Online.

Gistermiddag ben ik met een tank de bezem door mijn Facebookaccount gegaan. Ik heb meer dan 80 mensen verwijderd.

Waarom?

Ik zit veel en veel teveel online vind ik zelf. Omdat ik absoluut geen tv-kijker ben en Vlam wel en hij (en dat is hem van harte gegund) des avonds de bank bezet houdt, ben ik in de afgelopen jaren steeds meer met mijn laptop en telefoon gaan doen. Veel te veel. Ik heb pvd al sinds de zomervakantie geen boek meer gelezen!

Ik vond van mezelf dat ik moest gaan verzinnen wat daar anders in kon.

Als eerste verdween Instagram. Mán, wat ging daar veel tijd inzitten. Elke dag obsessief meerdere malen inloggen en checken. Hoppatee > weg ermee.

Het bloggen had ik al rigoureus aangepakt. Ik volg zeker de helft minder minder blogs vergeleken met een jaar geleden. Ik publiceer alleen een verhaaltje als ik daar zin en/of tijd voor heb (en dat gaat me aardig af, tegen mijn eigen verwachtingen in zelfs) en niet meer dagelijks. Ik hoef van mezelf op dat wat ik bij anderen lees, niet meer altijd te reageren en ook dat lukt me wonderwel fantastisch. Ik vink met enige regelmaat via Bloglovin aan dat ik een blog heb gelezen waardoor ie uit mijn leeslijst verdwijnt, terwijl ik ‘m niet heb gelezen. En daar voel ik me niet eens meer schuldig om.

Toen moest Facebook er dus aan geloven. In principe is het een leuk iets.

Maar er waren wat ergernissen: de mensen die helemaal niks met hun account doen. Waarvan ik nog nooit iets heb zien verschijnen op Facebook, nog geen minuscuul “like-je” op een geplaatste foto…  Die heb ik er als eerste afgehaald. Een week of wat geleden al.

Toen volgden de mensen die wél plaatsen, veel ook, maar zelf nooit eens de moeite nemen iets terug leuk te vinden. Het eenrichtingsverkeertype. Ben ik allergisch voor. Exit.

De mensen die altijd en alleen maar negativiteit te melden hebben. Die teksten plaatsen als “van buiten een lach maar van binnen een traan”. Zonder tekst en uitleg. Dat je je gedwongen voelt te vragen wat er is. Terwijl je dat eigenlijk helemaal niet interesseert wilt.

Mensen die doorlopend dingen delen, die overduidelijk hartstikke tegen kanker en keihard voor dieren zijn. Die hebben enige weken geleden ook al het veld geruimd.

Toen bedacht ik dat ik er eigenlijk helemaal geen zin meer in had. Maar mijn account verwijderen kan niet.

Ten eerste omdat ik mijn Kliefje-pagina wel erg handig en leuk vind en ik die pagina zonder privéaccount niet kon behouden.

En omdat er bepaalde familieleden zijn waarmee ik via Facebook op een eenvoudige manier nog contact houd.

En dus blijf ik aanwezig, zij het in een zéér afgeslankte vorm en ik zal weinig actief meer zijn. Ik werd namelijk ook gek van mezelf dat ik tig keer per dag checkte of er nog iets gebeurd was. Ik wil dat vanaf heden alleen nog des avonds doen. Als ik aan mijn laptop zit, terwijl Vlam DWDD kijkt.

Voor de zekerheid heb ik de apps op mijn telefoon en tablet verwijderd.

Ik ken mezelf…

40 thoughts on “Online.

 1. Goed zo, het zal je tijd en rust geven. Daarmee zorg je goed voor jezelf, want als jij je te pletter reageert bij Jan en alleman en er niets voor terug krijgt ben je fout bezig. Ik ga FB nogmaals opschonen, de ‘vrienden’ die dit vorig jaar overleefd heeft, maar nog steeds nergens op reageren gaan er ook uit. De overigen social media heb ik na een incident eind vorige week even (?) op non actief staan en het bevalt me prima.
  Een boek lezen: heerlijk, ook maar weer eens gaan doen! En lekker haken of tegen Lovje aanhangen staan ook in de top 3.

 2. Ik snap het heel goed, je hebt er bijna een dagtaak aan…. Ach zolang het nog zo winters is, blijf ik nog wel even achter mijn pc cocoonen. Tegen de tijd dat het echt Lente wordt en ik weer naar buiten moet/wil hoop ik wel een nieuw doel te hebben gevonden…

  xx

 3. Hier hetzelfde beklemmende gevoel. Altijd en overal maar op reageren en bijna niets terugkrijgen…ik doe het niet meer. Ik hoop dat het je bevalt en heerlijk aan lezen toe komt!

 4. Je beslist het zelf en eigenlijk geef ik je gelijk ! Maar Fb heeft voor mij mensen teruggevonden die ik vergeten had ! Onlangs een heel goede vriendin uit mijn jeugd. In de twee jaren van Fb voor mij heb ik vele nieuwe vrienden die ik nu ontmoet bijgekregen en ook de site van WO 1 met meer dan 4000 leden al , is een uitdaging !
  maar het neemt inderdaad teveel tijd van je in , das het mindere punt eraan .
  Maar we blijven elkaar contact houden , das ook leuk !

 5. Ik heb eerst mijn account gedeactiveerd, en uiteindelijk helemaal verwijderd. De mensen die er toe doen vind ik nog steeds, daar heb ik geen Facebook voor nodig. En de negativiteit, holle leuzen en tig keer hetzelfde filmpje van de anderen hoef ik nu niet meer te lezen. Heerlijk, hoeveel tijd ik over hou voor andere dingen.

 6. Dat minder lezen herken ik, ik als boekenverslinder. Ik las voortaan op de ipad. Wat me in principe wel goed beviel alleen ik wilde tussendoor ook vanalles checken. Hoorde mail binnenkomen en alle andere uitnodigingen voor spelletjes en dergelijke dus toen heb ik mezelf een ereader kado gedaan en ik lees weer veel en een stuk rustiger zonder al die achtergrond dingen.

 7. En toch blijf ik fb leuk vinden . Vooral de friends die buiten Nederland wonen … blijf ik volgen
  maar idd die holle vaten hoeven voor mij ook niet .Ik ken mensen die like echt alles of zetten in de morgen overal fijne dag bij .. ff kopy en gaan … Maar vorige week zag ik iets … echt niet te geloven . Een moeder bracht haar 16 jarige naar zijn laatste rustplaats . En daar had die …t dus bij gezet Goedemorgen en een fijne dag nog… Heb dr maar even een berichtje gestuurd. Dus lezen…… doen ze niet alleen maar debiel zitten like… Dus ik denk goedvoorbeeld doet goed volgen Hier ook de (heksen)bezem er maar eens door heen .

 8. “Die teksten plaatsen als “van buiten een lach maar van binnen een traan”. Zonder tekst en uitleg”, man daar heb ik zo’n verschrikkelijke hekel aan. Vertel gewoon als je iets dwars zit maar ga niet zo vaag zitten doen.

 9. Gelijk heb je. Dit gaat rust geven en ruimte voor andere dingen, boeken lezen en sjaals breien om maar iets te noemen. Wat mij ook hielp was bijna alle geluidjes van m’n telefoon uitzetten, zodat ik ook niet getriggerd word om te kijken. En op fb sta ik redelijk in jouw ergernis top 3, want ik doe niks (hooguit achtergrond foto wijzigen) en reageer zo af en toe. Maar gelukkig blijf je bloggen want daar lees ik wel! En nu ga ik verder met het haken van een sjaal.

 10. Ik ben denk ik per dag… vijf tot tien minuten op fb. En dan neem ik het ruim. Want er zijn ook wel dagen dat ik geen fb aan doe. Meestal doe ik dan nog een like of een reactie en soms… heel soms plaats ik zelf iets. Dat vind ik voorlopig wel genoeg. Er moet ook niet teveel tijd in zitten. Dan vind ik loggen tien keer leuker, tenzij iemand zijn log gaat zijn. Van buiten een lach maar van binnen een traan. Dan reageer ik daar ook niet meer. Trouwens.. nog bedankt voor je berichtje. Ik had nog geen tijd gehad om te reageren. Mijn vijf minuten waren al op 😉

  Love As Always
  Di Mario

 11. Ik had zoiets met tiwtter, daar werd ik gek van. Facebook kijk ik best vaak, en los van het doorsturen en delen vind ik het wel leuk om te zien hoe m’n familie/vrienen/kennissen het maken, foto;’s van kleindkinderen, vakanties, nieuwe schoenen 🙂 Maar moet niet teveel tijd kosten nee.

  (Ben nu wel heel benieuwd in welke categorie irritante facebookers ik viel 🙂 )

 12. Goed voorbeeld voor me en ik heb ook opgeruimd want ik voelde me steeds minder prettig bij allerlei mensen die dingen zien van me die me eigenlijk niet goed kennen. FB is leuk maar ik kon het al een tijdlang niet meer bijbenen. Verder had ik die FB-blogknop ook al van je afgekeken. Mijn blogreader schoon ik heel regelmatig op. Ik heb alleen ook nog een Pinterestverslaving omdat ik voor het naaicafé ook allerlei handige dingen daarop opsla. Instagram heb ik nooit gehad. Maar FB en Twitter gebruik ik ook voor mijn naaicafé dus ik kan er ook niet helemaal mee stoppen zonder commerciële schade.

  Veel leesplezier gewenst, groetjes,

  Dorothé

 13. Groot gelijk, en: je werkt inspirerend. Heb er net ook een stel uitgeknikkerd, die ik al meer dan een jaar op ‘niet volgen’ heb staan omdat ik die berichten allemaal niet mee hoef te krijgen. Waarom dan nog vrienden zijn?!
  FB… het begint me meer en meer de keel uit te hangen. Ja, er gaat eng veel tijd in zitten, en waaráán besteed je die tijd nu helemaal? Mijn account houd ik vooral nog aan omdat sommigen dan wel weer érg leuke berichten posten (en zo voelt het tevens of ik meer betrokken blijf bij degenen die ik al vrij weinig zie door drukte, of omdat het gewoonweg steeds zo loopt), en vanwege de messengerfunctie. Ik heb namelijk nog steeds mijn oude Nokia uit 2008. Daarmee kan ik smsen en bellen. Een zalige beperking.

 14. Ik bezem wat af in mijn leven, als een heuse Heintje Davids van het WWW verdwijn ik, keer ik terug en verdwijn ik weer. In een soort macabere haat-liefde-dans……….bevalt het? En heb je al een boek gelezen?

 15. Wat een verademing. Verplicht leuke commentaartjes achterlaten doe ik nu ook niet meer. Behalve bij een enkeling dan natuurlijk, maar in 9 van de 10 gevallen een vinkje en that’s it. Ik blijf bezig zeg!

 16. kweenie in welke categorie ik viel, maar dat maakt ook niet uit, ik lees je (nou ja, met grote vlagen) toch wel hier 🙂
  Het enige waar ik me in theorie in zou kunnen herkennen, is in de veelpostster die weinig liked (ik zie t weinig omdat ik er tussen alle drukte (en ja, ik heb het het laatste jaar echt drukdrukdruk met mezelf en honderdduizend andere dingen) zelf ook maar ‘overheen vlieg’ op FB). As said. Ik lees je. Ook je perongelukke dzaepidjjgpeopjgösoejrjghelögoejgösosecjhchbjds-emails, als het nodig is 😉 😛

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s