IJdelheid.

“Je klinkt zo heerlijk ongecompliceerd, of is dat een gevalletje “niets is wat het lijkt”? Schreef Jolanda op mijn vorige blogje over make-up.

Ik ben nul komma nul ongecompliceerd. Vraag maar aan Vlam… Ik hoor -met regelmaat- dat ik best wel een lastige tante ben en een behoorlijk uitgebreide gebruiksaanwijzing heb . Ik vind het zelf wel meevallen, zolang alles maar gaat zoals ik dat wil 😉

Maar op gebied van het uiterlijk ben ik inderdaad niet heel lastig.

Ik ben wie ik ben. Take it or leave it.

Ik kan, als we een etentje hebben en ik daar zin in heb, best wel werk maken van mijn uiterlijk. Maar ik stap net zo makkelijk hele weekenden met alleen een dagcrème op mijn gezicht, naar buiten. En ik voel me dan niet anders. Ik heb nog net zoveel zelfvertrouwen als wanneer ik wél een kleurtje op mijn ogen heb. Zelfvertrouwen zit in mijzelf, dat haal ik niet uit potjes en kleding. Er zijn momenten dat ik er op mijn paasbest uitzie, maar mezelf helemaal niks vind. Dan kan ik smeren en spuiten wat ik wil, maar dan zie ik nog steeds een saaie, te dikke vrouw in de spiegel. (Hormonen zijn tof. Zucht.)

Afgelopen zondag was ik ook “au naturel” naar buiten gegaan. Vlam en ik deden ’s middags nog even snel samen de boodschappen voor deze week. Ik zag hem ineens gniffelen en vroeg wat er was. Hij zei dat hij moest lachen om hoe mensen erbij liepen, nul schaamtegevoel. “Alhoewel jij er ook prachtig uitziet vandaag” zei hij erbij, terwijl hij me opnam. Ik liep er inderdaad op mijn charmantst en vrouwelijks bij. In een veel te wijde flodderbroek. In een oversized shirt. In veel te grote en grove groene wandelschoenen. Allemaal verklaarbaar want ik kwam namelijk net van het strand af. Vlam was koffie gaan drinken bij zijn ouders en ik volgde anderhalf uur later ook nog even. Maar pas na een fikse wandeling op het Scheveningse strand. Wat had ik dan moeten doen? Andere kleren mee moeten nemen? Om naar mijn schoonouders en de supermarkt te moeten gaan? Right.

Ik werk 4 dagen in de week en dan kleed ik me altijd netjes aan. Mooie schoenen eronder. Mascara, primer op de oogleden, oogschaduw, concealer en lippenstift. En meestal ook nog oorbellen en/of ketting. Zeer matig want ik ben geen kerstboom tenslotte.

Als ik thuis kom, dan is het eerste dat ik doe, naar boven gaan en me omkleden. In mijn zogenaamde poezentrui. Ondergoed uit, poezentrui aan. Ik loop het liefste in louter en alleen dat afgetrapte ding. Véél te groot, vol pilletjes en halen van de nagels van Misty. Geen gezicht.

De pakkjesbezorgmeneer ziet me altijd zo de deur open doen en denkt vast dat ik een ma Flodder ben. Ik denk niet dat ie me op straat zou herkennen. Het zal me jeuken.

Kortom: ik denk niet dat ik ijdel ben.

Ik kan wel werk van mijn uiterlijk maken en vind het dan ook belangrijk. Ik geef toe dat ik die dagen ook zéér regelmatig in de spiegel kijk. Maar dat is meer om te checken of alles nog wel zit op de plaatsen waar ik het oorspronkelijk bedoeld had. Ik vind dat ik er met mijn baan gewoon fris, netjes en representatief moet uitzien.

En daar omheen en tussendoor, ben ik nog steeds fris, maar wat minder representatief.

30 thoughts on “IJdelheid.

 1. Ook hier (in Mozambique) is het belangrijk om er ‘representatief’ uit te zien. Zelfs als je een document moet ophalen bij een overheids-instantie. Je komt er niet in met korte broek en slippers. Zelfs niet bij 40c zoals afgelopen dagen.

 2. Hey Klief,
  Helemaal met je eens, de enige opsmuk aan mij zijn mijn nagels die ik elke drie en een halve week laat doen, een lekker luchtje en kleur in mijn haren. Verder ben ik bijna altijd au naturel. Hoor er nooit iemand over klagen en als ik dan eens wat lippenstift smeer valt het op en vraagt men waar ik heen moet. Ik denk altijd: ze nemen me maar zoals ik ben en anders niet! Ik moet er altijd om lachen als ik naar de sauna ga, dan zie je mensen, vrouwen, helemaal opgedirkt en na 1 ronde ziet het er niet meer uit.
  Fijne dag vandaag,
  Groetjes,
  Sylvia

 3. Heerlijk meid, zoals je lekker jezelf bent! Dat is echt super! Ik ben denk ik ongeveer hetzelfde, loop ’s morgens met mijn haren ala hoe het valt en zonder make up en een fleezevest aan dochter naar school… heel anders dan sommige andere mama’s en ik geef er totaal niets om… op andere momenten maak ik er werk van, gewoon omdat ik dat leuk vind. Nu ben ik ook totaal niet op zoek naar een man dus tja dan heb ik al helemaal niet de drive me te verkopen op straat, al heb ik dat veelal als ik wel rondkijk naar mannelijk schoon ook niet want ik ga me in gezelschap thuis echt niet ineens als een modepopje gedragen…

 4. Als je schrijft “Maar op gebied van het uiterlijk ben ik inderdaad niet heel lastig” moet ik alweer glimlachen. Ik lees dan ook met heel veel plezier je blog! Heerlijk, de manier waarop je het vertelt, de ondertoon, ik houd ervan. Ik ben ook totaal niet gecompliceerd!?

  Of ik ijdel ben? Hmmmm… Wat mijn gewicht betreft niet. Als mensen mij “te dik” vinden. Nou prima! Ik moet het met me meedragen toch? Mijn hoofd verzorg ik dagelijks keurig, maar met mate. Mijn hele pakket beauty producten past makkelijk op de helft van het plankje onder de spiegel in de badkamer. Inclusief een grote pot Zwitsal baby crème, deze werkt prima voor mij. Ik ga nog steeds behoorlijk kreukvrij door het leven (mijn wangen zijn net baby billetjes).
  Wat mijn kapsel betreft ben ik wat kritischer een “bad hair day” kan ik echt mega chaggie van worden.
  Toch boeit het me niet echt wat anderen er van vinden. Het gaat erom hoe ik me voel!

 5. “De pakkjesbezorgmeneer ziet me altijd zo de deur open doen en denkt vast dat ik een ma Flodder ben. Ik denk niet dat ie me op straat zou herkennen.” Waaahhh, dat heb ik nou ook altijd, kom ik net onder de douche uit in mijn huis/speelpak staat de buurman (vanwege zijn baan altijd strak in het pak) aan de deur om een kopje suiker te lenen.

 6. Ik vind mezelf nul ijdel maar ga zonder een beetje make-up de straat niet op, zelfs thuis zie je me amper zonder. Ben nml. erg bleek van mezelf met een blonde haarkleur die niet erg sprekend is, voel ”k mezelf zonder iets extra kleur direct ziek en zo zie ‘k er dan ook uit. Dus nee

 7. Ik gebruik dan wel niet/nauwelijks make up maar kan me wel altijd en overal vertonen, niks huispakken of oude makkelijke kleding voor mij. Alleen ’s avonds, dan wil ik nog wel eens vroeg mijn (lekker degelijke) pyjama aantrekken.

 8. Je zet me aan het nadenken omdat ik me (behalve als ik ziek ben) elke dag opmaak en zorg dat m’n haar fatsoenlijk zit. Gewoon wat lichte make-up en mascara omdat ik blonde wimpers heb die gewoon verdwijnen zonder iets erop. Als ik weet dat alles goed zit, hoef ik de rest van de dag niet in de spiegel te kijken en vind ik het wel prima. Ik ben het met je eens maar zie helaas ook vaak de andere kant; vrouwen met mega uitgroei in hun haar, grauwe afgerookte huid en nul make-up of enige andere verzorging en een stem als een schoorsteen. En dan denk ik: een beetje verzorging zou je niet misstaan.

 9. Hi Kliefje,

  Ik dacht altijd dat uiterlijk niet zo belangrijk was totdat mijn gezicht ingrijpend is veranderd door de operaties agv BCC. Nu nog steeds verdraagt mijn gezicht geen make up etc. Ik vind het jammer ook al gebruikte ik niet veel en ook niet altijd. Ik ben wel meer op kledingkleur en -uitstraling gaan letten. Soms voel ik me weer bijna mooi en dat geeft mij zelfvertrouwen. Op andere momenten – je weet dat ik veel sport – dan boeit uiterlijk me totaal niet.

  Groetjes,

  Dorothé

 10. Aangezien jij van mijn jaar bent, deel ik de gecompliceerdheid,…….ben ik ijdel, ja, absoluut,….maar ga ik in jogging zonder make-up ook buiten, absoluut en thuis, thuis wordt alle make-up verwijderd en trek ik altijd een jogging aan,….je vindt me thuis nooit in kleren of er moet bezoek komen :-),…..en in de vakantie geen make-up, jeanshort en t-shirt met slippers,…..heel de vakantie door :-). Maar ga ik op stap of werken dan ben ik om door een ringetje te halen 🙂

 11. Ik dacht ook dat ik niet ijdel was. Totdat ik alopecia kreeg. Kale plekken op mijn hoofd. Man, wat voelde ik mij ongelukkig. De huisarts wilde mij in eerste instantie niet helpen (heeft een jaar geduurd voordat ik hem l
  kon overtuigen dat er psychisch onder leed) en de kale plekken werden groter en groter en waren niet meer met het overgebleven haar te bedekken. Ik heb uiteindelijk een lotion gekregen die gelukkig aansloeg. Daarna nog een paar keer kale plekken gekregen en ook toen hielp de lotion gelukkig. Verder nooit make up of zo, ik doe ook geen troep in m’n haar omdat ik bang ben dat het terug komt die alopecia dan hè. Bovendien rij ik elke dag motor, en een helm is een killer voor je kapsel.
  Eerlijk gezegd heb ik ook geen tijd om crème en make-up en zo te doen want zorg om gehandicapt kind en oude ouders (ja ja participatie mevrouw, iedereen moet zijn steentje bijdragen) en werken natuurlijk.
  Het enige wat ik wel doe is een luchtje opdoen. Da’s het enige ijdele waar ik mijzelf tijd voor gun.

 12. Zelfvertrouwen zit inderdaad niet in uiterlijkheden, daar geloven wel veel mensen in.
  Dat je voor je werk er representatief uit hoort te zien is begrijpelijk, de rest beslis je zelf. Hans

 13. Haha ik denk dat de Colombianen mij echt helemáál niet ijdel vinden, juist meer een Flodder terwijl ik er altijd netjes bij loop. Maar hiet is het zó belangrijk hahaha. Niks voor mij en ga mezelf daarvoor ook niet veranderen.

 14. Naarmate de jaren heb ik het idee dat ik er altijd goed uit zie. Dat kan betekenen dat mijn ogen slechter worden natuurlijk. Mijn smaak is hard achteruit gegaan of ik zie er nog steeds goed uit… Tja, wie zal het zeggen.

  Love As Always
  di Mario

 15. Als ik last heb van PMS voel ik me allesbehalve aantrekkelijk … kan ik me optutten wat ik wil maar ik blijf me dik, opgeblazen en vervelend voelen.
  Precies 2,5 week daarna voel ik me op en top, wat ik ook aanheb … met andere woorden: hormonen bepalen veel … zo niet alles.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s