Veilig.

Jill heeft vanavond een logeerpartijtje bij een vriendin.

Eerst was het plan dat ze gewoon daar thuis zouden zijn, met zijn tweetjes. Beetje films kijken, maskertjes op doen, u kent het wel. (Nou ja, niet als u man bent.)

Toen bleef er ineens ook een vriendin extra slapen. Gezellig en prima natuurlijk.

En toen gingen ze ineens vanuit het huis van vriendin één, op de fiets, vanuit een buitenwijk in onze stad, naar een vriend die in de binnenstad woont. Dwars door de achterstandsbuurt waar ik werk en ruimschoots ervaring mee heb.

Van de moeder bij wie ze logeerden, mochten ze tot half 12 daar blijven en dan met zijn drietjes terug fietsen. Appen als ze weggingen, telefoon stand-by houden.

Of ik dat goed vond?

Heel aarzelend ging ik akkoord met het voorstel. Als die meiden bij ons hadden gelogeerd, waren ze weggebracht en opgehaald door Vlam. Die had ze waarschijnlijk onder geen beding alleen op straat gelaten. En ik sta daar ook 100% achter.

Maar hé: eens moet je loslaten toch? En ik wilde ook geen party pooper zijn.

Toen las ik over dat arme schaap dat dood op het spoor gevonden is. En wandelde ik met een vriendin, wiens man bij de recherche werkt. En via haar hoor ik soms de meest afgrijselijke dingen, en zo ook weer deze keer. Dingen die ik nooit in de krant lees. Dingen die niet in het openbaar worden gebracht omdat “men” geen paniek wil zaaien onder het volk denk ik. Laten we het er maar op houden dat de buurt waarin wij wonen, véél onveiliger is, dan dat wij denken. Er gebeuren hier dingen, CSI zou er fraaie afleveringen van kunnen maken. Brrrr…

In ieder geval: vanmorgen verliet het wicht het pand. Met logeertas. Ze zou niet meer thuiskomen, ging meteen vanuit school naar die vriendin. In een wolk van parfum kwam ze naar beneden. Haar haar gestijld. Strakke broek aan, semi-transparant shirtje, neppiercing in haar oor. Veel ouder lijkend dan de 15 die ze is. En veel te mooi en veel te aantrekkelijk in die outfit waarin haar prachtige figuur nogal flatteus in uitkwam.

Ik kreeg en kus en ze was weg. Tot morgen mam!

Ik had meteen visioenen van kwijlende mannen en fluitende bouwvakkers en dubbelzinnige teksten roepende jonge mannen van origine van rond het Middellandse zeegebied en ander geil gespuis.

En ik werd er echt even niet goed van.

En ik appte meteen de moeder van.

Sorry, change of plan: ik bedenk me zojuist. Ik wil niet dat ze fietsen vanavond. Ik betaal met liefde een taxi als jullie niet kunnen halen en/of brengen, óf ik stuur Vlam naar jullie toe, hij wil anders ook wel rijden denk ik.

Ik voelde me een zeikerd ineens joh. Zo raar. Ik las het later terug en zag ook 2x sorry staan. Nou ja. Sorry waarvoor?

Gelukkig was de reactie erg positief. Geen probleem. Jij hebt twijfels. Ik ben zelf ook een gevoelsmens en leef daar ook naar. Als jij je onder deze situatie niet prettig voelt, stap ik daar niet overheen. Wij betalen de taxi heen, en jullie die terug. Oké?

Oké.

Helemaal oké.

40 thoughts on “Veilig.

 1. Terwijl ik je logje lees, hoop ik bij elke regel te lezen wat je op het eind schrijft…. Toen ik 15 was, was het al ‘eng’ daarbuiten, in het donker na een feestje…. Het is er niet veiliger op geworden. Dan maar een zeikerd, het gaat wel om jullie dochter…..

  Ik wens Jill heel veel plezier vanavond…. en Vlam en jij ook 😉

 2. Soms moet je gewoon je gevoel volgen. Dochterlief toen 14, (inmiddels 35) had het plan opgevat om samen met een vriendin naar een Iggy Pop concert te fietsen, 5km. heen, 5 km. terug langs een nagenoeg onbewoonde weg in het rustige Drenthe. Haar argument dat ze met zijn 2’en waren werd door manlief en mij weggehoond,. Stel dat er een onverlaat langs kwam? Op Iggy Pop komt nu niet bepaald het meest charmante publiek af . Generaliseer ik nu?).

 3. Zoooo herkenbaar dit …. Niet om je bang te maken,maar hoe ouder ze worden hoe verder weg ze gaan 😱. De eerste keer dat ze alleen t vliegtuig naar Barcelona nam om bij mijn broer te logeren… Man en ik hadden de hele ochtend buikpijn tot t sms’je dat ze veilig was aangekomen.
  En daarna ging ze een jaar in London wonen om bij Gordon Ramsay te werken..in n achterbuurt wonen… Horeca uren..dus s,nachts alleen over straat..vind je t gek dat ik vroeg grijs werd 😅

  1. Dat vliegen zou ik wel aankunnen. Jill heeft ook al eens alleen gevlogen, van RDam naar Zuid Frankrijk. Wat kan er haar daar nou gebeuren? (Ze is daar veiliger dan met de bus naar Tsjechië met schoolkamp ;)) Maar alleen op straat lopen als jonge meid zijnde? Vragen om ellende vind ik.
   Dat Londen verhaal is idd om grijze haren van te krijgen!

 4. Heel wijs . Jill is een kostbaar “stuk”(letterlijk en figuurlijk) daar moet je heel zuinig op zijn. Ik denk dat ze de taxi wel kunnen waarderen en de taxichauffeur kan genieten van het gegiebel.

 5. Ik zou het zelf niet eens durven, midden in de nacht dit zoiets heen fietsen. Correctie. Überhaupt midden in de nacht fietsen. Mooi opgelost zo 🙂

 6. Volg je hart, want dat klopt. Helaas kan je tegenwoordig niet meer van het goede van mensen uitgaan. Wat er met het meisje in Hilversum is gebeurd, kan zomaar de volgende keer je dochter overkomen. Je bent een goede moeder!

 7. Wat fijn dat je je gevoel hebt ‘durven’ volgen en dat die andere moeder zo goed reageerde.
  En wat ben ik bij dit soort verhalen – en als ik me bedenk wat ik zelf allemaal uitvrat op die leeftijd – altijd blij dat ik alleen jongens heb.
  Niet dat hen niks kan overkomen maar ze zijn meestal toch een stuk minder kwetsbaar.

 8. Inderdaad loslaten is niet gevaar laten lopen.
  Ik kan veel vervelends over mijn ex-man zeggen maar hij stond altijd klaar om bij nacht en ontij onze dochter te halen samen met vriendinnen die door andere ouders waren gebracht.

 9. Jouw gevoel zegt: niet goed en dan is het enige juiste om daarna te luisteren en dit is toch een prima compromis!
  Jill zal het vast niet erg vinden dat ze niet hoeft te fietsen.
  Groetjes,
  Sylvia

 10. O jee, ik vind mezelf altijd zo’n zeikerd als het om dit soort dingen gaat, maar jij bent net zo erg. Voel ik me toch opeens ietwat minder een zeikerd :-).

 11. Ja, ook al moet je ze eens los laten, daar is niks mis mee.
  hoef je ze niet te laten verzuipen, deze tijd is toch gevaarlijk te noemen.
  Voorbeelden genoeg, van nog geen 100 meter van je deur.
  Je gevoel bedriegt je niet, ik vind het ook een prima oplossing

 12. En met dat slechte weer dat voorspelt staat, zien die meiden je helemaal niet als party pooper hoor, maar als reddende engel. Ik hoef jou, als man, niet te vertellen hoe funest wind en regen is voor je kapsel. Toch?

 13. Wat een sympathieke reactie van de moeder van vriendin! Met onze kinderen liep ik altijd tegen onbegrip aan en voelde me vaak een hysterica, ook zo bezien door de ogen van onze dochter en vriendinnen. (En hun moeders)
  We zijn eens aangifte gaan doen op het politiebureau toen haar fiets gestolen was en troffen een wat oudere, vaderlijke agent. Onze dochter zat wat te mokken dat ze nu niet meer op de fiets heen en terug kon gaan naar het uitgaansgebied en kreeg direct een reprimande van de agent. Hij zei dat het normaal zou moeten zijn dat ouders hun kinderen ophaalden omdat ze eens zouden moeten weten wat er allemaal gebeurde, ’s avonds en ’s nachts. Ik schrok me echt kapot, er wordt, inderdaad, niet overal melding van gemaakt.

  Wees maar zuinig op Jill, het leed is niet te overzien als er iets gebeurt.
  En lekker genieten van een avondje samen!

 14. Je hebt helemaal gelijk dat je dat hebt aangegeven. Kleine moeite en lekker veilig gevoel.

 15. Hele goeie reactie van die moeder! Maarre… besteed eens een blogje aan die verhalen van de vrouw van de rechercheur..je hebt me nu nieuwsgierig gemaakt!

 16. Wat fijn dat die moeder zeker niet aan jou gevoel voorbij ging. En een goede oplossing. Ik woon nog steeds in dezelfde plaats (dorp/gat) als waar ik geboren ben en waar ik als 15-16-17 jarige ’s nachts alleen over straat fietste. Misschien dat ik daarom wat makkelijker ben en oudste dochter ’s avonds laat nog over straat mocht als ze maar nooit alleen ging. Ik denk alleen dat mijn lief met jongste dochter over een paar jaar niet dat vertrouwen heeft en haar dan echt wel brengt en haalt.

 17. Yessssss…. helemaal goed. Van jou.. compliment Klief. want je hebt het netjes gebracht. En ook van die ouders die het zo netjes opvangen. Je wilt het soms echt niet weten. Ik hoor weleens van een politieagent… woon je nog steeds in de binnenstad.. heb je er echt geen last dan? ;-0 Je wilt het niet weten.

  Love As alwyas
  Di Mario

 18. Je hebt helemaal gelijk,dat zou ook hier zo gebeuren, geen haar op mijn hoofd die ze alleen liet gaan.Zelfs mijn puberzoon van bijna 17 haal en breng ik als die eens een feestje heeft.Tegenwoordig hoor je zulke rare dingen,dan maar met alle liefde voor taxi spelen!

 19. Je hebt helemaal gelijk, je gevoel volgen.
  Het maakt overigens niet uit in welke stad of wijk je woont. Ik woon midden op de veluwe, je wilt niet weten wat voor shit er hier gebeurd.

 20. Ook al is mijn dochter ondertussen 18 toch blijf ik liever heel de nacht klaar staan om haar op te halen dan dat ik haar alleen midden in de nacht haar gang laat gaan. Er loopt genoeg tuig rond tegenwoordig.

 21. Ondanks dat ik zelf 2 jongens heb in de ‘stap’leeftijd snap ik jou helemaal! Ook ik zou er niet gerust op zijn. Zelfs wanneer mijn jongens gaan stappen ben ik stiekem een beetje ongerust. Ik moet ook gewoon zeker weten dat ze met een paar tegelijk terug fietsen anders gaat het hele feest niet door. Je hoort af en toe de vreselijkste dingen en je bent en blijft toch moeder hè?

 22. Argh, dit wil ik dus NIET lezen! 😉 Ik vrees dat ik mijn kinderen niet zal loslaten voor hun 35ste. Ik maak er complete nerds/seuten van! 😉 Ach, vroeger zullen er ook wel creeps geweest zijn, maar toen wisten we veel minder dan nu (dank aan alle CSI’s en consoorten :-S). Zalig de onwetenden, niet?

 23. Goed van je. Bij het lezen dacht ik ook al steeds: laat haar niet alleen gaan. Je bent geen zeikerd maar gewoon een goede moeder.

Reacties zijn gesloten.