Irritatie.

Vlam is echt de leukste en de liefste die ik ooit heb “gehad”. Daar beginnen we mee. Hij is attent, verzorgend, hij kookt, zeemt de ramen, houdt deuren voor me open, scrubt elk weekend mijn rug, rijdt me van hot naar her, sjouwt mijn tassen… En het is ongelofelijk hoeveel geduld en begrip hij heeft met mij.

Ik ben namelijk ab-so-luut niet de makkelijkste vrouw om mee samen te wonen. Ik ben redelijk veeleisend en pietluttig, een tikkie autistisch, wil altijd gelijk en het laatste woord hebben, kan enorm gesloten zijn en mijn humeur kan razendsnel omslaan. Hoge toppen, diepe dalen, sowieso altijd.

En zo eens per maand, enkele dagen voor mijn happy period, verander ik uit het niets, echt van het ene op het andere moment, in een heuse hormoonheks.

Dan zitten we bijvoorbeeld gezellig met een wijntje te eten en dan doet hij iets, 9 van de 10 keer betreft het een futiliteit, te hard ademen naar mijn zin, bijvoorbeeld, en dan irriteert mij dat ineens zΓ³ enorm verschrikkelijk, dan ik hem het liefste een stomp op zijn neus wil geven.Terwijl ik het de minuut daarvoor echt naar mijn zin had.

Het boze gevoel komt uit het niets aanzetten, als een tsunami overvalt me het dan. Het komt diep uit mijn binnenste, ik krijg het er dan zelfs lichamelijk warm van. Het kolkt en pulseert.

Die bui duurt meestal een dag of 3-4, ik heb dan echt niets nodig, alles triggert me. Koffielepeltjes die niet in de vaatwasser zijn gezet, schoenen op een plek waar ze niet horen, gaan plassen na Vlam en dan nog 2 velletjes op de rol treffen, een berg gedragen kleding op de stoel in de slaapkamer, Vlam die tijdens het eten zijn mes in zijn mond stopt, de tv op stand bejaardenhuis, dat eeuwige geknaag aan zijn nagels… (Raar maar waar, realiseer ik me nu ineens, terwijl ik dit typ, is dat Jills gedrag me een stuk minder stoort.)

As I write, voel ik nu weer aan mijn hele lijf dat die fijne periode er aan komt. Mijn bovenbenen voelen beurs aan, als iemand maar naar mijn borsten kijkt, wil ik ‘m al des Miss Piggy’s neerhoeken en de tranen springen me om niks in de ogen…

Morgen las ik dan ook maar een dagje wierook, fleecedeken, thee, Netflix, poes op schoot, telefoon op stil en comfort food in.

Ik ga proberen zo ontspannen mogelijk die oestrogeendip in te gaan.

Nog maar een jaartje of 10 en dan ben ik er vanaf.

Zal mij benieuwen of mijn huwelijk dat redt.

39 thoughts on “Irritatie.

 1. Oeh das wel heftig zeg! Ging dat altijd al zo? En verder niks lichamelijks zoals hoofdpijn of buikpijn? Ik heb echt een week vreselijk koppijn. Hopelijk ben ik er snel eens af….word 50 in november. Maak er een lekker relax-dagje van morgen!

  1. Hoe ouder ik word, hoe meer last. Maar het is wel met vlagen, de laatste paar maanden ging het wel redelijk. Sinds ik slanker ben ook, eea heeft toch te maken met oestrogeen dominantie lijkt wel.

   Hoop dat ik deze ook aardig doorkom.

   Fingers crossed!

   Een week hoofdpijn is ook hell trouwens! Bah 😦

   1. Ja, hoe ouder je wordt hoe meer last. En het verschilt per maand. Is ook wat ik ervaar. Ik waarschuw mijn gezin altijd van te voren. “Het ligt niet aan jullie want mijn hormonen blablabla” maar ondanks dat heb ik evengoed slaande ruzie met Jan-En-Alleman. De pijntjes en lichamelijke ongemakken kun je weg-eten met pijnstillers (die ook niet altijd even goed werken), maar het geestelijke ongemak … pffff 😦

 2. gelukkig kun je er wel leuk over schrijven.
  ( en ik voel letterlijk met je mee, zeker die dagen van de maand)

  groetjes Monique

 3. Bleh…bij mij hielp teunisbloemolie(pillen) heel erg goed. Want pms is gewoon zo rete irritant, ook voor jezelf. Dat opgefokte gevoel.

 4. Vreselijk he, meneer williams is zo blij dat het over is, ik heb nog wel eens een vlaag maar niet meer in die mate. Een geneesmidel heb ik ook nooit gevonden, o ja..de overgang dus…

 5. hier ook, hoe ouder ik word, hoe heftiger de pms 😦
  en nee, durf niet te stellen dat mijn echtgenoot ermee kan (leren) leven, de weerstand en zijn onbegrip ‘groeien’ mee…
  je hebt het goed omschreven, petje af en dank
  ik nu ook mijn comfort-zone in

 6. Ik slik de pil gewoon dΓ³Γ³r. Maand in maand uit, jaar in, jaar uit. Al jΓ‘ren. Nergens last van.

 7. Arme Vlam, neem je ook wel eens een bosje bloemen voor hem mee?
  Jill en de kat komen er het beste af. Hans

 8. Ik zou er middenin moeten zitten qua leeftijd, maar heb geen last. Thank God voor de beste uitvinding na het wiel: het spiraal! Ik laat het hartje zitten en opnieuw vervangen tot ik minstens 70 ben. Waarvan akte.

 9. Pff, zo blij dat ik daar geen last van heb… maar lijkt me vreselijk, zowel voor jezelf als voor Vlam… Sterkte de komende dagen!

 10. Lieve beste Klief, ik ga even klieren want je spreekt jezelf tegen: eerst heb je het erover dat het kwaaie gevoel plotsklaps uit het niets op komt zetten, om ermee te eindigen dat je het gevoel nu aan voelt komen….. hoe zit het nu??

 11. Oh Klief, ik lees hier een stukje over mij zelf. Behalve dat mijn hormoondip voorlopig nog niet over is…. Nog een maandje over 4…

 12. Hilarisch hoe je er over schrijft. Maar goed, dat maakt het voor jou of Vlam niet leuker. Ik had altijd vreselijk veel last, maar tegenwoordig een stuk minder. Lang leve de NovaSurebehandeling. Dat heeft bij mij veel problemen rondom de menstruatie aanzienlijk verminderd.

 13. Herkenbaar. Dat ontVLAMbare πŸ˜‰ De agressie die opkomt als kakken, terwijl de tranen achter je ogen staan. Bij mij helpt niets: geen pil, geen spiraal, geen macro-biotische pillen, geen Tibetaanse kruidenarts, niet vrouwvriendelijk steriliseren… Zelfs mijn cvs wordt veroorzaakt door hormonen. Toen ik in de overgang kwam, begon die namelijk.
  Misschien nog een tip: ontspanningsoefeningen van Dick de Ruiter op youtube. Keuze uit wel honderd oefeningen. Prettige stem, relaxte muziek. Een aanrader!
  Sterkte en een knuffel,
  Kakel

 14. Heel herkenbaar jammer genoeg. Vandaag hier weer dikke tranen terwijl ik juist altijd zo “sterk” ben. Al 6 jaar last van de verschrikkelijke overgang. Ik bel volgende week de huisarts. Ik ben er zo klaar mee! 😦

 15. Tjee, wat heftig voor je. Gelukkig heb je zelf helder hoe het komt maar dan nog is het lastig. Hoop dat het einde in zicht is, heeft de huisarts hier niet iets voor?

  1. Nee. Ben ook naar de gynaecoloog geweest. Die zei dat ik 3 dagen per maand naar het bos moest, alleen. En adviseerde lastenverlaging. Aangeven aan man en werkgever dat ik niet meer kan. Ik heb ook nu in bijna 2 jaar tijd me ook 3x een middag “ziekgemeld” iom de baas. Hij weer ervan en maakt er geen probleem van.

 16. Ik ben zo blij met mijn mirena-spiraal. Daar ga ik dus ook mee door tot ik 99 ben…. maar ja, als je zo heftig reageert op hormonen heb je er ook niet zo veel aan. Wel een goed idee om morgen je lekker terug te trekken met een dekentje, een boek, een pot thee en de poes.

  sterkte…

 17. Mooi beschreven en zeer herkenbaar! Dat was altijd het voordeel van zwanger zijn, geen pms. Maar na 5x vond ik dat ook wel genoeg, dus nu maar een mirena en dat gaat goed, alleen m’n maandelijks hoofdpijndagje ben ik nog niet kwijt. Sterkte (ook voor Jill en Vlam)

 18. Balen is dat. Voor je directe omgeving maar vooral ook voor jezelf. Je drie dagen in je eentje terugtrekken is wel een goeie tip, lijkt me. In het gezelschap van chocola, dekentjes en tablet. Tweede huisje aan zee?

 19. Niet leuk dus Klief….. je hebt alles al geprobeerd dus het is ieder maand ‘even schakelen’ voor jullie allemaal en proberen de schade beperkt te houden.

  Toi toi, groetjes,

  DorothΓ©

 20. Volgens mij ben ik bijna door de overgang, hatsiekadee! Sterkte voor jou, voor Vlam en voor al degenen in jouw omgeving die last hebben van de PMS

 21. Dit gaat over mij πŸ™‚ Ik ben ook ontzettend gevoelig voor prikkels in die periode en voel het ook aankomen. Soms slaap ik zelfs even apart omdat ik niets om me heen kan verdragen.
  Echt, in een volgend leven word ik man.

  1. Oh, dat doe ik niet. Ik wil juist alleen maar vastgehouden worden, de hele dag het liefst. Vlam loopt alleen met een grote boog om me heen die dagen, die is bang om ruzie te krijgen. Jammer! πŸ˜‰

 22. Is daar geen pilletje voor?
  Vlam en Jill kennen de oorzaak en zullen je die dagen wel mijden als de pest, maar onbekenden … Poeh, je zult in de winkel maar per ongeluk tegen je aanstoten, kans is groot om dan een mep met een zak uien te krijgen πŸ˜‰

 23. Ik ken dat. Korte boodschappen aan het thuisfront dan. Op een tempo om u tegen te zeggen. Dan realiseer ik me dat en rem ik even, maar twee tellen later full speed ahead. En zweten gedurende de nacht, zeiknat word ik wakker.

 24. Vreselijk. En zo herkenbaar want hier van hetzelfde laken een pak. Kostbare tijd gaat verloren tijdens deze ellende (ik ben echt een week lang niet te genieten en ik kom kilo’s aan die ik in de weken daarvoor ben kwijtgeraakt), het leven zou zoveel leuker zijn zonder deze perikelen. En je kan slikken wat je wil, je kunt iedere arts hierover bezoeken wie je wilt maar het helpt allemaal geen bal. Zelfs een fles wijn in je eentje leegdrinken helpt niet. Het is gewoon een lot dat (de meeste) vrouwen moeten ondergaan. Wie dat verzonnen heeft … zal wel een man zijn geweest.

 25. Was ik er nog steeds van overtuigd dat je gestopt was met bloggen, kom ik via via opeens op Kliefje.Wordpress. Leuk! En wat een mooie foto ook hierboven! Ik ben benieuwd hoe WordPress bevalt. Ik blog nog bij Punt.nl. Jammer vind ik dat er geen statistieken te zien zijn, geen idee of er uberhaubt meegelezen wordt πŸ™‚ WordPress is misschien een mooi alternatief.
  Als je het goed vindt, lees ik weer mee!

  1. Ha mevrouw H! Ik zat al op WP, had eerst alleen een betaald blog, nu gratis. Bevalt na al die jaren prima hoor, hier. Dank voor je compliment πŸ™‚ Uiteraard ben je van harte welkom weer!

 26. Oeiii wat ben ik vreselijk want nu ik dit lees herken ik mezelf helemaal in jouw verhaal. Wat erg…..enne nu op dit moment ff niet in mijn buurt komen aub hahahhaa.

Reacties zijn gesloten.