Ontmoeting.

Een maand geleden kwam daar ineens, na 8 maanden louter en alleen appverkeer tussen Jill en de bioloog, de grote, langverwachte vraag.

‘Is het goed als we afspreken mam?’

Ik schrok niet. Ik wist sowieso dat ie ooit zou komen. En aan de ongemakkelijke manier waarop Jill al een kwartiertje om me heen aan het draaien was, wist ik dat ze nerveus was en iets van me wilde. Eén en één is twee.

Ik vertelde haar dat het uiteraard goed was. Maar dat ik wilde dat hij a) deze kant opkwam, Vlam en ik hadden geen enkele behoefte hem op wat voor manier dan ook tegemoet te komen of het hem makkelijker te maken na het niet nakomen van zijn afspraken en de lullige uitspraak van hem dat zijn familie mij niets kwalijk nam. Ik wilde ook b) dat hij alleen kwam, zonder zijn ganse gezin. Laat ze eerst maar eens rustig samen praten. En ik wilde c) dat het niet in het weekend van mijn verjaardag werd gepland. Ik wil nieuwe schoenen en geurkaarsen en vooral geen gezeik. Ik vond het feit dat mijn dochter voor het eerst in haar leven haar biologische vader ging ontmoeten, niet echt een kadootje.

Het deed me minder dan ik ingecalculeerd had eerlijk gezegd.

Ik had meer buikpijn over hoe ik het ’s avonds aan Vlam ging vertellen.

Na het eerste contact, na de verjaardag van Jill, in maart, was de sfeer hier niet echt leuk namelijk. Vlam, die ein-de-lijk, zijn oh zo lang gewenste gezin heeft, zag zichzelf al helemaal ingeruild en gepasseerd. Hij schoot vol de paniekmodus in. Daardoor was hij er niet voor mij en Jill, terwijl wij het óók moeilijk hadden. Niks samen als één blok, als gezin het probleem aanpakken. Nee, we zaten mijlenver van elkaar vandaan ineens. Niet leuk. Understatement.

Ik vertelde het met lood in de schoenen Vlam en vroeg hem er ook bij zich alsjeblieft niet weer gek te laten maken. Jij bent Jills vader, hij is niets. Jill is iemand die zich niet makkelijk geeft, ze is nieuwsgierig en verder niet. Geen zorgen.

Hij hield zich rustig. Goddank.

Jill werd gistermorgen afgezet bij een plaatselijk restaurantje en ze zou Vlam weer appen als ze opgehaald wilde worden.

Precies 2 uur later was dat het geval.

We zijn eerst maar eens met zijn drietjes naar stal gegaan, waar we een frisse neus en kop hebben gehaald. Jill op Escape. Vlam en ik lopend er achteraan. Even ontspannen.

’s Avond, toen Vlam aan het koken was, vroeg ik er naar.

Hoe was hij nou Jill? Wat vond je van hem?

‘Hij had een hele foute trui aan mam. Zo’n Noorse.’

Oeiiiii, zei ik. En dan kun je er vanuit gaan dat ie speciaal voor jou, zijn mooiste trui aangedaan heeft. Kun je nagaan wat hij nog meer in de kast heeft hangen!

En in welke auto reed ie?

‘Een héle lelijke Toyota’ zei het wicht. Bijna kokhalzend.

Er kwam verder niet veel meer uit. Het was ongemakkelijk. Het was lastig om een gesprek te voeren. Hij was aardig. En ze hebben een selfie gemaakt, die hij aan zijn kinderen wil laten zien. Er is geen nieuwe afspraak gemaakt.

We zien wel.

Voorlopig staat het 2-0 voor ons 😉

37 thoughts on “Ontmoeting.

 1. Pffff ongemakkelijke situatie hoor. Ook voor Jill … hopelijk gaat ze nog iets meer vertellen van haar ‘uitje’. Al was het alleen maar om haar hart te kunnen luchten. Sterkte in de strijd saampjes!

 2. Ik kan me helemaal voorstellen hoe zo’n gesprek dan gaat… Koeien, kalveren, school (‘hoe gaat het?’), ongemakkelijke stilte, vriendjes (‘heb je er één?’), nog meer ongemakkelijke stiltes, onderwijl naar zijn Noorse trui en zijn in z’n eten purkende vork starend. Ik lul maar wat. Het is inderdaad ongemakkelijk, voor allemaal. Maar voor Jill is het vast goed, om haar bio zo te zien. Het is maar een man. Geen vader, geen Vlam. You’ll be fine. Zeker weten. Hug.

 3. Jill weet wat goed voor jullie is! Ze maakt er gewoon verder geen woorden aan vuil. En volgende week gewoon lekker genieten in de Elzas.
  Groetjes

 4. Als dat de details zijn; een trui en auto klinkt het als een héél onwennig gesprek vol stiltes waarbij hij waarschijnlijk hele andere verwachtingen had …. alsof je zomaar even in het leven van iemand kan stappen en daar middelpunt van wordt, duhhuh inschattingsfout! Jill weet nu wie hij is, herstel … hoe hij er in het echt uit ziet, hoe zijn stem klinkt, een beeld van hem heeft. Laten we hopen dat dit voor haar voldoende is en dat hij er ook geen “project” van gaat maken om haar in zijn gezin in te lijven en daarvoor allerlei stappen die juist het allerbelangrijkst zijn, gaat overslaan. Chapeau voor jou en Vlam om hiermee te dealen en Jill de ruimte te geven!!

 5. Spannend voor Jill en voor jullie. Misschien is al haar nieuwsgierigheid wel voorbij nu ze hem gezien heeft en hij een gewoon echt mens bleek te zijn. Mét afgrijselijke trui en een nog ergere auto, wat willen jullie nog meer! Respect voor hoe jullie hiermee omgaan.

 6. Natuurlijk staat het 2-0 voor jullie. Je denkt toch niet dat Jill jouw en Vlam ooit zou inruilen voor die bio(loser)loog. Hij is voor haar een totale vreemde en zij voor hem. Maar ik kan me best voorstellen dat Jill gewoon nieuwsgierig was naar haar verwekker. En ze zal vast wel meer vertellen over het uitje als ze het zelf een plekje heeft gegeven.

 7. Poe. Spannend, voor allemaal. Kan me voorstellen dat ze hem eens wil zien/spreken, maar ook dat het nooit zal worden zoals het met jullie is.

 8. Ik ben zoooo blij dat hier geen bioloog meer rondloopt.
  In jouw geval zou ik er me ziek in maken denk ik en Vlam zijn reactie is ook begrijpelijk (maar gelukkig onterecht!)

 9. Ferm van Vlam dat hij deze keer de kalmte heeft kunnen bewaren en fijn van jullie beiden dat jullie haar de kans hebben gegeven om het eerst even te laten bezinken vooraleer je haar vroeg hoe het geweest was. Ik weet niet of ik zo’n geduld zou kunnen opbrengen in een dergelijke situatie, alhoewel ik wel wet dat dat het beste is.

 10. Grappig dat ze in twee zinnen laat weten dat het niet goed zit. De trui en de auto. Dan hoeft er verder niets meer gezegd te worden omdat je weet hoe het zit. Dat is gelukkig weer voorbij.

 11. ‘Oeiiiii, zei ik. En dan kun je er vanuit gaan dat ie speciaal voor jou, zijn mooiste trui aangedaan heeft. Kun je nagaan wat hij nog meer in de kast heeft hangen!’ Haha, geweldige opmerking!

 12. Vreemd dat je in scores spreekt……het is toch geen wedstrijd ?
  Bij een wedstrijd heb je winners en losers en het staat toch al vast wie de loser is ?!
  En niet vissen bij Jill, ze komt er vanzelf achter. (eigen ervaring met ook zo’n loser (v) :-))
  Verder petje af voor jullie aanpak.

 13. Van mij ook: petje af voor jullie aanpak!.
  Ik begrijp dat Jill nieuwsgierig is, ik hoop dat deze situatie niet te moeilijk voor haar is/wordt.

 14. Ik vind je aanpak heel goed! Zou het zelf ook zo doen, ongeveer… maak hier ook van alles mee soms, maar kan er niet over schrijven omdat Riana nog niet zelf ziet wat ik zie en ervaar en ik wil haar niet beinvloeden en dat ze later mijn gedachten daarover leest… dat komt wel over ruim 10 jaar

 15. Ow gats, moeilijk! Maar wel heel logisch dat Jill dat een keer wilde natuurlijk. Misschien was het alleen nieuwsgierigheid en wilde ze verder niks? Hebben ze wel leuk gekletst dan?

 16. Dat zijn weer van die momenten dat de onzekerheid de kop op steekt. Maar jou kennende en de manier waaro je haar hebt groot gebracht en Vlam haar heeft omarmd, zal Jill niet zomaar in de armen van de bioloog vallen. Volgens mij is ze een slimme meid die al lang heeft uitgerekend hoeveel jaar hij haar heeft genegeerd en er niet voor haar was. Een knappe vent die dat in kan halen.

 17. Ik vind dat je het super hebt gedaan. Jullie alle drie trouwens! Is niet makkelijk voor ieder van jullie. Wel een bak van die trui en auto, whahaha… die moet Vlam maar goed onthouden, dat is het eerste dus wat ze vertelde over haar biologische vader 😀 😀 😀

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s