die ingestorte fabriek in Bangladesh werden trouwens ongeveer alle merken gemaakt, zowel C&A als Benneton…

 10. Belachelijk. Ik kan me niet voorstellen dat wij daarin zouden meegaan. Maar tja, die van mij is pas drie en nog vooral niet merk bewust. Hoop dat nog heel lang zo te houden.

 11. Ik hoop ook dat onze kinderen een beetje op ons gaan lijken wat dat betreft. Zowel mijn vriend als ik hebben niets met merken, en dragen liever wat we leuk vinden. Kan me niet voorstellen dat je een kind met een Gucci-tas laat lopen, maar helaas zie je het veel als je op een middelbare school loopt: kinderen met de meest rare, lelijke, dure, merkspullen.

 12. Mijn dochter is zeventien en draagt met het grootste gemak een jas van Scapino en is dolgelukkig met een ordinaire tas die ze bij H & M heeft gekocht. Hoef ik ook niet bang te zijn dat ze beroofd wordt 😀 Merken zullen me worst zijn. Ik koop alleen wat ik leuk vind!

 13. Ik heb het bericht ook gelezen/gehoord en moest ook even m’n hoofd schudden. Tegenwoordig moet je als ouder bijna multimiljonair zijn om je kind naar school te kunnen laten gaan. Ik pleit voor uniformen op school! Serieus. Dat heb ik tot mijn 17 gehad (in Suriname) en het beviel prima. Er was geen onderscheid tussen arm en rijk en niemand kocht onderbroeken van 18 euro. Het is gewoon idioot aan het worden.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s