Respectloos.

Ik ben vrij vandaag en zat net lekker, onder het genot van een sloot thee, even de Telegraaf te lezen.

Carice van Houten heeft -naar het schijnt- Kees gedumpt voor Guy, lees ik zojuist.

Tegenwoordig is het in om als je relatie uit is, even te melden wie er door wie is gedumpt.

Ik heb een pesthekel aan het woord dumpen.

Je vuilnis dump je. Radioactief afval ook. Volgens de Van Dale is dumpen: (afval, vuil) storten.

Mensen dump je niet is mijn bescheiden mening.

Ik vind het namelijk respectloos om dat woord te gebruiken. Als het goed is, heb je toch ooit eens gehouden van die sukkel, die vreemdgaander of dat zeikwijf. Niet? En als je gewoon al een hele tijd samen bent en het vuurtje is uitgedoofd en je gooit de handdoek in de ring, omdat je wilt kijken of het gras ergens anders groener is, of omdat je gewoonweg ongelukkig bent, dan is er toch al helemaal geen sprake van dumpen? Hou eens op zeg.

Toen ik begin 20 was, heb ik een jaar of 2 samengewoond met een (bleek achteraf) heuse lapzwans. Ik werd verliefd en ik trok na een paar maanden bij hem in. Ik verhuisde mijn spullen naar zijn huis en we gingen eerst even lekker op vakantie. Toen we terugkwamen, lag de hele gang vol met aanmaningen, was er geen stroom meer en wilde de bank beslag leggen op het huis. Hij bleek “iets” aan schulden te hebben. Was ie even vergeten te melden.

Ik werkte me te pletter, betaalde vrolijk mee aan zijn schulden, regelde met allerlei instanties betalingsregelingen en kon hem redden van de financiële ondergang. Terwijl ik hard aan het werk was om zijn shit weg te werken, lag hij met andere vrouwen in ons (door mij betaalde) bed.

Ergens tussendoor kreeg hij ook nog eens een alcoholprobleem en meldde me terloops dat hij stiekem op zijn werk ook dronk, hij smokkelde drank mee in zijn rugzak. Hij had het zo zwaar namelijk.

Waarmee?

Zieltje.

Ik was het zat, meldde hem dat, pakte mijn spullen en was weg. (Lang leve het nog niet bestaan van mobiele telefoons, internet en wat dies meer zij. Ik heb ook daadwerkelijk nooit meer iets gehoord of gezien van hem. Wat een zaligheid vergeleken met hoe het nu gaat. Maar dat is weer een heel ander verhaal.)

In ieder geval: technisch gesproken, ben ik degene die hem heeft gedumpt. Tenminste, anno 2015. In 1995 deden we nog niet aan dumpen.  Toen hing ik gewoon mijn verlovingsring aan de wilgen.

Idem dito met mijn laatste ex.

Ik kan echt helemaal niks positiefs over mijn tijd met hem melden en begin er ook maar niet eens aan om de situatie te schetsen. Maar ooit, eens, ben ik toch erg verliefd op hem geweest en heb ik hem toegelaten in mijn hart en leven.

Ik was degene die de scheiding heeft aangevraagd en weg ben gegaan.

Maar gedumpt?

Neh.

Het komt ook zo competitie-achtig op me over. Dat als je de dumper bent, je de “overwinnaar” bent. Dat dat ook beter is voor je image of zoiets.

Persoonlijk denk ik dat er met het beëindigen van relaties, alleen verliezers zijn.

Alhoewel: weggaan bij de bovengenoemde “fraaie” exemplaren,behoorden achteraf gezien tot de beste beslissingen van mijn leven…

En daarmee ondermijn ik meteen weer mijn eigen stukje.

Zucht.

25 thoughts on “Respectloos.

 1. Ga jij Evert Santegoeds maar vertellen dat hij mensen met respect moet behandelen. Hij zal je vierkant uitlachen. Mensen zonder respect behandelen, dat is zijn hele ‘verdienmodel’.

 2. In jouw geval mag je dumpen zeggen. Zij verdienen eigenlijk geen respect. Ze hadden ook geen respect voor jou.

  Hoe dit in de media gaat vind ik eigenlijk ook onzin. De relatie is over en klaar. Het woord dumpen is daar inderdaad niet nodig. Maarja, de Telegraaf he? Ze houden daar van sensatie en een kop als : Dumpen klinkt beter dan: Relatie beindigt.

 3. Door mijn laatste ex ben ik vriendelijk aan de kant gedrukt voor een ander exemplaar. Ze heeft daarbij voor mij de beste keuze kunnen maken die er voor mij was. Daardoor loop ik nu met Dinnetje en een betere kan ik me niet wensen. Nee hoor, mij zul je niet horen, ze heeft mijn leven een stuk beter gemaakt. al was het dus maar om mij alleen te laten.

  Love As Always
  Di Mario

 4. Ja, soms lijkt het wel of alles steeds meer zonder respect behandeld word, een nare trend.
  Verharding? of juist een vreemd soort bescherming? zo van het raakt mij toch niet…..

 5. Wat Yvonne ook al schrijft: de Telegraaf hè….. Ik snap echt niet hoe mensen deze krant-vol-chocoladeletters-die-van-alles-en-nog-wat-suggereren-en-bij-elkaar-fantaseren kunnen lezen.
  Soms word je gedumpt en soms dump je, uiteindelijk kom je er meestal sterker en/of beter uit. Uiteindelijk hè.
  Fijn weekeinde

 6. Ik vind dat je de nagel op de kop slaat…
  Maar in sommige verhalen denk ik dat diegene die “ingeruild” wordt wel het gevoel heeft van gedumpt te zijn…. Omdat je niet wist wat er aan de hand was en van de ene dag op de andere voor een voldongen feit staat…

 7. Je hebt niet de laatste editie van Van Dale. Die geeft ook, als een van meer betekenissen: “mbt. per­so­nen, af­wij­zen (als part­ner) = de bons ge­ven.

 8. Ik ben het helemaal met je eens. Maar wat is er mis met voor jezelf kiezen, dat heeft niets met dumpen te maken, dat is in mijn eigen ogen een teken van zelfrespect en kracht.

 9. Heel grappig geschreven 🙂 En zo waar ook. Al zou ik me zo kunnen indenken dat in een geval van een inruilactie de achterblijver wel het gevoel kan hebben als een stuk oud vuil aan de kant te zijn gezet 😉

 10. Je hebt gelijk, ik vind het ook een naar woord. Maar klein generatiekloofje ook denk ik, als ik “de jeugd van tegenwoordig’ hoor praten over “die moet dood” als ze iemand even niet zo leuk vinden doen, dan vind ik dat ook niet zo leuk.

 11. Tja, heeft Carice het zo respectloos geformuleerd of de journalist van de Telegraaf? Ik denk het laatste want op nu.nl staat het toch anders.

 12. Ik ben weggevlucht en wilde never nooit nog iets met ex te maken hebben, maar feitelijk heb ik hem dus ook gedumpt? Oh … vandaar al die rechtszaken, als hij nou gewoon gelijk gemeld had dat hij, type narcist, niet gedumpt wenste te worden omdat dat niet in zijnmplaatje past. Hè toch … al die advocaatkosten, had ik een leuk autootje van kunnen rijden 😂😂😂

 13. Je hebt gelijk! Dumpen, pfffff… Hier een gedumpt hondje in huis nu (weet niet of je het gezien hebt inmiddels) met een heel levensverhaal en ik ga hem vertroetelen voor zover ik dat kan. Tis gewoon te zot voor woorden!

 14. Hoe je het ook noemt, als er kinderen zijn betrokken zijn er alleen maar verliezers. Ik heb m’n huwelijk beëindigd en het heeft lange tijd als falen gevoeld. Dat gevoel is nu weg, ik had al jaren eerder weg moeten gaan.

 15. ‘Dumpen’, is een lekker journalistiek woord dat ‘drama’ suggereert en zo de chocoladeletterlezer aantrekt. Net als term ‘haalt uit naar’. Allemaal erg onaardig.

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s