Beugelbekkie.

Een paar maanden geleden zaten we met Jill voor een tweede sessie bij de orthodontist.

Drie (?) jaar geleden waren we er ook al eens. De orthodontist wierp een zéér korte blik (van ruim 40 euro bleek later) in de mond van mijn kind, zei ´oeh´ en ´ah´ en plande een tweede sessie in voor happen voor een mal van haar gebit en het maken van röntgenfoto’s. Daarvoor kregen we achteraf een rekening van bijna 100 euro, alleen eigen bijdrage hè. Toen we terugkwamen om de de bevindingen met haar door te spreken (wederom 40 euro) vertelde ze ons dat ze alvorens ze Jill aan een beugel wilde helpen, zij eerst moest stoppen met duimen en nagelbijten.

Het leek haar een goed plan om een jaar na het stoppen, nog eens langs te komen.

Kokend verliet ik het gebouw. Ik neem aan dat iemand die dit al jaren doet en er verstand van heeft, óók voor ze ons die smak geld afgetroggeld had, ons dit nieuws had kunnen meedelen.

Door tegenvallende inkomsten binnen ons gezin werd dat ene jaar bijna 3 jaar alvorens er een nieuwe afspraak volgde. En ergens dit voorjaar zaten we er dus pas weer.

Niet omdat Vlam en ik het zo nodig vonden, wij vinden Jill prachtig, maar omdat Jill onzeker is over zichzelf. En omdat iedereen een beugel heeft. En je bijna een verwaarlozende ouder bent en op gesprek bij Jeugdzorg mag, als je ‘nee’ zegt tegen een beugel…

De geldwolf orthodontist was blij met het resultaat, Jills gebit was uit zichzelf een stuk rechter geworden. Maar ze wilde voor de zekerheid toch nog even weten of Jills mondgebruik wel goed was. Want als ze (en daar was ze bang voor) met slikken steeds tegen met haar tong de achterkant van haar tanden duwde, zou een beugel niet het gewenste resultaat geven. Dus of we alsjeblieft een afspraak wilde maken met een logopedist?

Ze plande ons wél alvast weer in voor happen en foto’s.

Ik weigerde en vertelde haar daar geen tweede keer in te trappen. We gingen eerst naar de logopedist en pas daarna (eventueel) maakten we weer een afspraak voor dat dure onderzoek. Ik ben gekke Henkie niet tenslotte.

Twee weken geleden zaten we dan eindelijk bij de logopedist en daar bleek dat Jill een overbite heeft van wel 2 hele millimeters!  Poeh poeh.

Jill blijkt inderdaad met haar tong tegen haar gebit te duwen én heeft als klap op de vuurpijl slappe lippen. U leest het goed. Slappe lippen. Ik had er nog nooit van gehoord. In ieder geval: die geven dus niet genoeg tegendruk als ze met haar tong duwt, waardoor haar bovengebit een minuscuul stukje naar voren is gekomen.

Jill kreeg heuse mondoefeningen mee. Klakken met haar tong, in ieder geval 100 keer per dag. Haar tong minstens 5 minuten per dag tegen haar gehemelte leggen, op de punt waar je tong zit wanneer je de “L” uitspreekt. (Ik wed dat 99% van mijn lezers dat nu ook daadwerkelijk uitprobeert :)) En ze moest om haar lippen te trainen, met een knoop aan een touwtje trekken. Heel verhaal om uit te leggen. Maar tamelijk lachwekkend vonden we beiden.

Vrijdag mogen we weer retour.

En dan gaat de logopediste testen of de kracht van de lippen groter is geworden.

Ik heb Jill de hele week horen klakken, dus ik heb goeie hoop…

 

42 thoughts on “Beugelbekkie.

 1. Ik ben blij dat je nog zo eigenwijs bent, want anders kost het helemaal klappen vol geld. Ik hoop dat die oefeningen aanslaan en haar zelfvertrouwen daarin gaan groeien zodat ze geen ijzer in haar mond hoeft.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het hele beugelgedoe je dochter bespaard blijft.
  Hier is er goeie hoop dat de beugel bij de jongste volgende maand (of de maand daarna) verwijderd mag worden.
  Eerlijk gezegd, ik kan niet wachten. De grote kost, het steeds maar moeten hameren op juiste mondhygiëne, ik ben het meer dan beu!

 3. Echt je meent het niet 2 millimeter.
  O o o dat gaat nooit meer goed komen.
  Wat een geldklopperij is het toch.
  Hier hebben 3 zo’n vreselijk ding gehad… Ik ook .
  Toen nog in guldens en voor een aardig bedrag.

  Moet opeens aan het verhaal van de oogarts van mijn kleinzoon denken.
  Ole zijn oog moest afgeplakt ja ja dat lukt lekker met een eigenwijs mannetje Sanne mijn dochter had er na twee keer genoeg van.
  Na half jaarlijkse controle bij oogarts deed San net of hij iedere avond pleister ophad.
  Niet dus.
  De oogarts stond versteld dat het zo goed was geworden, dat luie oog.
  Moraal van het verhaal … dochterlief heeft heel erg haar best gedaan … ze zal versteld staan… die logo. Kuch

 4. 3 Millimeter of meter? Hemeltje zeg, hoe verzinnen ze het hè? Ik hoop maar dat de logopedie zoveel vruchten afwerpt dat de beugel buiten de deur kan blijven. Hier hebben alle kinderen en ik incluis een beugel gehad. Bij de oudste brak een jaar of 2 na afloop het draadje achter z’n ondergebit die geplaatst wordt om het resultaat te behouden en z’n tanden schoten nog sneller dan de 100 meter in 10 seconden terug in hun oude positie. Da’s dus weggegooid geld geweest…

 5. Wil je alsjeblieft je gezonde verstand blijven gebruiken? Dat heb je genoeg.. stelletje zichzelf veel te belangrijk vindende geldwolven… grrrrrr…
  Ik zie 10 jarigen in beugeltrajecten geduwd worden waarvan je nu al weet dat ze – als ze in de groeispurt raken en de kaakjes volgroeien – of overnieuw mogen, of overbodig bleken..
  Ik schijn de enige moeder (nog) te zijn die weigert om een beugeltraject aanvaardbaar te vinden voor 4 mm overbite of een spleetje tussen de tanden..
  Ook niet als het uberhip en cool en zo is.. (wat hebben die kinderen tegenwoordig?! Er wordt hier gezeurd om brillen en beugels..)

 6. Slappe lippen… dat zo iets bestaat. Succes verder met de logopediste en hopen dat beugel niet hoeft!

 7. Belachelijk.
  Ik had dat ook met mijn tandarts die maakte standaard elke keer foto’s als ik binnenkwam. Nou doei! Ben overstapt naar een ander en daar hoef ik nooit foto’s te laten maken. Mijn tandartsrekening is sindsdien ook aanzienlijk lager.

  En wat kost die logopediste eigenlijk?

 8. Godzijdank is dat beugelen hier allang verleden tijd. Bij de oudste zijn we meteen na het eerste consult van orthodontist gewijzigd omdat het zo’n vreselijke l*l was. Nooit spijt van gehad.

 9. 6 jaar lang zaten er alle soorten maten ijzerwerk om de tanden van oudste … resultaat echt prachtig, maar ondanks de spalken nemen de tanden gewoon weer een loopje. Ik vrees voor niets gebeugeld!

 10. Eh… 1 april? Waar hangt de camera?
  Bijna ongeloofwaardig maar de rekeningen schudden je dan wel weer lekker wakker.
  Succes met de lipoefeningen!

 11. Een leuke oefening om een sterke mond en tong te krijgen is het oplikken van hagelslag en het eten van een dropveter (zonder handen) ;-0

 12. Met de orthodontisten heb ik veel ervaring wat de kinderen betreft, handige lui in het binnen halen van geld, je mond valt er van open.
  bij de logopedist konden we ook aanschuiven, maar je daar ligt de verdienste echt bij de kinderen, die doen daarvoor hun best, dat heb je ook gehoord. Hans

 13. Hoop van harte dat de logopediste voldoende gaat helpen / heeft geholpen. Het is misschien hip zo’n beugel, maar ook ellende, pijnvol en een dure aangelegenheid.
  Zelf kwam ik niet onder een beugel uit; duimde veel en alles stond schots en scheef. Alles staat nu mooi recht. Enige nadeel is wel dat mijn ortho toen (zo’n 20 jaar geleden) niet bedacht dat de twee melkkiezen die ik op mijn 13e nog had ooit eens zouden gaan wegvallen waardoor ik nu met een 3-delige brug én implantaat in mijn mond rondloop….

 14. Wat een geldklopperij zeg! Beide dames hadden hier enorme overbites en de beugel heeft ze geholpen. Maar de jongste heeft net als Jill een kleine overbite, vastgesteld door de tandarts tijdens de halfjaarlijkse controle …

 15. Al die dezelfde bekkies, je kan hier in de regio precies zien wie er naar welke ortho is geweest en na tig jaar zet het gebit toch weer terug. Dochter loopt 15 jaar na beugel nog steeds met een draadje achterlangs. Wat een BS

  1. Psies! Met alleen die beugel ben je er niet! Je moet dat draadje houden, je gebit gaat toch aan de wandel en je kaak wordt smaller.

 16. Sorry, maar ik vind het een groot flauwekulverhaal. Hier hebben ze ook wel een beugel gehad alle 3 en eerlijk is eerlijk, tis prachtig geworden. Ik heb er nooit een euro aan uit hoeven geven trouwens. Wij waren er voor verzekerd. De jongens hebben zelfs nog een half jaar zo’n buitenboord ding gehad. Vreselijk vonden ze dat. Maare…Jill hoeft dus eigenlijk helemaal geen beugel begrijp ik?

  1. Vlam en ik vinden van niet eerlijk gezegd, 2 mm verschil met een “normaal” gebit. Hou eens op zeg. Maar we gaan wél proberen om via de weg van de logopedist te kijken of we er iets aan kunnen doen, voor Jill. De officiële beslissing is nog niet genomen en genoemd overigens. Meer omdat het voor Jill zo gevoelig ligt.

 17. Zolang het echt niet nodig is en het verschil minimaal zal zijn, dan lekker niet doen, het is echt geen pretje die beugel, zelf gelukkig nooit gehad, maar mijn 2 kinderen wel, en ik vond het wat hoor, elke maand zowat op controle, dan weer tijdje pijn door straktrekken, en dat ruim 2 jaar lang per kind.
  Gelukkig wel verzekerd, dus het heeft niet heel veel gekost, maar als ze zonder kan, lekker niet doen dan!
  Fijne dag!

 18. Zit hier geheel verbijsterd jouw relaas te lezen….zoals mijn man altijd zegt: als iemand iets (geld) tekort komt halen ze het bij een ander weg. Waarschijnlijk hebben de logopedist en de orthodontist een wederzijds samenwerkingsverband gesloten met percentages voor doorgestuurde çlienten’ over en weer.
  Je wordt gigantisch in de zeik genomen, zo te lezen. Helaas, over het onzekere ruggetje van Jill.

  Ik heb zelf ook slechte ervaringen met orthodontisten, onze zoon is ‘behandeld’ vanaf zijn achtste jaar met uiteindelijk ‘geen’ resultaat, zodat niets anders restte dan een dure en risicovolle kaakoperatie. Gelukkig kunnen wij zelf nadenken (en betalen) en hebben een goede maar ook dure oplossing voor hem gevonden. Peter Keizer, een va de top esthetische tandartsen van Nederland, heeft hem een prachtig bekkie bezorgd. Hadden we het maar eerder geweten, was veel goedkoper geweest uiteindelijk en minder frustraties gegeven.
  Altijd zelf blijven nadenken, laat je nergens indrukken en luister naar je gevoel…nu Jill nog.

  1. Jill is 15 en helaas soms erg onzeker, hoort bij de leeftijd. Wat zó jammer is, want ze is prachtig.
   Wat een verhaal van jullie ook zeg > poeh. Naar.

 19. Wat een ellende… je moet goed blijven opletten is de boodschap dus maar weer. Zucht.

 20. Onze kinderen zijn met behulp van beugels van een giga overbite (er paste bijna een vinger tussen) afgeholpen. Omdat onze toenmalige tandarts er vroegtijdig voor waarschuwde hebben we een aanvullende verzekering afgesloten en kostte het relatief niet veel. Maar geen van de kinders heeft er zo’n perfecte glimlach aan over gehouden en daar ben ik super blij mee. Als ik zo af en toe die eenheidsworst van kaarsrechte tanden zie, dan denk ik direct aan Barbie en Ken.
  Ik hoop echt dat je dochter door de onzekerheid kan heenbijten en haar unieke 2mm overbite als een prachtig deel van zichzelf gaat zien.

 21. Zouden die oefeningen ook helpen om slappe lippen op latere leeftijd te voorkomen. Begin er in ieder geval vandaag vast mee, kan vast geen kwaad.

  Met dochter was ik er ook eens en zoals zoveel kinderen had ze overbeet en zou daar misschien op latere leeftijd last van kunnen hebben.
  Ze wilde helemaal geen beugel, het was toen ook niet zo “in de mode”, dus hebben we het maar niet gedaan. Ze heeft een sterk gebit en is bijna 40 en nog geen enkel gaatje, er staan enkele tanden niet totaal in het gelid maar in vind dat dat een gezicht ook iets eigens geeft.

 22. Jill is een schoonheid! Maar ja, gevoelige periode, die puberteit.
  Ik heb samen met Roos gebeugeld. Mijn snijtanden groeiden als wenteltrappen naar voren en ik kon mijn lippen amper sluiten. R moest eerst een buitenboordbeugel. Haar overbeet was 1,2 cm. Het was een opgave, maar de uitkomst is mooi.
  Twee millimeter… godsamme.
  Liefs x

 23. Inderdaad die orthodontisten! Als je rijk wilt worden moet je dat gaan doen 😉 Goed dat je er niet nog een keer ingetrapt bent. Ik heb zelf trouwens een jaar of 5 een beugel gehad. Mijn gebit is er een stuk mooier door geworden maar nog steeds is het niet helemaal recht. En nog steeds heb ik in de nacht zo een bitje nodig… Blij te horen dat Jill door de logopedist beter wordt geholpen. Komt helemaal goed met haar!

 24. Ik herinner me mijn orthodontiste nog heel goed – madame Moerens – dat zegt meer over mijn geheugen dan over de periode (lang geleden) dat ik een beugel had. 😉 Ze hield praktijk in een luxe pand, dikke tapijten, alles glom en blonk, en ze zag eruit om door een ringetje te halen. Dus er werd toen ook al goud mee verdiend. Ik heb zelf geen goede herinneringen aan beugeldragen, het geeft extra druk op de tanden. Ik had ook een nachtbeugel, die ’s ochtends op m’n kussensloop lag als ik met pijn wakker werd. Kortom, hopelijk is dat nu allemaal veel beter, maar als het niet per se hoeft zou ik het niet doen. 🙂

 25. Ik heb aan de gebitten van mijn jongens nooit iets bijzonders gezien, maar ze moesten allebei aan een beugel. Behandelingen die jaren duurden en die volgens de orthodontist uiteindelijk niet genoeg opleverde, waardoor het nog langer moest duren. Maar daar zijn we niet mee akkoord gegaan. We hebben de boel stilgelegd, genoeg is genoeg. En nu moeten ze zogenaamd allemaal nacontroles en wordt er nu ineens gezeurd dat jongste een kaakoperatie moet hebben. En nogmaals, zover ik kan zien hebben ze allebei een keurig gebit, ze hebben ook nergens last van, dus ik ben er wel klaar mee. Ze gaan dus niet meer. En ik wilde dat ik toen die beugels ook achterwege had gelaten, want je bent (bij sommige orthodontisten, vast niet bij allemaal) alleen maar goed voor het geld.

 26. Nee hier niet geklakt wel weer gelachen om wat je meemaakt en vooral hoe je het verwoord. Je bent inderdaad gekke Henkie niet hahaha

 27. Goh, dat gezondheidszorg zo duur wordt eh. Eerst dit soort klakklare onzin maar eens afschaffen. Whaha slappe lippen, vind het wel erg creatief verzonnen overigens.

Reacties zijn gesloten.