Hormonenupdate.

De vaste lezer(es) weet dat ik geheel tegen mijn denkwijze in (als beoefenaar van de reguliere geneeskunde zijnde), bij een homeopaat loop vanwege PMS, en zelfs misschien wel beginnende overgangsklachten.

Sinds september bezoek ik soms, en mail ik regelmatig met Klazien uut Zalk.

We zijn begonnen met Nux Vomica. Tegen de agressie. Vlam verwoordde het zo: er is niks aan de hand, we hebben het gezellig, lachen, zijn ontspannen, ik loop even weg om de wijn uit de koelkast te halen, jij staat achter de deur en stompt me uit het niets vol op mijn neus. Dat klopt aardig met hoe het is. Ineens is het er, die woede. Om niks. Uit het niks. Om Vlam die te hard ademt. Of uren aan zijn nagels zit te kluiven. Om een tafel die niet snel genoeg gedekt is.

De hormoonheks werd verslagen door de nux en toen kwam het huilende hoopje niks. De stoere chick die overal om moest huilen. Pindakaas op bij AH? Boehoe. Vlam die zei dat de broccoli deze keer wel heel erg beetgaar was. Tranen. Een werkgever die bot deed? Bijten in mijn onderlip om maar niet in janken te hoeven uitbarsten.

Klazien opperde Natrium Muriaticum.

Dat bleek een ramp. Ik schoot vól een state of mind in die ernstig veel weg had van een depressie.

Op het dieptepunt ben ik zelfs een keer ’s middags met een dikke oxazepam huilend terug naar bed gegaan.

De Natrium flikkerde ik in de container en ik mailde Klazien. Au secours!

Ik moest van haar op consult verschijnen om mijn hele verhaal goed uit te leggen.

Ignatia leek haar wel wat na het gesprek dat we hadden. Ook wel de homeopathische Prozac genoemd. Ze stuurde me per post een zakje met een aantal korrels.

En geloof het of niet, maar in de afgelopen 2 maanden heb ik amper tot niet gehuild. Zelfs in de periode dat we ons druk maakten om Jill en de bioloog, hield ondergetekende het droog. Waar ik normaal dozen Kleenex er doorheen zou hebben gejast, was ik de rots in de branding. Zei iemand iets onaardigs? Het gleed van me af als water van een eend. Pindakaas op? Boeien. Dan halen we die van de week toch gewoon een nieuwe pot?

Ik stond versteld van mezelf.

Even was ik blij dat het beest onder controle was.

Tot de hormoonheks de afgelopen cyclus ineens weer de kop op stak. Eerst dacht ik dat ik met het verkeerde been uit bed was gestapt toen ik me nogal stoorde aan futiliteiten. Een blaffende hond, een jankend kind, een nagelbijtende Vlam, standje bejaardenhuis op de tv…

Maar nee. Ze bleef, de trut. Een dikke 5 dagen. Waarin ik verschrikkelijk ontzettend mijn best heb gedaan het niet te laten merken. Wat een hoge bloeddruk opleverde.

Na het weekend mailde ik wederom Klazien en ik vertelde haar dat ik blij was met zowel de Ignatia en de Nux, maar dat ik het idee had dat er een balans tussen die 2 moest komen. Stoppen met de 1 en starten met de ander was alleen tijdelijk een oplossing.

En dus ga ik vanaf heden de beide korrels gebruiken, de ene week de één, de andere week de ander.

De eerste nux heb ik inmiddels genomen.

En nou maar hopen dat dit de truc is.

Fingers crossed.

Ik ben het wel aardig zat ondertussen…

28 thoughts on “Hormonenupdate.

 1. Ik hoop zó voor je, dat er snel een goede balans gevonden wordt. Door dit blogje valt bij mij ineens ook het kwartje wat betreft m’n emoties de laatste tijd, maar weet niet of dat door privé omstandigheden komt (ex doet heel eng) of door de evt overgang…

 2. Behoorlijk heftig bij jou toch. Ik heb er totaal geen last van, naar het schijnt komt dat doordat ik een spiraaltje heb (Too much info zonder twijfel, maar ik dacht misschien helpt dat bij jou ook wel?) In elk geval hoop ik dat je korrels soelaas brengen. Leuk is het in elk geval niet.

  1. Geen toegevoegde hormonen voor mij, daar word ik depri van. Ik heb sinds 2006 clipjes op mijn eierstokken omdat ik geen zin had de rest van mijn leven die rommel te moeten gebruiken. Maar het klopt wat je schrijft, de pil en de hormoonspiraal onderdrukken wel de klachten.

 3. Hé ik dacht eigenlijk dat je je stukje zou eindigen met dat je ging stoppen met deze homeopathische behandeling. Hoe kom ik daar bij? Omdat ik dacht dat je gezien je scepsis soms, het wel helemaal gehad zou hebben met Klazien en haar korrels. Ben benieuwd hoe deze combinatie voor je gaat werken. Sterkte en succes ermee! Prettig weekend!

 4. Hi Kliefje,

  Geweldig zoals je het beschrijft, je zelfkennis. Ik herken het in beperkte mate bij mezelf maar slik niks omdat er dan weer iets anders in de war raakt. Ik hoop dat jij de balans vindt, misschien dat ik dan ook nog eens iets ga proberen uit de pillenwinkel. Toitoitoi

  Groetjes,

  Dorothé

 5. Wat een gedoe met die hormonen! Ik heb er ook last van en ben ook Schorpioen. Ik herken mij heel vaak in jouw onderwerpen en gevoelens 🙂 Ik heb de laatste tijd steeds een soort mini-depressie voor ik ongesteld word. Heel moe, verdrietig, depressief, ongeveer een week en dan klaar ik weer op. Heel lastig! Ik ga St Janskruid proberen op aanraden van een kennis. Ik hoop dat jouw combi ook gaat werken!

 6. Ik ben Steenbok en verkeer in oorlog met mijn hormonen 🙂
  Toch blijf ik het een wonder vinden dat je met zulke eenvoudige korrels zoveel kunt bereiken.
  Reken maar dat ik voor je duim!
  Liefs kakel

 7. Ik ben vandaag begonnen met Davitamon Actifit 50+ (jaja over 4 maanden). De huisarts wilde geen rommel geven en zei dat vitamine D en visolie verpakt zaten in deze capsule. Beiden stimuleren het oestrogeen zodat ik minder last ga krijgen van opvliegers. Ook ik ben erg benieuwd.
  Mijn heks is momenteel tot bedaren gekomen. Hopelijk komt deze nooit meer terug maar dat zal wel niet.
  Ik hoop dat het bij jou ook gaat werken.

 8. Hier ook een schorpioen met last van haar hor(ror)monen.
  Verdrietig, blij, depri, boos…’t komt allemaal voorbij elke vier weken 😉
  Succes, ik blijf je verhaal volgen!

 9. Ik ben een Leeuw en heb ook zo´n heks. Heb vorige maand een spiraaltje laten plaatsen in de hoop dat het beter zou worden. Was nl de hele maand aan het bloeden en had ook de hele maand last van de heks. Nou had ik daarvoor tabletten gehad en eerlijk als ze me aankeken dat braken de dijken door en jankte ik alles bij elkaar dus daar mee gestopt. Maar nu loop ik dus nog steeds met een gevoel alsof ik superzwanger ben. Dan steekt die heks bij mij nl ook de kop op en word ik onhebbelijk. Alleen weet mijn wederhelft dan wat ie er voor terug krijgt.

 10. Jeetje, wat een ellende. En wat een zoektocht ook. Maar het is het waard om het uit te proberen.
  Ik was ook altijd een hormonenheks, tot ik mijn spiraal kreeg. Maar evengoed heb ik het idee dat ik van mezelf niet helemaal normaal functioneer, vooral niet nu ik ouder word en op de een of andere manier steeds minder kan hebben (en dan in de zin van veel stressen, pijn op de borst, een verkrampt lichaam, zenuwachtig, niet kunnen concentreren, eigenlijk in een soort van cirkeltjes lopen). Enige remedie bij mij is Kundalini yoga (is met heel veel ademhalingsgedoe, wat volgens mij de voordelen oplevert). Ik ben al een paar keer gestopt, onder het mom van ‘geen tijd hebben’, maar als persoon loop ik gewoon zo vast dat ik op een gegeven moment niets meer kan voor mijn gevoel. Dus voor de zoveelste keer maar weer opgepakt. En dat voor een nuchter persoon die normaal helemaal niet van dat zweverige gedoe houdt.
  Veel succes met alles. Ik hoop dat je op de een of andere manier de juiste balans weet te vinden.

 11. Het blijft toch altijd zoeken hé, ook ik loop al jaren bij een homeopaat – soms vind ze een middel dat, tijdelijk, een wondermiddel blijkt .. maar altijd komen mijn klachten weer terug. Ik ben met regelmaat somber en heb nogal last van ‘mezelf niet zo leuk vinden’ … daar wil ik heeel graag eens vanaf. Anti depressiva wil ik eigenlijk niet meer aangezien ik daar zo ‘vlak’ van werd . Maar de homeopaat heeft het wondermiddel ook nog niet gevonden. Ik vrees dat ik binnenkort toch over stap op de anti d. Maar ik ben eigenlijk zo anti anti d. Wat een toestand!

 12. Nog maar een bewijs hoe moeilijk het is om evenwicht in het leven te vinden. Of het aan de hormonen ligt weet ik niet en of alternatieve geneeskunde echt geneest betwijfel ik. Het voornaamste is dat jij je goed voelt of die dingen nu werken of niet.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s