Onvoorwaardelijk.

Ik lijk in niets op Tammy Wynette. Ik leef nog. Ik ben niet blond. Ik houd niet van western, ik heb geen cowboylaarzen en ik kan niet zingen.

En last but not least, ik heb ook niet zoveel met Tammy’s bekendste nummer “stand by your man”.

Ik ben namelijk niet het type vrouw dat kost wat kost achter haar man staat en zijn minpuntjes niet ziet/of er Oost-Indisch blind voor is. Of alles met de mantel der liefde bedekt.

Ik houd van Vlam, maar sta niet altijd onvoorwaardelijk achter hem. En dat weet ie ook.

Als iemand kritiek op Vlam heeft, zijn er soms momenten dat ik helaas niets anders kan doen dan het beamen. Want net als iedereen, zelfs net als ondergetekende!, heeft ie kanten en eigenschappen die op zijn minst minder leuk te noemen zijn. En waarom zou ik die in vredesnaam ontkennen?

Als iemand dus iets negatiefs over mijn echtgenoot zegt, zal ik dus niet meteen in de verdediging schieten en als een Tammy achter hem gaan staan. “Cause after all he’s just a man…”

Indien nodig, ga ik er (deels) in mee.

Ben ik het er niet mee eens, dan zal ik dat zeggen ook.

Voor de vakantie sprak ik iemand die echt een hele bak aan kritiek over hem had en mij dit vertelde.

Ik was flabbergasted en sprakeloos. Ik was zó geschrokken door de felheid, bijna walging waarmee één en ander als een emmer shit over me heen werd gestort, dat ik er ter plekke niet op kon reageren. En dat is uniek. Ik was echt ontdaan. Ik heb het gesprek normaal beëindigd en de eer aan mezelf gehouden. Ik had enorme stennis kunnen maken, maar had er geen zin in. Kón ook niets zeggen, mijn hersenen maakten overuren op dat moment.

Ik heb afstand genomen. Om ruzie te voorkomen en omdat ik toen (en nu nog steeds niet) geen behoefte heb te doen alsof alles nog koek en ei is. Er is echt iets beschadigd namelijk.

Het was geen kritiek van het genre “ik vind zijn kapsel stom” of “hij rijdt te hard” of “hij laat altijd scheten”.

De dingen die over hem werden verteld, vond ik zeer onterecht. En indirect kwetsten ze mij persoonlijk ook, want in een paar zinnen werd mijn gezinsleven met de grond gelijk gemaakt. Iets waar ik meer waarde aan hecht, dan aan wat en wie dan ook.

Maar wat ik me vooral ook afvroeg: waarom vertelt iemand me in vredesnaam dit? Die persoon kent me en had kunnen weten hoe mijn reactie zou zijn. Hoe kwetsend het was. Was het die persoon er op uit de boel te laten escaleren? Hoe had die persoon de toekomst met mij gezien na dit te hebben geuit? En vooral: was dit het waard?

Ik had het fijner gevonden als de gifstorter zijn/haar mond had gehouden, dat was verstandiger geweest. Stukken beter voor onze soms toch al wankele verstandhouding.

Dit waren echt dingen die ik liever niet wil weten.

Noem me een struisvogel.

35 thoughts on “Onvoorwaardelijk.

 1. Kliefje van zoiets zou ik helemaal van slag zijn. Het is een steen die in het water wordt gegooid. Eerst moet je weer rustig worden. Dan pas kun je je dingen afvragen of actie ondernemen.

  Groetjes,

  Dorothé

 2. Nee, het heeft niets met een struisvogel te maken, maar met wat wil je bereiken met je verhaal. Wil je bereiken dat je op slechte voet zou komen met degene aan wie je het verteld, dan is het goed geweest. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan is het verhaal zijn doel voorbij gegaan.

  Love As alwyas
  Di Mario

 3. Helaas zoveel herkenning in deze blog. En ik snap heel goed dat daarmee scheuren zijn gekomen in het contact met de betreffende persoon. Heel begrijpelijk! Dit zal blijvend een spoor achterlaten! Helaas, want het had niet gehoeven.

 4. Ik begrijp ook helemaal niet hoe sommige mensen er genoegen kunnen in scheppen om bepaalde dingen te vertellen. Ze moeten ergens weten hoe het overkomt, en toch doen ze het. Terwijl je er als ontvanger niet om vraagt en totaal geen boodschap aan hebt. Dumpen die zogezegde vrienden of kennissen. Als het om familie gaat lukt dat echter maar matig natuurlijk. Bah, niet leuk

 5. Dank God op mijn blote knietjes….. heb het gelukkig nog nooit meegemaakt.
  Vreselijk lijkt me dat Weet ook niet of ik zo netjes zou blijven.
  Sterkte jij. ♡

 6. Ik ben ook niet van altijd en eeuwig als een braaf vrouwtje achter je man staan. Maar sommige mensen moet je gewoon geen voet tussen de deur geven. Maar goed, dit soort types gaan desnoods met een bulldozer door je deur heen en laten zich waarschijnlijk toch niet tegenhouden. Ik kan me voorstellen dat je kwaad bent. Zou ik ook zijn. Er zijn nu eenmaal grenzen.

 7. Het was/ is toch al een wankel contact lees ik toch in de onderste alinea? Is het dan geen behoefte geweest om even lekker af te reageren?
  En inderdaad geen voet meer tussen de deur.

  Succes Siny

 8. Zelf aan den lijve ondervonden………onmiddellijk afscheid van neme, van zulke lui ! Niet twijfelen; einde oefening.
  Zijn ze nu helemaal gek geworden ! En Myriam; zelfs als het familie is.
  Vrienden kan je kiezen, je familie niet. Reden des te meer om, in dit geval, de afstand dan zo groot mogelijk te houden.
  Iets dergelijks gebeurde mij zo’n 8 jr. geleden en ik heb van deze reactie nooit spijt gehad.
  Stand by your man, mmmmwoahh….echt niet altijd maar van mijn gezin en onze onderlinge gezinsband moeten ze af blijven !
  Grrr……..dit moest even uit :-))

 9. “zet het van je af en houdt lekker wat afstand van die gek” is zeker te simpel?! Pfff. Ik leef met je mee. Je zit er dus nog steeds mee (en terecht denk ik, alleen niet fijn voor jou en je gemoedsrust).

 10. Hmm, het zegt meer, zo niet alles, over degene die kritiek had op jouw Vlam en jullie gezinsleven. Je kunt ook niets met afbrekende kritiek. Trek het je niet aan en geniet van wat je hebt.

 11. Als ik lees, dat je heus niet blind bent voor de mindere eigenschappen van je man (wie heeft ze niet, die mindere eigenschappen bedoel ik!?) ben je dus allesbehalve een struisvogel. Weet je waar ik vooral moeite mee heb na dit soort “incidenten”? Vergeten… Vergeven kan ik wel, maar vergeten doe ik nooit!

 12. Als iemand zo ongeremd alle rotzooi over jou uitstort in plaats van over Vlam, waar het hoort volgens mij, zegt dat alles over de onruststoker en niets over jou en Vlam. Ik vind het nogal laf overkomen hoor. Tegen jou durft hij/zij wel maar niet tegen Vlam. Zegt alles over het slappe karakter van diegene en volgens mij kun je dat soort mensen missen als kiespijn. Sterkte Klief, dit soort ellende vreet energie.

 13. Wat een naar voorval. Hopelijk komt er spoedig rust bij jou…volgens mij ook maar één juiste beslissing: afscheid nemen van die bewuste persoon. Niemand heeft het recht een emmer shit over jou heen te kieperen. Zegt wel iets over ‘de dader’…

 14. Nou ja, wat denkt iemand daarmee te bereiken? Vreemd om zo tekeer te gaan, ik zou daar meteen ook afstand van nemen.
  “And stand by your man”? Tja … soms wel maar soms ook niet. Daar zijn we beiden te eerlijk en te verschillend voor. Ik ken trouwens wel een stel … alles wat HIJ zegt, wordt door HAAR met een grote glimlach beaamd … ik vind dat niet gezond maar a la.
  Iedere relatie is anders en als de jouwe werkt … soit!

 15. Als je het nog de moeite waard vind zou je op termijn kunnen vragen waarom diegen zo’n behoefte had dit te doen. Zo niet dan gewoon meteen uit je handen laten vallen, zulke mensen zijn vaak hun eigen frustraties aan het af reageren op jou.

 16. Ik ken mijn man’s tekortkomingen, hij kent de mijne. We houden van elkaar, maar kunnen ook echt wel kritiek verdragen (euh ….. mondjesmaat hè, dat dan wel 🙂 ).
  Tja, wat is wijsheid? Mond houden of spuien? In dit geval was mond houden wellicht verstandiger geweest. Maar ’t is gebeurd. Ik hoop dat de stukken toch weer gelijmd kunnen worden, alhoewel het altijd minder mooi wordt dan het was …..
  Ik ken trouwens ook een stel. Hij is echt een narcist, heeft altijd gelijk ….. en zij knikt ja en amen en zegt niks. Blegh. Maar ja, als zij maar gelukkig zijn.

 17. Ik hoop dat de persoon waarover dit gaat dit blog ook leest en zich eens achter de oren krabt. Als echte zuiderling predik ik al jaren het spreekwoord: spreken is zilver, zwijgen is goud.

 18. Onruststokers/stooksters kom je overal tegen, jammer genoeg…
  Ik ken er ook zo eentje, gelukkig ben ik ze nog niet persoonlijk tegengekomen :(, maar die was nog veel erger… Zette alles op haar blog onder een paswoord, zodat zelfs B het niet kon lezen, hoe vals kan je zijn? Ik hoop dat jij je rug kan draaien 🙂

  1. Wel Mrs.Brubeck, u kan ze lezen op mijn blog u moet kijken op 7 juni 2014 en 26 juli 2014. Niemand maakt mij uit voor valse persoon, zonder dat die persoon me kent en trust me ik ben hier niet de slechte in het verhaal, trouwens niemand,……u maakt het ervan!

 19. Pffff, ik kan het me voorstellen hoe je je voelt. Voordat dat weer een plekje heeft heb je vele vele dagen met een steen in je buik rondgelopen. oohh zo herkenbaar. Ik wens je samen met Vlam veel kracht hierin. Heb je hem hier wel van op de hoogte gesteld?

  1. Ik heb het 2 weken voor me gehouden. Wel verteld dat het een vervelend gesprek was, maar niets over de inhoud. Omdat ik het a) te kwetsend vond voor hem en b) ik me eerlijk gezegd ook plaatsvervangend schaamde. Dat iemand zo lelijk denkt over hem. Ik snap ook niet waarom de persoon zo’n moeite heeft met Vlam. Hij is lief voor ons, zorgt voor ons, is attent, we zijn gelukkig samen. Dat zou voldoende moeten zijn toch?

 20. Jij, een struisvogel??? Echt niet. Uit wat ik gelezen heb in jouw verhalen heb je een heel goed idee over hoe jij en Vlam in elkaar zitten. Wil dat zeggen dat je echt 100% van elkaar weet? Nee, maar meer dan voldoende om die bak bagger te herkennen als bagger. En zoals uit meer reacties blijkt, deze bagger tirade zegt meer over de persoon die je aansprak dan over Vlam en over jou.
  Ik wens je wijsheid toe over hoe je gaat reageren, En misschien besluit je wel om helemaal niet te reageren.

 21. Wat een vervelende ervaring voor je. Meende deze persoon echt alles of was hij/zij met het verkeerde been uit bed gestapt of ongesteld ofzo (in het geval van ‘zij’)? Anders is het echt een rotstreek en in beide gevallen kan ik me heel goed voorstellen hoe je je voelt. Zoiets hoort niet. Ik zou ook van slag zijn en me zeer gekwetst voelen.

 22. Sommige mensen zijn er alleen maar op uit om tweedracht tussen koppels te zaaien. Zulke mensen houdt je het best ver weg van je gezin. Vroeg of laat zorgen ze voor barsten en da’s waar ze het voor doen.

 23. Er is geen lef voor nodig om iemand af te zeiken.
  Twee dingen staan als een paal boven water:
  1) De persoon in kwestie is niet al te snugger
  2) Het zegt meer over de persoon zelf dan over Vlam.
  Jij bent geen struisvogel, Klief!
  Lieve groet xx

 24. Die kritiek op Vlam werd aan jou verteld schrijf je. Ik lees nergens dat deze kritiek ook door deze persoon aan Vlam verteld is. Lijkt erop dat deze persoon daarvoor te laf was en dat jij de boodschapper mag zijn. Dus eerst wordt je man afgekraakt (en indirect jij ook, want jij bent zo dom om met zo’n man getrouwd te zijn) en dan mag jij ‘m dat ook nog eens namens die persoon gaan vertellen? Zo ga je niet met mensen om en die persoon zou van mij dan ook lekker in de stro.. mogen zakken. Zulk gedrag is te zielig voor woorden.

 25. Wat bezielt zo iemand?? Mensen die denken dat ik gezellig met ze mee ga in het afkraken van mijn man/gezin kunnen mijn maat 43 onder hun achterste krijgen. Kritiek op iemand lever je direct, aan de persoon zelf, en vertel je niet aan hun geliefde… Wat een verstand, zeg, zo iemand.

 26. He jakkes wat ongepast om over je vent te kletsen. Vast jaloezie omdat jullie zo overduidelijk supergelukkig zijn met z’n drieën.
  Dikke kus!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s