Versiersels.

U heeft onze boom gezien. Best apart denk ik. Met een bletgiraf, een moonende kerstman, pauwen, paashazen, pumps, sterren, sneeuwpopjes en ga zo maar door. En dat alles in hele felle kleuren.

Vlam had daar ooit, lang geleden, commentaar op. Onze boom was de lelijkste van de provincie. Inmiddels is ie er redelijk aan gewend en komt hij zelfs in tuincentra met nieuwe ballen aandraven. Het moet niet gekker worden.

Ja dus: hij kocht kerstbuitenverlichting die je meer zou scharen onder de noemer: discoverlichting. Het is blauw en groen en rood en het draait en pulseert. Een beetje epilepticus moet uit de buurt blijven, het wekt namelijk zó een aanzienlijke stuip op. Vanaf het einde van de straat zie je ons balkon al. Mensen stoppen echt om te kijken als hij aanstaat. Shocking.

Ergo: hij mag nóóít meer iets over onze boom zeggen. Dat begrijpt u.

driehoek

Ik ben dus redelijk ruimdenkend als het gaat om wat esthetisch verantwoord is en wat niet. Wat niet kan is bovenstaand object. Het zou verboden moeten worden.

Vorige week was ik in de plaatselijke Blokker en daar zag ik ‘m weer: het kerstdriehoekje.

Niet uit het kerstbeeld weg te slaan.

Toen ik puber was, hebben mijn zus en ik vanuit de metro in Rotterdam op het traject Zuidplein-Rijnhaven (waar hij onder de grond verdwijnt) echt een paar honderd van die driehoekjes geteld. We pisten haast in onze broeken, we bléven namelijk tellen.

Elk jaar houdt een oud-klasgenoot van mij, met wie ik nog steeds contact heb, via Facebook, me op de hoogte van de driehoekenstand op datzelfde stuk. Alhoewel behoorlijk dalende, zijn ze er nog steeds! In aardige getale. Niet te geloven.

kerstversiering

Niet te geloven vind ik ook mensen die van die enorme lichtgevende rendieren in hun tuin hebben staan. Hierboven ziet u een foto van onze achterburen. (Klik om te vergroten. Als u durft!) Die doen elk jaar heel subtiel aan wat kerstopsmuk. Eneco is er maar wat blij mee…

Wat je gelukkig niet meer ziet is engelenhaar. Ik geloof dat het nu echt uitgestorven is.

Halleluja voor dat. Wat een kolerespul was dat engelenhaar zeg. Ontzettend. De slechtste kerstuitvinding ooit.

Mijn moeder was er gek op en drapeerde op ieder lampje in de kerstboom (en dat waren er nogal wat) zo’n toefje haar. Want het gaf zo’n romantisch licht…

Ja lekker romantisch: drie weken jeuk en uitslag over mijn gehele lichaam. En dat was alleen maar van het in de buurt van de boom komen en het ernaar kijken!

Maar het allerergste was ik eraan toe na die keer dat ik in december van -schat ik-  1990 onder de kerstboom heb liggen vrijen met mijn toenmalige vriendje Arthur.

Drie keer raden hoe ik er daarna uitzag?

Juist ja: als een hele grote aardbei.

Berry Christmas!

21 thoughts on “Versiersels.

 1. Dat was inderdaad vreselijk spul.
  Mijn moeder spreide het helemaal over de boom uit .Als een soort spinrag. Leek wel gesponnenglas. Vreselijk. Als ik naar de foto kijk van jou buren ben ik heel blij dat mijn buren het bij zo’n truttig drie hoekje houden .:-)

 2. Mijn moeder hing ook altijd de kerstboom vol met engelenhaar, ik vond het als kind mooi, kneep mijn ogen tot spleetjes en dan zag het er toverachtig uit (in mijn gedachte in ieder geval).

 3. Wat rotemantisch zo onder de kerstboom. Dat missen wij hier in huis dus. En ik heb ook juist net een paar jaar geleden de open haard uit het huis geknikkerd omdat er van die mooie grijpgrage handjes in huis kwamen wonen. Zo’n kandelaar.. die hebben wij ook. Nou nee, niet liegen. Bijna. Wij hebben een chanoekia. Negenarmig. En die hoort.. juist voor het raam. Maar dan wel met echt kaarsjes of olie. Gisteravond de eerste aangestoken.

  Love As always
  Di Mario

 4. Wij hebben een joekel van een kersttrein voor in de achtertuin. Zo een die automatisch opgeblazen wordt en waarbij vanalles gebeurd (bewegende cadeautjes, een pinquin die zijn kop uit het raam steek, enz). Het ding is ongeveer een meter hoog en drie meter lang. Ooit een keer uit Florida meegenomen en het heeft 1 jaar in de tuin gestaan. Na dat jaar niet meer want eigenlijk schaam ik me dood, haha!
  O ja, engelenhaar! Ik was vergeten dat het bestond. Wat een nutteloos iets was dat 🙂

 5. Engelenhaar heb ik meteen verbannen. Geen vlok in mijn huis!
  Sommige huizen zijn versierd als hoerenkasten, echt vreselijk. Heel veel huizen hier hebben driehoekjes in het raam staan. Knipperende rendieren in de tuin.
  Leuke FOTO!

 6. Doet me altijd meer aan kermis denken dan aan kerst. Dat geknipper en geflits, getver! Nou ja, ieder zijn ding;-)

  Ik had eens ‘per ongeluk’ op de lagere school een toefje in mijn broekzak gestopt.
  Geen goed idee.

 7. Oh god oh god, is it that time of the year again ? Ik kijk nu uit mijn raam en zie duisternis met een spaarzaam lichtje bij de buren… let it be, let it be… denk en hoop ik.

 8. Ja, apart dat die trappetjes weer te koop zijn. Ik dacht dat die dingen jaren geleden door Koot en Bie de nek omgedraaid waren.
  Tja, wie gaat er dan ook vozen onder de kerstboom … je had dat hele ding wel op je kunnen krijgen.
  Dat van het balkon blok ik maar even, ik wil niet het idee krijgen dat ik een Tokkieblog volg. 😉

 9. Ik vind die tuin nog meevallen. Mijn oude buren deden altijd het dubbele. Met kleurlicht dat knipperde. Leek net een kermis in een voortuin. O en engelenhaar. Ik ben er ook allergisch voor. Mijn ouders hebben het 1x gedaan, ik zat helemaal onder. Wat is dat voor troep?

 10. Toch ff over die trappetjes: heel Zweden staat ver vol mee! En daar is het vooral in de buitengebieden, de bossen dus ,heel gezellig een rood houten huis met voor elk raam een trappetje en een verlichte spar in de tuin….Maar ze staan ook in de ziekenhuizen, de bibliotheken, de bedrijven, de scholen, de universiteiten….echt overal!! En dan wordt het weer leuk!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s