Fleurig.

Ik heb niks met bloemen.

Nou ja: ik vind ze prachtig. Vast aan een plant, met hun voeten in de aarde. Niet stervend in een vaas.

As I write, kijk ik tegen een e-nor-me bos bloem aan. Met bessen en bladeren en een amaryllis. Die ook naar mij kijkt. Zaterdag gekregen van mijn nicht. Ontzettend attent en lief enzo, maar het is niet mijn ding. (Sorry dear!)

Begin deze maand, was ik 9 jaar in dient van mijn huidige werkgever en kreeg ik als blijk van waardering een enorme bos chrysanten. Ik verslikte me bijna, toen ik ‘m in mijn handen gedrukt kreeg. En niet van ontroering.

Ik ben terstond naar een secretaresse van de fysiotherapeuten uit hetzelfde gebouw gelopen en vroeg of ze van bloemen in een bos hield. Dat deed ze. Mooi. Ik duwde de oranje apparaten in haar handen en fluisterde dat ze ze wél moest verstoppen voor mijn werkgever. Samenzweerderig verdween de bos drie keer niks onder haar bureau. Zij blij, ik blij.

Eén van zijn vorige bossen, is wel mee naar huis genomen (ook zo over nagedacht: iemand die altijd met de fiets is, een reusachtige bos bloemen geven), maar die heb ik gestript tot er over bleef was ik mooi vond. Een klein bosje van allemaal dezelfde soort. De rest is over de rand van het balkon gekieperd.

Toen ben ik de volgende dag naar de bloemenwinkel gefietst waar hij altijd zijn bloemen koopt (kennissen van hem) en heb ik gevraagd of ze bij een volgende gelegenheid alsjeblieft wilden onthouden dat ik louter en alleen van één soort per vaas houd. Dat hebben ze onthouden, getuige de bos chrysanten. Zucht.

2 maanden geleden kwamen en 3 vriendinnen eten en ik heb ze van te voren gemaild: jullie mogen niks meenemen! Houd dat geld lekker in je eigen portemonnee. Het is niet aan mij besteed, die (te dure) bossen.

Vlam vindt het wel eens lastig: mijn aversie tegen geboste bloemen.

Voor zijn vorige liefde, kocht Vlam namelijk elke week een bos bloemen. Van mij mag hij dat niet. Ten eerste omdat als ik elke week, op een vast tijdstip, hetzelfde krijg van iemand, er wat mij betreft geen aardigheid meer aan is. Ik vind dat net zoiets als “woendag, gehaktdag.” Zo voorspelbaar als wat.

Ten tweede wil ik graag dat ie zich bij mij anders gedraagt als bij haar. Ik vind elke week een bos bloemen niet attent, maar verplicht. Ik hoef niet gepaaid, of tevreden gehouden worden. Ik ben het al. Als je me dan tóch graag eens iets extra’s wilt geven: ruim dan een keer uit jezelf de vaatwasser uit, denk ik dan.

Ten derde (en er zit echt helemaal niks Feng Shui’s in me) vind ik bloemen in een vaas niet bepaald positieve energie uitstralen.

Meestal slaat na een dag of wat het verval al toe. Begint er hier en daar wat te hangen, komt er een toefje bruin, gaat het water rieken.

Een maand of 3 geleden, we hadden door mijn hormonale schommelingen, relatietechnisch ook een kleine dip, en kocht de lieverd, tóch een bos rode rozen voor me.

Die na 3 dagen allemaal hun kopjes lieten hangen.

Ik hoop niet dat één en ander symbolisch bleek voor onze relatie.

(Overigens was Vlam enigszins argwanend. “Je hebt zeker iets door het water gedaan hè?” zei hij, me minutieus opnemend.)

25 thoughts on “Fleurig.

 1. LOL
  Ik ben dol op bloemen en heb een man die de vaatwasser in en uitruimt maar in wie het nooit, echt nooit zal opkomen uit zichzelf zo’n prachtige bos mee te nemen. Can’t have it all..
  En rozen moet je even afsnijden, op lauw water zetten en niet naast de verwarming 😉

 2. Ik vind bloemen mijn feng shui verstoren. Ik word helemaal onrustig van zo ‘ n bos, waar zet ik het neer, staat het daar wel goed? Nee, bloemen zijn ook niet mijn ding. Mooi in de natuur maar hoef ik niet thuis.

 3. Haha leuk geschreven. Ik hou wel van bloemen. Maar koop ze niet zo heel vaak. Ook omdat ze tegenwoordig meestal binnen een week verlept zijn. “Vroeger” kocht ik nog wel een roosjes en had ze dan 3 weken staan. Gemengde bossen hou ik ook niet zo van….heb ook liever 1 soort dan.

 4. Ik koop eigenlijk maar zelden bloemen voor mezelf. Na het overlijden van M, wilde ik alle bloemstukken en bloemen mee naar huis nemen. Mijn hele woonkamer stond vol met werkelijk de prachtigste bloemen. Het rook hier alsof ik in een bloemenwinkel was en elke dag weer verwonderde ik me over al die bloemen… (3 eettafels vol zeg maar)
  Tot het verval toesloeg… toen rook het ineens een stuk minder lekker … en ik 3 groene kliko’s nodig had om alles weg te werken. En toen was het ineens heel erg kaal en leeg in huis.
  Dus kocht ik een bos witte rozen met een donkerrood randje… Ze roken heel erg lekker, maar ik zag net dat de kopjes ook waren gaan hangen en dat er heel veel blaadjes op tafel liggen…
  straks maar even wegwerken….. eerst koffie!

  xx

 5. Haha, ik wist het al van je. Zelf hou ik wel heel erg van bloemen, het liefst iedere week een mooie nieuwe bos in huis.

 6. Dingetje houdt er van als ik heel spontaan twee maximaal drie keer per jaar iets koop qua bloemen. En daar kan ik me wel aan houden.

  Love as always
  Di Mario

 7. Ik hou wel van een mooie bos bloemen op zijn tijd. Met name in het voorjaar verwen ik mezelf regelmatig met een bos tulpen.

 8. Dat is helaas het geval met losse bloemen, ze sterven een snelle dood.
  En dan nog het bloemenwater wat dapper mee gaat geuren.
  Een plant is ook leuker en gaat langer mee, ook niet bij iedereen. Hans

 9. Hi Kliefje,

  Oh wat moest ik lachen om je stukje. Ik hou wel van bloemen, maar ik heb ook een zeer eigen smaak. Ik hou ook van nepbloemen want die blijven mooi. Ik verkies ook een enkele soort boven een samengevoegd wrochtsel behalve bij veldbloemen. Ik waardeer de goede bedoelingen van mensen die bloemen geven, maar soms is het een excuusbosje ipv gemeende woorden of echte belangstelling: ‘Zeg het met bloemen’ kan soms heel mooi en soms heel teleurstellend zijn. Verder verbouw ik ook regelmatig bloemstukken en boeketten tot mijn eigen creaties en zo maakte ik dus afgelopen weekend een bloementaart, maar dat zal wel helemaal niet door jouw keuring komen.

  Groetjes,

  Dorothé

 10. Ik vroeg me al af waar die chrysanten gebleven waren! Op zich houd ik wel van bloemen hoor, mijn vader werkte vroeger in de handel van bloemenvoeding dus wij hadden vaak bloemen thuis staan. Nu vind ik het nog mooi, maar inderdaad: zodra er een blaadje bruin kleurt, word ik onrustig en ga ik herschikken.

 11. Ik vind bloemen leuk, voor een ander… Bij mij gaan ze altijd vrij snel dood of ze worden aangevreten door onze kat. Dus nee, liever niet en gelukkig weet iedereen dat inmiddels ook wel…

 12. Zelf hou ik wel van een bosje bloemen op tafel, dus af en toe koop ik een bosje voor mezelf. Maar ik kan best begrijpen dat niet iedereen houdt van zo’n stervensproces in een vaas. Maar een flesje wijn was toch wel goed?

 13. Ik heb ook een hekel aan snijbloemen, bloemen zijn aan het doodgaan vanaf het moment dat je ze plukt. Het krijgen van een bos bloemen vind ik echt vreselijk, dood in een vaas.

  Ik vraag mensen altijd om mij in plaats van bloemen een plant met wortels te geven, of (nog leuker) zaden. Zo kreeg ik laatst een grote bloempot vol met groentezaden, kijk dat vind ik nou leuk!

 14. Oh dit had ik geschreven kunnen hebben. Het eerste en meteen ook laatste boeket dat ik van Ex kreeg was m’n trouwboeket en daarvan had ik precies gezegd wat ik erin wilde hebben. Ik word agressief van bloemen dus mij doe je er geen plezier mee.
  1 September was ik 25 jr bij het gesticht en toen kreeg ik een prachtige bos, waar ik oprecht blij mee was. De bos die ik daarna kreeg van collega’s heb ik meteen weggegeven, klaar ermee.

 15. Haha 🙂 Mijn man doet het allebei: de vaaswasser uitruimen en bloemen meenemen. Het eerste doet hij véél vaker dan het tweede!

 16. Zo grappig! Mijn vriend zou ook zo reageren hoor!
  Als ik toevallig bloemen krijg, geef ik ze zo vlug mogelijk aan mijn moeder: zij tevreden, ik tevreden! Behalve die ene keer toen ik was bevallen van oudstedochter en van moeder een ENORME bos kreeg…-zucht-
  Bloemen zijn voor mij dood vanaf dat ze geplukt zijn. Maar ik,moet toegeven dat zelfs planten het niet lang bij mij volhouden. ik kan er echt niets aan doen, gelukkig gaat het met man en kids WEL goed 🙂

 17. Ik hou wel van bloemen maar zelf koop ik ze niet en van lief krijg ik ze niet. Kan heel blij worden als ik een bos krijg. Had ooit een collega die nooit geld op zak hadbehalbe op vrijdag want dan stopte zijn vrouw 10 gulden erin voor haar wekelijkse boeketje 😀
  Werkze zuster,
  Groetjes,
  Sylvia

 18. Haha, die laatste alinea’s 🙂

  Ik koop ook zelden bloemen. Afgeknipt is dood en dood is dood. En daarbij geven die bossen rotzooi en overleven ze nooit lang. Maar als ik bloemen krijg kan ik er wel blij mee zijn. Het gaat om het gebaar, enzo. Wat ik wel doe is af en toe een paar bloemen uit de tuin halen en in een vaasje zetten. Maar dan gaat het om een stuk of drie en dat vind ik dan wel leuk.

 19. Je bent één van de weinige vrouwen die ik (digitaal weliswaar) ken, die niet van bloemen houdt. Zelf kan ik er wel van genieten, alleen jammer dat je er niet zo lang lol van hebt en dat ze zo duur zijn. Wel kan ik me je afkeer van chrysanten voorstellen, dat is één van de meest afschuwelijke bloemensoorten … staan na 4 weken nog steeds overeind en in de vaas te stinken 😦

 20. Tsss chrysanten, vreselijk lelijk,…..en ik zie wel graag bloemen maar het liefst enkel de witte versie 🙂

Reacties zijn gesloten.