Aura.

Hoezee! Ik kan weer normaal lezen.

Van mijn gespaarde muntgeld (dat ik altijd in een pot doe en zo eens per kwartaal ofzo naar de bank breng) kocht ik mij maandag na wikken en wegen een heuse Kobo Aura.

Mijn BeBook anno 2011 kon écht niet meer, die was toe aan het streekmuseum. Hij was a) aan de zware kant en b) kon ik er niet mee in het donker lezen (mits ik zo’n debiel lampje aan de bovenkant vastmaakte. Heb je een modernachtig apparaat en dan hang je er een mijnwerkerslamp aan… Nee dus.) En c) het allerergst: hij moest nadenken als ik op het knopje klikte (niks swipen ook) voor de volgende pagina. Nadenken. Als in “het duurde enkele secondes voor de volgende pagina kwam”. Bij mij, de vrouw die diagonaal leest en binnen een uurtje of 2 een boek uit heeft. En die nul komma nul geduld heeft.

De lust tot het lezen was me dus compleet vergaan.

Wat echt bijzonder te noemen is.

Want ik lees me over het algemeen suf, al sinds ik het kan. Ik heb albums vol foto’s waarop ik als kind zijnde al in een boekje zat te turen. Ik prefereerde lezen boven buitenspelen. Mijn moeder noemde me ‘Juffrouw Lees’. En toen ik elf was, mocht ik in de plaatselijke bibliotheek al boeken uitzoeken (die uiteraard wel even werden gekeurd door de uitleenmevrouw) van de grotemensenafdeling. Dit omdat ik de hele kinderafdeling al uit had én ik boven mijn niveau las.

Terug naar nu.

Nou hád ik natuurlijk ook terug kunnen grijpen naar de papieren variant, het afgelopen jaar, maar ik vind boeken kopen erg duur. En niemand om mij heen leest nog papier. En boeken van de bieb zijn geen optie. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt daar een boek te lenen. Na jarenlang boeken te hebben gelezen met hardgeworden zacht of shag tussen de bladzijdes, of meurend naar sigaretten, of hond, had ik in 2011 de spreekwoordelijke druppel te pakken. Een druppel bloed tussen de letters. Echt zó onsmakelijk. In mijn hoofd werd het natuurlijk nog erger. Was het een druppel uit iemands neus dan kon ik er wel mee leven. Maar wat als het van iemands vinger kwam? Die net een tampon had verwisseld…

De bieb en ik waren klaar met elkaar.

Oké. Weer over dat lezen.

Taal. Ik houd er van.

Spreekwoorden, gezegdes, woordgrapjes. Heerlijk. Ik heb zelf een behoorlijk vocabulaire en ben ad rem en heb derhalve ook graag mensen op me heen die makkelijk praten en schrijven en handig zijn met taal.

En ik ben gek op korte gedichtjes waarin taal ‘grappig’ wordt gebruikt. Ik heb hieronder een paar fraaie geplakt:

 

 

Natuurlijke historie:

Als kind in zee o! rilde ik al bij de gedachte aan een kwal.
Maar de grootste kwallen , zo leerde ik later,
die zwemmen boven-, niet onder water.

–Levi Weemoedt–

——————————————–

Hazewinden

Twee hazewinden vrijen op het strand
en geen van beide vindt het gênant.
Telkens als ik nu hazewinden tegen kom denk ik,
hazewinden er geen doekjes om.

–Toon Hermans–

—————————————–

Yutt and Yull

“You’re always blutt”
said Yull to Yutt,
“for reason you
ain’t got no futt.”

“Shut up, Old Trutt,”
said foul-mouthed Yutt,
“I gotta do
my midday-dutt.”

–John O’Mill–

27 thoughts on “Aura.

 1. Hier volgt mijn lieveling:

  Dit weekend ging een groepje maden
  In Scheveningen pootjebaden.
  De welbespraaktste van het stel
  Sprak: “Makkers, merken jullie wel?
  Er zijn hier heel wat maden bij
  Die made zijn in Germanij.”

  (Kees Stip)

 2. Veel plezier met je Kobo Aura! (ik heb hem ook gekocht 3 maanden geleden…) Ik vind het grappig om de lezersstatistieken te zien…. 256 uur gelezen…. 120 boeken…. LOL Het nodigt uit tot nog meer lezen…..
  Hij is fijn! In het donker lezen zonder dat je lampen aan moet gaan doen en daardoor nog wakker wordt.
  En John O Mill is geweldig!

  XX

 3. Ha, grappig ik lees ook diagonaal en mede daarom is een e-book-reader zoveel handiger voor op vakantie bv, geen stapels boeken mee sjouwen 🙂
  En ik vind bieb-boeken ook griezelig/ smerig……zou het beroepsdeformatie zijn? 😉

 4. Ik lees nog altijd ouderwetsche echte boeken. Ik had e-boeken op mijn oude I-pad staan, maar die zijn foetsie na de verhuizing naar een nieuwer exemplaar. Moet ook zeggen dat ik lezen op de I-pad niet tof vond: ik werd te zeer afgeleid door mail checken en spelletjes spelen.

 5. Heerrlijk lezen! Ik heb een kobo glo, ook erg tof inderdaad. Ik heb ook nog een aantal echte boeken liggen voor de vakantie, maar er gaat ook een hele stapel digiboeken mee, heerlijk. Veel leesplezier.

 6. Bloed op de pagina’s van een bibboek, jakkes. Maar een e-reader heb ik nog niet. Wat een heerlijke tekstjes, die van de kwallen is schitterend gewoon. De andere ook trouwens

 7. Groot gelijk dat je de bieb nu links laat liggen!
  Ik lees ook nog weinig van papier. Af en toe zijn er boeken die ik nog de moeite waard vind om de papieren versie aan te schaffen maar dat komt heel weinig voor. Ik lees liever digitaal, het is beter voor het milieu en er komen minder spullen het huis in.

  Hier nog een klassieker die naar mijn bescheiden mening toch ook nog wel heel leuk blijft:

  Spleen

  Ik zit mij voor het vensterglas
  onnoemelijk te vervelen.
  Ik wou dat ik twee hondjes was,
  dan kon ik samen spelen.

  (*niet* van Godfried Bomans overigens )

  Groetjes, Marielle

 8. Heerlijke blog, leuk geschreven. Ik lees ook heel graag en altijd en overal, het liefst uit een ‘echt’ boek, maar niet uit de bieb om reden die aansluiten bij de jouwe 🙂
  Ik heb ook al een paar jaar een Kobo Glo…een van de cadeau’s van Man waar ik super super blij mee ben! Veel plezier met je nieuwe Kobo!

 9. ik had toen ik in de zesde klas zat (tegenwoordig groep 8) alle kinderboeken ook al gelezen. ik las ook de ‘grote mensen boeken’. Nu ben ik geen lid meer van de bieb maar ik koop mijn boeken op rommelmarkten, kringloop, dorcas, marktplaats etc. Als mijn dochter ze ook gelezen heeft dan zetten we de boeken weer op marktplaats, is het onverkoopbaar dan gaat het retour Dorcas en zo blijft het betaalbaar.

 10. Moet meteen aan Mathilda denken ;-). Gadsie, je verhaal van de bieb. Ik ging nog wel maar vrees dat je dat bij deze hebt verpest. Ik moet dit in ieder geval nog eerst even verwerken dan…

 11. Een waardige opvolger van je vorige e-reader, kreeg eerst andere gedachten toen ik Kobo Aura las.
  Nu kun je steriel je boeken lezen. Hans

 12. Oei ik ben nog een ouwerwetse boeken lezer en ik leen ze ook nog bij de bieb. (Uitstervend ras dus). Maar jij veel plezier met je nieuwe e-reader! En bedankt voor de woordgrapjes/gedichtjes, ze zijn leuk!

 13. Hier gingen alle lokale bibliotheken dicht en idd soms griezelde ik van de boeken met vreemde vlekken. Ik las al een tijdje op de ipad, maar werd zoveel afgeleid door alle meldingen daar, ik las ’s avonds niet meer in bed ivm het licht en vond het ook wel te zwaar. Ik heb de knoop doorgehakt en in december de kobo aura gekocht en ik heb er geen minuut spijt van gehad. Wat een fijn ding, ik lees nu weer lekker in bed met verlichte achtergrond en de batterij gaat ook nog eens lang mee en nog lekker licht en je stopt hem zo in je tas. En nee kobo heb ik niet als sponsor haha.

 14. Aura. Heeft Klief haar aura laten lezen, dacht ik? Onmogelijk! Idd: je hebt een nieuwe e-reader aangeschaft. Dat lijkt me een betere investering.
  Ik leen regelmatig boeken van de bieb maar alleen de nieuwe. Ik blader ze altijd door voordat ik ze mee naar huis neem.
  Thuis maak ik de voor- en achterkant schoon met een stuk keukenpapier en een druppeltje dreft. Gekker moet het niet worden… Sommige zijn echt te vies om aan te pakken!
  Toppe gedichtjes ❤
  liefs kakle

 15. Hahaha en dan te bedenken dat ik bijna 25 jaar in de bieb heb gewerkt. Volgens mij ben ik inmiddels immuun voor alles wat je in boeken kunt aantreffen 🙂 (al poets ik er ook wel eens eentje af hoor). Ik leen ze dus nog steeds rustig.

  Op ‘light verse’ à la John O’Mill ben ik dol. Ivo de Wijs, Driek van Wissen, Kees Torn, natuurlijk de onvolprezen Drs. P…. etc. 1 van mijn favorieten is deze van John O’Mill:

  A terrible infant called Peter
  sprinkled his bed with a gheter.
  His father got whoost,
  took hold of a cnoost
  and gave him a pack on his meter.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s