Opsmuk.

Vorige week zeek het werkelijk van de regen… Loodrecht naar beneden kwam het. Met bakken tegelijk.

Ik besloot make-up loos de rit naar mijn werk te gaan fietsen en de boel op de praktijk aan te brengen, want het heeft echt nul komma nul zin om geheel opgemaakt de regen te trotseren. Zonde van je tijd en werk.

Al fietsende, aan het einde van de straat schoot me ineens te binnen dat ik mijn make-up tasje op de slaapkamer had laten staan.

Ik aarzelde 2 millisecondes en reed toen verder. Dan maar een dagje zonder make-up werken. Ik ben niet zo moeilijk. Meteen vroeg ik me af hoeveel procent van de vrouwen wél rechtsomkeert had gemaakt? Ik denk een heel aanzienlijk aantal, misschien wel het gros. Veel vrouwen zijn onzeker en veel met hun uiterlijk bezig.

Die kunnen geen spiegel voorbij lopen zonder even te checken of alles nog wel zit en hangt waar zij het bedacht hadden.

Ik zie regelmatig vrouwen die in de bus of trein hun haar zitten te borstelen. Oh, en ik wil meteen even van de gelegenheid gebruik maken door te zeggen dat ik dat echt extreem goor vind, doe dat pvd thuis, want 3x raden waar ze die plukken losgeborstelde haar laten? Juist. En nu ik toch bezig ben: wat te denken van mensen die aan hun nagels kluiven? Of die met een mesje of vijl of wat dan ook onder hun nagels peuren waar ander mensen bij zijn? Gatverdamme.

Maar goed: dat kapsel. Waar máák je je druk om? Als je haar hebt dat meerdere malen per dag gestyled moet worden, heb ik maar 1 tip: neem in vredesnaam een andere coupe. Doe jezelf een plezier.

Veel vrouwen sjouwen in hun toch al overvolle tassen ook nog eens een make-up tasje mee. Om halverwege (of eerder) de dag één en ander bij te werken. Mits je Doutzen Kroes heet en je van je uiterlijk je beroep hebt gemaakt, waarom zou je je druk maken of je foundation nog wel goed zit? Wat kan jou het schelen? Hou er sowieso mee op, is mijn advies, om je huid elke dag dicht te plamuren. Het is slecht voor je huid, al die chemicaliën. En mijns inziens ziet het er niet uit. Een klein aantal vrouwen beheerst de kunst het spul redelijk natuurlijk aan te brengen, maar bij de meesten ziet het eruit alsof ze voorover hun gezicht in een pot bruine verf hebben laten vallen. Poef! Die hebben niet de juiste kleur, of zijn hun kaaklijn vergeten waardoor je zo’n enorme overgang ziet van licht naar donker. Of dat ze zo’n bruine kop hebben op zo’n witte hals, geen gezicht. Of het zit zo heerlijk opgehoopt bij de neusvleugels… Bah!

Op dat honderd keer per dag je make-up checken, is één uitzondering waarom het van mij wél mag. Opgemaakte vrouwen: controleer alsjeblieft enkele keren per dag even of je niet van die zwarte of blauwe hoopjes troep in je ooghoeken hebt zitten. Haal dat weg. Het is namelijk zó ontzettend onsmakelijk. Als ik met iemand praat die dat heeft, kan ik bijna niets anders dan daar naar kijken. Brrrr…

Ook niks: nagellak met van die stukken eraf. Ik houd van gelakte nagels, maar dan moeten ze er wel perfect uitzien. Niets zo armoedig als onverzorgde handen en voeten.

En al met al is dit een heel ander blogje geworden, als wat ik in mijn hoofd had toen ik eraan begon.

Het was de bedoeling dat het over ijdelheid zou gaan.

Nou ja. Dan houdt u die nog van me tegoed 🙂

47 thoughts on “Opsmuk.

 1. Ik hou de uitgebreide make up voor feestjes ed en ga de deur uit met een lik lippenstift en een paar oorlogsstrepen op mn oogleden. Die lippenstift wordt regelmatig vergeten maar verder lekker interessant
  Ik heb inmiddels mn ooghoeken gecontroleerd en leeggebaggerd hahaha
  Werk ze Klief
  Lieve groet Brigitte

 2. Haha leuk toch dat jet ineens een heel ander blogje wordt dan je in gedachten had? Ik hou ook niet van dat geplamuur hoor. Gebruik wel elke dag mascara en oogpotlood. Heel soms BB crème (als ik er brak uitzie na een slechte nacht) Ik zou dus ook net als jij gewoon doorfietsen naar m’n werk. Is het daar iemand opgevallen dat je make-uploos was trouwens? 😉

 3. Ik heb ook nooit begrepen waarom iemand niet opgemaakt de deur niet uit zou durven, tenzij er echt iets heel ernstigs te zien zou zijn natuurlijk, dan kan ik me het wel voorstellen. Het enige wat ik wel eens een paar keer heb vergeten was parfum of eau de toilette op te doen. Dan baal ik flink. Vind het zelf namelijk altijd heerlijk. Geen gifwolk-gedoe trouwens. Als ik iets vreselijk vind is het wel zo’n enorme walm om iemand heen waar je met een bijl doorheen moet klieven…

 4. Ja, ik kijk uit naar het vervolg.;) Ik heb ooit foundation geprobeerd, verschillende merken,maar het leek idd telkens ofik met mijn kop in een pot verf was gevallen, bah. Puur natuur dus, wie het niet wil zien kijkt er maar naast. 🙂

 5. Vroeger zou ik inderdaad zijn omgedraaid, tegenwoordig niet meer. Ik vraag me vaak af hoelang die volledig geschminkte dames ’s ochtends bezig zijn, hoeveel vroeger ze daarvoor hun bed uit moeten. En hoe het eruit ziet als ze even spontaan met hun partner heb geknuffeld (of gaat dat dan niet?).
  Wat ik ook totaal niet begrijp is waarom iemand zijn eigen wenkbrauwen kaal epileert en er van die lelijke potloodstrepen voor in de plaats tekent. Wie heeft dat ooit verzonnen?

 6. Het toppunt is mijn moeder hierin, ooit lag ik net bevallen in het kraambed en voelde mij blij en verdrietig tegelijk. Ze kwam op bezoek en keek naar mij, maak je eens lekker op dat helpt enorm om je goed te voelen….
  Dat heeft dus nooit geholpen, ik verzorg mezelf goed maar mijn make up, ach de laatste jaren ben ik er veel makkelijker in geworden !

 7. Op een simpele dagcreme, een vleugje poeder en een wolkje eau de toilette na gebruik ik geen make-up, tenzij ik naar een feestje of kantoor ga. Het spaart heel wat tijd uit. Heerlijk.
  Maar ook met een minimale make-up kun je de fout in gaan.
  Zoals totaal vergeten om m’n haar te kammen. Man en kinders zeiden niets, moest het horen van een collega.
  Een klodder dagcreme op m’n oorlel, die ik pas na een uur zag zitten.
  Vergeten dat ik al eau de toilette opgedaan had, nog een keer opdoen en vervolgens bijna als een ‘gifwolk’ rondlopen 🙂
  Ik ben benieuwd naar je blog over ijdelheid, schrijf ze!

 8. Hahaha wat weet je het weer mooi te zeggen, je hebt helemaal gelijk!
  Ik denk dat ik een jaar of tien geleden wel omgedraaid zou zijn maar nu niet meer. Het mooie is dat tien jaar gelden ik waarschijnlijk helemaal geen make-up “nodig had” en nu misschien wel (iets met kleine kinderen, slaapgebrek en wallen). 🙂
  Nu maak ik me eigenlijk alleen op als ik ga werken en dan met mate. Op mijn vrije dagen doe ik er lekker niets aan.

 9. Ik houd er niet van om iemand helemaal gelijk te geven, zou hem/haar maar ijdel maken 🙂 maar bij deze: ik ben het voor 100% met je eens.
  Dat haren kammen in openbare gelegenheden bijvoorbeeld , brrrrr……. En dan te beroerd zijn om de uitgevallen haren uit wasbakken te halen. Ik snap ook niet dat mensen hun haar borstelen op hun slaapkamer, de haren lekker op de vloer laten liggen en er dan op hun slippers (of nog erger met blote voeten!) doorheen lopen.

  Ik weet niet of ik ervoor terug zou gaan als ik m’n mascara vergeten zou zijn op te doen, maar voor de rest maakt het me niet veel uit.
  Foundation gebruik ik sowieso niet en lippenstiften of gloss heb ik overal en nergens wel in zitten.

  Kom maar op met je ijdelheid…….

 10. Ik begin de dag altijd met mijn ‘oorlogskleuren’ zoals mijn man dat haarfijn uitdrukt. In de zomer minimalistisch, hitte en oogschaduw gaat niet zo lekker samen. In de zomer een potloodlijntje, een beetje oogschaduw in de kleur van de gekozen kleding. Mascara alleen als ik uit ga en dan vooral waterproof. In de winter een potloodlijntje en twee kleuren oogschaduw die matchen met elkaar.
  In de zomer een dagcreme met uv filter en in de winter een pot van een redelijke kwaliteit dagcreme. Tja mooier wordt je er niet van denk ik. En make up meenemen naar mijn werk, nee nog nooit gedaan en als het er onderweg afregent jammer dan. Dit valt in de praktijk wel mee als je in een oliepak naar het werk fietst.

 11. Wat een geweldig stukje. Ik ben nu natuurlijk heel nieuwsgierig wat je over ijdelheid te zeggen hebt.
  Ik ga zelden zonder makeup de deur uit, maar opmaken duurt bij mij minder dan 5 minuten, dus of ik ben een ongekend slordige kalker of ik ben zeer geroutineerd. (*veegt nu uitgelopen kohl weg*)

 12. Of tanden flossen in het openbaar, ook zo lekker brrrrrr!
  Naar mijn werk draag ik wel make-up, vooral de donkere kringen onder mijn ogen werk ik weg. Dan zie ik er net een beetje fleuriger uit. Nooit geen lippenstift trouwens, dat zet zich meteen af op mijn tanden, ook zo’n fijn gezicht … daarentegen ben ik verslaafd aan Labello, dus daar smeer ik bijna ieder uur mijn lippen mee in.
  Door de weeks thuis en in het weekend -tenzij ik een feestje of zo heb- draag ik geen make-up, alleen een beetje dagcrème.
  Mijn haar is, als ik opsta ’s morgens, een bossie stro dus daar gaat het meeste werk in zitten. Afknippen is geen optie, dan ben ik nog drukker mee. En verder, ik wordt ouder … ik kijk maar wat minder in de spiegel dan 😉

 13. Ben het helemaal met je eens. Wees lekker jezelf, zonder al te veel plamuur. En áls je je toch wat wit opsmukken, doe het dan netjes en goed en niet teveel. Afgebrokkelde nagellak is vies. Die foundation ook.

  Soms heb ik een gekke bui en doe ik oogpotloof en mascaro op. Waterproof, zonder geur msaak kleurstoffen en helemaal allergie proof.. maar na een tijdje heb ik áltijd blauwe of zwarte vegen op mijn wallen. Ook niet charmant…

 14. Hahaha, weer grappig en waar stukje. 🙂 Hm, ik moet zeggen dat ik me zonder lijntje en wat zwarte mascara ook wel wat kaal voel, maar ik zou ook niet teruggegaan zijn. Ik ben wel nog zo ijdel dat ik nog steeds mijn haar verf al heb ik eigenlijk een grafhekel aan om het steeds weer te moeten doen. Ik weet echter niet of ik ooit aan grijs haar ga toekomen gevoelsmatig. Ik ben niet ijdel maar dat gaat me toch nog te ver….

 15. Een log naar mijn hart. Een vrouw kan zich niet mooier schilderen dan de natuur heeft gemaakt. (Enkele uitzonderingen daargelaten.) Als ik een vrouw kus, dan wil ik huid kussen. Geen plamuur, dan kan ik het ook wel af met een muur. Die praat tenminste niet door me heen. (Enkele uitzonderingen daargelaten) Nu we het er toch over hebben. Naakte huid van andere vrouwen, dat hoeft niet. Het moment dat je de dertig bent gepasseerd gaat er teveel hangen. Daarbij bij de meeste zit er toch teveel kilogrammen aan om nog voor de buitenwereld aantrekkelijk gevonden te worden. (Enkele uitzonderingen daargelaten.)

  Love As Always
  Di Mario

 16. Ooooh ik ga terug! Zeker weten. Zie er anders gewoon ongezond bleek uit en met ook nog eens iets hangende oogleden (bovenste) daar moet gewoon kleur op. Geen oorlogskleuren maar beschaafd, ahum, dus grijs, bruin of zo iets. Foundation daarentegen gebruik ik nooit idd ik beheers de kunst niet zo en bij mijn bleke huid is er eigenlijk niets te krijgen dat het er ook nog een beetje natuurlijk zou uitzien.

 17. Dagcreme is onontbeerlijk, anders droog ik uit 🙂 naar het werk sobere make-up … Maar nooit foundation, dat toont al snel onnatuurlijk…
  En ik had ooit een baas die met een pen in zijn oor pulkte en dan in zijn mond stak 😦 al goed is die nu weg 🙂

 18. Ik gebruik niet veel make-up en heb vooral een hekel aan smeren. Helaas wordt met ouder worden mijn huid zo trekkerig waardoor ik niet anders kan. Het viel me vanmorgen ook op toen ik zat te naaien dat mijn handen er oud en gerimpeld uitzien. Misschien moet ik me toch nog eens bedenken wat dat smeren betreft …

 19. Ik ben het zo met je eens. Ik volg je blog maar sinds kort maar heb ontdekt dat wij heel veel raakvlakken hebben. Ik doe helemaal geen make up op, bezit niet eens mascara en toch krijg ik vaker opmerkingen dat ik er zo verzorgd uitzie. Dan kan je je afvragen waarom make up opdoen? Gewoon zorgen voor verzorgde huid, handen en voeten. Ik kijk uit naar je volgende blog.

 20. Je klinkt zo heerlijk ongecompliceerd, of is dat een gevalletje “niets is wat het lijkt”? Ik heb je blog glimlachend gelezen in ieder geval. En wat ik in zo’n geval zou doen? Met de auto naar het werk. Haha..

  1. Ik ben aardig gecompliceerd hoor 😉 Maar er zijn veel zaken die me zullen jeuken, zoals mijn uiterlijk. Ik ben wie ik ben en draag wat ik zelf wil en heb maling aan wat “men” vindt…

   1. wat doe je er dan op als je vind dat je er zo ook goed uit ziet? ben benieuwd,ik probeer altijd mijn couperose op mijn wangen weg te werken wat dus alleen werkt met een camouflagestift en daar moet dan wel poeder overheen maar ik vind het er toch heel naturel uitzien dan en het kost me niet meer tijd dan hooguit 5 min.

 21. Opvallend dat de meerderheid hier ook geen make up gebruikt (of maar weinig), maar dat het straatbeeld toch anders is.

  Hier al jaren enkel mascare en eyeliner. Sinds een half jaartje zo af en toe ook lipgloss / stick. Niet meer en als ik er een dag geen zin in heb of het vergeet is het ook prima.

  En over haren kammen & nagels knippen heb ik het maar niet…. 😉

  1. Viel mij ook op ja 🙂

   Ik gebruik normaliter 4 dagen per week make-up, soms 6, hangt er vanaf wat ik doe en met wie en of ik er zin in heb. Maar als ik vrij heb en niets bijzonders doe, ga ik au naturel de deur uit.

 22. Laatst in de trein was de dame tegenover me ook druk bezig zich op te maken, scheelt toch ’s morgens met opstaan.
  Dat van het kammen vond ik ook niet netjes, werd wel in het prullenbakje gedaan.
  Ik vond het maar een hele klus alles bij elkaar. Hans

 23. Ik vind mannen ook erg ijdel en sommigen zitten ook de hele dag aan zichzelf te knutselen.
  Ik kende er eentje die altijd zijn neusharen uit zijn neus trok waar iedereen bij stond.
  GOOOOOOOOOOORRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

 24. Ondanks het feit dat ik heel ijdel ben, zou ik niet terugrijden,……ik kan perfect een dag zonder make-up, het maakt me gewoon wat platter :-), ik vind dat ik zonder make-up een wit doek ben dat niet beschilderd is :-). Mijn haar is meestal vast, dus kammen zit er niet bij,……en nagellak die is afgeschilferd, ik kan het niet uitstaan,……..dus in 85% van de gevallen zijn mijn nagels niet gelakt,…..ook die van mijn tenen niet,…….vind het een heel gedoe voor weinig,………maar ijdel, oh ja ik ben heel ijdel,……

 25. Al jaren zo naturel mogelijk dat vind partner ook prima. Ik doe na gezicht wassen een creme en teken de wenkbrauwen bij, anders voel ik me kaal.

  De keren dat ik met opmaak bij gelegenheden zoals kerst voel ik het altijd zo zitten, niet prettig.

  Ik heb me bi de kapper voor huwelijk dochter ook laten opmaken en vond het er erg mooi uitzien, net die vleugjes en in de goede kleur die het AF maakten.

  Ik heb wel de wens om me eens te laten opmaken, haar opsteken en in mooie lange jurk en dan professioneel laten fotograferen. Ik ben totaal niet fotogeniek maar er is vast wel iets van te maken dan en beetje fotoshoppen mag dan ook..

 26. Helemaal mee eens! Ik gebruik nooit make-up en nooit gedaan ook. Heb er geen behoefte aan, vind het niet nodig, vind het veel te duur en het kost ook nog eens veel te veel tijd. En het kán niet goed zijn voor je huid ook al beweren sommigen anders. Ik heb zelfs niet eens dagcreme, want ik smeer elke ochtend zonnebrandcreme speciaal voor mijn gezicht. Ik ga zelfs naar feestjes en sollicitatiegesprekken zonder make-up. Ook heen mascara dus he. Iedereen kent me ook zo en het zou ook heel vreemd zijn als ik wel opeens wat ga gebruiken. Ben wel een beetje bang dat ik op de bruiloft van mijn schoonzus volgend jaar er toch een dagje aan moet geloven. Hoop dat ze het dan zo naturel mogelijk kunnen maken haha

 27. Hier een dame die die fase heeft gehad dat elke haar als tiener goed moest zitten en de make up en het kapsel me zeker een uur kosten, en nu met kleuterlief gun ik mezelf tezamen hooguit 2 minuten dus tja dan is er niet veel tijd voor make up over haha, dus geregeld puur natuur of een beetje mascara.. van mij hoeft dat opdirken ook niet meer zo, ze nemen me maar zoals ik ben en anders maar niet…

 28. Mijn moeder gaat alleen in stijl de deur uit en in stijl betekent of ze naar een receptie gaat. Ze heeft mij heel lang gezien als barbiepop. Het voordeel is dat ik meteen wist hoe ik niet wilde zijn! Ik ken iemand die nog zou terug fietsen als ze haar oorbellen is vergeten in te doen…
  Lieve groet

 29. Ach, alles met mate, en met een feestje wat meer. En ja, natuurlijk even de tandjes poetsen en de lippenstift bijwerken na de lunch! Oef, die nageltjes is wel eens een puntje hier hoor.

 30. hahaha, heerlijk dit! Nou ik ga de deur niet uit zonder blush en mascara. En ik heb standaard een lipgloss op zak. Redt ik het niet op tijd, dan gaat de blush er even snel op thuis en gaat de mascara mee de tas in, dat doe ik dan onderweg wel, of op mijn werk. Voel me niet compleet zonder! Vind mezelf er ook ‘gezonder’ (lees: meer kleur) uitzien met blush…. duhhhssss…. 😉

 31. Ik heb toch ook wel dat kleding vooral lekker moet zitten. En ik ben steeds minder make-up gaan gebruiken. Soms wil ik nog wel eens uitpakken, maar daar moet een gelegenheid voor zijn of dan moet ik maar net extra lekker in mijn vel zitten. Alleen benen scheren en nagels lakken, daar ben ik iedere dag wel zoet mee 🙂

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s