Kerstopsmuk.

Hij staat. Onze boom.

Jill en ik hebben hem gistermorgen samen opgetuigd. Vlam was golfen met zijn beste vriendje en wij hebben ons op de boom gestort. Prima deal.

Jill en ik houden van kleur en gekkigheid. Ik denk dat dat wel duidelijk is na het zien van de foto op Facebook. Het is een allegaartje van paddenstoelen, kadootjes, pumps, vogels, sneeuwpopjes, kristallen, hartjes en sterren. In de meest felle kleuren en het liefst zo glitterigst mogelijk.

Vlam prefereert een meer ouderwetsche saaie versie: ballen en slingers allemaal hetzelfde. In het zilver bij voorkeur. Helaas pindakaas voor hem dus.

Hij zegt overigens dat het na 5 bomen langzaamaan begint te wennen. Zoekt zelfs ijverig mee naar de foutste exemplaren.

Het rare is: ik houd van kerstbomen. Maar ik houd niet zo erg van kerst zelf.

Ik ben gek op kaarsen, lichtjes, warmte, gezelligheid, lekker eten en dito wijntjes, daar ligt het niet aan. Maar het feit dat het op verplichte/geijkte momenten moet, maakt dat ik er een aversie tegen heb ontwikkeld.

Er ligt ook zo’n druk op.

Ik vind het een typisch verschijnsel -elk jaar weer- dat mensen me wanneer ik net mijn zomervakantie achter de kiezen heb, gaan vragen wat ik 4 maanden later ga doen. En met wie. En waar. En wat ik ga eten.

Kerst is voor mij gewoon een soort weekend. Ik hecht er geen speciale waarde aan. Wij vieren elke zaterdag kerst.

Het is omdat ik een kind heb (en sinds een jaar of wat ook Vlam die het wél belangrijk vindt), dat ik trouw elk jaar een kerstboom koop, kadootjes aanschaf, iets met glitters en opsmuk qua kleding koop en mijn stinkende best doe er iets feestelijks van te maken. Ik wil niet dat mijn dochter me later dingen gaat verwijten. “Ik had geen hond en ook al geen kerstboom! Ik heb een rotjeugd gehad!” Ik zal ongetwijfeld een hoop verkeerd hebben gedaan, straks. Maar die kerst- en boom zullen niet op dat lijstje komen.

Ik zie ook wat voor stress kerst geeft. Mensen die alleen wonen en opzien tegen de feestdagen. Want het is zó zielig als je eenzaam en alleen bent tijdens de kerstdagen. Ik ken via mijn werk legio bejaarden die er enorm tegenaan hikken. Opgedrongen. En dat is nog het ergste.

En als je gewoon eerlijk er voor uit durft te komen dat je er niks aan vind en dat je alleen thuis op de bank gaat liggen, in je pyjama en dat je een kant-en-klare tonijnpizza in de oven gooit, word je aangekeken of je gek bent. Dan heb je op zijn minst een persoonlijkheidsstoornis en/of een waardeloze jeugd gehad. Dan zal er wel wat mis met je zijn. Want dan ben je niet gezellig.

En dan -als klap op de vuurpijl, als je de beide feestdagen redelijk overleefd hebt- dan hebben we nog een oudejaarsavond en een nieuwjaarsdag op het programma staan en begint de feestellende gewoon weer opnieuw.

En daarna…

Kunnen we eindelijk weer normaal doen.

Dan kunnen de versieringen terug naar de kelderbox en de boom over de rand van het balkon.

Want dan is het januari en vieren we helemaal niks.

Hoezee!

25 thoughts on “Kerstopsmuk.

 1. Gezellig dat de kerstboom al staat. Door omstandigheden 🙂 die van mij nog niet. Ik hou ook zo van lichtjes en alles wat glittert, en ja dat kerstdiner hè, ik heb het nog maar effe geblokt…

 2. Heerlijk he… kerst in je uppie… in pijama op de bank, met een boek, een film, kerstkransjes, bubbels, kersthapjes, geurkaarsjes…de kant en klaar pizza in de oven, Hawaii in mijn geval.
  Het was een TopKerst… die vergeet ik nooit meer!

  Dit jaar is het anders…. ik kijk niet uit naar Kerst, maar goed ik kijk ook niet uit naar morgen of overmorgen. Het is zo donker, koud en triest buiten.. dat ik het liefste een winterslaap ga houden. De wekker op de Lente zet en lekker lang ga slapen. maar ja… dat kan dan weer niet.

  Ik leg de lat ook niet zo hoog voor mezelf, gewoon gezellig eten met pap en mam en broer en zoon. Spelletje doen, kerstfilm kijken, kletsen, misschien nog even naar het strand…

  Oud en Nieuw heb ik al vuurpijlen besteld in felle kleuren om af te steken naar jongste zoon, ik ga met oudste zoon oliebollen bakken en appelflappen, gewoon omdat we dat elk jaar doen. En verder hoop ik dat het dan zo snel mogelijk Lente is….

  Xx

 3. Het zou de mens sieren om het hele jaar naar elkaar om te zien en niet alleen met kerst, soort goed maker voor de rest van het jaar. Hans

 4. Ik kijk altijd uit naar de kerstdagen. Omdat wij een kleine, ongedwongen familie hebben, voelt het ook nooit als een verplichting, meer als een gelegenheid om ze even te zien, door studie e.d. schiet dat er vaak gewoon bij in. Op kerstavond ga ik met pap naar de kerk omdat ik weet dat hij het leuk vindt als ik mee ga en pakken we de cadeautjes uit met ons gezin. Eerste Kerstdag gaan we de hort op (vorig jaar Winterefteling, dit jaar een filmpje in de bios en gourmetten) en tweede Kerstdag een rondje familie. We zijn ook niet van de grote kerstdiners en sjieke outfits, gewoon in foute kerstpantoffels op de bank, helemaal prima 🙂

 5. Kerst vind ik nog wel gezellig, maar dat komt ook omdat we het vooral ook als 2 extra vrije dagen zien en dat er niet echt verplichte dingen zijn. Natuurlijk wel eten bij mijn ouders maar daar zitten we zeker niet de hele dag, dus dat scheelt een hoop. Oud & Nieuw vind ik echt verschrikkelijk, zou het liefst weg willen maar helaas…

 6. Na de omschrijving van je kerstboom had ik op z’n minst een foto verwacht..;-) Aangezien ik old school ben en dus geen facebook, twitter etc heb (heerlijk rustig trouwens) ben ik wel nieuwsgierig! En die verplichtte nummertjes…pfff..daar ben ik ook redelijk allergisch voor. Goed dat je vanwege Jill toch die knop kan omzetten.

 7. Hi Kliefje,

  Jarenlang voelde ik ook die druk maar nu niet meer gelukkig alhoewel het altijd druk blijft in het leven. Ik zie de decembermaand/kersttijd nu als een mogelijkheid om elkaar te laten weten/merken dat we elkaar waarderen. Je kunt dat altijd wel doen, maar ik vind een maand of tijdstip dat je er speciaal aan herinnert wordt wel handig, want anders schiet het er misschien bij in. Ik hou verjaardagen en sint/kerst dus in ere. Hoe je het vormgeeft dat doet er verder helemaal niet toe.

  Groetjes,

  Dorothé

 8. Kerst vind ik gezellig, cadeautjes onder de boom, net wat langer dan normaal op zondag in pyjama brunchen, maar verder vooral geen opgepoetst gedoe, chique diners of wat dan ook. Slechts één familieverplichting en voor de rest … lekker thuis!

  Oudjaar is dus niet mijn feestje, heb niks met het wachten-tot-het-12-uur wordt en inderdaad een viervoeter met stress van al die knallen erbij als extraatje. Dat mochten ze zo van me afschaffen, duidelijk geen newyears eve party animal maar ach ieder zijn meug hè … 🙂

 9. Kerst, het is te zeggen de geforceerde feestelijkheid erond zegt me ook niets. Maar ja, moeten geralteerd met vieren zegt me eigenlijk sowieso niks. En aan die cadeautjes heb ik een grondige hekel. Vreemd genoeg geef ik er wel graag, maar krijgen nee, want elk jaar is het weer van “en wat wil jij…?” Ik zeg doorgaans… “niks, ik heb alles.”

 10. Ach, ik heb een waardeloze jeugd gehad dus dat zou moeten betekenen dat ik zonder uitleg met kerst gewoon een pizza in de oven kan doen, haha. Ik denk er precies zo over als jij. Maar die mening wordt niet gerespecteerd, echt niet, daar ben ik al achter.
  De aanloop naar kerst vind ik heerlijk. Maar kerst zelf hoeft voor mij niet. En oud en nieuw heb ik al mijn hele leven een hekel aan. Nog erger dan kerst vind ik dat!
  Ik hou zelf van een drukke boom, maar de kleuren moeten rustig zijn. Dit jaar heb ik man en kinderen de vrije hand gegeven. Dat betekent gekleurde, knipperende lampjes, haha. Ik moest er even aan wennen, maar nu begin ik het te waarderen 🙂

 11. Vandaag de knoop doorgehakt: geen kerstboom dit jaar. Heeft ook te maken met logeerpoes Luna, ik weet niet hoe zij zal reageren op een boom met versiersels.

 12. Hier precies hetzelfde, vind het een ramp, om net op die dagen leuk en gezellig te moeten doen, oud en nieuw vind ik minstens zo erg. Het is altijd wel fijn om te lezen dat er meer zijn met dit gevoel.

 13. Hier geen verplichtingen bij wederzijdse families, dat is al een feessie waard. Wat een genot. Lekker een lang weekend om te luieren en films te kijken. 🙂

 14. Tja…ik heb ook kersten en oudejaarsavonden in mijn uppie ( of alleen met Kylian) doorgebracht.
  Lekker met een garnalencocktail en een Irish Coffee op de bank.
  Toch best wel beladen hoor.
  Tel nu wel meer de zegeningen van het samen met iemand kunnen zijn met die dagen.
  Ergens bij te horen.

 15. De verplichte nummers, ja we kennen ze allemaal maar ik blijf het steeds fijn vinden ons huis om te toveren in kerstsfeer en af te tellen naar het kerstverlof,….een aantal dagen rust,..

 16. Als single had ik een hekel aan die kersttruttigheid, nu met gezin geniet ik ervan. Wij doen precies wat we leuk vinden en waar we zin in hebben, het zijn ten slotte kostbare vrije dagen. Oud & Nieuw heb ik wel een hekel aan, ik haat vuurwerk op straat, dus dat ontvluchten we dit jaar lekker.

 17. Ik had het zelf niet treffender kunnen zeggen. De boom is leuk, de kaarsjes en de lichtjes, maar die verplichtingen…pffff. Om over het schrijven van de kaarten nog maar te zwijgen. Ook zo’n kutklus. Olieblollen (laten) bakken vind ik prima, ze opeten ook, maar vuurwerk vind ik weer niks. En Oudejaarsdag is de enige avond dat ik mijn ogen nauwelijks kan openhouden. Waarom heb ik dat de rest van het jaar niet?

 18. Dus die kerstboom krijg ik te horen over vijftien jaar? Nou ja, als ze het maar gezellig hebben en dat hebben we wel met die twee dagen vrij, want we zijn allemaal thuis en Dinnetje is ook nog jarig.

  Love As Always
  Di Mario

 19. Ik ben gek op kaarslicht, geen boom die zijn voor in het bos te staan.
  Mijn familie op wintersport, en ik vermaak me thuis op de bank met een goed boek.
  Wat zou een mens nog meer willen.

 20. Ik ben zo’n alleenstaande oudere en ook dit jaar zal ik die ‘feestdagen’ helemaal in mijn eentje doorbrengen. Er is geen enkele kerstversiering in mijn flat te vinden. (Ik haat kerstbomen!) Ik voel me niet eenzaam, niet zielig en kan heel goed zonder ‘gezelligheid’. Waarschijnlijk eet ik boerenkool met worst. Ik drink daar wel een merlot bij. Niet omdat het kerst is, maar omdat ik dat wel lekker vind.

 21. Ik hou ook van kerstbomen, versieringen en alles eromheen. Maar de kerstdagen zelf ben ik ook niet dol op. Nou Hebben we het “geluk”dat Fré geopereerd wordt een week voor kerst én we een dag voor kerst waarschijnlijk terug naar het zkh moeten om het verband van haar hoofd te halen. Geen tijd voor boodschappen dus! :)) Dat wordt een relaxte Kerst dus dit jaar. Eerst de boom maar eens zetten deze week.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s