Meuren.

Ik heb een pesthekel aan mensen die ooit eens iets zelf hebben gedaan, het niet meer doen/ermee zijn gestopt en dan ineens naar andere mensen die nog wél doen wat zij hebben afgezworen, met een vingertje gaan staan wijzen.

Bah!

Ik weiger dan ook mensen die nog wel roken, af te zeiken. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het me verschrikkelijk veel moeite kost het niet te doen.

Ik werk in de gezondheidszorg, ik draai elke week een longspreekuur en zie mensen die helemaal kapot gaan aan het roken.

Ik ken helaas ook privé mensen die te lang hebben doorgerookt en daar nu de wrange vruchten van moeten plukken. Longen die naar de kleute zijn, bloedvaten die niet meer kunnen en willen. Benauwdheid en pijn, elke dag. En fors ook.

Toen ik Vlam leerde kennen, rookte hij. Al bijna 30 jaar. Ik rookte toen ook. Zij het sporadisch en pas kort. Ik ben nooit een echte verslaafde geweest. Ik kon genieten van een sigaret na het eten, maar de rest van de dag, taande ik er niet naar. Door Vlam ging ik wat meer roken, maar eigenlijk vond ik het niks.

Toen hij in de zomer van 2011 dan ook voorstelde om te gaan stoppen, was ik daar heel blij mee. Ik heb daarna nooit meer een sigaret aangeraakt, Vlam heeft het er moeilijker mee. Hij vindt het nog steeds lekker en af en toe gaat ie voor gaas.

Op de bouw is hij omsingeld door mannen die roken, dus het is nogal makkelijk om er aan te komen. Hoeveel en hoe vaak hij rookt, geen idee. We praten er niet over. Ik wil het namelijk ook niet weten eigenlijk. Omdat áls ik het weet, ik toch boos word op hem. Ik baal er van dat een intelligent mens als hij, eentje die ook nog eens weet (hij heeft zich meerdere malen laten testen op de praktijk, door mij) dat hij tegen de rand van COPD aanzit, het niet kan laten staan. Hij is 46 en heeft verdomme de longen van een 65-jarige.

Vorige maand waren er 3 vriendinnen bij ons over de vloer, die allemaal roken. Vlam deed helaas gezellig mee. Toen hij op een gegeven moment de 5e aanstak, heb ik er wat van gezegd. Toen we ’s avonds in bed lagen, heb ik er nóg wat van gezegd. Hij meurde namelijk als een bunzing. Het is niet bepaald aanlokkelijk om gezellig tegen iemand aan te kruipen die je qua geur doet walgen.

Afgelopen weekend was er weer iemand over de vloer die rookte en was hij helaas weer niet sterk genoeg. Toen heb ik er meteen na de eerste sigaret al wat van gezegd. Hij kan potverdomme elke dag, als hij wil, “stiekem” roken, doe dat dan ook als je dat wilt. Maar doe het alsjeblieft niet waar ik bij ben. Ik baal ervan van hij zijn gezondheid op het spel blijft zetten, elke keer als hij een sigaret opsteekt, triggert ie namelijk zijn verslaving, hij komt er zo nooit vanaf.

En daar komt ze weer: ik vind de geur van mensen die roken, steeds goorder worden. Hoe langer ik gestopt ben, hoe erger het wordt.

Het is jammer dat rokers het zelf niet kunnen ruiken. Misschien zouden ze dan wel gemotiveerd genoeg zijn.

Blijkbaar is hun gezondheid alleen niet genoeg.

38 thoughts on “Meuren.

 1. Ik heb nog nooit gerookt, kan het altijd direct ruiken. Vanuit het oogpunt verslaving snap ik hoe het werkt en hoe moeilijk het is om te stoppen maar..waar ik helemaal gaar van word is als een roker zegt tegen mij nou je kunt je wel voorstellen hoe het is he, want jij hebt dat met eten. Zucht…eten moet je ..roken is nergens voor nodig…

 2. Jeetje wat moeilijk. Ik kan me zooo goed voorstellen dat je daar vreselijk van baalt. Dat degene waar je van houdt zijn gezondheid naar de Filistijnen helpt. En dat nog los van het feit dat een roker gewoon stinkt. Ik snap die rokers echt niet, wie wil nou willens en wetens het risico op longkanker, herseninfarcten en weet ik wat voor andere ellende vergroten.

  1. Ik heb -nogmaals- geen idee hoe vaak hij rookt. Soms ruik ik het, meestal ruik ik niks. Mocht het echt sporadisch zijn, dan denk ik niet dat zijn gezondheid in gevaar komt. Maar feit is dat elke keer als je rookt, het bepaalde receptoren triggert, waardoor je gevoelig blijft voor de verslavende stof. Af en toe roken is niet de oplossing, je komt er zo nooit helemaal van af. Heel dom.

 3. Ik rook nu 10 jaar niet meer Daarvoor soms wel soms niet Helaas ben ik behoorlijk verslavingsgevoelig. Zodra ik begin rook ik gelijk weer een pakje perdag Hier is middelste net als moeders . Trekt op de zelfde manier aan een peuk. Weet je hoe het voelt als moeder dat je kind zo is Zwaar kleute kan ik je zeggen . En inderdaad die walm die om een rokende heen hangt Ik walg er ook van Maar ik zeg …..niks .

 4. hier zelfde probleem… Vriendlief wil/kan ook niet stoppen… Ik heb hem al “verboden” om binnen te roken en hem al diverse maken gevraagd/gesmeekt om jou eens asm z’n gezondheid te denken… Ik ben zo bang, dat als hij wat aan z’n longen krijgt, dat ik dan geen begrip en geduld en zorgzaamheid kan opbrengen…. 😦

 5. Ik rook ook regelmatig momenteel (al een paar maanden: door de ‘stress’ zeg maar…). Ik rook al vanaf mijn 15e, soms meer, soms weken helemaal niet. Echt verslaafd ben ik ook nooit geweest volgens mij, ik kan makkelijk wekenlang niet roken als het niet kan of past. De laatste maanden was het dus weer meer en ja, dat merk ik… kortademiger, minder conditie, meer hoesten. Maar het sjekkie draaien was (is) op de één of andere manier rustgevend. Eigenlijk zou ik ze dus alleen maar moeten draaien en niet roken 😛 (en dan verkopen of zo, gat in de markt: sjekkies met smaakjes, ik lik ze dicht met knoflooksmaak, aardbeiensmaak, yoghurtsmaak whatever LOL). Maar je hebt zo gelijk: het meurt… enorm. Ik douche bijna altijd ’s avonds, o.a. omdat ik het klote vind, met rookhaar in mijn bed te duiken. Inmiddels ben ik overgestapt op de e-sigaret (mentholsmaak haha), maar ik weet dat die ook niet geweldig gezond zijn, integendeel (weet jij daar wat van? ik moet maar ‘ns googelen…). Nou ja, ik kan me iig voorstellen dat je ervan baalt. Roken is kloten.

   1. Bedankt voor de link 🙂 ik vind ’t wel enigszins ‘geruststellend’. Ja, dat er nicotine in zit, was me bekend, daarvoor heb ik ze 😛 in die zin ben ik dus wel ietsje verslaafd vrees ik, maar ik kan nog steeds gewoon dagenlang helemaal niet roken, zonder problemen of afkickverschijnselen (bijv. als ik bij mijn ouders ben oid). Voor de rest tellen voor mij al die voordelen die daar opgesomd staan, plus ik vind ’t een heel lekkere smaak (die menthol dan, de rest niet, yuck). En ik stink niet meer. En mijn omgeving heeft er geen last van. En ik heb weer meer conditie en een betere longfunctie. Ik gebruik ze vooral tijdens het werken en als ik gespannen ben (en ja, ik heb er inderdaad 2 haha). Als ik nu nog mijn sportfrequentie weer verhoog (vandaag ein-de-lijk weer begonnen met fietsen op de hometrainer, nu doorzetten. En ik doe ook nog aan Zumba), zit ik wel weer aardig goed, denk ik. Helemaal geen nicotine zou natuurlijk tig keer beter zijn, daar ben ik me van bewust. Maar het voelt zo iig al stukken beter 🙂

 6. ik heb nog nooit gerookt en ben niet van plan het ooit te doen. Mijn vrouw rookt en daar begin je de gevolgen van te zien. Ook ruikt ze nooit echt fris en daar begin ik me meer en meer aan te ergeren. In mijn bijzijn rookt ze niet in huis, maar als ik terug ben van werk of waar dan ook dan ruik ik meteen dat ze er ene opgestoken heeft. Rokers hebben altijd een reden om te roken. Zenuwen, kinderen, stres weet ik veel. Het is een verslaving waar ze zelf van af moeten willen net als drugs en alcohol.

  1. Tis ook niet alleen de binnenkant hè Suske? De huid en het haar van rokers zijn ook slechter van kwaliteit. Je ziet het van een kilometer afstand al… Zonde!

   Jammer dat ze zich niet binnenshuis kan inhouden, uit respect naar jullie toe.

 7. Heb er ook zo eentje!!!! Ben zelf ook anti, maar ja! De kids zeggen er wel regelmatig wat van en snappen niet dat ik er niet vaker iets van zeg, maar ja…..

  Ik ken het gevoel nog net voor hij naar bed komt, een peuk doen….brrrr……

 8. Ze hebben geen idee. Pas nu ik zelf een paar jaar niet meer rook weet ik hoe vies het ruikt.

  Mijn moeder rookt. En ze heeft longkanker. Het heeft geen zin meer om haar te laten proberen om te stoppen. Het zij gewoon zo.
  Maar nu we steeds minder buiten kunnen zitten, rookt ze steeds meer bij ons binnen. Dat mag ook wel van ons, -net als jij wil ik niet zeuren- maar waar ik een beetje teleurgesteld in ben is dat ze totaal geen rekening houdt met ons. Ze steekt – eerlijk waar- zowat de ene na de andere op.
  Een half uurtje wachten is kennelijk te veel gevraagd. Daar heb ik gister wat van gezegd. En toen ging ze buiten zitten, met haar jas aan om toch die ene te roken. En vlak nadat ze weer binnen kwam stak ze er gewoon alweer eentje op binnen.
  Zo moeilijk.

  1. Ik had dat ook met iemand die kettingrookte. Gingen we buiten zitten, op het terras, speciaal voor hem, dat ie kon roken. Maar dan kon hij niet eens even wachten tot ik mijn broodje ophad. Zo goor. Ze hebben het zelf echt niet in de gaten en dat is jammer.

   1. Ook al rook ik zelf, ik stoor me ook aan mensen die roken tijdens het eten. En ik vraag ook altijd of mensen bezwaar hebben als ik een sigaret opsteek, ook buiten! Roken moet mogen, maar anderen hoeven daar geen last van te hebben. Wat me wel opvalt: op verjaardagen etc. komen de niet-rokers vaak buiten staan bij de rokers. Staat op een gegeven moment iedereen buiten en alleen oma zit nog binnen 😉

 9. Nooit gerookt en vriendlief gelukkig ook niet! Ik vind het wel zo ontzettend smerig… ooit gezoend met een ontzettend leuke jongen maar het was net een asbak, wat goor!

 10. Ik rook al jaren. Bij vlagen. Ik doe een maand met een pakje sigaretten. Soms op een feestje rook ik zo een pakje weg, Mijn man rookte vroeger een pakje zware shag in de 2 dagen en is op 1-1-2000 rigoreus gestopt. Is nu de grootste anti-roker ooit 😉 Ik rook sowieso niet in huis en in de auto, dus we hebben er zelden gedoe over. Vind het zelf nl ook enorm stinken hahaha!

 11. Ik gruwel al zo lang ik me herinner van roken, rokende mensen…Mijn vader rookte ondanks zijn longcyste “stiekem”door. En altijd ging hij ’s avonds een brief posten en altijd kwam hij terug met kauwgum in zijn mond,… Tja ?? Ik had me voorgenomen dat er in mijn kamer/huis nooit gerookt mocht worden al kwam de koningin langs 🙂 (Beatrix schijnt ook fors te roken). Ik houd dat redelijk vol. Als mensen echt niet zonder kunnen zeg ik dat het mag “omdat ik natuurlijk voor zieke mensen wel over mijn hart wil strijken”. Iedereen gaat keurig naar buiten. Inmiddels heb ik geen rokende vrienden /kennissen meer! Hoe zou dat nu komen 🙂 ?

 12. Het verbaast me (jou een beetje kennende via je blog) dat er bij jou in huis überhaupt gerookt mag worden. Door wie dan ook – vriendinnen, Vlam etc. Gewoon verbieden zou ik zeggen.
  Ik heb gemakkelijk praten want ik heb nooit gerookt.
  Mijn vader heeft nadat hij gestopt was met roken meer dan 10 jaar stiekem gerookt – nooit thuis. Af en te een sigaret met een collega. Ik denk 2 a 3 op werkdagen. Hij dacht dat mijn moeder dat niet wist. Zij wist het wel maar heeft er 10 jaar nooit iets over gezegd met als argument … ‘laat hem in de waan dat ik het niet weet, dat is beter, anders bestaat het gevaar dat hij ook thuis weer begint.’

  1. Niet in huis, daar is een absoluut verbod op. Maar wel op het balkon. Daar heb ik geen probleem mee. Mits het ineens mijn eigen man betreft dan hè? 😉

   Ik snap je moeders standpunt. Ik zou er denk ik ook zo inzitten, het heeft geen zin nl, mensen moeten zelf tot ommekeer komen. En dan maar beter soms doen alsof je gek bent…

   1. Mijn buurman rookte ook op balcon, als ik dan een raam van de slaapkamer open had staan, kwam de rook zo heerlijk binnen drijven.

    Blijft een lastig iets.

 13. Ik denk dat ik nog liever de adem ruik van iemand met rotte tanden, dan van iemand die net een peuk gerookt heeft.
  (Nee, ik ben geen (ex-)roker.)

  1. als je eenmaal iemand met rotte tanden van dichtbij geroken hebt, wens je een roker naast je, dit uit ervaring. maar dan nog, ben eens wat maanden gestopt, en ja, HET STINKT GATVERDERRIE! nu weer een roker, maar het blijkt ruiken (=understatement)

 14. Als iemand wil roken ga ik daar niet tegen in, wel als ik er persoonlijk last van heb op plaatsen waar men niet hoort te roken.
  De geur die een roker uitademt is benauwend voor iemand die dicht bij komt. Hans

 15. Pass toen ik was gestopt begreep ik hoe iemand er naar stonk. Een van de reden om te stoppen was wel de lucht in huis en de asbakken. Ook vond ik de afhankelijkheid altijd zorgen dat
  je voldoende voor de volgende dag in huis had, ik rookte ook erg veel 2 pakjes per dag! Cold Turkey gestopt en nu na 29 jaar nog blij met die beslising.

 16. Na bijna 60 jaar roken en inmiddels twee jaar niet roken, hoop ik ook nooit te vervallen in de situatie van de bekeerde zondaar die fanatieke zendeling wordt. Als er iemand in mijn omgeving, zelfs in mijn huis, wil roken, dan vind ik dat best.Ik ga niemand vertellen dat het slecht is, want iedere roker weet dat.

 17. Mijn stiefpa (77) begon op zijn twaalfde met roken en is nu stervende aan longkanker.
  Toen ‘wist men niet beter’, men rookte gewoon (alhoewel twaalf jaar wel heul erg jong is).
  Later, in de jaren ’70 was het heel normaal om op feesten en partijen te roken; er stonden op de tafels zelfs glazen gevuld met sigaretten, tast maar toe.
  Achteraf zegt men ‘wat zijn we dom geweest om eraan te beginnen’ en velen komen nooit meer van deze verslaving af.
  Maar nu? Nu nog zijn er pubers die beginnen met roken, dát getuigd pas echt van domheid …

 18. Hier ook een rokende man. Ik vind het verschrikkelijk, maar probeer hem niet teveel onder druk te zetten. Het is en blijft een verslaving en hij snapt heus wel dat het niet goed voor hem is. Bij mij zelf mogen er wel wat kilootjes af en dat heeft ook alles met het hebben van niet voldoende zelfbeheersing te maken.
  Ik word wel heel heel kwaad wanneer hij in huis rookt. Doet hij ook eigenlijk niet, maar soms loopt hij al rokend even door het huis heen. Ja, dáág, ook dat wil ik niet 😉

 19. Deze niet roker heeft ook een gruwelijke hekel aan de stank die rokende mensen verspreiden😊. Wij hebben vrienden waar het altijd heel gezellig is maar ik zal zodra thuis gekomen altijd gelijk mijn kleren uitdoen en onder de douche springen. Mijn lief is een paar jaar geleden aan de sigaren begonnen, gelukkig niet in huis en niet veel maar toch😭

 20. Oei, dan heb je de pesthekel aan mij want ik ben ex-roker, sinds 1985, en sinds die tijd absoluut anti-roker. Maar moet er ook bij zeggen dat ik echt veel last heb van rook, ik word er kortademig van (ietsie astmatisch). En de stank vind ik ook echt niet te harden.

 21. Nooit gerookt hier en ik ben echt fel anti. Mij ouders en schoonouders rookten wel en manlief ook, maar hem heb ik er in rap tempo vanaf geholpen. Daarbij vind ik het eigenlijk ook asociaal dat rokers denken dat ze gewoon overal een peuk op kunnen steken zonder zich af te vragen of de mensen om hen heen het lekker vinden. En nu stop ik er mee, want ik voel me hoe langer hoe feller worden.. 😉

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s