Kritiek.

Ik ben niet erg goed -kuch, zelfs heel erg slecht- in het ontvangst nemen van kritiek.

Alles dat ik doe, doe ik voor de volle 100% en als iemand dan iets niet leuk of lekker of wat dan ook vindt, dan voel ik dat soms echt als een aanval. Of op zijn minst als falen.

De afgelopen weken heb ik op de praktijk weer aardig wat kritiek over me heen gekregen. Mijn werkgever zit helaas momenteel in een zeer negatieve flow. Ik kan me niet heugen dat ie wat positiefs heeft gezegd over mijn prestaties eigenlijk.

Eerlijk gezegd begint het me een beetje op te breken.

Het is niet leuk als je ’s morgens geen eens een ‘goedemorgen’ te horen krijgt, maar dat er iemand pissig op je af komt stieren en dat je wordt geconfronteerd met een kassabonnetje van de bakker, met een bedrag van 6 euro dat je niet goed zou hebben nagekeken. De bakker, inmiddels failliet, had de instellingen van zijn kassa niet goed staan, en in plaats van juni 2015, stond er juni 2000 op. En nou kon Peter de bon niet inleveren bij zijn boekhouder en liep ie zijn btw teruggave mis. Mij werd verweten dat ik onzorgvuldig was geweest. (Mag ik vragen wie van u een kassabon controleert op de datum?) Ik slaakte een hele diepe zucht en vertelde hem dat ie van van mij zijn 40 cent wel kreeg. Hij keek me wezenloos aan en liep weg.

Collega Laura en ik krijgen op ons lazer als hij het te druk heeft. Want wij hebben zijn agenda volgezet. Right. Alsof we mensen ronselen? Of we ze opbellen en vragen of ze alsjeblieft willen komen op het spreekuur?

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Ik kan wel 10 blogjes vullen met deze futiliteiten.

Wat kan jou het schelen zult u nu denken? Laat het van je afglijden als water van een eend. Op de schaal van wat belangrijk is, is het een nul namelijk.

Klopt.

En u heeft gelijk.

Maar ik vind het nul motiverend als je nooit eens hoort wat je wél goed doet. Als je alleen maar kritiek krijgt. Als je iemand om je heen hebt die spijkers op laag water loopt te zoeken en bij gebrek aan serieuze klachten, (want zonder arrogant te doen, maak ik op mijn werk gewoon amper fouten, daardoor ben ik namelijk te pietluttig en controleerderig), echt gaat zeiken over dingen die a) nul komma nul belangrijk zijn en b) voor 99% dingen zijn waar je geen invloed op hebt.

Van de week kwam ik thuis na een lange werkdag waarop ik behoorlijk afgezeken was. En toen kreeg ik op één avond te horen dat ik vergeten was het slaapkamerraam dicht te doen, mijn wortelsoep aan de flauwe kant was, de erwten die ik erin had gedaan muf waren en ik moest voortaan wél de deur van het balkon op slot doen als ik daar was geweest.

Toen ging het licht uit. En snotterde ik een paar zakdoeken vol. Ik voelde me heel klein en waardeloos.

Aanstaande donderdag hebben Peter en ik samen een nascholing en in de stilte van de auto, het niet kunnen afgaan van spoedlijnen, het niet kunnen worden gestoord door patiënten, fysiotherapeuten of ander volk, moet ik het toch maar eens met hem hebben over zijn kritiek.

Als ik zelfs thuis al niets meer kan hebben, zit de emmer wel heel vol…

32 thoughts on “Kritiek.

 1. Ach vrouwke toch, laat niet op je kop zitten.
  Ik ben net zo hoor maar soms ben ik t zo zat dat ik In een reflex die scheur open en an mezelf schrik. T kan maar hoog zitten. Maar soms prikken de tranen harder achter mn ogen dan de letters op mn tong. Ligt bij mij ook aan welke tijd t van de maand is en de ene of de andere meer verschilt ook nog eens. Succes en hou je taai meis. Laat je niet ondersneeuwen. Vreet bij jou energie en de ander heeft t vaak niet eens door dat hij/zij zo doet X

 2. Zolang de kritiek opbouwend is, gegrond en niet al te affikkend, kan ik het best hebben. Maar soms komt het op een verkeerd moment. Had dat ook eens na een ellendige dag, dat het eten een beetje tegenviel … huilen … met gierende uithalen … 😂😂

 3. Hoog tijd voor een goed gesprek, wat je zegt!
  ‘Jouw’ dokter zal thuis wel niets te vertellen (of ruzie) hebben en hij wil toch graag de baas spelen. Spelen hè, niet zijn! Een hond heeft trouwens een baas…… bij mensen heet dit geloof ik anders 🙂
  Sterkte!

 4. Zeg maar tegen hem dat ie z’n problemen thuis niet op z’n werk moet afreageren. Als hij zo’n toestanden maakt om futiliteiten zit er iets groters achter.

 5. Heel goed! Je bent geen afvalbak waar maar in gedeponeerd kan worden naar believen! Kom op voor jezelf en geef aan dat een schouderklopje ook wel eens fijn zou zijn en dat je kritiek niet erg vindt als het ergens over gaat en dat hij zijn werkstress maar op een andere manier moet gaan ventileren op de squashbaan oid… je bent te goed voor dit blijven incasseren. Dadelijk val je om en daar heeft niemand (en hij al helemaal niet) wat aan… denk aan jezelf!!! Goed dat je dit hier verwoord en er wat mee gaat doen!! Ben trots op je, dikke knufffffff

 6. Wat naar dat je werkgever zo met jou omgaat, wat fijn dat je het van je af kunt schrijven….., maar weet hij dat? Zou hij deze blog ook (kunnen) lezen? Misschien dat hij dan juist zo akelig tegen jou doet. Hopelijk een gesprek met hem dat zoden aan de dijk zet zodat jij er niet alsnog helemaal aan onderdoor gaat….

 7. Dat werkt echt niet motiverend, gewoon nooit een vriendelijk woord of bedankje voor je inzet. Bah! Dit gaat hij niet meer redden met een bosje bloemen en een achteloze sorry. Succes met je gesprek, ik hoop dat hij ook inziet waar z i j n verbeterpunten liggen, want deze situatie gaat ten koste van jouw werkplezier!

 8. De kritiek gaat over kleine dingetjes die jij niet goed doet en jij voelt je er totaal door veroordeeld. Ik weet niet hoe het gegaan is maar er zijn altijd twee kanten. Dit voelt waarschijnlijk ook als kritiek en dat is het ook maar alleen op jouw eigenschap om kritiek naar waarde te beoordelen. Je bent verder oké een topper zelfs. Na je huilbui komt er ruimte om te kijken naar wat er bij jou zo geraakt wordt. Een gesprek met je baas heeft dan ook meer kans van echt slagen.

  Toitoi en groetjes,

  Dorothé

 9. Tja, soms lopen de emmers bij betrokkenen over. Voelt heel rot, hopelijk luchtte het vullen van de zakdoekjes op. Sterkte en niet twijfelen aan jezelf en je kwaliteiten. Eigen je het probleem van de ander niet toe.

 10. Bij Dinnetje op het werk is het niet beter helaas. Gelukkig kan ze wel haar ei kwijt bij mij daarvoor. En als er thuis is niet goed is……dan heb ik de stelregel.. dan had ik het zelf maar moeten doen. (niet dat het dan beter gaat als het over koken gaat ;-)) Het is jammer dat mensen gewoon geen compliment kunnen geven. Sterkte in de auto.

  Love as Always
  Di Mario

 11. Moeilijk hè. Ik heb een man die heel vlug op z’n tenen is getrapt. Een verkeerd woord in een mail en hij vliegt al op! Niet gemakkelijk om mee om te gaan. Ik sus wat af! Ik weet niet waarom sommigen (ik) gemakkelijker tegen kritiek kunnen….en zegen!, al zeg ik het zelf. Als je een wondermiddeltje kent, geef het dan even door, please.

 12. Als er ten eerste al geen goedemorgen af kan, begin je de dag al niet lekker lijkt me. ook een kwestie van fatsoen. Maar je hebt zijn gedrag wel vaker benoemd, zal heel moeilijk zijn om daar iets in te veranderen! Succes met je gesprek.

 13. Wees getroost, iedereen heeft moeite met negatieve kritiek, ook al zegt men van niet.
  Maar opbouwende kritiek is zo belangrijk.
  Als werk en privé door elkaar gaan lopen moet je gaan oppassen. Hans

 14. Ik begrijp je helemaal…
  Ik vind het al knap dat je van jezelf kan toegeven dat je er moeite mee hebt…
  Kritiek moet terecht zijn en gericht op wát je doet en niet op wie je bent… Dat wordt dikwijls verward…
  Ik hoop dat je de kans krijgt op een goed gesprek!!
  🙂

 15. Echt vervelend en soms is een kleine vorm van kritiek er al teveel aan. Maar wat Hans zegt is bewaarheid , je mag privé niet vermengen met het werk . Daardoor al is 50% van de wrijvingen geminderd. Ja en soms is het minste woord er teveel aan. Ik hetrken de Klyvia van vorirge jaren niet meer ! 🙂
  Luister Poppemie , ik wil jullie zo graag eens terugzien , enkel de heen en de terugreis is op jullie kosten , dan is alles voor ons en kan ook bij ons slapen , plaats genoeg. En gene commentaar ! Welkom ! dan praten we het eens uit . DOEN

 16. Die man zit duidelijk niet lekker in zijn vel en daar wordt jij de dupe van … ‘vecht’ terug en hou hem een spiegel voor. Misschien weet hij zelf niet eens dat hij verkeerd bezig is. Tis tenslotte een man hè? 😉

 17. Hij reageert vast zo omdat bij hem de emmer ook vol zit, denk ik dan. Maar goed, daar heb jij niets aan. Zou natuurlijk volwassener zijn als hij gewoon wat hoofd- van bijzaken weer te onderscheiden en zijn personeel op een positieve manier benadert…. (Ik hoor het mezelf zeggen, en bedenk hoe ik m’n kinderen af kan zeiken als ik zelf een beroerde dag heb of veel te druk ben…au! moet ik ook nog even leren…)

 18. Oi. Wat naar allemaal. Zó stom als je nooit eens iets positiefs hoort (ook op je werk). Super als het je lukt een gesprek aan te gaan hierover. Succes! Enne, wees blij met jezelf, volgens mij doe je het allemaal best goed! En een beetje janken af en toe lucht misschien wel op 🙂

 19. Wat zeg je, die man bijt je neus af voor een bonnetje van €5 ? Dat een rekening van de bakker überhaupt als beroepskost gezien wordt in Nederland én dat er ook nog BTW uit mag gehaald worden, daar ga ik nu eens van steigeren zie !
  Dat je dit maar gauw kan uitpraten, dit is inderdaad om dol van te worden !

 20. Als je baas een aantal (bijv. 3 ) negatieve/zeikerige/onredelijke dingen tegen je gezegd heeft, zou je kunnen zeggen en ‘wil ik graag een positief iets horen’. Na de volgende 3 doe je dat weer. Misschien dringt het dan eens door tot die gestreste hersens van hem dat ie onredelijk aan het zeiken is en dat hij wel wat beter met z’n stress mag omgaan. Kom op zeg, hij is wel je baas maar hij hoeft je niet honds te behandelen. De zak.

 21. Vreselijk om de beugels uit je bh te werken en alleen maar kritiek te krijgen. ‘Gelukkig’ is het nu donderdagavond en voorzie je je baas op dit moment van de broodnodige feedback. Succes!

 22. Dat het enorm demotiverend werkt ken ik jammer maar helaas ook, ik moest 28 november de cijfers van november al klaar hebben en ze vragen me de details van een verkoop al voor ik ze zelf heb,……met de boodschap waarom ik het nog niet heb doorgegeven want dat zijn belangrijke details,……succes voor je gesprek, hopelijk kan je doordringen,……

  1. Ik moest laatst een verbeterplan schrijven op een verbeterplan dat nog niet eens goedgekeurd was en/of voorzien van feedback! Hoe wil je dat in vredesnaam van me verwachten??? Ik dacht dat ik gek werd. Toen ik er wat van zei, viel pas het kwartje bij de tegenpartij… Te triest.

 23. Heel herkenbaar ! En nu moet ik naar een psycholoog 😦
  Succes donderdag ! Knap dat je de confrontatie aan durft te gaan.
  X Anne-Marie

 24. Ohw, dikke knuffel…! En dan zijn er nog die pubers, die ook geen blaadje voor de mond nemen, integendeel… Sommige dagen kruip je liefst weg ergens ver weg in een donkere grot…

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s