Flapuit.

Met mijn collega Laura heb ik het er met enige regelmaat over: we zouden graag zo eens in het jaar -hoeft echt niet heel vaak- een dag willen dat we gewoon zomaar eruit kunnen floepen wat we denken.

Dat je 24 uur lang de ongezouten waarheid kunt zeggen tegen iedereen die je zoal spreekt op een dag en dat dat dan geheel consequentieloos is. Nou ja: niet in de hoofden van de mensen tegen wie je je gal spuwt want het doel is wel dat ze er iets mee doen, maar ik bedoel wat betreft de verstandhouding.

“Sorry lieverd maar je meurt echt enorm uit je bek. Zou je niet eens een mondhygiënist gaan bezoeken? Doe eens gek…”

Of knalhard vertellen dat ik het niet prettig vind als iemand zonder vooraankondiging ineens naast me staat. Er zijn -wonderbaarlijk vind ik het- heel veel mensen op mijn  werk die denken dat ik alles wat ik aan het doen ben, wel even nu, direct, uit mijn handen laat vallen en de stoorder onverdeelde aandacht ga geven. Nee dus. Ik ben namelijk wel eens heel erg geconcentreerd bezig en heb er een pesthekel om dan gestoord te worden.

Ook zou ik mijn stokende buren eens ongegeneerd kan vertellen wat ik van ze vind. Van die meurende en gevaarlijke kachel van ze. Of van dat geschreeuw tegen elkaar. Van al die ziektes die ze elkaar elke dag weer toewensen. Van die sigarettenpeuken in het portiek. En dat echt de halve straat zich ergert aan ze of ze dat wel beseffen? Ik zou best wel eens los willen gaan. En dan duct tape op die bekken plakken, want ik wil geen enkel tegenwoord meer van ze horen.

Het lijkt me ook zalig om alle rokende aanstaande moeders eens te vertellen dat ik ze echt ontzettende losers vind. Dat het écht niet zo is dat wanneer ze stoppen, dat ze dan stress krijgen en dat dat erger voor hun ongeboren kindje is, dan de troep die ze binnenkrijgen via het roken. Dat eeuwige goedgepraat dat ik moet aanhoren. Waarom wilde je nou zo graag dat kindje? Om het ziek te maken? Bah! Sukkels vind ik het, stuk voor stuk.

Dat vind ik ook van de aan alcoholverslaafde vrouw die haar sterilisatie ongedaan wil maken omdat ze een nieuwe lover heeft en graag van hem een liefdesbaby wil. Terwijl de rest van haar kinderen door jeugdzorg uit huis is geplaatst. Trut. Mag ik haar alsjeblieft eens gewoon vertellen wat ik van haar vind?

Ik zou ook heel erg graag alle mannen die “goedemorgen” zeggen tegen mijn voorgevel, gewoon direct iets te hardhandig bij de ballen willen grijpen, ze recht en veel te dichtbij in de ogen willen kijken en vragen of zij het prettig vinden om zo seksistisch te worden benaderd? Ik vind het buitengewoon triest dat er mannen zijn die zo naar vrouwen kijken. Koop de Playboy en ga zitten turen naar vrouwen die ervoor betaald hebben gekregen. Laat mijn borsten en die van loslopende vrouwen gewoon met rust.

Weet je wat ik ook wil? Mensen die naar de voedselbank gaan, niet sporten want daar is geen geld voor, hun kinderen geen verjaardagsfeestje kunnen geven, maar wél roken en 5 honden en 3 katten hebben, eens willen vragen of ze écht niet denken dat ze misschien één en ander niet heel handig aanpakken? Waarom mag dat niet eens gewoon een keertje gezegd worden?

Ik kan nog wel even doorgaan, maar houd het hierbij. Ik denk dat ik mijn punt wel duidelijk heb gemaakt.

En nee: ik heb geen PMS, as I blog. Ik voel me prima.

Dank u.

41 thoughts on “Flapuit.

 1. Dit lucht ook een beetje op ? Of misschien toch 1x per maand los gaan samen met Laura in het bos en de bomen eerst een naam geven…..

 2. Nou, met jouw goede voornemens zit het goed 🙂 En toen je schreef dat je het niet prettig vindt wanneer mensen zonder vooraankondiging ineens naast je staan, zag ik ineens mensen met een belletje rond hun nek rondlopen, haha.

 3. Haha, geweldig, mag ik dan ook tegen een van mijn familieleden zeggen dat ik haar gewoon een ontzettend stom wijf vind, gewoon nu we toch bezig zijn. En dat je niet moet zeuren dat je geen geld hebt voor de sportschool (afgezien van het feit dat gewoon hardlopen buiten nauwelijks iets kost) terwijl je wel een pak shag per dag rookt. Euh, enzovoort enzovoort….

 4. Jaaa zo zou ik wel tegen die zeurende vriendin willen zeggen dat ze niet moet zeiken over geld omdat ze elke week in het theater zit en altijd dure sieraden moet hebben 😊

 5. Losgaan is zo lekker. Ik ga regelmatig los, maar niet hardop. Maar dat zou ik stiekem wel graag willen!

 6. Als ik zo jouw stukje lees, zou ik bijna denken dat een aantal bezoekers van jullie praktijk vroeger bij mij in de straat hebben gewoond.
  Zou wel opluchten, gewoon glashard de waarheid kunnen zeggen!

 7. Heerlijk ik heb er ook nog een paar, 1 ervan is dat ik mensen haat die in mijn aura komen (te dichtbij dus) liefste zou ik ze een knoert verkopen …. En die brommers op het fietspad voor onze deur waar 25 mag maar de meest dikke zeugen 40 rijden O wat zou ik die graag van hun zadel trekken . Je ziet bij mij zijn het zelfs meer daden dan woorden . O echt ik heb aan 1 dag genoeg ……. wat een heerlijk begin van 2015 lijkt me dat

 8. Ik denk dat je sommige dingen best kunt zeggen maar dan wat genuanceerd? dat iemand uit zijn bek meurt is afschuwelijk, ik zou hem/haar een pakje kauwgom geven. Of vragen of de tandenborstel zoek is. Fuck it! jij hebt er last van!

  Het is een een soort van fatsoen waarom mensen niks durven te zeggen, ik zeg ‘soort van’ want de medemens is er helemaal niet bij gebaat als we allemaal onze mond houden. Op de peuterspeelzaal bijvoorbeeld, zat een vrijwilliger die enorm naar zweet rook, ik werd er ontzettend onpasselijk van. Een half jaar later zat die bewuste mevrouw nog steeds met haar in nylon gehulde stinkoksels tussen de peuters en had iedereen dus uit “fatsoen’ zijn mond gehouden.

  Maar zo’n vrouw moet toch daar toch op geattendeerd worden? Wie weet heeft ze geen reukorgaan….god weet wat er mis kan zijn met dat soort figuren.

  Afijn: ik zeg om eerlijk te zijn wel altijd wat ik denk en vind of wat ik ruik…nu is mijn gezelschap wel wat kleiner -alleen mijn gezin- dus daar verwacht ik ook wel enig aanpassingsvermogen van.

  Vrienden maak je niet lieve Klief, maar eerlijk zijn lucht echt op. Ik zou het gewoon doen. Ook ik heb zwangere buurvrouwen zien roken en hen gevraagd of ze wel goed bij hun hoofd waren. Echt vriendschappelijk is de relatie verder niet meer geworden maar dat soort figuren horen ook niet thuis in mijn kring.

  Ohja, ik loop regelmatig: lees wekelijks, in het ziekenhuis rond en zie mensen met zuurstoftanks staan te roken bij de ingang….ik vind het beschamend!! Net zoals die lui die inderdaad in de schuldsanering zitten en roken als ketters en duiven houden of andere dieren.

  Is jouw baas wel eerlijk naar zijn patiënten toe? ik kan me voorstellen dat als je komt met luchtwegproblemen en je blaast nog ff wat rook uit dat je daar dan wel op aangesproken wordt?
  Je zult zelf ook vast wel op de proef worden gesteld op je werk, met mensen die tegen beter weten in doorgaan met slechte leefgewoontes en als je dan altijd maar je mond moet houden….pfffffffffffffffff……wat is wenselijk?
  xx

  1. Probleem is dat de meeste zaken die ik opnoem en waar ik niks mee kan, werkgerelateerd zijn en ik bepaalde zaken gewoon niet kan en mag zeggen. Ik heb er ook geen zin in want als ik het genuanceerd moet zeggen, komt de boodschap no way door. Helaas.
   Wbt dat stinken enzo: dat doe ik ook wel en heel voorzichtig. Dit is iemand tegen wie ik het al eens gezegd heb, maar die een plaatstalen bord voor het hoofd heeft.
   Ik ben heel eerlijkirl, trust me 😉
   Zou alleen zo graag eens lekker ongenuanceerd eerlijk willen zijn.

   1. Waarom pakken wij niet eens de trein, gaan vanuit onze woonplaats naar een plek waar we nog nooit zijn geweest en gaan daar eens een middagje kiften op alles wat rondloopt? Aan het eind van de dag opgelucht en alles uitgebraakt volledig Zen weer terug naar huis. Ik zeg: Doen!

    1. Haha! Deal. Moet het wel in het voorjaar zijn want ik wil vanaf een terras mensen kunnen kijken. Dat zijn de beste plekken!

 9. Dus 5 januari is nu, kom-maar-op-gooi-het-eruit-dag geworden:?

  Ik vind het een strak plan… ik ben vóór…..

  xx

 10. Haha, geweldig Kliefje! Ik zou mijn zeikcollega dan eens flink de waarheid zeggen, die 5x per week een broodje laat bezorgen op het werk en altijd zit te klagen dat ze teweinig geld heeft. Smeer je boterhammen thuis en neem die mee denk ik dan.

 11. Veel mensen leven in een droomwereld waarin ze alles goedpraten wat ze daar uitspoken. Hen wakker maken uit die roze droom is levensgevaarlijk. Heel veel mensen willen de waarheid gewoonweg niet horen.

 12. Goed idee, maar inderdaad genuanceerder. Ik had precies het tegenovergestelde afgelopen zaterdagnacht c.q. zondagmorgen. Ik heb iets gezegd wat helemaal verkeerd werd opgevat. Oeioeioei, wat heb ik nu weer gedaan. Zo bedoelde ik het helemaal niet. Na gisteren de hele dag erover te hebben gepiekerd, heb ik vandaag haar bezocht en haar uit de grond van mijn hart mijn excuses aangeboden. Dat ik haar echt niet wilde kwetsen en dat ik het zo niet bedoeld had. Zij en ook ik waren erg opgelucht dat het uitgesproken is. Dus.. heel soms kan ik ook wel iets zeggen wat helemaal verkeerd is.

 13. Ja, zo’n dag lijkt me ook wel iets. Nadeel is dan wel dat anderen dan ook zo naar mij mogen doen. 😉

 14. ik krijg ook de onbedwingbare lust om er een schepje bij bovenop de doen maar nee…….. toch maar niet. Ik ben gestopt om ‘wereldverbeteraar’ te worden (zijn). Die mensen met die enorme plaat voor hun harsens (als zie die al hebben – harsens) raak je toch niet. MAAR ik kan me voorstellen dat het enorm oplucht om dit ff heerlijk van je af te typen…… zal ik dan toch maar………

 15. Beloof me innig dat ik ook mee mag doen aan zo’n dag! Laten we er een club voor oprichten. Of nee, toch maar niet, want ik wil nergens bij horen 😉
  You made you’re point dear.
  Vooral die opmerking van de aanstaande rokende moeders en van het laatste stel (dat nergens geld voor heeft behalve voor sigaretten, drank en tig huisdieren) is uit mijn hart gegrepen.

 16. Lastig he, dat dat niet kan. Of niet zo direct. Meestal snappen ze het na een voorzichtige tactische hint ook niet, de mensen die je noemt.

  1. Maar als je je ongezouten mening eens op mijj wilt loslaten, prima hoor. Je weet me te vinden 🙂 Mammalien.

 17. Tip voor een volgend blog; je ongezouten mening geven m.b.t. de anti Jeugdzorg brigade. Je hebt hele bosladingen mensen die menen dat BJZ afgeschaft dient te worden. Waarom zij dit vinden spreekt voor zich.. Er bestaan hele FB communities met anti Jeugdzorg strijders. Nog erger; de club anonieme mensen die kinderen op geheime adressen laten onderduiken zodat ze niet uit huis geplaatst kunnen worden. Dit netwerk heet La Piovra.

 18. Ja dat lijkt me heerlijk! Bijna met je hele stukje eens. Alleen je laatste alinea. Was ook mijn eerste gedachte maar las laatst een onderzoek over mensen in lagere sociale klasses die het financieel te kort hebben, echte problemen. Dat dat soort stress je denkvermogen en prioriteiten stellen niet ten goede komt. Ik moet zeggen, door dat ondzoek keek ik er wel even anders naar. Ik moet het zoeken, ik ben me bewust dat het erg slap over komt maar kan het niet navertellen. Zal eens kijken of ik het onderzoek kan vinden…..

  1. Ik ken het artikel en ik vind het eerlijk gezegd bullshit. Ik die zoveel kinderen die de dupe zijn van het wanbeleid van hun ouders. Dáár gaat mijn hart naar uit. Ik kan er echt niks mee, sorry. Vind het echt weer zoeken naar een reden, niet de hand in eigen boezem steken.

Reacties zijn gesloten.