Crockpot.

Vorige week zondag togen Vlam en ik naar Het Kookpunt in Rotterdam omdat ik me graag eens live wilde laten adviseren over een slow cooker. Ik had dat ding al een paar maanden in de smiezen maar twijfelde over het merk én ik wilde nog wat achtergrond informatie. Het leek me erg handig. Ingrediënten erin mikken, de pot aan zetten, even de stad in voor nieuwe schoenen en thuis komen in een welriekend huis. Het is net zoiets als het ouderwetsche petroleumstelletje, maar dan zonder de kans dat je huis in de fik vliegt bij afwezigheid en je mist de nogal doordringende geur van fossiele brandstoffen.

In ieder geval: onder het genot van een espressootje en ijskoffie met tonic (klinkt goor, maar het was zálig) struinden Vlam en ik Het Kookpunt af. Ik zou er echt met gemak dúízenden euro’s uit kunnen geven. Ik word altijd enorm hebberig van zulke winkels. Gelukkig moeten we a) weer even pas op de plaats doen qua geld na de dure vakantie en b) zijn we zeer klein behuisd, dus elke nieuwe aankoop moeten we met duct tape aan het plafond vastmaken, dus dan kijk je wel link uit om dingen te kopen die je niet écht nodig hebt aan te schaffen (maar voor schoenen maak ik graag een uitzondering…)

We zouden écht alleen maar even kijken en luisteren. Uiteraard waren we makkelijk te verleiden en verlieten we het pand met een heuse Crockpot. Eentje van 3,7 liter want het is ook wel handig als er mensen mee kunnen eten, toch?

Deze week heb ik er ter uitvogel al 3 recepten in gemaakt en ik ben erg enthousiast. Vlam ook. Die had zo zijn bedenkingen toen er weer een apparaat bij kwam, maar is erg content met dat wat ik er uit tover.

Er zijn werkelijk duizenden recepten online te vinden, maar ik zou ik niet zijn, als ik niets iets zelf fabriceerde. En dat was onderstaand recept dat ik zelf, ter plekke, wachtend bij de slager verzon en nu al een blijvertje is. Komt ie, de Marokkaanse stoof:

In een pan goed doorregen rundvlees in blokjes bakken in olijfolie, wanneer bruin > in de slow cooker.

Daarbij doen:

2 puntpaprika’s in grove stukken
1 winterwortel in grove stukken
1 aubergine in grove stukken
4 teentjes knoflook in plakjes
2 uien in grove snippers
scheutje rode wijn
blik tomatenblokjes
flinke scheut gembersiroop
2 kopjes water
klein handje pimentkorrels
klein handje kardemom
klein handje komijnzaad
klein handje korianderzaadjes
3 stokjes kaneel
5 kruidnagels
2 Spaanse pepertjes met zaad in stukjes
bouillonblokje verkruimeld
flinke schep ras-el-hanout
hand gedroogde abrikozen doormidden geknipt
hand rozijnen

Op de hoge stand 4 uur in de slow cooker of 8 uur op de lage stand. 

Serveren met (naturel) couscous en handje fijngeknipte koriander erover.

Met kippenpoten of kippendijen zal het ook wel prima gaan. Lamsvlees lijkt mij persoonlijk ook erg lekker daarbij, maar daar moet je van houden. Niet iedereen is daar even gek op.

Ik hield nog behoorlijk wat saus over en die ga ik straks even staafmixeren en gooi in in de vriezer. Voor als ik een keertje geen zin heb om te koken. Lijkt me prima voor over een stukje gegrilde kipfilet. Beetje rijst erbij, wat courgette.

Kortom: de Crockpot is een geweldig ding! Hulde!

33 thoughts on “Crockpot.

  1. Nee, ook niet! Daar heb ik uiteraard ook naar gekeken!
   low: 6×65= 390 wattuur voor 1 gerecht.
   high: 4×250 = 1000 wattuur voor een gerecht.

 1. Ik heb genoten van dit logje, had iets leuk nodig om mijn dag wat goed te maken … Hilarisch, koken en schoenen kopen tegelijk.. je trekt op mij 🙂 en je recept ga ik zeker uitproberen!

 2. ik ben inmiddels eigenaar van 2 slow cookers. Een 3,5 liter en een 6,5 liter. Je kunt via fb je zelf aanmelden bij ‘de slowcookers’
  Je kunt dan heel veel recepten downloaden.
  Toppertjes zijn; satestoof, pulled pork, ajam pangang, babi pangang, ajam ketjap enz. Afrader is mac and cheese. Niet omdat het niet smaakt maar het ziet er uit alsof het al een keer gegeten is. Aardappels kun je beter in de pan koken of bakken of in de oven, geen succes in de sc.
  Verder staan er op mijn blog recepten die zowel in de oven al in de sc kunnen. Succes met sloom koken!

   1. O ja, recepten waar aardappel (bijv. een zak krieltjes) aan toegevoegd wordt gaat wel goed. Er moet dan vooral veel groente en saus (vlees) inzitten.
    Kippenpoten, hele kip en kipstukken gaat prima. Kippenpoten goed kruiden in de sc doen, iets olie op gieten en een klein beetje honing. Ca. 4 uur op hoog en smullen maar.
    De eerste keren als je een gerecht maakt/uit probeert zou ik wel thuis blijven. Inmiddels heb ik een aantal gerechten gemaakt en bij deze gerechten durf ik een middag weg te gaan. (satestoof bijv.)

    1. Ik heb er nu 3 gemaakt en ben ook in de buurt gebleven hoor, wilde wel kijken hoe het ging en heb toch de neiging nog zo nu en dan even te roeren en eea op smaak te brengen. Ik denk niet dat ik iemand ben die ‘m ’s morgens aan gaat zetten en dan uit mijn werk aan kan schuiven. Ik houd voor lange werkdagen gewoon de wokgerechten, pastaatjes en stamppotten aan denk ik. Heb van de week roti gemaakt, met rauwe aardappel erin en die was in 3,5 uur echt goed gaar.

     1. Ik heb een glazen deksel dus ik kan af en toe ff gluren. Op smaak maken doe ik helemaal aan het eind. Ik vind dat je toch wel riant mag kruiden in de sc. Met zout pas ik op dat wat er in zit kun je er niet meer uithalen dus dat doe ik aan het eind nog toevoegen als het nodig is. Roti heb ik nog niet gemaakt. Is het een aanrader?

      1. Ik vind het toch wel fijn als in tijdens het koken dingen kan toevoegen, die er dan nog in kunnen trekken. Zout gebruik ik zelden. Af en toe een bouillonblokje, verder maak ik alles op smaak met de kruiden zelf.
       Roti was zalig. Zo heb ik het gemaakt:
       Slow cooker alvast aanzetten op hoog.

       2 uien gesnipperd
       4 teentjes knoflook in stukjes
       7 ons kippendijen in blokjes
       2 eetlepels Surinaamse kerrie
       2 eetlepels tomatenpuree
       theelepel djintan
       1 kippenbouillonblokje verkruimeld
       2 Spaanse pepertjes met zaad in stukjes

       In een pan met arachideolie bovenstaande ingrediënten paar minuutjes fruiten zodat de kerrie zich kan ontwikkelen en de tomatenpuree zijn zuur kwijt is.

       In de slow cooker doen.

       500 gram sperzieboontjes in stukjes erbij en aardappelen in blokjes naar smaak.

       3 kopjes water erbij, schepje suiker, alles goed doorroeren.

       3 uur op hoogste stand laten pruttelen.

       Af en toe even omroeren.

 3. Het lijkt mij ook wel iets, maar heb een kleine keuken en al een airfryer die ook intensief gebruikt wordt dus weet niet meer waar ik die moet laten pffff

  1. Wow, en dat is een kunst, jou overtuigen van iets. Haha! Nee echt: tis een topding. Zuinig en makkelijk in gebruik, goed voor de vitamines en een feest voor je smaakpapillen 🙂

 4. Ohhhh 😀 ik heb er ook al 3 jaar een en ik ben er echt gek op. Ik vind het prettig dat ik alles klaar en aan kan zetten en dan tijdens spitsuur smiddags mn handen vrij heb, wel is het zo dat ik hem in de zomermaanden bijna niet gebruik.
  Diverse curry’s zijn ook heel lekker enne wellicht heb je ze al gevonden maar er is ook een dame die een blog heeft 365crockpotrecepten, wel erg amerikaans veel, maar ook veel bruikbare recepten.

 5. Dat recept is in een gewone pan ook nog wel lekker denk ik zo.. Misschien moet ik dat nog eerst maar eens uitproberen. Ik heb nu iets meer tijd overdag omdat Yaron nu ook naar school is. Ze hebben wel graag na school nog wat speelminuten, dus ik moet wel van te voren het eten al zo goed als klaar hebben.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Tuurlijk kan dat ook in een gewone pan. Maar dit is gewoon supermakkelijk en geen angst dat er iets fout gaat met vuur en aanbranden enzo. En ik heb ook wel eens gehad dat mijn vlammetje was uitgewaaid, kom ik een uur later kijken, niks gebeurd nog. Das balen. Zo’n pot zet je gewoon omstreeks 14 uur klaar en dan kun je om 18 uur eten, heel de middag vrij 😉

 6. Hier ook sinds 1.5 maand een geliefde huisgenoot geworden. Ik heb er ook al een keer soep in gemaakt gaat ook prima! En voor de smulpaap..die amerikaanse sites…zo…die maken veel lekkere dingen!

 7. Klein behuisd zijn heeft zijn voordelen, je zal niet snel te veel kopen, hum.
  De Crockpot lijkt me niet alleen handig, maar ziet er ook nog eens heel leuk uit.
  Wens je veel kook plezier. Hans

 8. Oh joh, heb jij die van 3,7 liter, je had toch een grotere? Ik ben uiteindelijk thuis gekomen met die van 6 liter. 😳 Ik zag al dat, als alle kinderen thuis zijn, die van 4,7 ook te klein zou zijn. Nou ja, er ligt nu buikspek in met een paprika en straks mik ik er de rettich en paksoi ook nog bij, maar als ik dat nu doe vind ik het volgens mij niet meer terug. 😁 En ik ga ook eens neuzen in alle tips die ik hierboven al las!

 9. Leuk zeg! Wij hebben wel een rijstkoker, maar gebruik ‘m eigenlijk nooit. Ik denk dat dat hetzelfde zou zijn met dit. Al lijkt het wel super handig!

 10. Ik aas eigenlijk ook al een tijdje op een crockpot. Maar wat mij tegenhoudt is dat ik al zoveel keukenapparaten heb. Die ik, eerlijk is eerlijk, wel allemaal gebruik. Dus ja, misschien komt het er nog van. Eet smakelijk ondertussen! 🙂

 11. Dat recept klinkt heel erg goed!! Zou er bijna al een slowcooker voor willen aanschaffen.
  En ik ben gelukkig niet de enige die vsn het Kookpunt enorm hebberig word.
  Wens je een smakelijk weekend!

 12. Ik dacht eerst dat het een soort snelkookpan was en moest meteen aan mijn schoonmoeder denken:-)) Maar na het lezen op de site ben ik een stuk wijzer gewoon. Stom: iets wat slow heet, verwarren met snel!
  Lieve groet

 13. Ik ga meteen met dochter regelen dat ik hem tijdje kan lenen om uit te proberen. De commentaren en recepten van hier heb ik alvast opgeslagen.

 14. Het water loopt me in de mond van je verhaal, de recepten en even gluren op de sites die genoemd werden. Wij stoven vaak op onze houtkachel, maar tja die brandt niet in de zomer. Ik denk dat het hoog tijd is om m’n spaarcentjes te tellen. Pas je wel op dat je geen schoenen in de SC stopt? JBR

 15. Ben ik de enige met “slechte” ervaringen met de slowcooker ?
  Een vriendin gebruikt hem vaak, ook als we bij haar eten………ik heb het gevoel dat ze alleen nog maar stoofpotten eet !
  Alles verworden tot één massa, smakelijk weliswaar, maar ik heb ook wel graag herkenbare groenten en vlees die je apart kunt nuttigen.
  Ik heb een bloedhekel aan koken dus als het makkelijk kan zal ik het niet laten maar de slowcooker : niks voor mij 🙂

Reacties zijn gesloten.