Eigenwijs.

Mannen zijn allemaal, zonder enige uitzondering, zó verschrikkelijk eigenwijs. Om moe van te worden, soms.

En die van mij heeft het zo ongeveer uitgevonden.

Hij neemt zelfs mondjesmaat van mij medische tips aan, terwijl ik -durf ik te stellen- best kundig ben ik wat ik doe. Op bepaalde momenten trekt hij zelfs mijn tips en ideeën in twijfel. Toen ik hem leerde kennen, was het helemaal verschrikkelijk, toen zat hij nog zwaar onder de medische plak van zijn moeder, die een fanatiek reiki-kruiden-smeerseltjes-kruiderij type is. Prima ook. Maar ik ben van de reguliere geneeskunde. Logisch ook, want ik verdien er al een jaar of 11 mijn brood mee.

Toen Vlam gestrekt lag, met ziekenhuisbed in de woonkamer, vanwege een hernia, heb ik écht het puntje van mijn tong eraf moeten bijten en me kapot lopen ergeren. Vlam drenkte lappen in wonderolie en bond die om zijn rug, terwijl zijn moeder de boel in instraalde.

Als het zo simpel was (I wish!) dan zaten alle neurochirurgen die nou weet ik hoeveel per jaar verdienen op al al die mensen met hernia’s, nu met een uitkering thuis, duimen te draaien in plaats van ruggen te fixen.

In ieder geval, terug naar het verhaal:

Gisteren kwam Vlam thuis met een rood oog. Staalsplintertje dat onder zijn bril door, zo zijn oog in gevlogen was.

Hij zei dat het wel meeviel, dat hij dat zo vaak had.

Oké.

Een paar uur later zat hij er wel heel erg veel in te wrijven en kwam er ook rommel uit het oog.

Ik vroeg hem vriendelijk edoch dringend even naar de huisartsenpost te gaan, even er naar laten kijken en een receptje chlooramfenicol halen. Zo gebeurd, erg belangrijk. Ik bekeek het oog nader en zag naast de iris een beschadiging.

“Als jij niet belt, doe ik het wel even” zei ik.

Toen pakte hij zijn telefoon.

“Is het erg druk bij jullie? Want als dat zo is, heb ik geen zin om te komen” zei Vlam. De toon was al gezet. Lekkere binnenkomer. Vlam legde uit wat er aan de hand was. En de assistente aan de andere kant vertelde hem dat hij met ogen geen risico moest nemen (iets dat ik hem natuurlijk ook al tig keer heb gezegd) en gewoon zijn oog door een arts moest komen laten beoordelen.

Hij maakte een afspraak, ging zich boven even snel omkleden en met een kus en een laatste zeer vuile blik naar mij, vertrok ie.

Een goed half uur later was hij weer thuis, met oogpleister en de eerder genoemde zalf. Er zat inderdaad een forse beschadiging die behandeld moest worden.

Ik ga straks op mijn werk nog maar een tubetje van die zalf bestellen, voor in de EHBO koffer bij ons thuis. Scheelt weer discussies, vele diepe zuchten en die vuile blik. De volgende keer als er een splintertje in zit, zeg ik niks, maar val ik gewoon aan vanuit zijn dooie hoek en spuit ik uit het niks een flinke toef zalf in zijn oog.

Lijkt me de meest makkelijke weg.

28 thoughts on “Eigenwijs.

 1. zijn moeder en mijn schoonmoeder zouden goed overeenkomen. Die zweert ook op al die alternatieve brol en gelooft dat de stand van de maan je ook kan helpen in zo’n geval. Niets voor mij.

 2. Marco heeft ook wel een een metaalsplintertje in z’n oog. En gaat áltijd naar de dokter dan. Soms idd een zalfje, maar laatste keer moest het verdoofd worden en “schraapte” de dokter over het oog met een mesje. Die splinter zat helemaal vast! EN mee eens hoor, gelijk naar de dokter met dat soort dingen. Gelukkig hoef ik niet aan te dringen. (Trouwens: Marco is Reikimaster…dat dan ook nog 😉

 3. Ogen, dat lijkt me inderdaad gevaarlijk. En ik zie het al voor mij, jij aanvallend vanuit zijn dooie hoek. LOL

 4. Wat dat betreft zou vlam wat van meneer williams ik-ren-bij-elke-scheet-die-mij-dwars-zit-naar-de-dokter gen mogen hebben. Dubbele winst! Kopje brandnetelthee rechtsgekookt wil ook nog wel eens helpen;-)

 5. Sterkte met het oog, Vlam. En sterkte met de eigenwijze man, Klief. Ik weet wat het is. Op medische gebied valt het nou net mee, maar verder… álles weet ie beter…

 6. Beterschap voor Vlam Kliefje. In eigen huis heb ik gemerkt dat de mannen toch wel langzaam bekeerd worden door mijn proefondervindelijk bewijs dat iets doen eerder helpt dan eigenwijs helemaal niets doen. Eigenlijk is die eigenwijsheid gewoon verkapte angst. Vrouwen face problems… man run away 😉

  Groetjes,

  Dorothé

 7. Hier ook zo’n vreselijk eigenwijs exemplaar. Als ik vind dat het echt nodig is maak ik tegenwoordig gewoon een afspraak en zeg dan wanneer hij wordt verwacht.

 8. Ik zit me kapot te irriteren hier en weet je wat pas erg is; als een totaal wildvreemde zegt je moet dit of dat, precies wat ik zei, dan doet ie t. “gelukkig” kunnen ze er niets aan doen die eigenwijsheid komt omdat ze man zijn. BAH.

  1. Ik begrijp je niet, sorry? Is e.e.a. kritiek op mijn verhaaltje? Dat mag uiteraard. Maar alles wat ik schrijf is met een enorme knipoog, ook naar mezelf toe.

   1. Oh nee joh ik was niet duidelijk; ik irriteer me omdat die vent van mij ook zo is en die van mij neemt van mij ook niets aan maar als een ander zegt joh ik zou dit of dat doen dan doet ie t wel. Nee joh ik vind je heel grappig en begrijp je helemaal hoor.

 9. De wedstrijd “EIGENWIJS” heeft als voorlopige tussenstand VLAM – KLIEFJE … 1 – 1 aldus deze (mannelijke) scheidsrechter die zelf ook lang wacht vooraleer een dokter te raadplegen 🙂

 10. 🙂 ik zou het zelf geschreven kunnen hebben…werkelijk…
  Ik kan er bijna echt giftig om worden als het mijn dierbaren betreft. ( kijk die wildvreemde vader bij het cb die ik adviseerde bij de ha langs te gaan omdat zn baby blauwe lippen had bij het flesje drinken en die de cb vertrouwde,,,,,dat het erbij hoorde????? die kun je het niet echt kwalijk nemen dat ie mij wat raar aankeek. Maar die ik enkele maanden later wel bij de super tegenkwam en toen was t kindje geopereerd aan een niet door cb ontdekte vsd..zjucht…..)ik moet vaak zjuchten…..soms

 11. OHHHHH, wat heerlijk om je weer te lezen, heb geen eigenwijze man maar ben ik de eigenwijze vrouw! Niet goed ik weet t, zo moeilijk om me nog te veranderen. Begin de dag weer met n glimlach, heb je gemist!

 12. Volgende keer inderdaad gewoon laten lopen met dat oog, kan ie je na een poosje ook geen vuile blik meer toewerpen. Noch welke blik dan ook. 😉

 13. Ja …soms moeten ze het horen van iemand anders….gewoon aanvallen in het vervolg :-p

 14. Ze zijn oud en eigenwijs genoeg…. en hebben dat uitgevonden en verbeterd….. (en het dan wel doen als een ander dan hun eigen vrouw het zegt…. ggrrrrrrrr)

 15. Zo herkenbaar! Vriendlief heeft al jaren last van zijn knie als ie te lang in 1 houding zit zoals bij het autorijden. Ooit bij de huisarts geweest maar die zei doodleuk dat het vanzelf wel weer over zou gaan… Vriendlief wacht nu al 3 jaar maar ik geloof er niet meer in…

 16. Hahaha (alweer mosterd na de maaltijd, zie datum, maar ik zit terug te lezen en moet vaak zó om je lachen…)
  Je zal er zo’n Klazien uut Zalk tussen hebben lopen zeg. Mijn SchoMo is een tijd fan van Jomanda geweest. En aangezien ze geen auto heeft was ik dan de klos. Op naar de tent in Tiel maar weer. Omdat er op zondag in Tiel ook werkelijk geen ene bal te beleven is heb ik dat circus ook meerdere malen mogen aanschouwen. Bijtend op mijn lip om maar niet schaterend onder mijn stoel te zakken. (Wat dan ongetwijfeld gezien zou zijn als loskomende emoties na interventie ‘van boven’, lololol)
  Enfin. Doe mijn echtgenoot een dosisje Vlam ajb. Die is namelijk precies het omgekeerde en ook dat is bijzonder vermoeiend… *insert hier een smiley met rollende ogen*

Reacties zijn gesloten.