Gevoelig.

Ik heb al veel vaker geblogd over mijn geluidsallergie. Ik kan aardig van slag raken door onverwachte geluiden. Of harde geluiden. Of repeterende geluiden. En als het me eenmaal is opgevallen, kan ik het niet níét horen. Er is dan op dat moment niets anders dan dat geluid. Blaffende honden, een housebeat, brommers, helikopters, klussende buren? Vreselijk.

Ook bekend is dat Vlam snurkt. En niet zo’n beetje ook. Het is geen lieflijk snurkje zo af en toe. Nee, meneer zaagt hele oerbossen door elke nacht. Met een kettingzaag.

Vlam snapt niet dat ik niet gewoon -zoals hij doet wanneer ik snurk- kan denken ‘ach, hoor hem eens lekker slapen, de schat’. Vlam kan dat dus hè? Hij constateert het geluid en meer niet, draait zich op zijn andere zij en slaapt door.

Ik daarentegen lig klaarwakker met een torenhoge bloeddruk me kapot te ergeren. Denkend aan uzi’s (voor hem) en isoleercellen (voor mij.)

Vorige week vrijdag heb ik dan ook mallen laten maken, voor oordoppen op maat. Over een weekje zijn ze klaar. Ik kan niet wachten eerlijk gezegd… De laatste weken is het namelijk weer bal. Op de hoop dat koleredingen veroorzaakt door die kolerehormonen kan ik ook sinds een jaar “heel erg licht slapen” gooien. Van een lievevrouwebeestje dat op het raam landt, kan ik al wakker worden. Echt ongelofelijk irritant.

Niet alleen mijn oren zijn extreem gevoelig. Ook mijn tastzin is snel overprikkeld. Ik kan niet tegen het aanraken van ongeverfd hout. Van die droge ruwheid, krijg ik echt kippenvel. En niet de goeie soort. Als ik in een ijszaak ben en daar zijn alleen van die houten lepeltjes, dan wijk ik uit naar een hoorntje. Dat hout in mijn mond, daar moet ik echt bijna van kokhalzen. En als de vaatwasser leeggehaald wordt, moet Vlam dan ook altijd de pollepels eruit halen. Ik kan dat echt niet. Die warme, ruwe, houten dingen. Brrrrr…

Ik heb overal in huis en op de praktijk handcrème staan, ik vet mijn handen zeker wel 30 keer per dag in. Als ze namelijk te droog worden, word ik daar echt naar van. En als ik met droge handen iets van stof aanraak, krijg ik daarvan de rillingen over mijn rug.

Idem dito wat mijn lippen betreft. Ik smeer en stick me suf. Overal liggen potjes en stiften van diverse graden vetheid. Elke nacht ga ik, tot grote vreugde van Vlam, naar bed met een dikke laag Purol of goudsbloemzalf op mijn mond.

Ook de huid van mijn voeten is zo idioot gevoelig. Ik slaap dan ook al sinds ik kind ben met bedsokken aan. Al vallen de mussen dood van het dak, die sokken blijven aan. Vlam moest daar, toen hij me leerde kennen, op zijn minst even aan wennen…

Mijn huid is ook van het type iets gevoelig. Ik gebruik al jaren alleen maar Clinique. Van andere merken verander in in een aardbei. Als ik mijn gezicht ingesmeerd heb met crème, is ie ook helemaal rood, alleen maar door het aanraken.

Wat betreft mijn ogen: ik vind te fel licht verschrikkelijk. Ik loop of fiets wel eens in het donker langs huizen die wel op plantenkassen lijken, zó fel is de verlichting. Vreselijk. Ik heb dan ook een enorme aversie tegen plafondlicht. Licht moet indirect zijn. En van een heel laag wattage. Liefst ook iets met een tintje, niet van dat hele kille witte. En tijdens de vakantie draag ik de hele dag een zonnebril. Ook in de zee en in het zwembad.

Verder mankeer ik weinig hoor…

Ik dub nog steeds. Ben ik nou hoogsensitief of gewoon een ontzettende zeikerd? 😉

55 thoughts on “Gevoelig.

 1. Ik denk dat je gewoon Kliefje bent met al je pluspunten én je minpunten…. dat je ‘hard’ lijkt door je kordaatheid, maar eigenlijk harstikke ‘soft’ bent…. zowel van binnen als van buiten…… als jij dat hoogsensitief wil noemen, be my guest….. maar volgens mij slik je geen plaspillen, dus een zeikerd kun je niet zijn 😉

  Fijn weekend!

 2. Duidelijk een hsp-tje maar ik ken er meer 😉 De kunst is om goed voor jezelf te zorgen zonder dat je er steeds aandacht voor vraagt van anderen. Men wil zich wel aanpassen maar men wil er niks over horen. In een blog kan natuurlijk weer wel 😉

  Groetjes,

  Dorothé

 3. Waarom niet allebei? Een ontzettende hoogsensietieve zeikerd 😉 (echt is een grapje hoor)
  Heel vervelend als je voor een hoop dingen gevoelig bent.
  Ik heb het ’s ochtend met vleesbeleg op brood doen. Man wat meuren mijn handen dan (voor mijn gevoel) of wat dacht je van haargel in haar van kind smeren. Brrr zit die meuk op je handen. En dan ga je je handen wassen en dan blijven je handen over elkaar heen glijden. En stinken. Dat vind ik zo ranzig. Ik heb een bepaalde naam voor de gel maar dat zet ik niet online.
  Ik hoop trouwens dat de otoplastieken werken. Ik heb ze voor de motor maar na 2 of 3 uurtjes móeten ze uit anders zijn mijn gehoorgangen zwaar geïrriteerd. En rood.

 4. Het lijkt zeikerig, maar denk toch echt dat je zintuigen super gevoelig zijn.
  Hopelijk helpen je oordopjes straks. Is het gemaakt van een beetje soepel materiaal? Misschien ben je ook wel gevoelig voor die dingen?

 5. Houten lepeltjes – brrrrr, daar kan ik ook niet mee eten.
  Smak en kauwgeluiden, free jazz op de vroege ochtend, schelle fluitjes, bladblazers, het fluitje in manlief zijn neus als hij ademt – ik kan nog wel even doorgaan.
  Licht slapen – tot enorme ergenis van dochterlief – en overgevoelige huid. Van Clinique word IK een aardbei..

  Het is dat ik geen moeite heb met enorme stukken worteltaart, we zouden een tweeling kunnen zijn 🙂
  Hoe ben jij met op tijd zijn?

  1. Op tijd komen is een must. Ik sta ruim op tijd op en ben eerder te vroeg dan te laat. Ik heb elke morgen een uur en een kwartier nodig om alles op het gemakkie te kunnen doen. Ik háát mensen die te laat komen. En zeker als ze niet even een berichtje sturen áls het gebeurt. Lijken we nog steeds op elkaar? 😉

 6. Hoogsensitief klinkt vriendelijker 🙂 Hier in de familie ook wel het een en ander aan gevoeligheden. Gelukkig (..of niet..) niet allemaal dezelfde natuurlijk, anders zou het snel wennen.

  Ik heb ook wel wat van die irritatiefactortjes die vooral tussen de oren zitten, maar mijn ogen zijn echt ook direct tranend en rood op het moment dat ik iets van gezichtscreme of wallensmeersel gebruik. Ook van clnique en ook als ik voldoende afstand houd. Balen!

 7. Door jouw gevoeligheden aan het www toe te vertrouwen, komt bij mij het volgende boven drijven. En ja, ik kijk waarschijnlijk te veel naar detectives…. en heb te veel Roald Dahl verhalen gelezen…..
  Ze staat op haar mooiste hoog-gehakte schoenen, met rode zool, voor de rechter en zegt: Ja ziet u, ik wilde echt niet dat ook maar iets hem zou overkomen, maar ja.. hij snurkte zo en dus kreeg ik speciaal aangemeten oordopjes, dus ik hoorde niets meer. Ook niet toen het brandalarm af ging en ja weet u ik had misschien de schade kunnen beperken als ik die houten pollepels die kompleet geimpregneerd met handcreme waren niet in de open haard gegooid, maar ja…. ik kon er niet meer tegen…. Ik was wel blij dat dochter op haar paard net langs reed en Vlam uit de vlammen trok…..

 8. Ik denk dat je overgevoelig bent en geen zeikerd. Zelf herken ik ook wel dingen die je noemt. Houten lepels heb ik de deur uit gedaan want die haat ik dus ook. Vind ze ook onhygiënisch dus ze zijn vervangen voor een hard soort plastic. ( lijkt op dat van een kinderbroodtrommel en beker) ik kan ook heel slecht tegen geluiden zoals achtergrondgeluiden in een restaurant ( dat gerinkel van die kopjes en borden, grrrr) ook samen slapen vinden ik niet fijn, vooral niet als er iemand mijn kant op licht te ademen of als ik zelf mijn adem op mijn huid voel. Stofjes die pillen/pluizen zoals bijvoorbeeld dekbedovertrekken gaan bij mij direct de vuilnisbak in. Het schrobben van een stoep, slissende mensen, smakken mensen, mensen die met hun mond vol praten en mensen die hun nagels tegen elkaar aan tikken zorgen bij mij voor een grote irritatie. Een klein kind hier uit de buurt kan heel hard gillen uit enthousiasme maar zo hoog dat ik denk dat mijn trommelvliezen knappen als ik haar hoor. Ik snap je dus heel goed alleen heb ik het in veel mindere mate. Maar een zeikerd ben je zeker niet. Denk eerder dat ik dat ben want vind mensen over het algemeen wel vrij snel vervelend. En dat heb ik het nog niet eens gehad over geuren. De meesten wekken gewoon hoofdpijn op. Sommige geuren wasmiddel en wasverzachter herken ik direct en kan ik echt niet handelen vooral niet als ik ze ruik bij anderen.

   1. Oja en qua snurken: buuf had ook vreselijke last van haar man die werkelijk waar klonk als een stofzuiger. ( ging echt heel hard) Hij is eraan geopereerd want het huwelijk stond op losse schroeven. Zijn neus moest er weliswaar voor gebroken worden maar sindsdien is het volgens buuf heerlijk stil. ( ik hoorde hem gelukkig niet want slaap 3 betonnen muren verder) Ze ziet er sinds de operatie van haar man ook een stuk gelukkiger uit. Raar maar waar. Misschien een optie voor Vlam? 😉

  1. Oh restaurants, daar zeg je me wat! Weet je wat ik ook zo erg vind? Gaat door merg en been, als ze koffiebonen gaan malen. AARRGGH! Of stoelen door contant worden verschoven, waar geen geluiddempende doppen onder de poten zitten.

 9. Een hoop is herkenbaar hier. Ik slaap goed maar letterlijk elke nacht met oordopjes. En mijn vriend snurkt helemaal niet. Ik kan dus niet slapen met geluid. De ademhaling van vriendlief is dus al te veel. En als er snachts een vieze vuilniswagen voorbij komt en er een vieze geur in de kamer komt word ik ook wakker. Want voor geur ben ik ook erg gevoelig. Buiten loop ik bijna altijd met een zonnebril want zelfs met bewolking is de lucht te scherp voor mijn ogen. En er is nog veel meer hahaha

 10. Ohhhh ik zie gelijkenissen. Ik raak in paniek als ik geen zonnebril bij me heb. Zit in de auto met zonnebril als iedereen het niet zonnig vindt. Dan vind ik het licht zo scherp dat de tranen over mijn wangen lopen. . Labello en vaseline ook in alle jassen en tassen, auto en langs mijn bed. Ik kan niet slapen zonder oordoppen en dikke laag vaseline. Alleen dat dat hout, nee daar heb ik (nog) geen last van….oh ja en ik ga niet slapen voordat ik mijn voeten met speciale creme heb ingevet 🙂

 11. Ik herken het enorm, sinds een paar jaar heb ik een eigen slaapkamer en dat bevalt ontzettend goed. Want meneer williams kan ook hele bossen omzagen en we hebben echt alles geprobeerd. En al die andere geluiden…herken ik ook😢

 12. Whatever klief, vervelend is het toch. Droge lippen vind ik ook vreselijk, en piepschuim. Gruwel! Op het werk hebben we drie kunststukken staan in de vorm van olifanten. De kinderen vinden ze prachtig, dus je kunt verwachten dat ze erop klimmen en gaan schuiven. En Dat Trek Ik ZooooW Slecht!!! Vooral als ik aan de telefoon zit. En nee, op de kast zetten mag niet, sokjes aan de olifantenpootjes is ook ten strengste verboden, wieltjes te gevaarlijk….zucht…

 13. Je bent gewoon helemaal jezelf. Met alles erop en eraan!
  Tegenwoordig ga ik ook met sokken aan naar bed. Bevalt me uitstekend.
  ’s Nachts “slaap” ik met oordoppen in. Ik doe nog een extra druppeltje olie in mijn oor voor ik die dingen erin stop, dan sluiten ze nog beter af. Sinds ik cvs heb, kan ik niet tegen fel licht en harde muziek.
  Heel onaardig gezegd, maar fijn dat iemand het nog erger heeft dan ik…
  Lieve groet

 14. Tis wel een inkoppertje….
  Lijkt me knap lastig als je zo gevoelig op zoveel dingen reageert.
  Ik ben erg nieuwsgierig naar het effect van die oordoppen. Nee, ik heb ze niet nodig, het is gewoon achterdochtige nieuwsgierigheid want ik twijfel aan het effect.

 15. Sorry vrouw maar denk het wel…
  Ik herkende al het een en ander.
  Dacht ik zeg niks.
  Maar nu je er over begint …..ik weet het zeker.
  HSP….ik wilde er ook niet aan. vind het maar raar modern gedoe..
  ging naar zo’n soort van zweefteef
  En ja hoor daar kwam het…HSP

  Ik heb het ook nog met geur.
  En wat denk je van dat label in je kleding vooral met goud draadje erin
  Hup eruit knippen soms helaas een gaatje .
  En dan dat lekkere geurtje waar opeens een heel smerige ondertoon in zit die er eerst niet was. Zal nog even verder gaan met zeiken???

 16. Het lijkt wel of ik Yaron hoor spreken. Hij heeft altijd wel een likje voor zijn huid nodig. Hij het op dit moment met kokoscreme of zo. En oordoppen in pasvorm.. heeft ie ook. En die gebruikt hij niet alleen als ik ga zingen…

  Love As Always
  Di Mario

 17. Ik herken teveel! Overgevoelig voor licht, geluid, maar vooral ook geuren … alles in XXL versie. Word nu al 2 weken echt elke nacht halverwege in mijn slaap gestoord dus neig ook naar die doppen en als rampscenario een eigen slaapkamer. Ik krijg er motorclub-neigingen van als ik daarna weer lig te plafond staren 😉

 18. geluidsallergie is best lastig in een samenleving die steeds luidruchtiger lijkt te worden.
  Oordoppen zijn zeker de oplossing om rustig te kunnen slapen.
  Houten ijslepeltjes vind ik ook niks, maar kan er mee leven.
  Gelukkig weet je waar je gevoeligheid ligt, kun je je er op aanpassen.
  Fel licht in huis is zo ongezellig. Hans

 19. Ik denk inderdaad hoogsensitief, maar dan vooral in letterlijke zin, dus met je zintuigen (wat gevoel betreft misschien ook, maar dat komt in dit stukje minder naar boven). Ik herken het niet behalve dat gevoel van hout. Brrrr, ik dacht dat ik de enige was die geen ijsstokje in mijn mond kan verdragen. En ik word echt gek wanneer iemand tegenover me dat hout tussen de tanden zit te vermalen. Nooit gesnapt dat mensen dat zomaar kunnen doen, zonder dat ze onpasselijk worden.

 20. Goddank ben ik niet de enige .gillend gek word ik van geluiden ,moordneigingen als iemand heerlijk in zijn of haar [[veel te droge ] handen wrijft brrr dat schurende geluid en de rillingen lopen over mijn rug .Ik kan een hele rij opnoemen maar is niet nodig denk ik .Hooggevoelig geluidsgevoelig dat zal allemaal best wel maar jij /wij zitten er maar mooi mee !
  Elisabeth

 21. Wow, je bent vooral voor heel veel dingen gevoelig. De meeste mensen die ik ken zijn gevoelig voor één van de dingen die je opsomt. Hoe dan ook, ik zou niet graag met je willen ruilen. Ik heb iets tegen nat hout, ik weiger af te wassen met houten afwasborstels en een houten lepeltje bij het ijs is voor reden om het niet te eten… brrrr, alleen de gedachte al doet me rillen.

 22. Je bent een mens. En dus anders dan andere mensen. Anderen zijn ‘allergisch’ voor politiek commentaar. Bijvoorbeeld. Ik ben gevoelig voor hoge geluiden. Gerommel in de bestek la, iets van metaal dat buiten op de stoep valt. Maar zeker ook het ‘Doei, doei!’ waar vrouwen gebruik van maken wanneer zij op straat afscheid nemen van elkaar en wat om onduidelijke redenen een hele octaaf hoger wordt geroepen dan het voorafgaande gesprek.

 23. Geluidsallergie, bestaat dat…… Waarschijnlijk wel. Ik heb daar ook last van. Piepjes zijn het ergste en ze zitten overal in, de magnetron, mobiel, oven, wasmachine, droger om gek van te worden. Een aantal kunnen er gelukkig uit. Ff de beschrijving lezen van het apparaat en kill.
  Tweede ergernis voor geluid is ‘de muziek in winkels’ Om hoorndol van te worden. Het lijkt wel een kermis, hoe harder hoe mooier. Echt niet.
  En het snurken. Manlief snurkt alleen als hij bier heeft gedronken. Dus na een feestje is de feestvreugde ’s nachts een toppertje ;-(

 24. Jouw blogs zijn altijd zo herkenbaar voor mij. Ik heb tinnitus, en ben daardoor gevoelig voor hoge scherpe geluiden, en heb een tijdje last gehad van hyperacusis. Ik was als kind al zo gevoelig voor geluiden dat er geen vriendinnetjes konden blijven slapen- ik had last van hun geadem 🙂 Inmiddels is dit wel genormaliseerd en slaap ik al 13 jaar naast de liefde van m’n leven, maar die snurkt helaas en dat is wat minder.. Sinds hij een snurkbeugel heeft gaat het wel een stuk beter trouwens.
  Ik denk sowieso dat wij mensen oorspronkelijk niet ontworpen zijn om zoveel prikkels om ons heen te verdragen, en de een zal daar gevoeliger voor zijn dan de ander.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s