Ouderavonden.

Vlam en ik waren gisteravond op een ouderavond.

Dat vinden we altijd “enig”. Niets zo leuk om na een lange werkdag, nog even iets te moeten ondernemen waar je eigenlijk nul komma nul zin in hebt en dat niets toevoegt.

Niet gaan is geen optie, want dan krijg je meteen een vinkje “ongeïnteresseerde ouder” en dat wil je niet. Want dat wordt tegen je gebruikt als het de school zo uitkomt.

Wel gaan is een crime.

Het is mijns inziens een avond zoals een gemiddelde nascholing: Groundhogday. Eén groot déjà vu. Niets wat niet gewoon in een e-mailtje naar me had kunnen worden gemaild. Dat ik dan thuis met mijn benen omhoog op de bank had kunnen lezen. Met thee, fleecedeken en poes.

Vlam en ik zijn altijd ruim op tijd, nemen een kopje koffie en gaan dan meteen pontificaal op de eerste rij zitten, in een verder lege aula. Het is altijd grappig om te zien, dat pas ná ons, de rest -die aan statafels stond te klessebessen- ook plaats neemt. Ouders zijn net schapen. Als er eentje over de dam is…

Het feest begon en het startte meteen al onbedoeld komisch: er kwam een hele lange en hele dunne vrouw in een zwart-wit gestreepte jurk (ze leek écht op een paal waaraan verkeerslichten hangen, wát een slechte keuze, die outfit) het podium op en ze begon haar praatje met “ik ben de spreekbuis voor de ouderraad”. Dat vond ik gezien haar figuur wel heel erg grappig. U kunt trots op me zijn, ik hield mijn proest keurig netjes binnensmonds.

Er werd ook nog even over de inmiddels alom gevreesde en verguisde rekentoets gesproken en de meneer die zijn praatje hield, was van het type “nul humor”. Hij legde een wonderlijke link tussen niet kunnen rekenen en de belastingdienst. Na zijn opmerking, die blijkbaar als grap bedoeld was, hield hij even een gepaste pauze, zodat men kon lachen. Er gebeurde echter niets. Het bleef gênant doodstil in de zaal. Waarna hij enigszins teleurgesteld verder ging met zijn gortdroge verhaal.

Er waren diverse powerpoints die bomvol fouten stonden. U met een hoofdletter (wij ouders zijn noch goden, noch heiligen), een aantal leerlingen vinden, tante Betjes, het betekend veel voor ons dat, enzovoort. Ik kan daar altijd slecht tegen (we hebben het hier over een school pvd!) en zou het liefste op zo’n avond een laserpen mee willen nemen en de fouten even fijntjes aan willen wijzen.

Jills nieuwe mentor is een sympathieke vent. En gelukkig was hij -in tegenstelling tot het exemplaar van vorig jaar- geen zelfingenomen figuur dat zichzelf graag hoorde praten en ellenlang monoloogjes uitspuwde over zijn gezin en zijn hobby’s, (waarin echt niemand interesse heeft, toch?), en hij ging als een razende Roeland door zijn tekst. Daar houd ik van.

Uiteraard vonden dezelfde ouders als vorig jaar het nodig om deze avond te gebruiken om hun beklag te doen over diverse zaken die slechts hun eigen kind aangingen, waardoor de boel danig stagneerde.

Maar nóg stonden we als eersten weer buiten.

En ter informatie: domme vragen bestaan wél!

Dus.

 

39 thoughts on “Ouderavonden.

 1. Ik was gisteren op school 1, vanavond mogen we naar school 2. En ja, irritatie herkenbaar. Ook en vooral di emensen die hun eigen zaak altijd in het openbaar moeten gaan verdedigen… Maar ook wel gezellig, soms. En toch wel goed om op de hoogte te zijn. Al was het maar welk gezicht bij welk vak/kind/naam hoort.

 2. O en die vragen van ouders …want luisteren doen ze niet .
  Dingen die verteld werden in praatje daar vragen ze nog maar eens naar.
  Rode vlekken in je nek krijg je daarvan .
  Ik tenminste wel.
  Gelukkig ook dat is voorbij voor mij.
  Zitten heus leuke kanten aan het ouder worden .😂

 3. *Verguisde :-p

  Overigens is de U-met-een-hoofdletter niet noodzakelijkerwijs gereserveerd voor goden, maar voornamelijk erg ouderwets. Mijn ouders doen het allebei, in al hun brieven.
  Wat over het algemeen wil zeggen dat het al ongeveer vijftig tot zeventig jaar uit de mode is – want ze lopen wat achter, wat taal betreft..

  Sinds wanneer is dit, trouwens? Dat ouderavonden zo georganiseerd zijn? Toen ik – of wij – op school zat(en) was een ouderavond toch niet meer dan ouders die puffend alle lokalen langs trokken en dan vijf minuten met de leraar spraken? Of dat je tevoren een strookje inleverde waarin je aangaf met wie je per se absoluut en gegarandeerd een gesprek wilde?

   1. Dat niet alleen, maar als ik morgen ook nog leef ben ik ook weer een jaar ouder 🙂

    Ik lees je nog trouw hoor, wil je niet missen!

 4. Vreselijk, die informatieavonden! Alles staat al in de schoolgids maar idd als “goede” ouder sjok je er maar weer naar toe…
  Zooooo blij dat ik dat niet meer hoef met volwassen kinderen,we komen nu pas weer als ze hun diploma halen 😜

 5. Oh jee ouderavonden, een ware hel. En wij hebben het al 3! keer gehoord, tja dat heb je als je 3 kinderen hebt. Binnenkort zijn we weer aan de beurt, zucht.
  Dat tante Betje gedoe daar maak ik me helaas wel eens schuldig aan. Het is al zo lang geleden dat ik in de schoolbanken heb gezeten……. 😉
  Herhalingscursus Nederlands…….oei!

 6. Ik ben heel eerlijk..sinds mijn ziek zijn druk ik mij altijd voor deze oo zo interesante avonden en vraag aan de desbetreffende mentor mij te mailen om zo contact te houden…werkt prima😊

 7. Joh, volgende keer dus wel een laserpen meenemen. Misschien wordt het dan nog leuk.
  Ik was zo slim om de man hier naar dat soort ouderavonden te laten gaan. Echt, dan wordt het slechtste in me naar boven gehaald.

 8. Hahaha zit toevallig nèt te denken of we morgenavond wel of niet zullen gaan. Denk dat ik maar pas. Zoooo geen zin. Rekentoets heeft ze vorig jaar al gedaan en verder de examens….ook niks wat ik nog niet weet denk ik. Moet Jill ook examen doen?

   1. Ik twijfel nog….er wordt ook gepraat over studiekeuze. En aangezien Fréderique nog steeds NIET weet wat ze wil….Maar ja, dat wordt door dat praatje ook niet anders natuurlijk 😉 Hihi ben altijd bang dat ik iets mis wat ik heel misschien nog niet weet en wél moet weten 😉

 9. Oops. Ik heb vaak een informatie avond gehouden voor ouders om hen te vertellen over vervolgopleidingen, kwalificaties en mogelijkheden. Ik hoop niet dat alle ouders het een veschrikking vonden. 😉

 10. Hi Kliefje,

  Wij hebben 3 kids dus 3 ouderavonden. Ze zijn er in soorten en maten met leerjaarcooördinatoren waar het lijkt of ze een bandje hebben ingeslikt omdat je bij 2 kids dezelfde monotone vage uiteenzetting hoort. Dit jaar krijg ik voor de derde maal te maken met profielkeuze en daar wordt natuurlijk een extra ouderavond aan gewijd. Zo ook een tweede maal een Romereis ook weer een aparte avond. Toch verandert er wel eens eea en de kids zijn niet erg mededeelzaam dus ik moet wel gaan. Eentje gehad nog 2 te gaan. Duim dat ik niet in slaap val.

  Groetjes,

  Dorothé

 11. *grijnst heel breed* Die taalfouten in brieven, e-mails, powerpointpresentaties, verslagen, rapporten…. GRMBL! Wellicht heb je mijn logje over eenzelfde onderwerp al gelezen. Vorige week was voor mij de maat vol. Meer dan 35 fouten in een belangrijk formulier. En dan reken ik het inconsequente gebruik van punten en hoofdletters als “maar” twee foutjes. Directrice was blij met mijn telefoontje en de verbeterde versie. En heeft er ogenschijnlijk geen zak mee gedaan, want hetzelfde van fouten wemelende formulier is deze week weer meegegeven aan ouders. Al is het een basisschool: de basis moet hier gelegd worden.

  Je kent me inmiddels een klein beetje… ik kan me daar over opwinden.

  Oh. En nog zo’n dingetje. Die ene ouder die laatst opstapte uit de OR omdat ze totaal niet kan communiceren? Die meldde zich gisteravond tijdens de vergadering van een andere werkgroep spontaan aan om de communicatie naar de ouders te verzorgen. Want communicatie is haar vak, zo zei ze. Toen kon ik mijn proesten nog maar net inhouden. *grijnst weer heel breed*

 12. Heel herkenbaar!!
  Wij zijn daarom ook niet gegaan de afgelopen keer, ze zit nu in 3 havo en ken de verhalen wel, het zou ook een kennismaking met de mentor zijn, nou die spreek ik met de 1e echte ouderavond wel.
  Begin oktober moeten we naar zoon zijn algemene ouderavond, die is blijven zitten dus die verhalen kennen we ook wel.
  En idd, ik erger me altijd zo aan die ouders die alles op hun eigen kind betrekken, daar is zo avond niet voor, of vragen om het vragen….

 13. Vorige week één gehad, morgen nummer twee. Wat een drama. Zegt die muts vorige week. Verjaardagen, we zijn niet tegen snoep, dus heel af en toe mag er wel snoep getrakteerd worden. Dus wat hoort zo’n beetje elke ouder… Ik mag snoep trakteren, want wij trakteren maar één keer per jaar. Met als gevolg dat Er bij elke verjaardag snoep getrakteerd wordt… Bedankt Truus. Gelukkig zit er in bijna al het snoep gelatine en dat mogen Shirel en Yaron niet, dus het kan zo….. de kliko in.

  Love As Always
  Di Mario

   1. Ja hoor, die mogelijk is er… maar daar wordt alleen door ouders naar gekeken waarvan de kinderen een allergie hebben of juist ook geen gelatine mogen. En dan zijn er niet veel.

    Love As always
    Di Mario

 14. o-ohh ons voorland. Al valt het 20 minuten zitten op een houten kleuterstoeltje om naar het – overigens interessante – verhaal van de juf te luisteren ook niet mee.

 15. Heb zo heerlijk gelachen over je spreekbuis. Mijn welgemeende dank.
  Jeetje…spendeert Jills school daar een hele avond aan? Joris en ik hebben wat gemist! 🙂 Wij werden alleen voor een 10-minuten gesprek uitgenodigd en klas 5 en 6 zelfs alleen als we vragen aan een bepaalde docent hadden. Dát waren nog eens tijden!
  Erg, die spelvoute….

 16. Je moet maar zo denken, je gaat voor je kind om als positieve betrokken ouders over te komen.
  Als je daar niet mee weg kom, dan zeg je “alles voor de weblog”, je hebt toch weer een verhaal, jij wel. Hans

 17. Je slaat de spijker op de kop. Zo herkenbaar. Het droevige is dat dit voor ons de opmaat was voor de nog slechtere ouderavonden en informatievoorziening van het mbo. De enkele docent die wel goed communiceert uitgezonderd. Ik ga geen opsmming geven, ik voel m’n bloeddruk al stijgen.JBR

 18. Altijd een feest die informatie avonden. Nu vind ik deze op de basisschool beter te doen dan die van het voortgezetonderwijs, maar misschien komt dat omdat ik daar zo’n 12 jaar achter elkaar hetzelfde welkomspraatje heb gehoord.

 19. Klinkt als een zeer geslaagde avond hahaha…. hier moet het circus der ouderavonden nog beginnen, dit jaar de eerste te gaan! Wish me luck!

 20. Lang geleden, de ouderavonden van onze jongens 🙂 Eigenlijk altijd van die 3 min. gesprekken waar je niets aan hebt…..
  Wel iets geleerd vandaag : ik had nog nooit van een Tante Betje gehoord !
  Ja, als ze me roepen, meestal wordt het dan Tante Bets :-))
  Dank voor de leerzame link.

 21. Hahaha ja! Heel herkenbaar! En de ene ouder weet het nog beter dan de andere … en maar overal over klagen pfff.
  Gelukkig wordt het schoolbezoek voor ouders, naarmate de kinderen ouder worden en (hogere) vervolgopleidingen gaan doen, stukken minder. Dan hoeven ouders niet meer mee, dat scheelt. Nadeel is dat je dan ook ineens niets meer meekrijgt van wat je kind op school doet, helemaal als je kind niet zo mededeelzaam is.

Reacties zijn gesloten.