Uitje.

Volgende week gaan we een aantal dagen weg. Vlam, Jill, SchoRo, schoonmoeder en ik.

Naar de Elzas.

Dat uitje stond al een poosje in de steigers. Vlam zou eigenlijk in eerste instantie alleen gaan met zijn vader. Samen de wijnchateaus afstruinen. Maar nu gaan we met zijn vijven.

Het moet niet gekker worden hoor ik u denken.

Klopt.

Ik ben er zelf ook nog van in shock.

De afgelopen jaren heb ik namelijk steeds tussen ruziënde mensen gezeten. Een avondje met die twee stond garant voor steken onder water, opmerkingen onder de gordel, scheven gezichten en stress. Op het laatst waren ze samen niet meer welkom bij ons, omdat ze zich gewoonweg niet konden gedragen. En ik weigerde om in onze zomervakantie nog een tussenstop te maken in la France, waar ze het grootste gedeelte van het jaar woonden. Ik heb ze beiden knalhard gezegd waarom niet. Omdat ze in staat waren, op het laatst, nog even onze vakantie te verzieken. Punt. Ik vond het niet leuk om te zeggen, maar ik was het zat om tussen die twee kemphanen te zitten. Hun strandende huwelijk was hun probleem, niet het mijne. En 5 jaar lang welles, nietes, uit elkaar, bij elkaar, was niet meer te doen voor mij.

En nu gaan we samen op pad. Geheel vrijwillig.

En denk ik dat het nog heel gezellig gaat worden ook.

Wat is namelijk het geval?

SchoRo is behoorlijk ziek en alhoewel hijzelf én schoonmoeders hartstikke positief zijn en alle vertrouwen hebben, ben en heb ik dat jammer genoeg niet. De cijfertjes en de prognoses liegen niet. En ik ken helaas genoeg verhalen vanuit de praktijk. Ik zou willen dat ik wat meer vertrouwen had, maar ik kan het niet.

Ik heb Vlam dus een beetje gepusht één en ander sneller in te lassen. Er was vorige maand namelijk een maand geprikt, in februari zouden ze/we gaan. Maar dat is pas over 3 maanden, veel te ver weg in mijn optiek. Ik vertelde hem: als je nú niet gaat, krijg je straks spijt. Doe het nou maar. En heb ik geen gelijk, ik hoop het, en is hij is februari nog in staat om over hekken te springen en is hij nog zo lekker als kip, dan is dat alleen maar mooi meegenomen. Toch?

Gelukkig stonden ze ervoor open en gaan we vervroegd én met zijn allen en route.

We slapen 2 nachten in Colmar en 1 nacht in Straatsburg.

Ik ben nog nooit in de Elzas geweest en het spreekt me ook niet enorm aan eerlijk gezegd. Alhoewel er door mijn aderen een kwarts Duits bloed stroomt, heb ik niks met die (in mijn beleving) kneuterigheid. Ik zag de foto’s van de vakwerkhuizen en de cafeetjes met de geblokte kleedjes en de gerechten op de kaart: het is gewoon Franstalig Duitsland.

Zal mij benieuwen…

Gelukkig is het gezelschap goed.

Dat ik dat nog eens zou zeggen.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. (Zo jammer alleen dat er iemand ziek voor moest worden om deze nieuwe status quo te bereiken.)

PS: tips iemand? Waar móéten we eten? Vertel!

33 thoughts on “Uitje.

 1. Ik zie Bratwurst voor me en wijn…. liters witte zoete wijn……. o en ijs……. en mijn lieftallige zonen die met een grijns van oor tot oor van die Bratwurst genieten…. terwijl de stroompjes vet uit hun mondhoeken naar beneden lopen, zo hun kraagjes in…… Das war einmal……

  Maar ik wens jou en de jouwen veel plezier! De wonderen zijn de wereld nog niet uit, dat blijkt maar weer….. Ik hoop dat het positieve gedenkwaardige dagen worden….. waar je net als ik met een glimlach aan terugdenkt.

  liefs!

 2. Hé wat goed dat jullie dat gaan doen!!

  Tja, Duitsland, ik ben getrouwd met een halve Duitser en mijn schoonmoeder is derhalve een hele Duitse en ik kom wel eens bij Duitse familie/vrienden over de vloer en ik kan je zeggen dat de Duitse gastvrijheid, de wijnen, het eten, de Konditoreien met hun overheerlijk taartjes en de winkels in Duitsland top zijn. Soms ziet het er in onze ogen wat ouderwets uit in die eettentjes enzo maar ik vind dat kneuterige wel iets hebben. Die vakwerkhuisjes vind ik helemaal geweldig maar ik hou van oude en authentieke dingen.

  De Elzas is natuurlijk een echte wijnstreek, dus ik zou zeker voor de lekker wijnen gaan bij het eten, schnitzels en bratwursten mogen niet ontbreken natuurlijk 😉

  Alvast heel veel plezier, hopelijk wordt het een uitje waarop jullie nog met veel plezier en een goed gevoel op terug kunnen kijken.

 3. Ik ben ook niet zo’n Duitsland-ganger. Maar het eten en drinken is meestal goed dus dat scheelt al een hoop 😉 Ik wens jullie gezellige dagen met elkaar!

 4. De Elzas is best mooi. Je hebt er natuurlijk toeristische plaatsjes maar ook een mooi golvend landschap en stille dorpjes. Je kunt er heerlijk eten en de wijn is lekker. Geniet maar zonder voorbehoud. Een mens hoeft niet overal een mening over te hebben. Af en toe is het fijn gewoon mee te vloeien op de golven.

  1. Doe ik ook hoor, zó erg is het allemaal niet. Ik heb alleen van alle streken in Frankrijk, niet zoveel met de Elzas, omdat ik het zo niet Frans vind allemaal. Ik houd meer van het Franse Frankrijk. Maar daar ga ik ook niet voor, ik ga voor het samenzijn.

 5. Zoals ik al eerder zei: ik ben er geweest en vond het er erg leuk. Mooie glooiende wijnvelden, leuke karakteristieke dorpjes, idd met vakwerkhuizen maar dan op zijn Frans. En het klimaat is er meestal warm en droog, dus komt helemaal goed.

 6. Van mij geen tips, want ik ben er nog nooit geweest.
  Ik wens jullie goede dagen met elkaar, op de valreep maar niet te laat. Toen m’n schoonvader ziek was en zou overlijden ging de sch.familie ‘met z’n allen’ een week naar Texel. Met z’n allen ja, behalve met ons zoals gewoonlijk…

 7. De aanleiding is niet fijn, maar gelukkig kan het reisje nu dus ‘samen’. De Elzas is mijn gebied ook niet, vind het te Duits, maar de wijn is er heerlijk! Veel plezier en geniet ervan!

 8. Gooi jezelf er gewoon blind in en wie weet hoe je er met z’n allen uitkomt.
  Ik vind je in elk geval top; omdat je het een en ander in de versnelling brengt omdat je vermoedt dat het hard nodig is; geen tijd te verliezen, nú gaan (en geldt dat niet feitelijk voor ons allemaal…?). De eigen gevoelens bij dit uitje opzij en gewoon: gaan!
  Voor hetzelfde geld wordt het iets memorabels. Op een positieve manier. ;-D

 9. Grappig hoe meer ik van je lees .hoe meer ik.daarvan denk Zijn we misschien sisters (ooit geweest ????)Ook hier weer in E kan mij geen groter plezier doen dan met een rotgang deze kneuterigheid voorbij rijden Heb er niks mee .. brrr Geblokte gaat nog maar pluche aub niet . (Gelukkig is de wijn goed binnen te houden ..😃) Wij zaten een keer daar in de buurt in een NIVON huis de damp van wiet kwam je al tegemoet .. dat was dan wel weer geinig Temeer omdat in Ned in NIVON huizen(nog) geen alcohol geschonken mocht worden …Hoop voor jullie dat het gezellig gaat worden …Denk dat je dat wel zelf moet doen 😁😁Sterkte …

 10. Geen tips. Hoop dat jullie met zn vijven een mooie vakantie hebben (en dat je ongelijk krijgt en volgend jaar weer zo’n mooie vakantie…)

 11. Het enige wat ik kan zeggen. Boek altijd twee tafels als je uit eten gaat, dan kun je het tenminste nog uit elkaar trekken en verderop rustig eten. Succes.

  Love As Always
  Di mario

 12. Flammkuchen of tarte flambée. Lijkt pizza-achtig maar met hele dunne bodem, belegd met kwark/crème fraiche en met uien en spek. En dan zijn er nog vele variaties. Lekker voor de lunch.

  Mary

  1. Ja lekker zijn die toch. Ze zijn meestal klein en dan kan je een zoete versie als toetje nemen, ook erg lekker.

 13. Geniet van het samenzijn! En zoals al velen voor me zeiden: laat maar gewoon over je heen komen..

 14. Als je in Colmar verblijft, ga dan lunchen in Le Fleur de Sel ( 9, quai de la poissonnerie )
  De tartes flambees zijn heerlijk en als dessert de heerlijke crème brulée, mmm……
  Misschien wel even reserveren want het is niet echt groot.

 15. Inderdaad… de wonderen zijn de wereld nog niet uit maar inderdaad, nu kan het nog en straks misschien niet meer, dus groot gelijk om dan toch zoiets te gaan doen met zijn allen. In de Elzas zijn we nog niet geweest maar op zich trekt me dat gebied best wel, Colmar schijnt een heel mooi plaatsje te zijn, dus ben benieuwd!

 16. Een hele verandering, naar omstandigheden, waar je goed van op de hoogte bent.
  Hoop voor alle dat het gewoon een heel gezellige tijd mag worden. Hans

 17. Geen idee waar je naartoe moet die dagen, ik kom er nooit. Ik hoop vooral voor Vlam maar ook voor jullie allemaal dat er nog waardevolle herinneringen gemaakt kunnen worden, die dagen. Wat ik de afgelopen jaren écht geleerd heb is dat de dood op niemand wacht en ongenadig hard is.

 18. Jullie gaan er allemaal met dezelfde goede insteek naartoe. Dat scheelt de helft.
  Heeft Jill wifi?
  Auf wiederschnitzel 😉

 19. Inderdaad…
  De Wijn…. Geniet ervan en breng wat mee voor ons.
  Het is inderdaad jammer dat er triestige dingen moeten gebeuren om zoiets te organiseren, maar dat is jammer genoeg dikwijls zo…
  🙂

 20. Eerste reactie? Oef.. stoer! 🙂
  En wij hebben deze zomer heerlijk gegeten bij La Tannerie in Colmar http://www.restaurant-latannerie.com/index.html
  Maar dat was wel op een zomeravond buiten op het pleintje. Geen idee hoe de sfeer binnen is (niet eens voor toiletbezoek) maar wél goed gegeten.
  Herinneringen maken…. veel plezier daarmee.

 21. Geen tips voor je, ben er nooit geweest. Wel aan de andere kant, Normandië. Eén keer maar nooit weer. Mooi land, jammer dat de Fransen er wonen.
  Maar ik begrijp dat de Elzas Duits is …. eet dan in ieder geval géén schweinehackse. We aten dit vorig jaar in Neurenberg op doorreis naar Oostenrijk. Het boert me nu nog steeds op …

Reacties zijn gesloten.