Weekendje.

En toen was het gewoon alweer over en was het maandag en had ik er alweer mijn eerste werkdag opzitten en hadden we ons uitje met mijn schoonouders weer gehad.

Het lange weekend in de Elzas is voorbij gevlogen.

Ik was er van te voren al bang voor: ik vind het een streek van niks eerlijk gezegd. Dat bergachtige is mooi. De gekleurde huisjes zijn mooi. De dorpjes zijn lieflijk. (Jammer dat ze Gueberschwirh en Mittelbergheim en Andlau heten alleen.)

Het eten vond ik echt niks. Erg vet en boers en dúúr! Kun je in heel veel streken in Frankrijk nog een leuk geprijsd menuutje bestellen, niet in de Elzas. Voor een bord met vette gehaktballen, daar Fleischkiele genoemd (het woord alleen al) betaal je alsof het niets is, 20 euro.

Ik ben een groot fan van wijn, dat is algemeen bekend. Maar de zoetige Pinot Gris en Gewürztraminer kunnen me niet echt bekoren. Een keertje prima en best lekker, maar 3 dagen lang? Neh.

Ik vind de streek stijfjes en erg Duits en ik ben niet voor niets alleen op weg naar Noorwegen heel hard door dat land gereden en verder niet. Het trekt me gewoon niet. Ik hoef er niet op vakantie. En nou was ik er verkapt toch wel. Het leek in niets op het Frankrijk dat ik ken. Wat ik wél heel erg leuk vind.

Straatsburg daarentegen: wow! Gave stad. We waren er echter veel te kort. Ik hoop er nog een keer te komen. Maar dan graag zonder dat er op elke hoek van de straat een agent of militair staat met zijn hand op zijn mitrailleur. Gaf toch een beetje een rotgevoel.

Zó bizar ook. Vrijdagavond zat ik voor we naar het restaurant gingen, nog even in de lounge met mijn schoonmoeder. Ik vertelde haar dat Vlam en ik pas geleden gesproken hadden met een vrouw die in de beveiliging werkt. Momenteel is ze werkzaam bij de sporthallen waar de vluchtelingen worden opgevangen. Ze vertelde ons onder andere dat er vluchtelingen zijn die haar waarschuwen. “Over een paar jaar is Europa van ons.” Ze vertelde me ook over de mannen en jongetjes die niet naar haar willen luisteren. Sterker nog: die haar openlijk minachten. Omdat ze een vrouw is. Ze vertelde me over messensets die er gekocht en verstopt worden. Er was nog veel meer ellende waar ik liever niet over uitweid. In ieder geval: van dat gesprek knapte ik niet bepaald op. Sterker nog: ik was er behoorlijk ontdaan van. En het maakte me angstig. Ik had het er met schoonmoeder over dat het me niet los liet. Dat het bleef malen in mijn hoofd. Al wekenlang dacht ik er over na.

We dronken onze drankjes op en gingen gezellig uit eten. Iets met Kougelhopf en Backeoffe. Zalig. (Ik lieg.)

Maar toen we terugkwamen in het hotel, zagen we op de televisie in de lounge het nieuws over de aanslagen in Parijs.

En toen kwam alles wel weer even héél dicht bij.

Kut.

37 thoughts on “Weekendje.

 1. Wij hebben een tijdje een Belg van Marokkaanse origine gehad als collega, die nam van de vrouwelijke collega’s niks aan en we mochten hem niet opleiden, hij deed meestal of we lucht waren… Ergerlijk 😦
  Hij kwam er wel open voor uit dat vrouwen thuis moesten blijven en voor de kinderen zorgen… Uiteindelijk heeft het hem zijn job gekost.
  Ik ben bang dat we nog lang niet aan het einde zijn…

 2. Dapper van je Klief, dat je dit zo durft te schrijven…
  Ik ben een medemenselijk Mensch maar heb zo mijn vragen en voorgevoelens bij het oeverloos binnen hengelen van zoveel verschillende nationaliteiten.
  Mijn familie (Joods) wordt al jaaarenlang geterroriseerd zonder dat er ook maar iemand serieus acht op slaat, doet me heel veel verdriet, en dan heb ik het niet over Israel/Palestina maar gewoon over Amsterdam.
  Hulp aan mensen in nood is nodig maar je moet wel kritisch blijven.

  1. Weet je: ik ben geen Wilders fan ofzo. Helemaal niet! Ik heb altijd SP gestemd. Maar ik werk in een achterstandswijk en zie veel ellende. Het is mooi, denken dat iedereen wel zij aan zij en hand in hand samen kan leven, maar het werkt niet. Ik zie het fout gaan. Turken tegen Koerden. Marokkanen tegen Turken. Nederlanders tegen Polen. Ga maar door… Ik zie het steeds fouter gaan. En daar maak ik me zorgen om. Zéker als ik dan ook nog eens van die gesprekken heb en hoor over mensen die binnen komen die bij voorbaat al niet van plan zijn om überhaupt te proberen samen zij aan zij te leven… :((((
   Erg van je familie. Vreselijk dat het gebeurt. Hier!

 3. Ja behoorlijk kut allemaal. En ik ben bang dat dit nog maar een klein voorproefje was in Parijs. Tis nog láng niet klaar.

  Verder best jammer dat het eten en drinken ook tegenviel dit weekend. Als je een paar daagjes weg bent wil je toch ookgraag lekker eten en drinken (althans wij altijd wel haha) Maar dat weet je dan nu moet je maar denken 😊

 4. Fijn dat het weekend meeviel met de schoonfamilie. Het gevaar van de islam is dichterbij dan we ons willen beseffen, ze hebben maar 1 doel en dat is wereldwijd de macht krijgen. Ik houd m’n hart vast…

 5. Fleischkiele klinkt niet echt uitnodigend, maar je bent weer thuis.
  Als je alles weet krijg je kippenvel en een rot gevoel, zeker als je ook nog het nieuws uit Parijs hoort. Hans

 6. Gugelhupf aus dem Backofen?
  Fijn dat het toch wel een mooi weekend is geweest 🙂 – de ellende en de angst even daargelaten 😦
  En ja, ik word ook bij tijden bang van alles wat ik hoor, zie en lees, de verhalen, de wanhoop, de machteloosheid… Maar er is geen andere optie dan doorgaan met je leven zoals je dat pleegde te doen. Zo goed en zo fijn mogelijk… HUG!!

 7. Heel eng allemaal. En zoals Yvon ook aangeeft: ook ik voel me stukken veiliger hier in dat ‘enge’ Colombia dan in NL. Het idee dat mijn ouders in oorlogsgebied zitten, zoals Rutte het zegt, vind ik ook niet bepaald fijn.

 8. Ik hoop wel dat je beveiligingskennis/-vriendin het meldt bij de diverse instanties!
  Je snapt gewoonweg niet wat er in dit soort extremistische hoofden omgaat, behalve dan dat zij denken dat zij de wereld moeten gaan regeren.
  In hun vrouwonvriendelijkheid staan zij trouwens niet alleen, wat denk je van orthodoxe gelovigen (en dan bedoel ik meerdere geloven)? Brrrrrr.

 9. Ik probeer me niet door angst te laten leiden en vind dat de media ons helemaal gek kan maken. Maar sinds vrijdag weet ik het ook niet meer…het is gewoon té erg..

 10. Je hebt het toch maar mooi gered, dat weekendje met de schoonfam. Ik hoop dat vlam en zijn familie er wat aan hadden en op een bepaalde manier jullie dichter bij elkaar heeft gebracht.

  En dat het angstig is, en dichtbij komt. Helemaal eens. Al zou ik zo graag willen blijven geloven dat het meerendeel van de mensen (ook de moslims) ook alleen maar goed in de zin heeft … Tegen beter weten in?

 11. De wereld staat in vuur en vlam. Ik merk dat ik steeds vaker denk: het gaat hier helemaal mis. Mijn grootmoeder zei altijd: elke generatie maakt één of twee oorlogen mee, dat is altijd al zo geweest en verdomd, volgens mij krijgt ze nog gelijk ook. Ik snap het allemaal niet meer hoor. Maar beangstigend is het wel, nou en of.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s