Murphy.

Dit wordt een vrouwenblogje, dus ik begin maar met een waarschuwing: nu is het moment om weg te klikken, u meelezende man.

In 2006, ik was toen 32, heb ik me laten steriliseren. Ik heb moeten lullen als Brugman om dat voor elkaar te krijgen. De gynaecoloog stelde me allemaal hele bijzondere hypothetische vragen als: stel dat uw kind dood gaat en dan? Als u een nieuwe wilt? Wat als u uit elkaar gaat en u een nieuwe partner treft die per se een kind met u wil?

Ik kletste me overal uit, want ik wist zeker dat ik dit wilde. En de clipjes werden op de eierstokken geplaatst.

Mij gaf het echt instant rust. Geen zorgen meer als ik weer eens te laat was met mijn cyclus of ik misschien wel of niet zwanger was en dus ook geen vermogen meer kwijt aan zwangerschapstesten.

Ook (uiteraard!) gezondheidstechnisch was het beter. Waarom nog 20 jaar lang elke dag hormonale troep slikken met verhoogde kans op nare ziektes als je zeker weet dat je uitgevoortplant bent?

Mijn algehele welbevinden verbeterde ook aanzienlijk. De pil maakte me down, alles vlakte af, ik werd er lusteloos van en het had nadelige effecten op mijn libido dat inmiddels tot onder zeeniveau was gezakt.

Het enige nadeel van geen anticonceptie gebruiken, dat ik tot dusver heb kunnen verzinnen, is het lichaam dat haar eigen gang gaat, menstruatietechnisch gesproken. Niks regelen wanneer het je uitkomt. Niks doorslikken en minder menstruaties hebben. Nou ben ik gelukkig gezegend met een stel voortplantingsorganen dat stipter dan stipt is. Ik kan er de klok op gelijk zetten. Dag 11 de eisprong, dag 28 ellende. Dat scheelt wel. Ik hoef nooit tassen vol absorberende ellende mee te zeulen, voor als/je weet maar nooit.

Nou ben ik niet bepaald een rekenwonder te noemen, maar van de week had ik de kalender voor mijn neus, telde ik door en kwam ik tot de verontrustende conclusie dat ik dag 1 van mijn cyclus heb als we in Girona zitten, het officiële begin van onze zo bejubelde vakantie. Kut.

Maar dat is nog niet het ergste denk ik. Het vervelendste is, dat wanneer we “fijn” een stukje moeten rijden om daar te komen en ik op het hoogtepunt zit van mijn PMS, Vlam en ik dus 1500 kilometer naast elkaar zitten. Op elkaars lip. Met misschien wel files en andere mobiele ellende. Kunt u zich voorstellen hoe dat gaat verlopen? Ik loop serieus waar de kans op een smerig Frans aan-de-kant-van-de-tolwegen toilet uit de auto gezet te worden door mijn echtgenoot…

En hoe denkt u dat ik het vind als ik maar 2 weken per jaar in mijn blote kont kan rondlopen, en ik dan dus de eerste week noodgedwongen mezelf in een bikini moet persen? Ik heb bedroevend weinig schaamtegevoel, maar nakend met een touwtje tussen je benen uit de zee lopen, dat wil je gewoon niet.

Idem dito wat betreft tig keer per strandbezoek een aardig stukje moeten lopen over het brandende zand naar een gat on de ozonlaag meurend mobiel toilet om jezelf te verschonen.

Of het risico lopen opgegeten te worden door haaien. Want we weten allemaal wat de geur van bloed met haaien doet…

Zucht.

Heb ik weer.

Kolerewet van Murphy.

33 thoughts on “Murphy.

 1. *zit zachtjes te grinniken om de herkenbaarheid van het tweede deel van dit verhaal en bedenkt zich dat ze erg goed is in het wegfrommelen van touwtjes zonder broekje en vraagt zich af of ze deze tip kan geven en krijgt nu van haar zoon te horen dat ze wel heel stom zit te lachen – vrouwen hebben flapjes, dear, naar achteren wegwerken – proest*

  Dat is vet balen!

 2. stomme vraag misschien, maar kan je niet alsnog de pil nemen een maand of twee, of is de vakantie te dichtbij ?

 3. Voordat ik aan de pil ging. slikte ik voor dergelijke gelegenheden Primolut (mijn mobiel maakte hier steeds ‘Print-Kut’ van (???), toch maar even achter laptop gekropen ;)) en dat werkte voor mij perfect 🙂

  1. Klopt, dat zou ik kunnen gebruiken. Ben alleen “bang” voor eventuele bijwerkingen op mijn state of mind. Depri en stemmingswisselingen enzo. Jij geen last van gehad? Vertel! 🙂

   1. Psychisch helemaal niets gelukkig. Ik merkte alleen dat bij de menstruatie na het slikken van de pilletjes de lichamelijke klachten ietsje heviger waren dan normaal (in de zin van wat meer buik/rugpijn), maar ook dat is echt te verwaarlozen. Ik heb er in ieder geval altijd veel profijt van gehad. Slikte ze ook wel eens in tentamenperiodes. En het voordeel is dat het na het laatste pilletje nog drie dagen duurt voordat je ongesteld wordt, dus per saldo hoef je er doorgaans ook niet zoveel te slikken 🙂

    1. Dank voor je uitleg! Misschien moet ik het maar doen. Niet tegen de tijd dat het vakantie is, maar de periode daarvoor nog. Daarmee verschuif ik dan ook die van tijdens de vakantie…

     1. Ik heb er ook goede ervaringen mee en inderdaad niet die uitstellen maar al eerder een enkele keer kreeg ik alsnog een paar druppeltjes tijdens die uitstelpil.

 4. Hahahahaha, Sorry hoor dat ik lach met deze ellende, maar je middag er moet er maar niet zo grappig over schrijven 🙂 Ai, zou er écht geen oplossing bestaan voor deze toch wel vervelende situatie?

 5. Ik ben ook gesteriliseerd (knip, zou die klemmetjes nooisvanzeleven vertrouwen maar goed) en ik slik gerust een paar weken de pil als mij dat zo uitkomt.
  Op sommige momenten is PMS/menstruatie echt geen optie (ik had moeten PMS’en op mijn eigen huwelijk, niet dus) en dan is de pil wel een uitkomst.

 6. Eerst je cyclus uitrekenen dus voor je je vakantie plant? Op wintersport? (laagje meer of minder valt dan niet zo op) Pil nemen voor een maandje? Anti-haaien-spray en veel chocola voor onderweg? Korreltjes van Klazien? Eh… Tja. Weet het ook niet.

 7. Met primolut moet je wel op tijd beginnen hoor. Niet pas een dag voor je vakantie. Ik mag de pil niet meer slikken nadat ik massale long embolieën heb gehad, maar primolut gelukkig nog wel. Het is een prima oplossing voor als die ellende op zo’n vreselijk ongelegen moment komt.

  1. I know… Ik bestel ze regelmatig voor patiënten, 3 dagen voor de te verwachten menstruatie. Hoor alleen nooit de bijwerkingen van ze 😉

   1. Nooit bijwerkingen van ondervonden. Maar goed, ik was dan ook een happy pilgebruikster. Was pilgebruikster, ben nu gestopt. Maar of dat dan zoveel verschil maakt. Bij mij is voorlopig het enige verschil dat ik dus NIET meer weet wanneer ik ongesteld word.

 8. Die primolut hielp dus niet bij mij, ik slikte al die tabletjes dus mooi voor niks. Ik ben ook in de vakantie de pineut, helaas…..

 9. Oei waar herkenbaar. Niet gesteriliseerd maar wel alweer bijna 3 jaar geleden gespot met de pil wegens precies dezelfde redenen. Nu alleen nog behoorlijke depressie en stemmingswisselingen en andere ellende elke 3 weken voor een dag of 5. Ik had er dus nooit bij nagedacht dat ik ook de pil voor een paar dagen kan nemen… heb dus weer wat geleerd.

 10. Ik heb ook clipjes. Wat een rust in je hoofd!
  Die heenreis lijkt me nog het moeilijkst.
  Die Divacup zou een oplossing kunnen zijn, maar dan nog moet je je blijven verschonen…
  Ik ben overal vanaf maar daar heb jij niets aan.
  Liefs Kakel

 11. Ben gezegend met een onrechtmatige cyclus en daar is dus meestal Murphy op van toepassing: wanneer je het echt niet kunt gebruiken dan ben je net weer de klos. Ik heb geen advies voor je alleen begrip.

  Groetjes,

  Dorothé

 12. Oh da’s echt k*t ! Maar *proest* misschien ’t touwtje btje naar binnen frommelen, wel binnen grijpbereik natuurlijk.

 13. PMS kan ik je niet mee helpen. Ik had het enkel duidelijk toen ik aan de pil was. Een volle week huilen, schreeuwen, vreten, gillen… Nu eet ik een halve reep chocola eens per 33 dagen. De dag erna ben ik ongesteld.
  Ik heb een cup gekocht. Ik verbruikte op zware dagen een superplus tampon per halfuur. En dan zat ik tegen doorlekken aan. Nu kan ik probleemloos zes uur overbruggen op zware dagen. Op lichte dagen maximaal twaalf uur. Niets geen geren om naar de wc te gaan. Niets maandverband en superplus tampon. Niks geen zeven dozen tampons in huis. Mini voor hele lichte dagen, normaal voor lichte dagen, super voor normale dagen en superplus voor zware dagen. Plus drie pakken maandverband en een pak kraamverband voor snachts.
  Gewoon een cup. Even uitdoen. Afspoelen, ik doe met koud water, liefst in een wasbakje, maar neem altijd een flesje mee. En weer in. Op hele lichte dagen een klein beetje glijmiddel erop.
  En gek genoeg, geen droge vagina, geen jeuk, geen geschaafd gevoel de eerste week.
  Zwemmen met een tampon, dat is drie minuten zwemmen en dan een rood spoor achterlaten in het water. Zwemmen met een cup. Dat is zwemmen.
  Ik heb een meluna. Omdat deze ook in vrij korte maten te krijgen is.mijn baarmoedermond ligt als ik ongesteld ben krap vijf centimeter in mijn vagina. Tijdens mijn eisprong zit de baarmoedermond veel dieper, zo’n negen centimeter. De cup moet onder de baarmoedermond. De meluna was de enige die wat lengte betreft kort genoeg is. Daarnaast in drie sterktes en 4 diameters. En van het spul waar speentjes van worden gemaakt. In vrolijke kleurtjes.. En geen touwtje.
  Ik ben op vakantie ook ongesteld. Dat hoortbij vakantie. Hoe ik ook tel en reken en plan het lukt me altijd om net dan een afwijkende cyclus te hebben. Hetzij de keer die voor mijn vakantie zou vallen, hetzij de keer die erna zou moeten vallen. Ik ben nu al 14 jaar op rij de klos in de zomer. Zelfs die ene keer dat ik een midweek weg ging tussen de 12 e en 17e cyclusdag.. Toen werd ik op dag 14 ongesteld.
  Ach afgezien van bloeden als een rund heb ik geen klachten. Kramp? Hoofdpijn? Rugpijn?
  De pil is een hels slecht idee om mijn menstruatie te regelen. Naast dat ik nog meer vloei dan ik nu al doe word ik er suïcidaal van. Na twee dagen slikken wil ik alleen nog maar dood.. Daarnaast ontwikkel ik migraine, kramp, gewoon hoofdpijn, rugpijn en de pijn trekt mijn benen in. Ik heb het twee jaar volgehouden. Toen ben ik ermee gestopt. Ik begon dwars door de pil heen een cyclus te houden. En soms was ik vier weken lang ongesteld.
  Ik vind dat de cup in de boekjes waarmee voorlichting wordt gegeven erbij moet. Mijn hemel, mijn tienertijd was beslist beter geweest als ik een cup had gehad. Gymmen in een zwarte broek zodat het spoor bloed dat uit je tampon, van het maandverband af langs je been droop geen vlekken zou maken die anderen zouden zien, ondanks dat je ieder kwartier de les uitsloot om je tampon te verwisselen. Elke maand met bloed in de spijkerbroek thuiskomen, omdat je een uur moet fietsen en dat te lang is om niet door te lekken. Opstaan om je presentatie te houden en dan een bloedvlek op je stoel zien zitten als je terug komt lopen. Iedere pauze en halverwege elke les naar de wc. Toestemming moeten vragen en elke maand een week lang elke les moeten zeggen dat je ongesteld bent en dat het geen 30 minuten kan wachten. Ik zat elke keer vier dagen om het halfuur op een wc. Net zoals nu wanneer ik me met tampons moet redden.

  Probeer een cup! Het is zoveel makkelijker en fijner..

  1. Dank voor je uitgebreide uitleg. Ik loop er ook al een poosje mee rond met het idee er eentje te kopen. Dat zou iig alvast één zorg minder zijn. De PMS is zo goed als bijna elke cyclus onder controle. (ik overdrijf graag soms een beetje ;)) maar ik baal er gewoon van dat jet precies in die week valt… 😦

 14. Dát is inderdaad het enige voordeel van de pil; je kunt nog eens doorslikken – en dan hopen dat er geen doorbraakbloeding volgt en de hormonen eveneens wegblijven. Ongesteld zijn tijdens een vakantie is ruk. Omdat je je minder (fraai) voelt, omdat je met het verschonen rekening dient te houden. Aan gedierte dat op de geur van bloed af komt had ik nog niet eens gedacht. ;-D

 15. En al zou de Primolut bijwerking(en) hebben, dan nog is het beter dan de ander opties volgens mij.
  Ik heb het 1 of 2x geslikt en geen bijwerkingen die bijgebleven zijn. Geloof dat ik iets meer kramp had, maar dat had ik er wel voor over.
  Je vriendin van de korreltjes heeft geen tovermiddel voor je?

Reacties zijn gesloten.