Tellen.

Vanaf zondag ben ik weer aan het tellen. Als een heuse dyscalculie-lijder zijnde, niet mijn grootste hobby, maar het is pure noodzaak.

Ik tel vanaf heden weer punten.

In augustus 2013, na de zomervakantie, ben ik gaan lijnen omdat ik mezelf niet meer aantrekkelijk vond. En ik kon amper meer mijn teennagels lakken. Kleinigheidje. En als ik mezelf down under wilde scheren, moest ik eerst mijn buik optillen, om er goed bij te kunnen. Erg charmant. Ik stond daar op een gegeven moment nakend aan een Spaans strand en voelde me net een aangespoelde potvis. Ik zat mezelf letterlijk in de weg.

Ik begon punten te tellen en viel in een klein jaar tijd ongeveer 3 kledingmaten af.

Ik heb echt geen idee hoeveel ik woog voor ik begon met mijn dieet, want ik heb in geen jaren op een weegschaal gestaan, maar tegen de tijd dat ik het lijnen welletjes vond, was ik 80 kilo bij een lengte van 1 meter 69. Nog steeds te zwaar volgens de strikte BMI norm, maar ik voelde me weer aantrekkelijk, teennagellakken ging me weer prima af, ik hoefde tussendoor niet meer naar adem te happen en ik paste in maat 42. Nou ben ik nooit een Barbiepopje geweest. Als volwassen vrouw zijnde, is mijn laagste gewicht ooit 72 kilo geweest, (toen ik begin 20 was), dus ik keurde mezelf goed en bezocht de puntentelwebsite nooit meer.

Maar in een jaar en 9 maanden tijd, is er stiekem sluipend toch weer 5 kilo mij bijgekomen.

Ik ben niet anders/meer gaan eten voor mijn gevoel.

Een snoeper ben ik niet, nooit geweest ook, dus daar ligt het niet aan. Mijn bureau, op mijn werk, staat naast de voorraadkast die uitpuilt van de roze koeken en stroopwafels. (Mijn werkgever is nogal een zoetekauw namelijk. ) Maar dat doet me niks. De keren dat ik in het afgelopen jaar me heb laten verleiden tot het eten van een koek, zijn op 1 hand te tellen.

Ik drink nog steeds alleen op vrij- en zaterdagen wijn. Vlam neemt op zondag altijd een karafje rood bij het eten, maar ik doe nooit mee. Niet dat ik niet zou willen, hell yeah, ik ben gek op wijn, maar ik heb de discipline het bij water te houden.

Ik eet 4 boterhammen op een dag, zonder boter, met mager beleg. Ik ontbijt elke morgen. Ik neem keurig ’s morgens en ’s middags een tussendoortje om mijn bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ik ben zeer matig met sauzen, ik kook doordeweeks en ik ben zeer spaarzaam met olijfolie en andere stiekeme caloriebommen. Ik drink nooit frisdrank of vruchtensappen, alleen thee en koffie zonder suiker, water, en zeer zelden een glaasje lightsiroop.

Vrij- en zaterdag let ik nergens op. Dan drink ik wijn, eet ik toastjes en dan kookt Vlam. En die houdt wél van roomboter en slagroom. En dan nog pak en neem ik niet wat ik zou willen eten, nóg zit er in mijn achterhoofd dat ik iemand ben die al aankomt van het lezen van een kookboek.

En ja hoor: aan het einde van het weekend, ben ik steevast 2 kilo zwaarder.

En in de loop van de week verdwijnt dat weer.

En vervolgens komt daar weer een weekend.

En toch is er in de afgelopen 92 niet-dieet weken, stiekem 5 kilo bijgekomen.

Dat moet eraf.

Ik baal ervan.

Levenslang heb ik.

Ik haat mensen met een snelle stofwisseling.

60 thoughts on “Tellen.

 1. Nou ja..totaal niet herkenbaar zeg! …not dus na mijn enorme victorie van bijna 30 kilo eraf ben ik ook ff in de stoel gaan zitten en kropen er weer een paar kilo bij op. By the way..je kunt ook te weinig eten he, dan staat het lichaam in de spaarstand en bij meer eten slaat het gelijk alles op

 2. Oh Klief wat is dit herkenbaar. Ik jo-jo sinds ik samen woon met mijn lief, dus bijna 30 jaar. Ooit naar W. wachters gegaan met als doel 20 kilo afvallen om in trouwjurk maat 38 te passen, wat toen gelukt is. Nu zou ik er wat voor geven om het begingewicht van toen te hebben. Denk er hard over na om weer bij die club te gaan. Mijn eetpatroon lijkt op dat van jou dus ergens zou het moeten lukken toch? Heb jij die puntentel site voor mij?
  Groetjes,
  Sylvia

 3. Eeeeeeeh … oervervelend en ik herken mijzelf ook wel in je verhaal maarrrrrrr wat dacht je van die @#$/& hormonen……. Die gooien niet alleen je psyche overhoop maar ook je lichaam. Tenminste, dat is wat ik merk (en lees want ik zoek graag verklaringen en/of bevestiging 😉 ) Maar dat puntentelprogramma werkt wel goed, succes!!

 4. En ook hier herkenbaar en nog een traagwerkende schildklier……Eeuwigdurend gevecht pfff

 5. Wat vervelend joh! Zeker omdat je echt geen verkeerd eetpatroon hebt.
  Heb je de wandelschoenen wellicht wat laten verstoffen en kan het daardoor komen?

  1. Zou kunnen. Ik wandel 2x in de week een uur. En ik fiets 4 in de week een half uur. Kan natuurlijk meer maar veelal heb ik er gewoon geen puf voor.

 6. Ik herken het, helaas. Ook ik heb levenslang. Ik eet/drink gezond en matig, maar toch ….. 😦 Ik wijt het deels aan glutenvrij eten (glutenvrij brood is behoorlijk calorie-, vet- en suikerrijk helaas) en ook aan de hormonen.

 7. Herkenbaar, alleen ben ik niet zo gezond bezig als jij. Misschien kan je een diëtiste aanspreken? Die kan je helpen met de hoeveelheden enzo door te geven, want te weinig eten haalt ook niets uit. Misschien eet je ook ‘de verkeerde’ dingen? Ik weet wat ik eerstdaags ga doen! Diëtiste zoeken en sporten. Ik wil ook een twintigkal kilo kwijt…

 8. Jep, levenslang. Ik ben net zo lang als jij (1.68) en ook nooit maatje 36 geweest. Niet eens een 38 🙂 De laatste jaren ook veel aangekomen, ik wil ook weer terug naar de 80. Dat vind ik prima. Ik houd nu bij op fitnesspal en dan zo rond de 1600 /1700 cal. Het gaat langzaam (tergend langzaam) maar ik wil niet veel minder gaan eten. Dan doe ik er maar een jaar over, over langer zelfs nog.
  Ik las laatst: 300 gr groente, 3 fruit, 1 x zuivel, 2-3 boterhammen, en nog wat gezonde dingen. Suc6 weer met die 5 kilo!

  1. 2-3 boterhammen is veel te weinig volgens het voedingsbureau. Ik zou daar ook van omvallen hoor, zo halverwege de (werk)dag. Jij ook succes!

   1. Het voedingsbureau. Ja, dat is ook maar een instituut met een mening. In plaats van boterhammen kan je ook andere dingen eten. Een dikke salade levert toch net zoveel energie? Of zie ik dat nou verkeerd?

    1. Nee hoor, maar ik zie mezelf niet ’s morgens vroeg een salade maken, boterhammen zijn nét even handiger. En daarbij: ik verstop nogal snel dus brood is wel goed voor me.

 9. Hier natuurlijk hetzelfde probleem :-(. Heb er zo ongeveer mijn levenswerk van gemaakt om uit te vogelen wat ik (niet) moet eten om af te vallen. Tijdens de laatste cruisevakantie toen ik me een hele week heb volgepropt bleek ik eenmaal thuis een halve kilo te zijn afgevallen dus misschien moet ik maar op een cruiseschip gaan wonen.

 10. Ik track alles in een app (is ook een soort van puntentelling) en sinds ik mijn verdeling van de macro’s (koolhydraten, vetten en eiwitten) beter verdeel en … de bouwval weer voorzichtig laat bewegen, gebeurt er opeens iets met die supertrage schildklierslome stofwisseling en gaat de weegschaalwijzer weer naar links … eindelijk! Jij succes met puntentellen!

 11. He hoe kan dat nou, zo te lezen ben je altijd al vrij goed bezig! Ik ben 1.68 en weeg rond de 80. Een paar jaar geleden was ik 16 kg afgevallen met south beachen (koolhydraat arm) en zat op 64, voelde me daar echt gelukkig bij … maar inmiddels weer maat 42 en 80 kg. Ik ben nogal een emo eter en dat is niet handig als je al een jojo bent … hmmm punten tellen. Ik vind het knap! Misschien ook maar eens proberen… Succes weer !

 12. Haha… Ik háát mensen met een snelle stofwisseling. Dat roep ik ook altijd. Ben er notabene met 1 getrouwd. Zo oneerlijk wat hij allemaal naar binnen kan werken. Weet je wat pas echt sneu was ? Ik had Graves na mijn zwangerschap. Nou…. ik viel niet af hoor ! Heb ik weer…dat was dan nog eens een voordeel bij die ellende geweest. Sterkte. Ik ga die puntensite ook eens bezoeken. Ik wil ook weer onder de 80… (1.78 m).

 13. Ik moet maar weer naar McDrek e.a., viel vorig jaar in de vakantie zomaar af. Vanwege het idioot prijzig zijn van ‘gezond’ voer ( 1 appel, 2 dollar) hebben we nogal eens fastfoodketens bezocht.

 14. Ja *zucht* herkenbaar … ik hoef maar even los te gaan en de kilo’s zitten er zo weer bij, vooral op buik en heupen. Ik weet heus ook dat leeftijd en hormonen een grote rol spelen in die ontstane vetrollen … maar ja, geen excuus om het er maar bij te laten zitten. Suc6 in de strijd Klief! Pfff wat hebben wij vrouwen het toch zwaar 😦
  Nee, dan Wildcard: “ik hoef me geen zorgen te maken om dik te worden, eerder het omgekeerde. Ik heb een metabolisme waar elke vrouw een moord zou voor plegen, ik mag alles eten wat ik wil, het vettigste eerst én ik kom met héél veel moeite een grammetje bij.”
  Man man, wat oneerlijk 😉 😉

    1. Bij de opmerking over de kopfoto. Niet bij het bedankje. Dat zou raar zijn 🙂

 15. IK herken het verhaal: eerst afvallen en dan tevreden rondlopen en opeens er floep uit het niets in no-time weer een aantal kilo bij. Zucht. Maar jij bent wel een veel nettere eter dan ik. Ik heb nog wel de neiging om te snaaien en te snoepen tussendoor, ook doordeweeks. Als ik daar nu eens mee zou stoppen?! Succes jij! Je kunt het (en dat heb je al bewezen…)

  1. Nee, doordeweeks geen enkel probleem. Snaaien doe ik nooit. Ik heb ook nooit iets in huis, scheelt 😉

 16. Leuke nieuwe foto! Lijk je al een heel stuk slanker op.

  Ik tob als sinds 18e met gewicht, ben nu al gepensioneerd en altijd al op-en-deer gegaan, met als uitschieter 112 na scheiding.

  Sinds ruim. 10 jaar eet ik al koolhydraatbeperkt en groot voordeel is dat ik dan meer kan eten dan met standaard voedingsadvies. Veel eiwit, groente, beetje fruit en nauwelijks brood en dan blijf ik redelijk op gewicht.

  Sinds vorig jaar volg ik “het vastendieet” GIYF. Dit houdt in 2 dagen per week 500 kcal en de andere dagen ” normaal”. Ik at net als lunch een omelette van 2 eieren met surimisticks en een haring. Vanavond eet ik beetje hachee (uit de vriezer) en erbij peultjes en zeronoodles zijn noodles gemaakt van konjacwortel e bevat geen kcal.

  Klinkt lastig maar toch valt het best mee als je je er op instelt om niet te eten. Ik drink wel veel groene thee dat werkt voor mij als trekstiller.

  1. Thanks! Van boven genomen he? De beste hoek 😉

   Ik zou prima 2 dagen in de week van 500 cal kunnen leven, denk alleen niet dat het iets voor mij doet. En zo’n omelet > als ik werk is eea best lastig om zulke dingen te eten (of ’s morgens om 6 uur even in elkaar te flansen…) Ik hoop dat het mij lukt om met normaal eten op gewicht te blijven. Ik zie iedereen om me heen koolhydraatarm eten, maar het is niks voor mij.

   Die zero rijst ga ik eens proberen. Dank voor de tip!

   Knap van je dat je het al zo lang volhoudt… Chapeau!

   1. Toen ik nor werkte maakte ik tegelijk met avondeten de lunch voor de volgende dag klaar, een restje van diner mee. Er stond een magneton op werk dat was wel handig. Ook soep in thermosfles nam ik vaak mee. Het is even voorbereiden en plannen maar dan valt het best mee. En ik had altijd wel resultaat, dat scheelt. Vaak waren collega’s wel jalours op mijn lekkere lunch en zaten met lange tanden hun boterhammetjes uit zakje te eten.

 17. Hier ook nooit ergens last van gehad, zo slank als een den. Maar sinds een jaar of 5 is het bal en kijk ik met afgrijzen naar mijn uitzettende buik. Ik ben geen snaaierd dus ik denk dat het bij mij ook aan ‘mijn zekere leeftijd’ kan liggen inmiddels. Niet dat het dat makkelijker maakt hoor.. 😦

 18. Misschien is je lichaam gewend aan dit ritme waardoor het niet meer verbrand als in het begin van je nieuwe eetpatroon. Ik denk dat ik je gezelschap hou hoor in de rij van levenslang veroordeelden!

 19. Ik was er vroeger altijd zo eentje, ik kon eten wat ik wilde en nog vroegen mensen of het wel goed met mij ging omdat ik er zo slecht (=mager) uitzag. En dat is zo niet leuk Klief. Ze nemen grote stevige mensen veel serieuzer wist je dat? Als je maar een klein schrielkipke bent denken de mensen makkelijk over je heen te kunnen lopen. Heus!
  Tja. Naarmate ik ouder werd ben ik ook dikker geworden. Ik moet voor het mooie zelfs ook echt eens gaan lijnen. Misschien heeft het bij jou ook gewoon met je leeftijd te maken nu? Succes hoor!

 20. Ik zeg niks… (1.71, 66 kg, halve eeuw.) Voor mijn doen ben ik nl dikker dan ooit, op m’n zwangerschappen na, maar toen bleef ik zelfs ook onder de 70kg. Sorry 😁

 21. Docslim helpt heel goed!
  Dieet met aminozuren. Die aminozuren zorgen ervoor dat je vet verbrand en niet je spieren afbreekt. Het dieet is prima te doen. Alleen volkoren producten veel groente en fruit en magere vlees soorten en vis.
  Ik ben overigens zo’n lurker maar ik wilde je deze tip niet onthouden. Ik had niet echt overgewicht maar door bètablokker gebruik na hartinfarct wel zo’n 6 kilo aangekomen. Ik ben ze inmiddels weer kwijt!
  Succes kliefje. Ik lees je verhalen graag! Je schrijft geweldig!

 22. Succes gewenst met tellen Kliefje. Je weet dat ik veel sport maar ik moet ook zo’n 5 kg kwijt. Na de marathon wil ik eens naar een diëtist gaan, want mijn oude methodes werken niet meer. Ik denk dat het toch ook te maken heeft met een anders functionerend lijf nu ik ouder wordt. Als er een gouden tip uit komt zal ik het je laten weten.

  Groetjes,

  Dorothé

 23. Bah, niet leuk dat tellen. Zelf moet ik het niet echt doen, maar mijn man daarentegen… Op den duur mag een mens niets meer. Wens je veel sterkte hoor.

 24. Hier blijven de kilo’s ook steeds hardnekkiger plakken. Ik heb helaas ook gemerkt dat het geen bal uit maakt of ik nu op mijn eten let of niet. En ik ben ook niet een echte snoeper. Maar ik zou wel meer kunnen sporten. Drie uur per week is duidelijk te weinig.

  Maar ja.

 25. O zo herkenbaar. Als ik punten tel gaat het prima en ben ik een maand gestopt dan zit er wel degelijk weer wat aan. Schuld bij mij is de wijn hoor. En wat vaker een koekje.

 26. Je haat mensen met een snelle stofwisseling? Snik!
  Als collega’s vroeger over lijnen praatten, stuurden ze mij van de afdeling.
  Ik ben maar een keer dik geweest: toen ik zwanger was werd ik 20 kilo zwaarder. Na de bevalling was ik ze zo weer kwijt.
  Met veel sporten had ik een dagtaak aan eten. Ik vond het vreselijk.
  Ik begrijp wel hoe het voor jou klinkt, maar ik zou best iets meer model willen hebben!
  Succes met je dieet,
  Liefs Kakel

 27. Zo herkenbaar!! Al ben ik niet echt te zwaar. In 2013 viel ik 10 kilo af. Zo blij. De aanleiding was een gezamenlijke vakantie met de kinderen, die heel graag wilden zwemmen. Je raadt het al. Zelfs in de vakantie lette ik op en ik viel bijna een kilo af in een paar dagen.
  Nu ben ik weer vijf kilo bijgekomen. Ik weet wel hoe het komt, ik ben een snoepkous. Maar toch moet het er weer af.
  Toch gek dat jij bijkomt. Waarvan dan? Je let op wat je eet. Wel knap.
  Succes met die kilo’s!

  Liefs Fredeique

 28. Toch wil ik even een andere kant belichten kliefje zelf als jij te zwaar bent zal niemand daar wat van zeggen.

  Ik ben lang en slank en moet goed eten om op gewicht te blijven zeker nu het tuinseizoen weer is aangebroken en daar breek ik graag m’n botten op en net zoals kakel was ik meteen na bevallingen weer slank.

  Vaak kreeg/krijg ik opmerkingen als “je moet wel goed eten hoor”en dat doe ik maar ik kan gewoon niet zoveel op als we gaan wokken ga ik hooguit 3 keer wat halen en dan zit ik bomvol.

  3 jaar geleden ging ik met onze dochter naar een pizzeria en de eigenaresse die ik ken kwam m’n bord garnalen brengen en zei:”je bent alweer afgevallen”…toen was m’n eetlust wel weg.

  Door al die opmerkingen vroeg ik me wel eens af of ik een ernstige ziekte had.

  1. Klopt, mensen zeggen maar wat en soms is het heel kwetsend. Las ooit eens een interview met een vrouw die 30 kilo was afgevallen en zichzelf trakteerde op een frietje (de eerste in een jaar) en iemand op straat zei daar wat van, in de trant van “dikzak, die friet kun je beter laten staan…” Dat is toch heel erg triest?
   Ergo: ik ken de andere kant en zoals je weet zijn mijn stukjes vaak met een knipoog, zo ook de laatste opmerking… 😉

 29. Ooooh I so hear you! Hier hetzelfde en 40+ zijn maakt het er ook niet beter op. Ik heb dezelfde instelling als jij: een vetrand is niet erg, maar het moet wel werkbaar en een beetje in shape blijven.. Plus dat wij allebei waarschijnlijk alle gezondheidsrisico’s goed kennen- althans, dat helpt mij wel in m’n strijd.

 30. Mijn huisarts zei na mijn afslank periode dat je na een jaar weer redelijk normaal kon leven zonder direct weer overgewicht te krijgen.
  Helaas we hebben beide ontdekt dat dat dus niet zo is. Hans

 31. Ondanks dat je me nu haat – snelle stofwisseling – vind ik je nog steeds leuk om te volgen hoor!
  Je moet gewoon een holle kies creëren, daar laat ik ook al mijn eten. Heeft niets met een snelle of trage stofwisseling te maken, ha ha. 😉

  Veel succes met tellen, Klief.

 32. Mijn dieet heet stress. Blijkbaar heeft dat een groot effect op mij. Ik doe en eet niet anders dan eerst, maar door wat perikelen in de privésfeer werd het er weegschaalsgewijs niet beter op. En dan kom je inderdaad met die goedbedoelde ‘wat zie je er slecht uit-opmerkingen’ in aanraking. Nee, díé helpen… Inmiddels ben ik weer op mijn geboortegewicht.

  Stress heeft echter niet bij iedereen hetzelfde effect. Dat weet ik ook. Dus een oplossing lijkt het niet te zijn.
  Dan maar punten tellen. Veel succes ermee. Ik steun je op afstand.

  Weegschalen zijn nare dingen. Ik woog ooit X. Ik had een leuk jurkje. Toen woog ik X-2 en vond dat jurkje veel leuker bij mij staan. Ik trok het aan als ik X-2 woog en niet als ik weer richting de X kroop. Toen het niet zo goed ging, woog ik X-4. Dat jurkje deed ik toen ook aan. Maar nu ik X-2 weeg, vind ik het jurkje niet meer goed staan. Zo stom wat weegschalen met je doen… 😦 Misschien moet ik er ook maar niet meer op gaan staan.

  1. Om die reden weeg ik mezelf ook niet vaak. Jezelf mooi/aantrekkelijk vinden zit tussen je oren, ligt niet aan je aantal kilo’s.

 33. Sterkte met het tellen!

  De gaatjes in mijn broekriem zeggen mij genoeg.
  Maar tellen wat ik naar binnen werk kan ik niet.

  Vriendelijke groet,

Reacties zijn gesloten.