Hek.

Ik heb me vanmorgen ziek gemeld op mijn werk.

Gisteravond voelde ik ‘m er al insluipen. Mijn rug. De spieren aan de linkerkant zijn enorm verkrampt. Ik heb gisteren de hele middag raar schuin aan mijn bureautje moeten zitten om longfuncties af te nemen en dat voelde al niet goed.

Hoe verder de dag vorderde, hoe pijnlijker één en ander werd. Rug, nek, flanken. De hele linkerkant deed gezellig mee.

Na een lastige nacht met veel wakker zijn want elke draai was pijnlijk, nam ik vanmorgen na een hete douche een diclofenacje en een halve tramadol van Vlam (en een dikke maagbeschermer) en was ik écht voornemens me op mijn fiets te hijsen en te gaan werken.

De pijnstillers deden helaas echter geen moer en om 7 uur hakte ik de knoop door. Oma ging een dag op de bank doorbrengen. (Met Netflix! Ieder nadeel heb ze voordeel…)

Ik leek wel gek op mijn lichaam in deze staat nóg een dag te pijnigen.

Ik baal er wel van.

Uiteraard voel ik me schuldig naar mijn collega toe. Echte vrouw als ik ben met mijn eeuwige (misplaatste) schuldgevoel.

Maar ook intern ben ik er mee bezig en heb ik er zwaar de P in. Ik merk namelijk dat ik het laatste jaar steeds wel wat mankeer. Uiteraard heb ik mijn kapotte heup die regelmatig opspeelt. Maar dat is al 10 jaar zo. Ik heb het over andere vage, vervelende en beperkende pijntjes. Ik heb nu voor de 2e keer in enkele maanden tijd door mijn rug gegaan. Daarvoor heb ik maanden last gehad van een zere schouder. En weer daarvoor had ik bijna degelijks een stijve nek. Tussendoor heb ik regelmatig behoorlijke last van mijn billen. Er zit dan heel diep een venijnige stekende pijn in en elke beweging is een ramp. Om en om spelen ze op, de klootzakken.

Ik ben het hartstikke zat. Nu al.

Dat ik 40 plus ben en dat mijn borsten inmiddels hun beste tijd hebben gehad; oké. (Lees: no way dat ze de potloodtest nog kunnen doorstaan… Zucht.)

Dat wanneer ik eens lekker gejankt heb, ik er 2 dagen uitzie alsof ik bleekwater in mijn ogen heb gehad, dat mijn oogleden zijn opgezwollen en het lijkt alsof ik een week gruwelijk heb doorgehaald… Soit.

Dat ik na een avondje met teveel wijn, me voel alsof ik ben overreden door een vrachtwagen en daarna 3 dagen moet herstellen, daar kan ik ook wel mee leven.

Zelfs mijn beginnende overgangsklachten met haaruitval, mood swings, vocht vasthouden en een zeer kabbelend libido heb ik een plekje gegeven.

Idem dito wat betreft mijn steeds verder oprukkende grijze haar. Het hoort erbij. Schijnt.

Maar als die vage pijntjes en kwaaltjes: hou eens op zeg!

Als ik nu al begin met al die mankementen, in welke staat haal ik dan in vredesnaam de 80 jaar?

Als ik voor die tijd al niet ben afgebroken dan…

44 thoughts on “Hek.

 1. Oei oei jij begint er al vroeg mee.
  Mijn vriendin die roept altijd *Als je ’s morgens op staat en je voelt niks….dan ben je dood. * Maar ja dat gaat over vrouwen die over de 60 zijn … En dat ben jij nog langgggggg niet… Sterkte x

 2. Probeer eens extra magnesium te slikken, dat helpt ook goed hoor. En helaas het hoort erbij, maar bewegen helpt mee. Dus probeer matig in beweging te blijven (als je je weer goed voelt) En ..als een stuk door de overgang heen bent gaan de gewrichtsklachten ook minder worden zei de ervaringsdeskundige

  1. Doe ik al. En selenium, calcium en vitamine D. Ik fiets elke dag en wandel 2x in de week (zou wel wat meer mogen ja…)

 3. Heel herkenbaar en bloed-irritant. Heb je net iets leuks, hop ga je door je rug. Ben je net lekker aan het opruimen, pijn in je schouder. Het hoort erbij zeggen ze dan maar ik word er flink opstandig van. Succes met je rug en met Netflix 😉

 4. Ehm.. zo word ik dus al een jaar of 23 wakker. Ik ben nu bijna 46. Mag dus ook nog even.
  Ik heb veel gehad aan het boek ‘de pijn de baas’ van de reumastichting.
  Maar aan deze mededeling heb je weinig.

  Het is doodgewoon BLOODY ANNOYING dat je niet meer kan wat je wilt zonder er voor afgestraft te worden.
  Sterkte!

 5. Ik zeg altijd “Ik zal nooit zo oud worden als ik me voel” Niet leuk maar wel waar!!

 6. Mijn man is al jaren chronisch rugpatient, is sinds kort in behandeling bij fysio volgens redelijk nieuwe methode en heeft daar (tot nog toe, ongelooflijk!) veel baat bij. Principe: door scheefstaand bekken worden veel klachten veroorzaakt, als bekken dus weer rechstaat verdwijnen die klachten. http://www.krullaardsperfectreset.nl

 7. Welkom bij de club. Iedereen mankeert wel wat en krijgt hoe dan ook op enige tijd gezondheids- of levensellende voor de kiezen. Soms kun je er mentaal goed tegen en soms maakt het je wanhopig. Er is geen oplossing en dat is erg jammer. Zorg goed voor jezelf op de manier die bij je past.

  Toi toi toi en warme groet,

  Dorothé

 8. Oh Klief,zo herkenbaar! Ik ben ietsje ouder dan jij (ahum) maar vraag me af hoelang een goede periode max. kan duren voor er weer een klacht langskomt! Denk je net dat het lekker gaat, krijg je een week pijn in je knie. Is dat over en heb je nog steeds niet uitgevonden waar dat vandaan kwam, is het lijf even o.k. maar dan…juist,weer wat anders! Bij jou zal vast je heup en een dagje verkeerde houding meespelen, hormoontjes toegevoegd, maar vervelend blijft het. Sterkte met lijf, bankhangen en Netflix met dierlijke kruik (Misty).

 9. ooh zo herkenbaar… De ene ochtend sta ik op als 18 jarige (ik geef toe… dat is maar zelden overigens) maar de meeste ochtenden voel ik me 88 en zelfs te oud en brakkig om achter de geraniums plaats te nemen. Ik wens je veel sterkte, zorg goed voor jezelf, voor je lijf maar ook tussen de oren… liefs Marjan

 10. Van harte beterschap. Ik kan je een sauna aanbevelen, maar ik weet niet zeker of je ervan houdt. Bij mij werkt het goed.

 11. Je zou mij moeten zien als ik in de ochtend mijn bed uit spring… lees, me op de grond laat vallen om me naar de douche te trekken omdat alles nog oud en stijf is in mijn benen. Maar na tien beter gaat het al beter. Die kleine dingen, mmmmmm, ik weet wat je bedoeld.

  Love As Always
  Di Mario

 12. Voel je niet schuldig Klief! Dat is nergens goed voor en voor jou totaal niet op z’n plaats. Btw, wat versta jij onder ‘teveel’ wijn? (nieuwsgierig..)

  1. Ehm, ik kan aardig drinken. Ik denk dat ik zo na een wijntje of 8 wel last begin te krijgen. Daarvoor geen centje last, ook niet the day after 😉

 13. Kan helemaal met je meevoelen, heb ook het gevoel dat ik van de ene pijnlijke plek naar de volgende hobbel. Ik hoop dat je echt iets tegenkomt wat de klachten afzwakt of oplost (en nee, ik bedoel geen zoutzuur;)). JBR

 14. Toch allemaal laten nakijken. Het lijkt me toch niet normaal dat je zo veel kwaaltjes of kwalen kan opsommen? Misschien eerst uitsluiten dat er niets ernstigs aan de hand is. Verder schrijf ik het hormoonspiraaltje voor 😉 Je weet niet wat je overkomt. Géén overgangsklachten meer.
  En ietsje rustiger aan doen. Maar ja, daar lijk je mij nu niet direct het type voor hé.

 15. Oh dear…jij ook aan het krakkemikken dus. Ik denk dat we eindelijk eens moeten leren om onszelf serieus te nemen en beter voor onszelf te gaan zorgen. Dus na wat ik gisteren al schreef, ging er vandaag nog meer uit m’n agenda en lig ik inmiddels ook plat. Die pijntjes zijn echt signalen die we serieus moeten nemen. Sterkte voor je Klief.

  1. Klopt, maar ik voel me absoluut happy. Heb niet het idee dat ik mezelf voorbij loop. Na die burn out kan ik nl heel erg goed grenzen aangeven. Dát heb ik wel geleerd/moeten leren. Ik schreef het bij Kakel al > ik denk echt een verkeerde houding aan mijn bureau. Dat dat me op gaat breken na al die jaren…

 16. Kutterdekut 😦
  Naar de fysio, om te kijken of er geen spier of wervel klem zit?
  Een ontspannende (rug)massage en daarna afgesloten met hete stenen? Ik kan het je aanraden. (Liever heb ik geen vreemde handen aan mijn lijf, maar die ontspanning…)
  Het is wel raar om tips te geven aan iemand die er verstand van heeft, maar ze zijn stuk voor stuk goed bedoeld.
  Je lijf niet negeren, Klief!
  Liefs en sterkte

  1. Tips mogen altijd, zeker van jou 🙂

   Nee joh, weet je wat ik denk dat het is? Verkeerde werkhouding. Ik zit al jaren aan een te klein en te laag bureau. Ook nog eens schuin, 9 van de 10 keer. Ik ben soms gebroken na een dag werken. Ik ga morgen weer aan de slag en de hele boel omgooien en met mijn werkgever in gesprek voor een nieuw bureau. Ben het wel beu inmiddels.

 17. Tja het is wat dat ouder worden….ik weet het helaas. Een kwaaltje hier een pijntje daar. Ik wens je heel veel sterkte toe!

 18. Alle adviezen en bemoedigende woorden zag ik hier al geplaatst. Dus ik kan je alleen maar aanraden om goed naar je lijf te luisteren. En meteen dat (misplaatste) schuldgevoel de deur uit te schoppen. Je meldt je niet voor je lol ziek.

 19. ..sinds ik geen vlees meer eet en bijna geen wijn/whiskey drink zijn de klachten nagenoeg verdwenen! Ik zit tijdens mijn werk op een Stokke-kruk ( actief zitten heet dat) en er goed voor je rug en bekken! Sterkte ermee!

  1. Ik heb wel eens een halve dag op zo’n balanskussen gezeten, maar werd er knettergek van. Hoe lang duurt het voor je gewend bent?

 20. Het is verstandig dat je thuis bent gebleven.
  Dat noem ik ook wel ziekte voordeel, als je iets kunt doen door dat je ziek hebt.
  Je moet maar niet te ver vooruit kijken, hou het maar per dag voorlopig, beterschap. Hans

 21. Je moet naar je lichaam luisteren, goed dat je bent thuis gebleven.

  Veel beterschap. En als je je weer beter voelt, stoor je je ook minder aan al die kleine dingetjes!

 22. Poeh, dat klinkt nogal krakkemikkig.
  Ik denk niet dat je alles moet toeschrijven aan je leeftijd. Dat je langzamer herstelt na een avondje doorhalen heeft wel met je leeftijd te maken. Rug-, nek- en schouderklachten lijken me meer met elkaar in verband staan. Zou een fysiotherapeut je kunnen helpen of adviseren? Of Mensendieck?
  Hopelijk voel je je nu al weer wat minder opoe en wat meer Klief.

  1. Ik wijt eea ook aan de slechte werkhouding. Ik kom net terug van een halve dag werken en mijn hele nek en schouderpartij zitten weer helemaal vast. Tijd voor een nieuw bureau!

 23. `Sporten. Dat maakt je rug sterker en helpt ook tegen overgangsklachten. Ik stort lichamelijk in wanneer ik niet sport. Vroeger had ik een keuze, nu móet ik, anders voel ik me een weggegooide vuilniszak.

Reacties zijn gesloten.