Schoonmakerij.

Ik ben een huisvrouw van likmevestje. Elke donderdagmiddag als ik uit mijn werk kom, pak ik Pledge, stofzuiger, dweil en stofdoek en ga ik aan de slag.

Zuchtend en steunend en vooral heel erg balend pak ik de hele eerste verdieping aan. In pak ‘m beet 2 uur ga ik echt als een tornado door ons huis.

En en passant werk ik alle was even weg.

De badkamer schoonmaken doe ik eens in de 3 weken. Ik stap dan nakend en gewapend met chloor en sponsjes naar binnen. De voegen spuit ik in met HG tegen schimmel (driewerf hoezee voor onze inpandige badkamer zonder afzuiging) en ik ga op mijn knieën met de allesreiniger langs randen en door hoekjes (u wilt niet weten hoe dat eruit ziet. Dat Vlam me überhaupt nog aantrekkelijk vindt.) Na afloop spoel ik het hele zaakje incluis mijzelf met de douche af. Enigszins stoned van de chloordampen, verlaat ik dan weer mijn badkamer.

Om de dag spuit in rijkelijk de Dasty over het gasfornuis en neem ik de omliggende tegeltjes af.

Tussendoor ruim ik heel veel op. Ik kan niet tegen rondslingerende schoenen, kleding over stoelleuningen, vaat op het aanrecht of tijdschriften op tafel. Alles heeft vaste plekken en daar leg ik ze tig keer per week weer terug. Rotzooi maakt me erg onrustig.

Ons huis is redelijk schoon. Absoluut niet spic en span. Ik denk dat de gemiddelde (schoon)moeder er haar neus wel voor ophaalt, maar mij zal het jeuken. Ik werk 30 uur per week, heb daarbij nog een aantal hobby’s, wat gezinsleden en vrienden die aandacht willen/verdienen. Die zaken hebben voorrang op een blinkende keuken. Er zijn echt belangrijker dingen in dit leven dan een proper huis.

De verdeling qua huishoudelijk werk is hier redelijk oneerlijk. Ik doe het meeste. (Lees: alles.) Dat is overigens mijn eigen vrije keuze. Om de simpele reden dat ik minder uur werk dan Vlam. En omdat ik nul zin heb om in het weekend zoiets stoms als huisvrouw spelen, te doen.

Weekenden zijn er om uit te slapen, gezellig te ontbijten, boodschapjes te doen, sociale contacten te onderhouden en bij te komen. Niet om samen aan het dweilen te slaan. Vlam heeft al tig keer aangeboden het samen te doen, maar dat wil ik per se niet.

Ik merk wél dat ik de laatste maanden steeds meer tegenzin ontwikkel. Ik kan donderdagmorgen op mijn werk, er echt al enorm tegenop zien dat ik ’s middags wéér aan de huishoudelijke bak kan.

Het is ook zulk verschrikkelijk, ontzettend ondankbaar klotewerk.

Ben je net klaar met dweilen, komt dochterlief met vieze schoenen thuis of kotst Misty op het laminaat. Is de wasmand net leeg, flikkert Vlam al zijn werkkleding er in.

Op Facebook zie ik de laatste tijd steeds advertenties langskomen van allerhande bedrijven waar je voor pak ‘m beet 13 euro per uur iemand kunt inhuren die al die K klusjes voor je kan doen.

Is het heel erg decadent als ik het gewoon eens zou gaan doen? Iemand inhuren terwijl ik “maar” 30 uur in de week werk?

Ik twijfel enorm…

61 thoughts on “Schoonmakerij.

 1. Als je het kan betalen en je kan een betrouwbare hulp vinden… wie houdt je tegen dan?
  Wat denk je dat jouw eigen uren waard zijn?

  In de uren dat iemand bezig is met die K klusjes, heb jij vast wel andere belangrijke dingen te doen toch?

  je bent immers verder niemand verantwoording schuldig toch?

  Het zijn wel een hoop vragen van mijn kant 🙂

  Gooi het in de groep thuis en dan… Go for it!
  xx

  1. Nou ja: nu gaat het redelijk goed met de financiën, maar dat kan zomaar weer veranderen. Als ik iemand zou vinden die om de week zou komen, dan zou dat al genoeg zijn voor me, de druk er vanaf halen.

 2. Iew…best veel geld…vind ik. Kan het er persoonlijk niet aan uitgeven. Bovendien kan niemand beter mijn huis poetsen als ikzelf. Poetsen is ook niet mijn hobby maar met een lekker muziekje (bijv. Enrique :-)) erbij en het verstand op nul is het wel te doen. Maar goed, ik ben jou niet…en ik werk ook geen 30 uur per week, wat eigenlijk toch wel best heel veel is als je daarbij ook nog je hele hut moet schoonhouden. Dus ik weet het ook niet. Wat een een waardeloos advies hè :p.

 3. Zoals meerdere mensen al zeiden: kan je het betalen, doen! Ik heb ooit ook hulp gehad waardoor ik wist dat badkamer/sanitair zeker elke week goed achoongemaakt werden plus elke week wat extra’s. Heerlijk!als dat je zoveel ergenis scheelt…doen!

 4. Oh gut, ik werk 0 uren enben ook een huisvrouw van niks. Voor het oog best netjes. Maar je moet niet.onder kasten, banken en bedden kijken. 😉
  Als je 30 uur werkt is het best fijn als er 1x in de week iemand een ochtendje of middagje zou komen. Hou je de donderdagmiddag lekker voor jezelf! Maar kan ook best voor €10,- hoor 😊

 5. Als je maar weet dat ik het niet kom doen. Ik ben thuis al de Sjaak. We werken allebei even veel uur maar dinnetje zit nog met een nasleep v as niet een auto-ongeluk.

  Love as always
  Di Mario

 6. Doen!!! Ik ben thuis en heb 1 keer per maand een hulp voor de grote klussen. Heerlijk gewoonweg behalve dat ze heel degelijk is , heeft ze ook hele goede tips over wat handig is in het huishouden, ik zou mijn gouden hulp niet willen missen!

 7. Ik werk 32uur per week, maar ben wel 44uur van huis om die 32uur te presenteren… Ik studeer. En tussendoor probeer ik huishoudelijk werk te doen. Ventje is nu om frietjes en ik ga dadelijk nog wat strijken. Ik doe wat in wil wanneer ik het wil, maar nu is het hier naar mijn gevoel wel degoutant vuil…

 8. Doen! Bij mij komt er een schat 1x in de 14 dagen. Doet de ramen, maakt zingend mijn keukenkastjes schoon om de zoveel tijd. Kortom al die klussen waar je vaak niet aan toekomt of geen zin in hebt.

 9. Ik heb ook een gruwelijke pesthekel aan het huishouden .Daar heb ik nu een mevrouw voor gevonden die het helemaal heerlijk vind om te doen Fijne is dat je de avond voordat ze komt alles opruimt Zodat zij meteen met soppen kan beginnen . Ik blij zij blij eens in de 14dagen 40e dat heb ik er wel voor over ….

  1. Ja dat opruimen eerst is best belangrijk vond ik altijd. 20 jaar hulp gehad toen ik nog werkte. Ben net verhuisd en zit in verbouwing maar al alles een beetje op orde is weer iemand zoeken.

 10. Nou, ik zou lekker decadent iemand voor de kutklusjes inhuren. Ik kan het je nog sterker vertellen: ik doe het ook! Moet ik er wel bij zeggen dat dat komt omdat ik cvs heb. Ik doe de was, de strijk, verschoon de katten- en konijnenbak en ruim allerhande losliggende spullen op. Ook ik word onrustig van rommel.
  Je doet er een goede daad mee: je verlost jezelf van veel dwang en een ander is weer blij met de verdienste. Een pure win-win situatie 🙂

 11. Nu iedereen zowat een antwoord heeft gegeven zou ik ook zeggen probeer het als je het geld kan missen. Ik zou het ook wel willen….niet jouw huis schoonmaken hoor maar iemand die schoon komt maken dan hè.

 12. Het is heel sociaal om iemand te betalen om de keurig nette baan van schoonmaakster uit te voeren. Heel goed voor de economie ook. En of het je eigen economie schaadt, dat weet je zelf het beste.
  Ik werk fulltime, en heb een corvee schema. Vroeger had ik een aantal klussen, en de schoonmaakster de andere. ( er was geen vlam beschikbaar voor klussen) Nu doet mijn huidige vlam wat, m’n kind doet wat en ik doe wat. En dan is eigenlijk alles al gedaan. 1 uur pp.
  Ik vind het wel bijzonder dat je aan de andere ook zegt dat je Vlam’s aanbod ook huishouden te doen, niet aanneemt. In relaties waar beiden een stuk huishouden doet, is het makkelijker praten (hij snapt waarom je soms grumpy bent bij een halfvolle wasmand). En stel dat jij eens ziek bent, dan weet Vlam hoe dingen werken.
  Kindlief krijgt hier corveetaken, als voorbereiding op een zelfstandig leven. En omdat in mijn huishouden iedereen het steentje bijdraagt wattie kan. (aangepast aan de persoon dus)
  Ik probeer niet voor te stellen dat jouw vlam nu echt alles gaat doen, of zelfs maar de helft (gezien de werkuurverdeling). Maar als hij hulp aanbiedt, is het dan erg om hem daarin serieus te nemen? Maar goed, dat is natuurlijk jouw beslissing, en ik weet ongetwijfeld details niet die de beslissing wel net maken zoals ie is.
  En je kunt altijd de schoonmaakster gebruiken om de resterende klussen gedaan te krijgen. Dat blijft een economisch en sociaal goede daad.

  1. Wat ook meespeelt is dat Vlam rugpatient is. Ik wil dat hij uitrust in het weekend. En je weet zelf hoe het gaat denk ik, een keer een volgeboekt weekend en geen tijd voor het huishouden. Zodat ik me daarna weer uit de naad ga werken om het recht te strijken.

 13. Zo herkenbaar, ik heb er ook een hekel aan. Met 40+ uur werk heb ik er ’s avonds echt weinig zin in, dus dan moet het in het weekend. We doen het samen, dus dat maakt het makkelijker.
  Een schoonmaakster had ik voor 1 dag, toen liet ze me weten dat het te ver was… Ze zijn hier een stuk goedkoper trouwens, zo’n 4 euro per uur.

    1. Als ik van iedereen die schrijft op een blog eerst de achtergrond moet onderzoeken heb ik daar een dagtaak aan. Misschien had ze beter kunnen schrijven: “hier in China is de hulp veel goedkoper”…dan was het gelijk voor iedereen duidelijk geweest.

     Wilma

     1. Ik denk ook dat het antwoord voor mij en niet voor andere mensen was en ik ken haar al jaren 😉

      Ik snap jou ook wel hoor.

      (Het is wel jammer alleen dat je eerste reactie hier, ever, meteen eentje met commentaar was, ipv meedenken of iets liefs, sterkte of wat dan ook…)

      1. Als het antwoord alleen voor jou was moet ze je mailen en niet op een bordje schrijven dat iedereen kan lezen.
       Ik lees af en toe hier en denk er het mijne van. Ik voel meestal niet de behoefte om te reageren, dat kan toch?
       Ik vond ( in de veronderstelling dat het hier gewoon in Nederland was) 4 euro echt shocking weinig, daarom reageerde ik.
       Maar als je behoefte hebt aan meedenken: Als je een pesthekel hebt aan schoonmaken, je kunt het betalen en je partner is niet gezond, schakel je toch gewoon een hulp in?
       Pas je trouwens op met de chloordampen, dat kan erg gevaarlijk zijn.

       Wilma

   1. Beste Wilma,

    Mijn reactie was idd vooral aan Kliefje gericht, zoals zij al aangaf. En ja, wanneer ik er bij had gezegd dat ik in China woon, dan had deze discussie wellicht voorkomen kunnen worden.

    Verder is dat bedrag hier echt heel redelijk tot goed, zeker gezien het feit dat het om een uurloon gaat. Stel dat ze 8 uur per dag, 5 dagen per week werkt e dat de hele maand: 35*8*5*4=5600 rmb.
    Niet veel voor ons, maar een behoorlijk salaris hier in China. Ter vergelijking: mijn collega vertelde me dat ze voor de prijs van mijn ticket (Beijing-A’dam) een half jaar al haar salaris moet sparen.

 14. Ik ben ook een slechte huisvrouw, hier zijn de taken zo verdeeld dat mijn lief bijna alles doet en ik bijna niets maar dat heeft ook met het werk te maken, ik werk full time+ en mijn lief gemiddeld 3,5 dag. En zoals je schreef het weekend is voor samen. Hij wil niet aan een hulp, dus mag hij niet klagen. Maar als het aan mij zou liggen kwam die hulp er wel.
  Groetjes,
  Sylvia

  En suc6 vanmiddag 😉

 15. Ik heb er ook wel eens over gedacht maar met het dan weer wel en dan weer geen week van de manlief doen wij het voorlopig niet.
  Nu doet de man het omdat ie in de ZW loopt
  Geen advies van mij dus
  Groet

 16. WAarom niet? Als jij het geld ervoor over hebt? Ik heb het ook laten doen toen ik buitenshuis werkte. Later kwam ze oen ik thuis werkte en daar werd ik niet vrolijk van. Bovendien vond ik het het geld niet meer waard, dus nu doe ik zelf, met tegenzin, en minder vaak…

   1. Ik ben iemands hulp. Elke week maak ik de woonvertrekken, de badkamer en de wc schoon. Wisselende klusjes zijn keukenlades, magnetron, koelkast, wasmachine, oven, afzuigkap, ramenlappen, paden vegen, strijken, slaapkamers.
    Zelf doet diegene dan dingen als grasmaaien, blad ruimen, vegen, snoeien, de was, de administratie.. Zelf ook bezig met dingen die ook moeten.
    Hou je zelf de klussen over die je niet wilt uitbesteden, of die je leuk vindt, of niet erg om te doen..
    Ik ben er om te werken, zij is thuis. Al wil ze een boek lezen.. Als ze maar betaalt.

 17. Niet twijfelen, onmiddellijk doen ! Bij ons komt er ook een lieve ‘Rosa’ 4 uur per week.
  Ik vind het juist fijn dat ze komt als ik er ben; het motiveert mij om ook iets aan te pakken.
  Zij de standaard-klussen zoals dweilen en zuigen en ondertussen pak ik bijv. de keukenkastjes aan. Let wel : (en ik denk dat dat bij jou ook zo zou zijn) niemand doet het precies zoals jij, daar moest ik wel even aan wennen.
  En als ik geen zin heb om iets te doen; ga ik gewoon lekker de stad in 🙂

 18. Doen dus! Het is het meer dan waard en scheelt je gewoon een hoop stress. En al zou ze alleen die rotklussen al doen voor je, dan is de rest veel minder zwaar voor je.
  Ik werk niet meer, maar studeer en zet m’n eigen praktijk op maar als ik ergens een gloeiende hekel aan heb, dan is het wel poetsen. Dus zodra als het hier weer kan, wil ik weer hulp in de huishouding hoor.
  Ik hoop alleen dat ze dan niet in d’r nakie de badkamer moet doen.. 🙂

 19. Doen! Ik heb sinds twee maanden om de week huishoudelijke hulp. Ondanks dat mijn situatie iets anders is (24 uur werken, twee kinderen en de derde op komst) zou ik het jou ook van harte aanraden! De tijd die je overhoudt voor jezelf en je gezin zijn meer waard dan die 13 euro per uur (en de schoonmakers zijn blij met een extra adres).
  Qua budget heb ik een paar kleine aanpassingen gemaakt zodat ik maandelijks niet al te veel van de extra kosten merk (telefoonabo en internet abo omgezet naar een goedkopere variant bijvoorbeeld).
  Doordat de hulp om de week komt is het qua kosten ook nog redelijk te doen. In drie uur tijd wordt het hele huis onder handen genomen. Het liefste zou ik dit elke week willen laten doen, maar dat wordt me nog echt te duur. 🙂

 20. Mwah, ik vind dat Vlam dan wel voor twee uurtjes hulp in huis kan betalen…als zijnde zijn bijdrage aan het huishouden. Of zelf leert hoe hij de was in de wasmachine kan doen 🙂

  Succes.
  Groet,Greet

 21. Stoned van de chloordampen is zo fijn, moet je er nog een beetje Vim bij mengen, ga je helemaal los.
  Je blijft terug leggen, maar goed anders kunnen de andere het niet terug vinden.
  Huishouden is niet bepaald een bezigheid waar je minimaal een week van kunt genieten.
  Een deel van je budget kun je natuurlijk besteden aan huishoudelijke arbeid, je werkt er ook voor. Hans

 22. Maakt toch niet uit hoeveel uur je werkt? Als jij poetsen takkewerk vindt dan is dat toch al reden genoeg om het uit te besteden? Als je geen zin in koken hebt dan haal je toch ook wel eens een hap of gaat uit eten? Dan zeg je toch ook niet dat je dat niet wilt omdat je ‘maar 30 uur werkt’?

 23. Ik zeg: doen. Al moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik er zelf wel vaak aan heb gedacht, maar het ook nog nooit gedaan heb. Maar ik werk dan ook maar 17 uur per week…. En daarnaast twee kids, nagelsalon in de avonduren, Federico Mahora wanneer ik kan, websites en FB pagina’s om bij te houden en tussendoor grafische ontwerpen maken…. Ach. Wie heb je er mee als je het doet? Niemand! Iedereen wint erbij. Wie heb je ermee als je het niet doet? Juist: alleen jezelf.

 24. wij hebben een poetshulp die trouwens niet de eerste is. Ze hebben allemaal goede en minder goede kanten wat betreft poetsen, maar na jaren ervaring met die dames kan ik zeggen dat je de afwerking best zelf doet want in die paar uren dat ze komen kunnen ze alleen het hoognodige doen. Ik denk er aan om weer alles zelf in handen te nemen en minder uren te kloppen om hiervoor tijd te hebben.

 25. Volgende week komt mijn hulp voor het laatst. Dat komt, ik raak mijn baan kwijt en heb dus straks tijd zàt om het zelf te doen.
  zal ik haar diensten missen? Aan de ene kant wel: ze nam vooral de klussen voor haar rekening die ik stom vind. Met stip op 1: de badkamer. Vergeet de rest. Alleen daarom al vond ik het de moeite en het geld waard. (Maar het wàs niet het enige dat ze deed! Oh, het genot van thuis komen in een schoon huis, zònder daar zelf iets in te hoeven doen behalve dan betalen! Heerlijk! )
  Aan de andere kant: het is ook wel weer fijn om geen ‘vreemde’ in huis te krijgen. Dat is niet om haar persoonlijk, maar dat is. Ik ben niet iemand van ritme. Niet in de poets dan toch. Ik doe iets aan poets en aanverwanten als ik a. zie dat ’t moet of b. denk: tjee, best lang geleden dat ik dat heb gedaan.
  Dus ik kan me ook helemaal NIETS voorstellen bij jouw donderdagmiddag rituelen. Als ik geen zin heb om iets te doen, doe ik het niet. Tenzij strikt noodzakelijk, bijvoorbeeld werkgerelateerde zaken. (Nu nog wel haha) Die Neanderthalers hier in huis valt het niet eens op als ik eens heel druk ben geweest op huishoudelijk gebied. En dus ook niet, euh, als niet.

  Ze merken het echter wèl als ik poepchagrijnig ben.

  Ik zeg: op zoek naar een goede hulp, jij en rap en beetje. Kijk of ze donderdag ochtend kan komen. Blijf jij een beetje in je ritme èn kan je de hele middag vegeteren op de bank met wierook en chocola.
  En anders: toch op zaterdag een uurtje met Vlam aan de slag. Ook helemaal niet erg! Zeker niet als hij het zelf aanbiedt! (Ik heb dat nog nooit ervaren. Hij wil alles voor me doen, maar ik moet het wel vràgen!)
  Na het samen poetsen een lekkere lunch met zijn drieën, (eventueel nog douchen met zijn tweeën) en mèn, kan het weekend beter beginnen? Daggutniet!

  Maar succes met puzzelen! 😉

 26. Ik zou het toch zelf blijven doen. Vind je sowieso geen type die graag een vreemde in huis haalt dus ik zit me te verbazen hier 😉 maar ook al komt ze eens in de 14 dagen dan nog vind ik het een hoop geld voor iets wat je zelf in twee uurtjes klaar hebt. Muziek hard, meezingen en gaan.
  Daarbij werd in een eerdere reactie (suske?) ook al genoemd dat het niet altijd gedaan wordt zoals je het zelf zou doen en er dan toch nog werk aan hebt.
  Ben je nu blij? 53 verschillende meningen? 😛
  x

 27. Alles is al gezegd, zo te zien.
  Ik ben ook niet zo van t poetsen én ben gelukkig goed ingeënt 😉
  Zorg dat t schoon is in huis, blinken hoeft van mij niet.
  En omdat ik toch 60 uur per week ‘over’ heb (blogje in de maak voor a.s zondag), poets ik zelf, áls ik poets.

 28. Heb hetzelfde als jij hoor, een schijthekel aan het huishouden. De slaapkamers stofzuigen en vooral die badkamer staat me iedere keer weer tegen. Ook ik sta dan te poetsen in alleen mijn unterhose en het zweet loopt in straaltjes langs mijn lichaam. Op zo’n moment ben ik alles behalve ‘de sexy huisvrouw’ pffffff
  Hm … € 13,– per uur klinkt redelijk. Een weekje uitproberen?

  1. ik ben dolblij met mijn hulp. Ik woon alleen en mijn schoonmaker komt eens per twee weken. Vantevoren inderdaad opruimen (dan komt dat er ook weer eens van) zodat hij meteen kan gaan poetsen en ik alles weer terug kan vinden. Verder heb ik een robotstofzuiger. Die zou ik ook niet meer willen missen. Ik laat ‘m in elk geval lopen voor de schoonmaker komt, zodat die niet hoeft te stofzuigen en tussendoor als ik het nodig vind. Sinds ik die heb komt de schoonmaker minder vaak (hij kwam vroeger twee keer in de drie weken).

 29. Ik heb ook een “schoonmaakster” en het is me elke euro waard. Want ik ben er samen met Big toch 4 uur zoet mee in het weekend,……doen niet aarzelen, het is een verademing!

 30. Oh bij twijfel gewoon doen! Je kunt altijd nog weer afzeggen als het niet bevalt, of toch te duur blijkt? Ik denk vaak zelf dat ik het toch een hoop geld vind en geef mezelf dan maar weer een schop onder de luie huishoudelijke kont…..maar ja als t geld gewoon hebt???? Doen! zo heerlijk.
  Je bent tenslotte ook al geen 18 meer zelf 😉 gefeliciteerd alsnog!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s