Kant-en-klaar.

Van een collega blogster kreeg ik pas geleden een aantal weekmenu’s gemaild, die zij op haar beurt weer van haar versbakken diëtiste had ontvangen, waar ze sinds kort onder behandeling is.

Ik viel bijna van mijn stoel, al lezende.

Want wat stond daar nou op het boodschappenlijstje?

Aardappel anders? Chicken tonight? Woksaus van Conimex? Saus ham/kaas smaak van Honig?

Brrrr…

Sorry hoor beste diëtiste, maar das toch geen zelf en gezond koken?

Ik werd er tevens een beetje verdrietig van. Want blijkbaar is dit wat de gemiddelde Nederlander thuis maakt. Als “men” er al van te voren vanuit gaat dat dit de doorsnee mens aanspreekt. Jammer vind ik dat. Want koken kan zo leuk zijn.

Ik heb wel eens bij mensen een “wereldgerecht” van Knorr gegeten. Ik vind er niks werelds aan. Kip Jambalaya. Beef Shanghai. Beef Chimichurri. Google die gerechten gewoon eens, zoek een écht recept op en maak dat nou eens klaar. Wedden dat je nooit meer Knorr koopt? Het is a) veel lekkerder als je het zelf maakt en b) goedkoper. Een beetje doos kost 2,5 euro. Voor dat geld koop je heel veel kruiden bij de toko kan ik u zeggen.

Bijzonder om naar te kijken ook hoe mensen die doosjes omtoveren tot een maaltijd. Het is net zo’n ouderwetse scheikundedoos. Voeg 200 cc water toe, 3 ons boontjes en 400 gram kipfilet. Schud het hele zaakje door elkaar en pleur het geheel in een ovenschaal. Hoppatee. Ik ken mensen die ze zelfs klaarmaken met een keukenweegschaaltje en een maatbeker. Die het niet eens op de gok durven te doen. Hoe fantasieloos wil je het hebben?

En zóút ook dat die maaltijden ook zijn. Ik was na mijn laatste wereldgerecht compleet dehydrated door al het zout en de smaakverbeteraars die erin zaten. Ik heb zeker wel een liter water gedronken die avond. Ik bleef dorst houden.

Wij gebruiken in Huize Klivia bijna geen zout. Nergens voor nodig, het zit overal al in en op dagbasis krijgt je meer dan genoeg binnen. Met alleen kruiden kom je echt een hele eind.

Aardappelpuree wordt hier nog gewoon gemaakt van gestampte, gekookte aardappelen met melk en boter en een beetje nootmuskaat. Niks van die zilveren zakjes waar je alleen heet water aan toevoegt. Ik vind dat spul net behanglijm. En het is “zoek de vitamine” als je dat spul eet.

Dressings zijn bij ons niet van Calvé. Die maken we zelf. Olijfolie, schepje mosterd, peper uit de molen, wijnazijn en honing. Een kind kan de was doen, echt.

Het enige dat hier niet zelf gemaakt wordt, is mayonaise. En ketchup. Oh, en nu ik er over nadenk: ik maak niet zelf mijn bouillonpoeder, dat gaat me echt te ver. En nee: ik ga geen gefermenteerde (lees: rottende) vis inkoken tot Thaise vissaus. Of sojabonen met palmsuiker úren laten pruttelen tot ik ketjap heb. U snapt me wel. Er zijn grenzen. Ik heb ook gewoon een baan. En buren.

Alhoewel ik speciaal voor sommige onder hen bést een etmaal lang bedorven garnalen wil laten pruttelen tot trassi. Met de keukendeur open. En de wind de goeie kant op.

Maar dat is weer een heel ander verhaal…

52 thoughts on “Kant-en-klaar.

 1. En zo zout alles … volgens mij dus ook echt heel slecht . Koken is zo leuk. Ik ga nu keer majo maken schijnt makkie te zijn Want sinds die heerlijke lobbige Hellmans gemaakt is van *scharreleieren* is er niks meer aan …
  Nee hier ook geen pakjescultuur … Ik ga maar eens aan de slag We eten eendenborst Gister mee genomen uit Lille Ook zoiets hier zit altijd vergeleken met de Franse eend een iellig randje vet aan de borst Nederlanders vinden vet niks . Nou ik wel hoor …lekker mals het vlees …

 2. Jollofrijst, kip en fried plantain hier vandaag. Zonder zakjes 🙂
  Ik deed toch altijd al minimaal iets uit zakjes en met de kleine man en zijn fijne reactie op van alles en nog wat nog minder. Bevalt prima.

 3. Ik hou van koken en ben altijd op zoek naar nieuwe recepten. Pakjes en zakjes zijn (meestal) vies en vooral heul zout, jakkes. Maar niet iedereen vindt koken leuk, net zoals niet iedereen sporten leuk vindt. Ik ken genoeg mensen die alle dagen aardappels, groente, vlees eten en als ze een keer helemaal ‘los’ gaan, jawel, een wereldgerecht koken.

 4. Ha het lijkt mij een buren- en muggenwerend recept. Maar te triest voor woorden dat een voedingsdeskundige pakjes en zakjes als voeding beschouwd, het is niets anders dan vulling bestaande uit suiker, zout en E621.

 5. hier vandaag ajam smoor gegeten en niet uit een “wereldpakje” want hier in Servie heb je die niet. Vreselijk lekker en dankzij google heb je zo een lekker recept gevonden.Gr. Cisca Servie

 6. Die pakjes en zakjes: ik word er niet blij van. Koop ze dan ook niet. Maar ik ken genoeg mensen die het heerlijk vinden en makkelijk. Prima.

  Dat ze door een officiële diëtist worden genoemd als gezond en verantwoord voedsel… bah. Het kan mijn inziens makkelijker, lekkerder, gezonder en verantwoorder. Maar wie ben ik?

  1. Psies, klopt, helemaal prima. Maar dat je de wijze raad van iemand raadpleegt die deskundige is op het gebied van gezonde voeding en dan zulke adviezen krijgt? WTF? Waar moet dat heen?

 7. Om diëtiste te worden hoef je tegenwoordig dus niet meer te studeren.
  Sinds ik 1 1/2 jaar geleden met het eten van suiker enzo gestopt ben, heb ik het roer in de keuken ook falikant omgegooid: geen pakjes, zakjes en potjes meer. Alles vers; geen gezeik. Smaakt stukken beter en je weet wat je eet!

 8. Ik gebruik nooit blik, pakjes en zakjes, nu ik er over nadenk wel eentje nl tomaten in blik. Dat is dus het enige. Ik heb een keukenkastje vol met kruiden en specerijen, veel te veel eigenlijk. Als je mijn kastje zou zien hahaha. Terwijl mijn schoonmoeder denk ik 5 potjes heeft. Ik neem vaak mee als ik op vakantie ben geweest. Ik heb me trouwens dit jaar ingehouden en alleen gekocht wat ik daar ter plaatse nodig had.

 9. Ik kook niet graag. Was ooit blij met pakjes en zakjes. Lang geleden. Toen kreeg ik coeliakie en moest het roer om, want in al die pakjes/zakjes en kant-en-klaar spullen zaten/zitten gluten. Verboden spul. Dus ik ging vers koken. Nog altijd doe ik dat niet graag maar wel gezond 🙂

 10. Mijn ouders waren gek op van die scheikunde dozen,……ik heb er een hekel aan, ik koop zelden iets bereid,….en probeer zoveel mogelijk zelf te maken, maar ook geen mayo of ketchup, maar dat zijn ook geen rampen. Mijn haar komt recht naar boven als ik zie dat diëtisten nog steeds light produkten aanprijzen, wat echt rommel is!

 11. Het lievelingseten van onze oudste: aardappelpuree uit een pakje, worteltjes en erwtjes uit een pot, met een rookworst uit de magnetron. Krijgt hij twee keer per jaar ofzo:-)
  Diëtisten moet je vooral vér vandaan blijven. Wij zijn zo nodig van het GMV-dieet: gewoon minder vreten. Of voor magere mensen: gewoon méér vreten. Werkt echt

 12. Ik ben nog geen diëtiste tegen gekomen, die eerst informeerde naar mijn eetpatroon.
  De laatste verwees mij naar een website, kon ik alles invullen, vroeg daar de maximale vergoeding voor en speelde ondertussen met haar telefoon.
  Was ze verbaast dat ik niet meer terug wilde komen. Hans

 13. Ik zou willen dat ik beter was in koken. ik gebruik nog teveel pakjes, maar daar komt verandering in: m’n slowcooker! Wat een zalige smaken komen daar uit!

 14. Ook ik ben een aantal jaaaren geleden gestopt met het kopen/eten van ‘pakjes en zakjes’. Eerst was het ff wennen, de smaak. Als je inderdaad die smakeloze sorry smaaktoegevoegdepakjesmetheelveelzout gewend bent dan is het weer wennen aan de echte smaak van tomaten, kruiden, eigen gemaakte bechamelsaus etc. Nu willen we niet anders meer. En ook in ons huis trek ik grenzen. Sommige producten zijn erg lastig te maken en houdbaar te houden. Je hebt er al wat genoemd. Mayonaise ook maar uit een pot en heb ik heerlijke verse eieren teveel dan maak ik een beetje mayo. De toppertjes maak ik lekker zelf; tomatensaus, mosterd, knoflooksaus, hachee, pruimenjam, chutney, pangangsaus, katjapsaus enz. Een dagje druk ermee, in potten of in diepvriesbakken doen en heb je een keer een dag heel veel haast dan kun je in 10 minuten een compleet menu op tafel zetten zonder E-nummers die je niet wil eten. Recepten die gelukt zijn en voor mij de moeite waard zijn zet ik op mijn blog.

 15. Sinds een aantal jaren koken wij bijna zonder zakjes of pakjes. We hebben veel kruiden in huis. Soms een hilarische fout, zoals kaneel en nootmuskaat verwisseld. Maar het is zoveel lekkerder om zelf te experimenteren. En het scheelt inderdaad bakken met zout en suiker.JBR

 16. bij ons ook zelden pakjes of zakjes. Maar ik snap wel dat mensen met minder durf/minder tijd en minder kooklust het wel eten. Ik heb het ook jaren gedaan en vond het ook lekker en deed er gewoon altijd enorme hoeveelheden groente bij ter compensatie. Ach gelukkig is niet iedereen gelijk toch?

 17. Tomatensaus van tomaten uit blik of passata uit pak, ja dat wil ‘k nog wel eens koken, mayo is ook zoiets wat ‘k niet zelf maak maar veel kruidenmengsels mix ‘k dan weer zelf, gewoon omdat ’t leuk is te experimenteren met boemboes en curry’s, de lekkerste zijn toch van het huis 😉

 18. Ik heb al vlug even moeten googlen hoe het gerecht heet. Mijn vriendin eet dit geregeld. Kip Madras. Getver, en mijn dochter at dit daar en vond het in eerste instantie heerlijk. Ik heb haar eens laten zien wat daar allemaal voor troep in zat en ze was genezen.
  Ik pak wel nog eens een zakje om de roomsaus te maken voor champignons. Nog geen goed recept gevonden.

 19. Hi Kliefje,

  Ben zelf ook erg voor basic koken maar ook hier komt er af en toe een afbakpizza of een pak van het een of ander in voor het gemak. De smaak vaak valt tegen behalve bij Bobotie. Daar heb ik nog geen goed en makkelijk recept voor kunnen vinden. Verder heb ik veel recepten op mijn blog staan en zoals je weet ben ik geen keukenprinses. Doe maar gewoon lekker makkelijk. Je verhaal over die ‘langzame koker’ heb ik ook met belangstelling gelezen. Lijkt me ook wel wat voor iemand zoals ik.

  Groetjes,

  Dorothé

 20. Brrrrrrrrrrr hier ook geen pakjes.

  Kruidenmengsels zoals tandoori en masala koop ik wel simpelweg omdat ik niet van elk benodigd kruis/specerij lang een potje in huis wil hebben,dat wordt toch minder lekker met de tijd.

  Verder wel zakjes boemboe’s. En verse kruiden uit de tuin.

  Vandaag voor het eerst de slowcooker geleend van dochter proberen, gehaktballen om te beginnen.

  1. Ik maak ook niet alle boemboes zelf. Ook mijn groen curry pasta is van Mae Ploy. Ik heb ‘m wel eens zelf gemaakt, maar deze is stukken lekkerder en een pot gaat in de koelkast, máánden mee. Dus dan heb ik zoiets van > waarom moeilijk doen?
   Hoe waren je ballen?

   1. De ballen waren redelijk, wat onder vocht had gestaan was echt lekker zacht, maar erboven toch wat droger.
    De smaak was ook niet wat ik wilde, maar dat lag waarschijnlijk aan de speklapkruiden die ik had gebruikt.

    Als ik gehaktballen maak is de jus altijd zo korrelig met stukjes eiwit en gehakt erin, hoe maak ik die gladder. Garde en pletten al geprobeerd natuurlijk maar ben nooit helemaal tevreden.

    Elke keer als ik bij jou lees denk ik aan de heerlijke mihoen die ik altijd kocht bij toto Sien Sien op de Vaillantlaan, hoek Hoefkade, zit er al heel lang van voor de nieuwbouw.

      1. Eigenlijk is toko Sien Sien een surinaamse eettent. Eddo is inderdaad lekker en meer indonesies? Zit er ook al zo lang ik me kan herinneren.

       De ballen in pan hebben ook altijd korrelige jus.

    1. Ik zou zelf ook niet zo snel ballen in de slowcooker doen denk ik. Ik heb een ouderwets pannetje. Ik kneed de ballen (haal er 6 uit een pond), rundgehakt, kruiden, eitje. Braad ze aan in roomboter op vrij hoge stand, dan gaat ie op de laagste stand. Kwartiertje garen denk ik. Dan ballen eruit, in de roomboter een schepje kalfsfond (in poedervorm) oplossen, afblussen met heet water, ballen terug en klaar.

 21. Die kant-en-klare reut zul je bij ons ook maar heel weinig aantreffen. Is echt op 1 hand te tellen dat ik daar naar grijp. Zelf bereiden is vele malen lekkerder, gezonder en inderdaad vaak ook nog goedkoper.

 22. mijn dochter koopt regelmatig kant en klare produkten zoals maaltijdsalades , snap dat als je een hele dag gewerkt hebt je geen zin hebt om uitgebreid voor jezelf te koken, maar of het lekker is? niet naar mijn idee, ik werk maar 6 uur per dag en in 2 dagdelen en ben dus tussendoor thuis en neem in die tijd wel de tijd om lekker zelf veel te maken, ook bereid ik in het weekend veel voor en maak ook vaak eenpansgerechten , veel lekkerder dan al die kant en klare maaltijden die niet alleen vrij ongezond zijn ,maar ook nog eens heel duur zijn.

 23. Gelijk heb je, vers en zelf maken.. Mayonaise is niet moeilijk hoor, en veel lekkerder.
  Ik ben zo benieuwd of je tevreden bent met de crock pot? Sinds jouw blog ben ik mij daarin aan het verdiepen, is het echt zo simpel? Voor je aan het werk gaat aanzetten, bij thuis komst alles klaar? Het is best een grote uitgave vind ik, dus zonde als die in de kast beland.

  1. Ik ben heel tevreden. Ik heb het nog niet zo gedaan dat ik ‘m ’s morgens aanzet, als ik ga werken. Wat ik wél doe, is wanneer ik vrij ben, of alleen de ochtend werk, dat ding omstreeks 13 uur vullen en aanzetten. Op die manier heb ik de hele middag aan mijzelf (incluis winkelen en weggaan) en kunnen we ’s avonds zonder veel gedoe, alleen even tafel dekken, gaan eten. Geeft mij erg veel rust en vrijheid mijn dagen zo in te vullen als ik dat wil. Volgende stap wordt wél ’s morgens vullen, moet alleen nog even wennen aan het idee 😉
   Is er niemand in jouw buurt waarvan je ‘m een dagje kunt lenen?

 24. Hear hear…
  Al járen maak ik mijn avondeten zelf (idd geen mayo e.d.). Zoveel lekkerder! En met de restjes maak ik ook weer heel wat lekkers (soep of salade) en de keukenweegschaal gebruik ik heel weinig. Ik doe gewoon maar wat 🙂
  Wat ik niet weet, dat google ik. Ik zou ook nog wel brood willen gaan bakken, maar op één of andere manier komt dat er niet van.

  1. Doe ik ook, restjes gaan in de vriezer en komen eruit als ik nasi maak ofzo. Ik gooi bijna niets weg. Broodbakken? Daarvoor heb ik ook een geweldig apparaat 🙂 Er staan er heel veel voor weinig op Marktplaats, moet je eens proberen. Zaterdagavond dat ding vullen, programmeren en zondag wakker worden van de geur van vers brood. Zalig 🙂

 25. Iedere diëtist hoort ingeschreven te zijn in het BIG-register. Misschien de moeite waard om dit even te controleren voor de desbetreffende diëtist?

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s