Koken.

Zojuist aten we bloemkool met een kerrie-kaassausje, gekookte aardappelen en een tartaartje.

Vrij uniek, want de Hollandsche pot is iets dat er in Huize Klivia niet vaak op tafel komt.

We zijn er alle drie niet echt fan van en bijkomend nadeel, als je aardappelen, vlees en groente kookt, is dat je na afloop ontzettend veel werk hebt aan de afwas.

Maar liefst 5 (!) pannen net.

Ik zie mezelf al elke middag, als ik uit mijn werk kom, al dat werk verrichten. Voor 20 minuten aan tafel zitten. Doeiii!

Daarbij komt nog eens dat ik veel liever wat complexere smaken proef. Ik houd van de Thaise keuken, de Indonesische, de Marokkaanse… Ik ben gek op koriander, op komijn, kaneel, dille, limoenblad, steranijs, dikke stroperige ketjaps en Spaanse pepers.

Afgelopen vrijdag maakte ik een groene Thaise curry met kip, één van mijn lievelingsgerechten. De eerste keer dat ik voor Vlam kookte, maakte ik het ook. Ik schoot van de zenuwen een “tikkie” uit met de groene rawitpepertjes en het gerecht was daardoor echt loeiheet geworden. Van de eerste hap schoten de vlammen uit -eh- Vlam en sprongen de tranen in zijn ogen. Bij mij ook, maar dat was omdat ik er ontzettend van baalde, dat ik zo’n waardeloze eerste kookindruk maakte. Overigens heeft ie heel dapper tóch zijn bordje leeggegeten. Mijn held.

Vlam deed het de eerste keer toch iets beter dan ik. Ik kreeg slibtongetjes, gebakken aardappeltje en groene asperges. Hij smeerde en voerde me vooraf toastjes met een heerlijke makreelpaté én -erg belangrijk- hield mijn wijnglas vol. Ik was om. Ook de liefde van een vrouw gaat door de maag.

Sinds we samenwonen, zijn de taken in de keuken eerlijk verdeeld. Ik kook doordeweeks. Op de vrijdagen is het vaak fiftyfifty. Ik verzin wat we eten, doe de boodschappen en de voorbereidingen zoals schillen en klaarzetten, en hij maakt het af. Op zaterdag eten we altijd wat uitgebreider, met wat luxere producten en een mooie wijn, en is Vlam de chef. Hij heeft een eigen pagina op Facebook waar hij al zijn gerechten etaleert en wil elke week met iets nieuws komen. Op zondagen kookt hij ook, maar dan iets simpels.

Als we gasten hebben, is Vlam meestal degene die in de keuken staat. Omdat ie er zo van geniet, laat ik ‘m maar. Ik vind het ook leuk om te koken, zeker als ik alle tijd heb en niet een drukke werkdag voorafgaand heb gehad, maar gewoon kunnen aanschuiven en genieten, daar is ook wel wat voor te zeggen natuurlijk. En dus offer ik me regelmatig op. Het is niet anders…

Maar aanstaande vrijdag komen er 3 vriendinnen eten en áls Vlam besluit thuis te blijven, dan kook ik, sowieso. Dan schuift hij maar gewoon aan. Er is namelijk geen hond meer die gelooft dat ook ik wel in staat ben tot het fabriceren van lekker eten, sinds Vlam en ik samen zijn…

En ik heb ook een reputatie hoog te houden, tenslotte.

21 thoughts on “Koken.

 1. Heerlijk hè, een husband die van koken houdt. Hier ook maar ik geloof dat die van jou toch net iets meer Michelinsterren heeft dan de mijne. Hoe dan ook, heerlijk om maar te hoeven aanschuiven (meestal alleen in het weekend) alsof je in een restaurant zit. En piepers zijn inderdaad smerig bèh.

 2. Gelukkig hebben meer en meer mannen interesse in koken. De mijne ook en daar ben ik blij om. En ik moet zeggen, als hij kookt is de keuken een heel stuk netter dan wanneer ik kook. Ik vind het dus dik o.k. dat hij de af en toe eens in de kookpot wil roeren.

 3. Mijn vrouw vindt het heerlijk dat ik kook. Wij koken om en om en zij heeft er een hekel aan. Voorheen kookte zij alle dagen, maar na een ernstige ziekte een tweetal jaren terug doen we eigenlijk alles samen.

 4. Ik vind het ook leuk om te koken en aangezien ik niet buitenshuis werk doe ik dat dus ook elke dag. Marco kan ook wel koken en in het weekend doen we het vaak samen. Heb je al bedacht wat jullie eten vrijdag?

 5. Hier is het andersom. ik kook het vaakst. Regelmatig AGV (=Aardappels, Groente, Vlees) en dan zijn er inderdaad een stuk of 5 pannen vies. Maar wij hebben 4 kinderen die allemaal moeten helpen (ook met koken overigens) en een vaatwasser 🙂
  Mijn favoriete 1-pansgerecht is chili con carne, maar de kids eten liever AGV.
  Leuke blog, ik kom nog eens vaker langs 🙂

 6. Wij zijn allebei ook wel gek op de Hollandse pot en eten het dan ook wel regelmatig maar daarnaast eten we ook vaak iets met rijst of pasta. Maar ja, die afwas… verschrikkelijk!

 7. Ik vind koken nog steeds een noodzakelijk kwaad… (lang verhaal, ga ik niet vertellen)
  Gelukkig heb ik 2 zonen die koken heel erg leuk vinden en nu op een leeftijd zijn dat ze het meer en meer gaan doen, ook thuis. pfiew heel erg fijn is dat.
  en we hebben een vaatwasser, dat ook

 8. Ik houd ook van koken…het hoeft niet culinair hoogstand te zijn wat mij betreft…met liflafjes en streepjes saus over het bord. Gewoon eerlijk, zelfgemaakt eten…jammie. Ik ben ook niet zo van de hollandse pot, manlief wel. Dus we verdelen de boel een beetje door de week heen. Elke dag wat anders. Bloemkool vond ik echt vies vroeger, maar sinds ik er een stamppotje van maak, met creme fraiche, beetje kaas wat kruiden…ja dan kan ik het wel waarderen.

 9. Hier gaat het maar om spaghettisaus, maar sedert Bruno die hier komt maken willen de meiden de mijne niet meer.
  Ik heb er serieus aan moeten wennen om mijn plaats aan het kookvuur af te staan, maar tegelijk voelde ik me serieus met mijn gat in de boter gevallen !

 10. “Maar liefst 5 (!) pannen net”

  Ja maar hoe dan? Een pan voor aardappelen + een pan voor groente + voor vlees = 3.
  Koken doet hij iets meer dan ik, want hij kan het gewoon beter. We eten ook geregeld buiten de deur, want dat is soms simpelweg goedkoper en net zo prima.

 11. Fijn, zo’n lekker kokende man! De mijne kan het ook (soms, als hij zin heeft). Maar helaas eten de kinderen vooral Hollandse pot (dwz, de rest al helemaal niet), dus is het toch vaak bloemkool met aardappels de laatste paar jaar…

 12. Huisbakker heeft in zijn vorige leven blijkbaar teveel gegeten waar hij nog van gruwelt en heeft mij daarom betiteld tot topkop … wat ik allesbehalve ben maar blijkbaar voor hem dus ook DE reden om zelf vooral weg te blijven tijdens het koken. Beetje jammer 🙂

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s