A-sportief.

Jill zit in mavo 3 nu en is op school bezig met verschillende PTA’s. Een soort mini-examen dat meetelt voor je rapport en deels ook voor je eindexamen. Een gewone repetitie telt 3 keer, zo’n PTA 7 keer. Leuk natuurlijk als je ergens heel goed in bent, dan kun je in één keer je cijfer lekker ophalen.

Maar die PTA’s worden ook afgenomen voor bijvoorbeeld gym. En daar ben ik het niet helemaal mee eens.

Jill is behept met mijn genenpakket op het gebied van soepelheid en sportiviteit en is net als haar moeder echt gek op teamsporten.

Als ik haar zo bezig zie, ga ik in gedachten zo terug naar de havo.

Er waren maar 2 dingen waar ik goed in was. Ik kon slaan als een gek. Ondanks mijn visuele handicap (die toen nog niet ontdekt was. Ik bleek al jaren rond te lopen met -5) kon ik een honkbal naar de andere kant van het sportveld meppen.

En ik kon goed hardlopen. Niet sprinten, maar lange afstanden. Er was altijd maar één meisje dat beter was dan ik: Annabel. De onder pubers alom gevreesde en gehate Coopertest was voor mij geen enkel probleem, die liep ik zonder een centje pijn uit. Met een behoorlijke afstand.

Voor de rest was ik een complete ramp. Ik kon niet in touwen klimmen, bleef als enige op de vloer staan terwijl de rest tegen het plafond hing. Ik heb nooit de radslag onder de knie gekregen. Als ik over het paard moest springen, liep ik er tegenaan. Ik pleurde van de evenwichtsbalk, ik schoot de voetbal in eigen doel en ik stond met hockey echt nooit op de goeie plek.

Als er 2 teams gekozen moesten worden, dan wees de gymjuf- of meester 2 klasgenoten aan die dan om de beurt mochten kiezen wie er in hun team kwam. Tirza (een nogal ziekelijk bleek kind dat altijd alleen was) en ik bleven altijd als laatste over. Mocht ik de mazzel hebben dat een vriendinnetje mocht kiezen, dan was ik eerder weg. Maar louter en alleen vanwege de gunfactor. Niet omdat ik nou zo’n enorme bijdrage aan het team ging leveren.

Ik heb privé van alles geprobeerd ook. Van zwemmen tot ballet. Dat laatste was ook geen succes; ik kreeg mijn benen amper op de bar en in kleermakerszit en dan mijn knieën tegen de grond drukken, is me nog nooit gelukt. Na een aantal lessen vroeg bletjuf me dan ook of badminton niks voor me was?

Ook geprobeerd. Niet mijn ding. Ik was zo kippig, dat ik die shuttle nooit zag aankomen.

Het was al vrij vlot duidelijk dat ik op geen enkel vlak Olympisch goud ging halen. Hell, verder komen dan een 3e plaats met een paardrijproefje (waar er totaal aan 5 meededen) is me nooit gelukt. Ik had op het laatst een lade vol met roze rozetten, wat de troostprijs is.

Om een lang verhaal kort te maken: ik vind het idioot dat je voor een vak als lichamelijke opvoeding een cijfer moet halen. En ik vind het nóg debieler als dat cijfer 7 keer meetelt.

Maar wie ben ik?

31 thoughts on “A-sportief.

 1. Dat vind ik dus ook! Zo hebben mijn dochters mijn a muzikale genen georven en moesten zij ook muziek toetsen maken..die zoveel keer mee tellen…gym , muziek, handvaardigheid het is een kwestie van aanleg valt weinig aan te leren..maar zo kreeg ik op de pabo te horen dat een echte juf muzikaal was. En kreeg ik een onvoldoende…

 2. Heeeeeeeeee, zat jij bij mij op school? Die belachelijke nadruk op het turnen..

  Ik vind een cijfer geen probleem. Zolang het maar ‘met oog op de aanleg’ is zoals mijn basisschool het zo mooi verwoordde.

  1. Dat zeggen ze bij Jill ook. Wij kijken ook naar de inzet. Right. Maar als ze zogenaamd ondermaats loopt, dan krijgt ze wel een onvoldoende.

 3. Stom hoor, zeker ook dat het 7 keer meetelt, da’s wel héél vaak. Hoe vaak tellen andere vakken mee?
  En zou ze kunnen zakken voor haar eindexamen als ze er onvoldoende voor staat?

  1. Je kunt geen examen doen als je een onvoldoende staat voor LO, maar het telt geen 7 keer mee. Je doet aan verschillende onderdelen mee en als je aan het eind van de rit gemiddeld een voldoende hebt is het oke. Het valt dus best mee.

 4. Dat filmpje…. dat had makkelijk onder dit blogje gepast ja… Ik ben ook zo handig met gym… NOT …. Nu maar hopen dat ze inderdaad de inzet belonen. oo ik snap zo je frustratie….

  xx

 5. Hi Kliefje,

  Hier hoorde ik van zoonlief dat ze ook gymles aan anderen moeten geven en dat een dergelijk les beoordeeld wordt als PTA. Daarmee kunnen de minder getalenteerde sporters hun lijst weer opkrikken. Ik heb er een die een werkstuk moest maken ter compensatie van andere meetmogelijkheden omdat hij een jaar niet kon/mocht gymmen ivm Osgood Schlatter en Osteochondritis dissecans over de buitenspelregel bij voetbal. Wel fijn dat Jill in de andere vakken wel goed vooruit kan. Dat wordt een 10 minutengesprek bij de gymleraar binnenkort.

  Groetjes,

  Dorothé

  1. Als je een onvoldoeynde staat mag je niet deelnemen aan het examen, hetzelfde geldt voor CKV

 6. Haha oooh wat brengt dat een herinneringen terug. Ik heb een ‘visuele beperking’ zoals dat heet wanneer één oog bijna niets doet en dat heeft tot gevolg dat ik geen diepte kan zien (met nadruk kán zien, dus niet..niet wíl zien). Elk jaar schreef de oogarts heel lief weer een briefje voor de gymleraar met de uitleg van het probleem en dat ik prima zelf kon inschatten wat nog veilig was om te doen en wat niet. Met het advies dit te volgen uit het oogpunt van de veiligheid voor mezelf (en anderen) in de gymles. Meestal was dit afdoende…tot ik die ene docent trof die doodleuk zei ‘oh maar dat leer ik je dit jaar wel effe’. Uhhhh…grumble…wattuh? Nou daar werden mijn uren gymmen een nog grotere ramp van! Steeds weer die discussie ‘ja, maar probéér het dan tenminste..’. Na eenmaal bewusteloos op de grond te hebben gelegen (bal tegen mijn slaap geserveerd bij volleybal, naar het schijnt dan want ik herinner me niets..) en daarna te zijn uitgefoeterd dat ik ‘natuurlijk wel uit mijn doppen moest kijken’ (kijk we komen nog wel een keer tot de kern van de zaak!) en ook (heel soort van handig) bij voetbal de bal precies daar wist te krijgen waar, nou ja, al genoeg ballen aanwezig waren..mocht ik eindelijk stoppen met alles proberen. Meer dan het ‘excuus zesje’ heb ik nooit op mijn rapport gehad in mijn gehele middelbare school loopbaan. Nu is het even vervelend maar zodra de middelbare school achter je ligt heb je er gelukkig nóóóóit meer last van!

 7. En dan begrijpen ze niet dat veel mensen eens ze volwassen zijn en uit school dat ze dan een hekel hebben aan sporten en al wat er mee te maken heeft. Ik heb dit alles ook meegemaakt en het heeft lang geduurd vooraleer ik plezier kreeg in sport zonder ergens in uit te blinken.

 8. Tja zo gaat dat. Fré heeft ook de PTA toetsen dit jaar. En gym telt ook mee idd. Je moet zelfs een voldoende hebben hè….anders mag je niet naar de examenklas. Ik vind dat ook nogal raar hoor. Wie bedenkt zoiets. En dan ook al die cultuuropdrachten die je goed moet afronden. Nah ja ze heeft niet mijn genen igg wat betreft gym. Zij is overal goed in en ik werd ook altijd als laatste gekozen. 😄

 9. Oh die coopertest, wat had ik daar de pest aan! Balsporten vond ik super leuk om te doen en was ik ook best wel goed in maar dom rondjes rennen of inderdaad turnen… nooit begrepen waarom dat dat moest…

 10. Sporten haatte ik echt ja. Had ik eindelijk de bal bij voetbal, moest ik hem weer wegschoppen. En het nut van tien keer over de bok springen heb ik ook nooit begrepen.
  Bewegen is goed voor je, zeiden ze dan. Uiteraard net nadat je in de stromende regen twaalf kilometer naar school was gefietst, tegen de wind in.

  Dat je moet meedoen is nog tot daaraan toe, maar een cijfer dat je examenklas kan verknoeien? Arbsurd!

 11. Geld het niet voor alle vakken dat het je blinde vlek kan zijn?
  ik was niet denderend in sport, maar in natuurkunde was ik echt nog slechter (en dat wil wat zeggen…). Oh wat ben ik aan het blokken geweest voor dat vak. Maar niks hoor… Ik snap het gewoon niet. Volgens mij heb ik geen enkele keer een cijfer boven de 5 gehaald.

  Nu werk ik met mensen en heb nog steeds geen idee wat een watt is en wat je ermee doet en wat dan het verschil is met volt. Zit het mijn werk in de weg? Neuh… Boeit het? Ook niet!
  Net zoals een timmerman best kan leven zonder frans te spreken en je prima secretaressewerk kunt doen zonder gym.

  Kortweg: het is in mijn optiek onzinnig en beperkend om alle vakken mee te laten tellen.

  Je dochter veel succes gewenst!

 12. Met die coopertest wilde de leraar nog rekening met me houden ivm cara. Ik heb hem nog verteld dat dat niet hoefde. Maar hij wilde gewoon er rekening mee houden. Nadat ik als tweede binnen was heb ik hem maar verteld dat ik (toen he… toen.) zeven dagen per week aan duursporten deed.

  Love As Always
  Di Mario

 13. Ik vind het zeven keer meetellen van een cijfer überhaupt van de por gerukt. Een beetje druk leggen zie ik geen kwaad in maar dat kan toch ook bij dubbel of ok, drie keer meetellen? Maar goed, ik snap van het jele schoolsysteem al niet zo veel.

 14. Zo blij dat mijn sportcijfer maar 1x telde, ik was alleen goed in afmelding, bij mij is genetisch bepaald dat ik een hekel heb aan sport. Hoewel ik wel goed ben in bank-hangen. Als dat nu 7 keer zou tellen 😀

  Maar ff serieus, testen zijn vaak een momentopname, je zal een rot moment hebben dan verdubbeld dat keer 7??……om depressief van te worden!!

 15. Ik denk wel dat het goed is dat er met gym cijfers gehaald moeten worden. Al is het maar om kinderen te motiveren toch te bewegen. Hoe ze dat dan doen moet dan misschien minder belangrijk zijn. Dat het 7x mee te,t vind ik dan weer belachelijk. Denk niet dat je kinderen moet afwijzen op dat soort talenten. Sport, creativiteit, noem maar op. Dat is denk ik iets wat je echt leuk moet vinden wil je er goed in zijn. En ik denk ook dat je ze er juist een deuk mee in het zelfvertrouwen geeft als je dat op die manier laat mee tellen. Maar sport en bewegen vind ik, moet gestimuleerd worden onder jeugd.

 16. Ik weet dat er ook onderdelen zijn die 10 keer meetellen.
  Maar wie heeft zo’n PTA eigenlijk gelezen???

  Want er zijn ook scholen die leerlingen graag een diploma gunnen en daarvoor zelfs extra hulp aanbieden.

  Vriendelijke groet,

Reacties zijn gesloten.