Digitant!

Vorige week ontving ik op mijn werk een e-mail van de GGD. Het betrof een update over het ebolavirus. Tot mijn verbazing verstuurde een nogal professionele en grote organisatie een mail waarin alle afzenders in de optie “Aan” waren gezet in plaats van “Bcc”. Aan het begin van de mail stonden echt weet ik hoeveel adressen, open en bloot.

Belachelijk. (Uiteraard ging er een pittige mail hun kant op.)

Privé vind ik het nog irritanter.

De vorige school van Jill had er een handje van. Die hadden een onverbeterlijke digibeet in dienst die het blééf doen, ondanks diverse protestmails van mijn kant. Waarom snappen mensen niet dat dat echt niet kan in het kader van de privacy? Als ik graag wil dat de hele Randstad mij privé kan mailen, hang ik mijn adres graag zelf aan de grote klok.

Ik kan ook niks met personen die elke mail de prioriteit “hoog” geven. Dat je dan een mailbox vol rode uitroeptekens hebt. Dat je dan door de uitroeptekens de echte prioriteit niet meer ziet zeg maar.

Knipperende rendieren, rennende poesjes, overgevende smiley’s en fladderende vlinders in je mail zetten is niet leuk als je ouder bent dan 10. Stop daarmee, u volwassen mens. Nu! Het staat infantiel.

Alles in hoofdletters typen is vervelend, evenals het niet gebruiken van een spatie na een leesteken. Ze bestaan nog steeds, mensen die dat doen. Ongelofelijk, anno 2015.

Kettingmails, daar houd ik ook niet van. Ik tart al mijn hele leven het lot door vroeger/pooit niks met kettingbrieven te doen. En nu -in het digitale tijdperk-, belanden kettingmails linea recta in de digitale prullenbak. Ik leef nog steeds, ik heb niks naars onder de leden (naar mijn weten) en er is nog nooit een vliegtuig op me geland.

Mensen die mij mailen met waarschuwingen dat het openen van dit en dat bestand je hele computer naar de gallemiezen helpt, ook zoiets. Ten eerste kom ik niet uit een ei en zal ik nergens zomaar op klikken. Ten tweede zijn dat soort mails meestal een HOAX.

Ik houd best van een onderbroekenlolletje op zijn tijd, kan erg lachen om een schuine mop… Maar als ik ‘s morgens voeg met mijn duffe hoofd en een kopje thee mijn mail open en getrakteerd wordt op filmpjes van pijpende mensen of opengesperde vagina’s, dan daar kan ik niks mee. Ooit heb ik de fout gemaakt een chauffeur van de plaatselijke huisartsenpost mijn e-mailadres te geven. Ik heb de beste man op een gegeven moment zelfs gebeld (en dat wil wat zeggen want ik bel zelden tot nooit) en gesmeekt me te verwijderen uit zijn adresboek. Gék werd ik van zijn overload aan mails. Ik zag laatst dat mijn werkgever nog steeds elke dag door die chauffeur wordt getrakteerd op minstens 10 filmpjes, mopjes en aanverwante artikelen. Hij is een liefhebber denk ik.

Maar waar ik eigenlijk naar toe wilde: iemand interesse in een bestand waarin alle e-mailadressen van alle huisartsen in Zuid Holland staan? Wie biedt?

23 thoughts on “Digitant!

 1. Dat is inderdaad onbegrijpelijk dat je alle geadresseerde kun lezen.
  Als je er een opmerking over maakt bij de betreffende instantie krijg je vaak niet eens antwoord.
  Er valt nog veel te verbeteren in de e-mail berichten. Hans

 2. Mooie samenvatting maar zelf maak ik ook nog wel eens bewust of onbewust een digifoutje. Zo schrijf ik dus heel vaak gewoon de groeten onder een blogreactie gewoon omdat ik dat persoonlijker vind. Mijn allergrootste ergernis is als mensen de hele tijd reply to all gebruiken en mijn inbox te gauw vol loopt.

  Groetjes dus,

  Dorothé

  1. Een van mijn ergernissen is juist, dat mensen de ‘reply to all’ vergeten als een mail alle anderen aangaat. Onze nieuwe bewindvoerder heeft daar een handje van; stuurt hij een mail terug met een vraag aan mij, maar omdat mijn man de laatste is die heeft gemaild, krijgt hij de vraag en ik niet, dat soort dingen. En ja, we zijn een getrouwd stel, maar nog niet zo erg dat we samen één mailadres hebben haha

 3. Uhm nee, geen behoefte aan 🙂
  Gelukkig zitten er in mijn e-mailbestand geen lolbroeken die van alles en nog wat (willen) laten zien. Het gaat best goed. Als ik me dan toch ergens aan stoor, dan is dat het taalgebruik in sommige e-mails … d’r zitten soms totale analfabeten tussen, lijkt wel of sommigen de basisschool hebben overgeslagen.

 4. Ik had laatste meegedaan met een schrijfwedstrijd en met het antwoord (dat ik niet gewonnen had) kreeg ik ook de volledige lijst e-mailadressen mee van de andere kandidaten. Schandalig. Voor iemand die als een tijger over haar eigen privacy waakt, werd ik daar behoorlijk opgewonden van. Nadat ik was afgekoeld heb ik een vriendelijk mailtje geschreven. Nog geen antwoord gekregen.
  Goeie titel!

 5. Dan gok ik dat mijn huisarts ook in dat bestand staat……
  Het reply to all is ook wel een ergernis van mij zowel op werk als prive, maar prive is het meestal m’n moeder en die is 74, dus reken ik het haar masr niet aan.

 6. Neeje, dank je wel ! Met dergelijke lijst kan ik niets aanvangen, ik ben immers zeer selectief in het sturen van schuine of rechte mopjes.

 7. Domme actie! Nog dommer om dan iedereen die in de verzendlijst stond, opnieuw dezelfde mail in bcc te sturen, alsof die eerste mail nooit gestuurd is als je baas komt checken. Nee hoor baas, kijk maar, deze mail heb ik gestuurd, zoals het hoort … in bcc. Yeah right ondertussen is mijn emailadres wel een beetje veel gedeeld 😦

 8. Ergelijk dat mensen het niet snappen.
  Onze watersportvereniging heeft er een handje van.
  E heeft een pittige mail gestuurd.
  En wat denk je … we kregen geen mail meer.
  Vonden hem vast een zeikerd.
  Pfff.

 9. Hoe dom kun je zijn. Ik hoop dat er meer boze mailtjes die kant opgegaan zijn, misschien snapt hij/zij het dan.

 10. Mijn neef die kon er ook wat van. Die heb ik ook beleefd gevraagd om me niet iedere mop, kettingbrief, etc meer te sturen. Irritant.

 11. Men denkt niet na. Bloedirritant ja als iedereen je mailadres heeft. Gelukkig ken ik dan weer geen mensen die mij van die zogenaamde leuke mails sturen. Ik zou dat markeren als spam ofzo… ik zou er helemaal gek van worden. Ik vind facebook in dat geval ook irritant..

 12. Ai, onhandig lijkt me. Gelukkig heb ik een vriendenkring die de etiquette voor e-mail goed toepassen. Op Facebook daarentegen word ik horendol van alle winacties, en hoaxes. Zodanig irritant dat ik heel wat van die mensen niet meer volg zodat ik hun berichten niet zie.

  1. Oh ja, van die mensen die tegen kanker zijn en voor asiels. En altijd wel iemand kennen die ook iets heeft waarvoor ze moeten delen. Om gek van te worden.

 13. Waar ik me werkelijk wezenloos aan irriteer: dat iedereen lukraak zonder even verder te onderzoeken opsporingsverzoeken blijft delen van mensen die allang weer teruggevonden zijn en bij wijze van alweer een tweede of derde keer ontvoerd of weggelopen zouden kunnen zijn zo oud zijn die berichten al….
  Die expliciete filmpjes zijn wel heel ernstig moet ik zeggen, welke gek stuurt je dat? Die chauffeur? Ik zou ‘m es even flink verrot schelden zeg…

 14. Heel irritant idd. Ik krijg eigenlijk nergens meer mails die ik niet wil, zowel op t het werk als privé snapt iedereen het aardig. Op t gesticht zijn richtlijnen voor het mailen en ik heb m’n inbox onderverdeelt met ieder soort mailtje een eigen kleur. Heel gezellig dus, maar onderhand heb ik zoveel kleurtjes, dat ik die dan allemaal niet meer uit elkaar kan houden.

Reacties zijn gesloten.