Vieren.

Het duurt nog 7 weken en een dag, maar dan word ik 40 jaar. Omdat de tijd vliegt en iedereen het druk, drukker, drukst heeft, heb ik alvast 2 mensen gevraagd op mijn verjaardag te komen.

Meer komen er ook niet trouwens.

Ik ga tapas eten met Vlam, Jill, mijn moeder en vriendin Els. Karaffen rode wijn op tafel, Julio Iglesias op de achtergrond en een tafel vol bakjes.

Wat een feest.

Zonder knipoog, die bovenstaande zin. Want ik vind hoe minder mensen, hoe beter. Three is a crowd, ik zou het zelf verzonnen kunnen hebben, die uitdrukking.

Ik ben blij met het ene kind dat ik heb, de clipjes op mijn eierstokken, het feit dat we geen enorme (schoon)familie hebben. Scheelt aanzienlijk op jaarbasis, qua feestjes. Ik ben er niet zo van, van de verjaardagen vieren.

Niet als ik ze zelf organiseer, of als ik zelf het feestvarken ben. Het van te voren 6 keer naar de supermarkt gaan, de voorbereidingen, je huis partyproof maken, de enorme smak geld die het kost, de dag zelf waarop je als een kip zonder kop voor je huis rent in een poging alle glazen gevuld te houden, de enorme chaos die er heerst, als iedereen weer weg is, de vracht eten die je altijd weer overhoud.

Maar ook niet als ik naar iemand toe ga en gewoon passies mag en kan gaan zitten. Ik zou dan juist het allerliefste de rol van de gastvrouw overnemen en de koffie gaan rondbrengen, de gebakbordjes ophalen, toastjes smeren. Alles om maar niet te hoeven chit chatten met mij amper bekende mensen. Ik houd het altijd een zin of wat vol. ‘Zoohhhh, leuk je weer te zien zeg! Hoe gaat het met je? Ja, alles goed? Fijn. Lekker zeg. Jaja, met mij ook alles prima. Zijn gangetje zeg maar. En daar houd ik van, zijn gangetje. Ja. Dus…’ En dan zou ik het liefste weer naar huis gaan. ย Maar dat vindt men gek of op zijn minst ongezellig.

En ongezellig, dat wil ik natuurlijk niet zijn. En dus sta ik op menig feestje met buikpijn en een glas wijn, in een hoekje. Iets gespannen te zijn.

Voor mijn eigen 40e verjaardag, had ik dat toch even anders bedacht. Ik vier mijn verjaardag eigenlijk al jaren niet meer, maar nu vond ik het op de รฉรฉn of andere manier toch belangrijk genoeg, om er iets aan te doen. En dus zit ik in straks in mijn lievelingsrestaurantje, met de mensen om me heen, waar ik me het meest op gemak voel.

Even een tafeltjes reserveren maar. Want ik heb iets te vieren. We komen met zijn vijven.

51 thoughts on “Vieren.

 1. En dus zit ik in straks in mijn lievelingsrestaurantje, met de mensen om me heen, waar ik me het meest op gemak voel.

  En dan zit je je suf te genieten, dat zijn wel de beste verjaardagen die er zijn. Daarnaast, de jarige mag kiezen toch?

  Geniet alvast maar lekker van de voorpret ๐Ÿ˜‰

  Liefs!

 2. Best bijzonder trouwens, 40, daar mag je heus bij stilstaan (maar wel ’t liefst zonder allemaal mensen die ook willen blijven stilstaan ๐Ÿ™‚ )
  groet

 3. Goed bedacht, het is jouw feestje en het is ook de bedoeling dat jij er plezier aan beleeft. En meer dan 1 karaf rode wijn is ook een goed plan ๐Ÿ˜‰

 4. Hi Kliefje,

  Ik ben je partytegenpool….. als er wat te vieren is zal ik mensen uitnodigen om dat samen mee te doen….. niet duur of groots, maar vaak een beetje anders. Met ruimte voor mensen zoals jij die graag bordjes ophalen of iets doen en dan samen aan de afwas of bij het smeren van de broodjes ineens mensen ontdekken waar ze prima mee uit de voeten kunnen en vergeten dat ze op zo’n obligaat feestje zijn. Binnenkort is het dus feest in mijn naaicafรฉ, want daar heb ik nu een aantal mensen uitgenodigd omdat ik jarig ben. Het enige waar ik blij om ben is dat de kinderfeestjesleeftijd voorbij is. Ik heb daar dus 3x van 5-12 jaar iets van gemaakt en dat was leuk maar gaf ook heel erg veel stress. Vier je dag zoals jij wil en met wie jij je prettig voelt.

  groetjes,

  Dorothรฉ

 5. 40 jaar zuster … ge begint pas te leven ! ๐Ÿ™‚ een glazen voordeur zeggen ze bij ons ! maar ik tel begot al lang niet meer , wanneer is jarig word ! Binnen korte tijd is het twee keer een 5 :-(.
  Maar 40 moet ge zeker vieren ! ๐Ÿ™‚

 6. Na de eerste alinea gelezen te hebben gokte ik erop dat die 2 mensen Jill & Vlam waren ๐Ÿ˜‰
  Valt reuze mee dus! Op mijn verjaardag nodig ik nog minder mensen uit… veel plezier alvast!

 7. Dat zijn de leukste verjaardagen, Beter dan al die pannen soep en bergen afwas en consumerende familieleden die alweer dezelfde ‘anekdotes’ vertellen. Veel plezier met de voorpret. (dus eierstokken met clipjes rammelen niet?? of leg ik nu een verband wat nergens op slaat?? #DTV)

 8. Heerlijk toch, met select gezelschap lekker uit eten!

  Het ene jaar vier ik het wel wat “groter”, andere jaren weer helemaal niet. De laatste jaren samen met Rob want die is twee weken later ook jarig. Vaak zijn we ook met vakantie op mijn verjaardag, dan is het op die dag gewoon lekker ergens eten.

  Mijn 40e (2 jaar geleden) heb ik wel gevierd met alle familie, omdat dat een jaar was waarin veel was gebeurd, ik had er behoefte aan en het was mijn laatste verjaardag (voorlopig) waar mijn ouders bij konden zijn. Het jaar daarop zijn ze nl. geรซmigreerd.

 9. Mijn man – een ongelofelijk meegaand type – zegt over verjaardagen: ik snap niet wat er aan is, als allemaal volwassen mensen binnen in een kring gaan zitten. Do I need to say more?!

 10. Oei, 40 is best hartstikke oud hoor (sorry, flauw grapje). Maar zoals je weet vier ik mijn verjaardagen ook niet meer uitgebreid. Heb er trouwens ook nooit geen bal aan gevonden op feestjes waar iedereen is uitgenodigd en je dus de hele avond met de buren of collega’s van je beste vriendin moet staan kletsen. Geen idee wie dat wel leuk vindt. Nee, geef mij maar gewoon een intiem feestje of etentje in een klein clubje.

 11. Zo vier ik mijn verjaardag dus al 25 jaar. Moeder is overleden, kleinkind erbij gekregen dus qua aantal gelijk gebleven. Sinds 25 jaar vind ik mijn verjaardag gewoon leuk en gezellig!

 12. Iedereen viert een feestje op zijn of haar manier. Zelf vind ik het juist leuk om steeds maar nieuwe mensen te ontmoeten, bijvoorbeeld.

 13. 40 pas.. broekie. ๐Ÿ˜‰ Maar ik vier het ook al jaren niet meer. En dat bevalt mij ook prima.

  Love As Always
  di mario

 14. 40 ? Long time ago, zo lijkt het. Ik hoop ook al lang niet meer mijn verjaardagen te vieren, maar kom er niet onderuit. Toch veel plezier gewenst als je de kaap passeert !

 15. Ik zou het zelf geschreven kunnen hebben. Wij vieren onze verjaardagen ook niet, gaan lekker met zoon, schoon en schoonmoeder uit eten en dat is het. Op verjaardags visite ga ik eigenlijk nooit, omdat ik me daar absoluut niet lekker bij voel. Iedereen weet dat en respecteert dat ook.

 16. In Nederland vierde ik het wel vaak, zeker toen ik studeerde. Elke reden voor een feestje was een goede ๐Ÿ™‚
  Afgelopen maand werd ik 30. Op mijn verjaardag lag ik om 8 uur in bed, ziek.
  De week erop uit eten geweest met de Amerikaan. Niet helemaal wat ik had gehoopt / gewild, maar ’t was niet anders.

 17. Ik zou het precies zo doen. Ik vier ht ook bij voorkeur niet ๐Ÿ˜‰ Alvast genieten van de voorpret dan maar ๐Ÿ™‚

 18. Helemaal gelijk heb je. Ik heb die van mij 5 weken geleden (48 oei) ook niet gevierd. ’s Morgens zijn twee vriendinnen koffie komen drinken, ’s Middags ‘lieve’ schoonvader ( ;-( ) en mijn moeder met vriend vlaai met koffie. En That’s it. Aan mijn lijf geen polonaise meer.
  Manlief is nog een graatje erger. Die wil helemaal niets op het verplichte rondje ouders/schoonouders na.

 19. Ik ben ook ongeveer zo. Wijn is wat duffe verjaardagsfeestjes betreft trouwens een goede uitvinding ๐Ÿ™‚ Ik doe altijd wel gezellig mee, maar meestal zit ik na twee uur wel aan mijn max. En dan kan je vaak nog niet met goed fatsoen opstappen, dus rek ik het wat, en nog wat…
  Soms hebben we de hond bij ons (sommige familieleden vinden hem zo leuk dat ze specifiek vragen of hij meekomt) en dan is het altijd lekker om tussendoor een rondje met hem te lopen.

 20. Jonge blom! Ik vind t allebei leuk; soms intiem met een paar mensen, soms iets groter. Zaterdag heb ik ook een feestje van vriendin die 40 is geworden. Borrelavondje met 40 mensen aan het water. Leuk!

  1. Ha ,nog eentje van het bouwjaar 73, ik heb mijn verjaardag net gevierd,……in NY :-), geen feest om dezelfde reden en omdat ik absoluut niet graag in de belangstelling sta,…..geniet van je mijlpaal,……:-)

 21. Bah ja, 40 kun je best vieren/even bij stil staan. Die kaap zijn we ook alweer even voorbij, maar ik zou zo zeggen… geniet van je feestje !

 22. Het leven begint bij 40 is een clichรฉ, maar ik ervaar het echt zo. En feestvieren moet je op de manier doen die je het beste ligt.

 23. Dit had mijn stukje kunnen zijn! Ik word in februari 40 en hoewel het getal me niet zoveel zegt, heb ik wel een pesthekel aan verjaardagen en het uiterlijke vertoon wat blijkbaar bij zo’n getal dan hoort…

 24. 2 weken geleden was ik jarig. ’s Morgens bij mams koffie gedronken en daarna heerlijk met ‘mijn Vlam’ naar Utrecht gegaan, naar het theater… Heerlijke verjaardag! Ik ben nl ook allergisch voor ‘kringetjesverjaardagen’…
  Fijne verjaardag en avond alvast ๐Ÿ˜€

 25. Gefeliciteerd alvast. Hier ook geen fan van enorm uitbundige verjaardagen hoor. Gewoon een leuk samenzijn met lieve mensen, is prima. Geniet van je etentje!

 26. 40 jaar, zo jong nog.
  2 is toch genoeg om te lachen.
  Na een drukke verjaardag ben je meer dan een jaar ouder geworden.
  40 is toch wel speciaal, zeker om te vieren. Hans

 27. 7 weken hรจ… 40 hรจ?? bofkont… ik word over precies 4 weken ook weer plotsklaps ouder… de 40 heb ik trouwens ook niet uitgebreid gevierd. De buren waren er. En mijn ouders (over uit NL) en die ken ik allemaal goed (en die elkaar ook allemaal) dus dan is er zat gespreksstof. Maar verjaardagen waar ik driekwart van de aanwezigen niet ken, ben ik ook niet dol op. Sowieso feestjes waar een hoop onbekend volk is, not my cup of coffee. Klinkt goed, jouw verjaardagsplanning, jonkie ๐Ÿ˜‰

 28. Heb mijn verjaardag de afgelopen jaren wel gevierd maar klein. Met de mensen die mij dierbaar zijn. Dit keer ga ik het wat groter vieren, een borrel in een kroegje hier in de buurt, vind het leuk om mijn dertigste wat uitgebreider te vieren dan normaal.

 29. Het blijft altijd een gedoe, verjaardagen vieren. Met z’n allen in de kring en dan verplicht gezellig zijn en leverworst eten en maar constant roepen: ‘wie wil er nog wat drinken.’ Ik heb het wel eens op z’n Amerikaans gedaan: iedereen nam eten mee en ik had een lange tafel met drinken, zelfbediening. Dat beviel uitstekend!

 30. Beste Kliefje-Ik ken je sinds kort van IG-en vond het leuk om meer van je te lezen vandaar mijn bezoekje hier. Ik hou van je manier van schrijven-humor-to the point-zelfspot en herkenning. Je verhaal over je verjaardag-geweldig. Vroeger….heel lang geleden was ik ook de perfecte gastvrouw. Dagenlang druk met lijstjes-hapjes-taarten-flut. Al jarenlang vieren wij groten-het niet meer groot-alleen de verjaardag van dochterlief. Het is goed zo-het brengt zoveel meer rust-pffff. Ik hoop dat je leuk klein feestje gehad hebt-โ™ฅ xxx Zilly

Reacties zijn gesloten.