Zonnebrand.

Ik ben er klaar voor, voor de zomer! Gisteren heb ik al mijn schoenen omgewisseld. En ik heb de afgelopen dagen al met zonder jas op de fiets gezeten, heerlijk. Mijn teennagels zijn keurig gelakt en de eerste week peeptoes zit er alweer op.

En ik heb net, voor ik aan dit blogje begon, onze zonnebrandsmeersels bijgevuld voor het aankomende seizoen, online. Ik bestel dat spul altijd bij een Belgische apotheek omdat dat voordeliger is dan wanneer ik het hier in Nederland in een fysieke winkel zou aanschaffen.

En daarbij: het moet speciaal spul zijn. Wat ik wil is hier niet overal te koop.

Jill heeft namelijk last van zonneallergie en tot voor kort hadden we daarvoor Contralum Ultra, op recept, via de huisarts. Dat hielp aardig. Ware het niet dat het alleen te verkrijgen is met factor 7 en dat vind ik aan de lage kant. Jill is ondanks dat spul helaas toch een aantal keer verbrand. En dus ben ik verder gaan zoeken.

Vorig jaar hebben we met groot succes de crèmes van La Roche Posay gebruikt, uit de Anthelios serie.

Die zijn te verkrijgen in factor 30 en 50.

Ik ben namelijk een enorme muts op het gebied van zon.

Ik ben -ik geef het toe- enigszins angstig om huidkanker te krijgen. Niet zo gek als ik de berichten lees: vorig jaar kwamen er in Nederland 40.000 nieuwe gevallen bij!

Maar mijn bijna zonnefobie is ook gericht op mijn ijdele kant; ik wil niet voortijdig een ouwe kop krijgen.

Zon is echt funest voor je huid.

En ik koester mijn perzikenhuidje.

Al vanaf dat ik puber ben, ben ik zeer voorzichtig met zon. Ik zat altijd alleen maar in de schaduw, liet me nooit zien op het strand en smeerde me suf. Ik was echt spierwit. En met mijn knalrode lippen en zwartgeverfde haren, was ik de eerste Gothic van Nederland denk ik.

Ik heb tot een jaar of 4 geleden ook altijd een dagcrème met een hoge beschermende factor gebruikt. Tot bleek dat ik hartstikke laag in mijn vitamine D zat. Ik overdreef dus nogal.

Leuk als ik straks een mooie huid heb, maar als ik tegelijkertijd door mijn extreme zononthouding botontkalking heb en voortijdig een heup breek, heb ik er niet zoveel aan. Wat heb je eraan om prachtig geconserveerd in een bed in een verzorgingstehuis te liggen tenslotte?

In ieder geval: sindsdien durf ik zonder bescherming de straat op.

Maar als ik naar het strand ga, of ga wandelen, dan smeer ik mezelf goed in. Met minstens factor 30.

En op het strand ben ik die vrouw die altijd onder een parasol zit. Met het grootste gedeelte van de dag een handdoek op haar decolleté. Want als ik iets niet wil, is het zo’n te bruine hals. Je ziet ze vaak in jachthavens, van die dames in blauw/witte kleding, met al hun goud om en aan, met van die bruine, uitgedroogde, leren lappen in hun topje. U weet vast wel wat ik bedoel. Gruwel!

Voor als ik u nog niet genoeg heb laten schrikken, klik hier voor een paar fraaie foto’s.

Zelfs binnen ben je niet veilig.

Need I say more?

33 thoughts on “Zonnebrand.

 1. Ik moet ook echt oppassen hoor. Ik gebruik dan wel factor vijftig of minstens dertig op ons bootje of het strand, maar als ik voor een uurtje even de tuin in ga vergeet ik het. Ik verbrand nooit en kleur heel snel bruin, maar de rimpels schieten er in:-(

 2. “bruine, uitgedroogde, leren lappen in hun topje” Hahahaa. Ik ben ook zo’n schaduwtype hoor. Ik word toch niet bruin, dus in de zon zitten heeft totaal geen nut en ik krijg er bovendien enorme hoofdpijn van. Parasols en flaphoeden zijn mijn beste vrienden in de zomer 😉

 3. Ook in dit ‘zonne-stukje’ komt je geliefde onderwerp – schoenen – nog even aan bod. Tenminste in mijn associaties … uitgedroogde leren lappen … daar maken toch schoenen van? Of heb ik het mis? Waarschijnlijk heb ik teveel in de Afrikaanse zon gezeten …

 4. Ik zit naast jou onder de parasol, of in de schaduw van een heel grote boom. Afgezien van het feit dat ik zo’n bruine kop en decolleté ook echt lelijk vind kan ik slecht tegen de warmte. De temperatuur van de laatste paar dagen is heerlijk, of eigenlijk precies goed, maar zo snel als de thermometer 30+ aangeeft duik ik onder in mijn huis met de luiken dicht.

 5. Ik ben doodsbang voor huidkanker, maar blijkbaar toch niet bang genoeg, want ik smeer veel te weinig. Waarschijnlijk ook omdat ik niet gemakkelijk verbrand. Maar dat doet niets af aan het risico voor huidkanker natuurlijk. Vrees dat ik later een leren lap zal hebben 😦

 6. Zo te lezen ben je te voet en ter zonnebrand klaar voor de zomer.
  Alleen hoe stel je zelf op ten opzichte van de zon, want op de werkplek komt de zon vaak van een kant, net als tijdens het woon werk gefietst. Hans

 7. Ik verbrand heel snel (rossig) en mijn zoontje van bijna 5 ook (en die is ook nog allergisch/eczeemhuidje) . Smeer ‘m altijd heel goed in met factor 50. Maar hoeveel commentaar ik altijd krijg op ons witte velletje….of we nooit in de zon komen, of zoontje toch wel genoeg buiten speelt etc. Ik ben het zat om het uit te leggen dus tegenwoordig zeg ik altijd: ik wil geen huidkanker en mijn zoon ook niet. Meestal is dat afdoende. Maar laatst had ik iemand die vroeg of ik dan een albino ben (geloof me, zo wit ben ik nou ook weer niet). ZUCHT!

 8. Tegen deze tijd zijn er vaak aanbiedingen qua zonnebrand. Laatst ook 1+1 gratis bij Kruidvat. Gelijk gehaald dus. Ik gebruik ook factor 30. Althans….als we op vakantie zijn. Ik moet bekennen dat ik thuis nogal laks ben met smeren. We fietsen vaak genoeg een eind en dan vergeet ik het gewoon! (Wat dan vaak ook te zien is gelijk bij thuiskomst)
  Guttegut wat een foto in dat linkje….wat een verschil! :S

 9. Ik probeer er ook op te letten, maar ik vrees dat ook ik veel schade heb opgelopen,…….maar we kunnen nu enkel nog maar smeren nu,….en uit de zon blijven 🙂

 10. Ik heb een hele lichte huid met sproeten dus ik ben ook geen zonaanbidster. Zit ook altijd in de schaduw. Schaduw is mijn beste vriend. Strand vind ik een gruwel want nergens schaduw, dus ook daar altijd onder een parasolletje of in zo’n half tentje. Ik smeer ook al mijn hele leven (zolang het op de markt is) factor beton op mijn huid. Vroeger als kind heel veel verbrand. Toevallig vandaag weer een fles in de aanbieding gescoord.

 11. Ik geef toe: ik heb gisteren even lekker in de zon gezeten met mijn witte armen en benen. Ook omdat, als het eenmaal echt zomer is, het me veel te warm is in de zon. En ja, op vakantie smeer ik me ook te pletter met anti zonnebrand, ik wil het risico niet lopen..

 12. Sinds ik van een dermatoloog hoorde dat vooral de hoge factor zonnebrandcrème ook kankerverwekkend is, sorry mensen, smeer ik helemaal niet meer en blijf lekker meestentijds in de schaduw.

 13. Ik zag op de vorige vakantie ook van die verimpelde dames van de leerlooierij brrr . Mijn dochter heeft trouwens ook zonneallergie en ze is vorig jaar met een voorzichtige zonnebank kuur begonnen. En dan bedoel ik niet van dat akelige zonnebank bruin, maar gewoon een voorbereiding op de zon. Want onze dokter zei dat het vaak de overgang van geen zon naar ineens teveel zon is.

 14. Met zonder jas 🙂
  Roos heeft met haar rode haar zo’n blank velletje, daar moet ze geen Croma op smeren. Onderweg naar school fietst ze zonder zonnebrandcreme. Zodra ze in de tuin gaat zitten, hardlopen o.i.d. zal ze wel moeten. Zelfs haar hoofdhuid verbrandt als ze geen pet draagt.
  Jij schrijft over die doorgebakken vrouwen, volgehangen met goud en ik moet meteen aan de kapster denken. Maatje XXXXL en dan ook nog in een nauwsluitend jurkje. Ik zou niet met haar willen ruilen maar een ding moet ik haar nageven: ze mag dan geen smaak hebben, in ieder geval wel lef!
  Liefs Kakel

 15. Ik vind het niet mooi hoor van die vrouwen en mannen met zo’n gelooide, leerachtige huid van al het zonnen. Ik ga op leesvakantie naar de zon op jaarlijkse basis, maar ik houd van de warmte maar zit bijna nooit rechtstreeks in de zon. Zelfs in de schaduw kleur ik al genoeg bij, maar zo dat het er nog gezond uitziet.

 16. Ik haat smeren (want vieze handen) maar gelukkig houd ik ook niet van in de zon zitten 🙂
  Ik smeer mij wel braaf in als ik dan wel in de zon zit. Dan maar melkflessen. Misschien een keer zo’n spray tint proberen 😀

 17. Ik smeer me vaak in, maar ook heel vaak niet. Ik geloof dat het hebben van een hond ook niet bevorderlijk voor je huid is, want ik heb al heel wat uurtjes buiten met de hond rond gelopen. Maar ach, ergens heb ik er ook maling aan. Niet aan de huidkanker natuurlijk, maar rimpels hou je toch niet tegen.

 18. Hi Kliefje,

  Altijd goed opgepast in de zon en toch huidkanker gekregen, dus zon is helemaal taboe nu. Ik ben nu bezig met een collectie zonnehoeden en petten op te bouwen maar ik ben nog niet zo ver als jouw schoenenverzameling.

  Wees gewaarschuwd mensen. Je moet ongeveer een eetlepel vol smeren wil het effect hebben. Kijk op http://www.kwf.nl/SiteCollectionDocuments/brochure-Zonverstandig-Geef-huidkanker-minder-kans.pdf

  En blijf genieten van de zomer en het leven, dat doe ik ook.

  Groetjes,

  Dorothé

 19. ik ben net zo kritisch als jou met zonnebrand. Contralum smeer ik meestal in de winter en zodra het lente wordt schuif ik omhoog naar factor 20. Welk merk heb jij nu? En waar bestel je die?

 20. No, you don’t need to say more … de beelden speken voor zich, ieuw! En ja, ondertussen weet iedereen het natuurlijk ook dat téveel blootstaan aan de zon niet goed is voor je huid. Maar de zon is wel lekker en gek genoeg krijg ik alleen eczeem als ik me insmeer met welk zonnebrandmiddel dan ook.
  De laatste jaren gebruik is dus Profi4Sun van Bloem, een pre- en aftersun. Insmeren een half uur voordat je in de zon gaat. En daar overheen smeer je een zonebrandmiddel. Nooit geen eczeem meer gehad.

  1. Klopt! Toevallig van de week ook gemaild voor een proefpakketje. Ik ben al jaren aan de Clinique, maar sta open voor andere goeie merken. Ik vind Jetske een tof mens en ben benieuwd naar haar producten. Hoop op een positieve respons.

 21. Ik vind het heerlijk om de zo’n en vooral de warmte ervan op m’n huid te voelen. Ik smeer uiteraard wel, maar moet opletten dat ik dat gedurende het seizoen ook trouw blijf doen. Die ene week Jamaica laatst zijner 2 flessen doorheen gesmeerd en dan nog was het oppassen geblazen.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s