Gezeik.

Ik vind dat er anno nu veel te veel gezeken wordt.

Van de week las ik via via, op FB een bericht van het koninklijk huis. Amalia was jarig en ze hadden een leuke foto van de 3 zusjes te paard/pony geplaatst. Gewoon een hele lieve foto van blije meiden. Schattig. Niks mis mee. Maar van zeker de helft van de mensen die daarop reageerde, was er gezeik over het feit dat ze geen caps droegen. Ze hadden een voorbeeldfunctie, gevaarlijk, onverantwoord bla bla. Mensenlief, waar maken jullie je allemaal druk om? Klik gewoon op “vind ik leuk” en feliciteer dat meisje. Wat is het probleem? A) wat kan jou het schelen of ze met of zonder cap rijden? B) denkt de doorsnee mens nou echt dat Wil Lex zijn dochters de weg op laat gaan zonder bescherming? En C) men mist volledig de essentie van de foto.

Silvie Meis plaatste een foto van haarzelf waar ze in een retestrak jurkje (dat ze nog niet blauw was aangelopen, een Godswonder) op enorme hakken een miljoenste strik in haar nogal kitscherige kerstboom (ahum. Hoor wie het zegt.) “Men” is daar digitaal over gevallen, niet normaal. Sylvie’s foto werd enorm afgezeken. Terecht ook. Dat is niet de discussie 😉 Ik vind alles dat zij doet stom, ik vind haar echt een één van de vreselijkste vrouwen die ik “ken” maar het zal me jeuken als ze van die ontzettende geposeerde nepfoto’s plaatst. Al plaatst ze naaktfoto’s van haarzelf bij die kerstboom met strikken om allebei haar tepels. Ik vind haar niks maar ik heb ook niet de behoefte haar af te zeiken.

Ik word bij tijd en wijle ook kotsmisselijk van de gehele Kardashian familie. Eigenlijk vind ik alles dat ze doen om te janken. Als ik die plastic koppen zie, word ik al onpasselijk. Het slaat ook nergens op: ze presteren niets en tóch zijn ze zo hot als wat. Elke scheet die ze laten, moet gefotografeerd en gedocumenteerd worden. Ongelofelijk. En tóch check ik zo nu en dan wat ze doen. Ik kan het niet laten. Het is net alsof je een enorme vieze hondendrol op straat ziet liggen. Je kunt niet, níét kijken. Een raar fenomeen. Maar ik heb bij het zien van al die onzin nog nooit de behoefte gevoeld te reageren op een foto. Om kritiek te gaan leveren op mensen die ik geen eens ken.

Want als ik iets stom vind, dan klik ik het gewoon weg.

I don’t care.

Ik ga toch ook niet een hele avond mezelf kastijden door een heel seizoen DWDD te kijken? En daarna een voetbalwedstrijdje erachteraan? En een lekker lang interview met René van der Gijp? Om dan vervolgens te gaan zeuren dat ik het niets vond.

Je kunt ook niet kijken. En niet reageren.

Dat mag gewoon hoor.

Want zo simpel kan het zijn.

Waarom moeten mensen in vredesnaam overal iets van vinden?

En waarom moet dat ook vaak zo grof en respectloos?

Ik begrijp dat niet.

50 thoughts on “Gezeik.

 1. Mensen hebben altijd over alles en iedereen een mening Klief… Dat is van alle tijden…
  Hoe meer je in de kijker staat, hoe meer “gezeik” je over je kop krijgt. Hoe komt het denk je dat “weekend en story” enz… zo goed verkoopt?
  🙂

 2. 😀 Ik vind ook wel eens ergens wat van. Ik denk dat ‘iets vinden van iets’ je definieert m.b.t. wie je bent (of denkt te zijn). En wat Mrs. Brubeck hierboven al zei: hoe bekender, hoe meer mensen over je denken te kunnen/mogen/willen zeiken. Anderen bekritiseren is lekker omdat je ermee laat zien dat je zelf anders bent. Maar je hebt wel gelijk: je kunt ook gewoon wegkijken, wegklikken en mond dicht houden. Kan. Ik ben er helaas (nog) niet zo goed in 🙂

 3. Je mag best overal wat van vinden, maar je hoeft het niet overal te ventileren. Nederlanders zeuren altijd maar over een ander. En dan naar zichzelf kijken is moeilijk.

  Love as Always
  Di Mario

 4. Ja dus helemaal mee eens! Ik heb zelf werkelijk nog nooit op zo een bericht gereageerd. Zeker dat gezeik snap ik ook niet. Maar goed, blijkbaar zijn er toch velen die die behoefte wel voelen 🙂

 5. Hier nog eentje , die dekt “mijn god wat een gezeik”.
  Ook de discussie over het verjaardag- cadeau van ‘onze “prinses…….een klassiek concert. Nou en??
  zal vast niet het enige geweest zijn wat ze kreeg.
  En maar zeiken daarover. We zijn een zeikland geworden

 6. Ik denk dat ze een gevoel van saamhorigheid willen voelen. Lekker met z’n allen ** afzeiken, het lekker met elkaar eens zijn en proberen elkaars gezeik te overtroeven. Met z’n allen tegen die ene, jippie. En dan wel zelf helemaal over de zeik gaan als iemand ook maar iets van kritiek op hen heeft, dan hard roepen dat men respect moet tonen.

 7. Ja jammer is dat he? En waarom zo grof? Ik vind van heel veel dingen ook vaak wat maar om dat nou zo grof op het net te gooien vind ik ook niet nodig. Wat heb je daar nou aan? als je het kwijt wil ga dan lekker op een bokszak stoten of een eindje rennen ofzo. Het gebeurd ook bij veel bloggers en vloggers. Wat zij allemaal over zich heen krijgen is ook niet normaal. Heb jij daar geen last van?

  http://styleguide.nl/algemeen/personal/wat-een-walgelijk-mens-ben-jij/
  en
  http://styleguide.nl/algemeen/personal/dankjewel/

  (mocht je het reclame vinden dan moet je de linkjes maar weghalen. Maar vond het zo’n goed voorbeeld naar aanleiding van jouw stukje)

 8. En dat allemaal onder de noemer ‘vrijheid van meningsuiting’….. volgens mij kan het 100 keer je mening zijn, maar als je niks positiefs kan zeggen, hou dan gewoon je mond dicht. Maar nee, iedereen moet overal en altijd even zijn plasje over doen, en dan het liefst lekker anoniem vanachter een toetsenbord….. Azijnpissers…..

  Goed, ik heb er ook even mijn plasje over gedaan…. weet je, ik ben niet zo dol op Brigitte Kaandorp, maar zij heeft in één van haar laatste shows een stukje over meningen….

  ‘maar ik mag toch zeker wel mijn mening geven?”

  NEE! Dat mag je niet! Hou gewoon je mond graftak!

  En die herhaal ik dan maar weer tussen de oren als ik de zoveelste afzeikerij voorbij hoor of zie komen…..

  Ik neem er maar een wijntje op, doe je mee?
  XX

 9. Wat ben ik blij dat ik niet kijk naar al die BN ers, vreselijk al die ego s , heb nog nooit GTST gezien of al die programma s met zang en dans. Ja t komt natuurlijk langs als je naar n uitzending zit te kijken, en ben blij dat ik t niet hoef te zien.

 10. Wat kan mij het nou schelen, dat het jou niets kan schelen? Al scheelt het mij wel, dat ik me over veel zaken niet meer opwind, simpelweg omdat ik het allemaal niet bekijk of volg. Maar dat kan jou ws weer niets schelen… ofzo… Scheelt ’t een beetje nu? 😇

 11. Helemaal mee eens! Je hoeft namelijk niet overal een mening over te hebben! Maakt het leven voor velen gemakkelijker (en voor anderen leuker)

 12. Behalve de prinsesjes ken ik die andere mensen de je nemt niet eens, en zelfs die heb ik niet gezien. Gaat fijn langs me heen. Maar je hebt wel gelijk dat men tegenwoordig heel makkelijk overal masr zn (negatieve) mening op demkt te moeten geven. Is ook lekker makkelijk gemaakt met social media nu, vgl bij vroeger. Maar mentaliteit niet fijn nee.

 13. Voor de verandering ben ik het weer eens met je eens😊 Ik denk ook altijd er zit een knop op de tv. Leven en laten leven hoewel ik nu een zware discussie met mijn moeder heb over een ongefundeerde reactie van haar op een vluchtelingenfilmpje waar ik haar in een pb op aansprak 😭
  Groetjes
  Sylvia

 14. Het gezeik komt dat mensen zich vervelen en veel te veel dingen te snel krijgen te zien.
  Kardashian familie, nog nooit van gehoord, mis ik ff niks.
  Ach laat het van je afglijden, de wereld is toch gek. Hans

 15. Ik denk dat dat vooral ligt aan het feit dat die reagerende mensen zo vol zijn van zichzelf dat ze het maar eens gezegd willen hebben hoe vol ze wel niet zijn van zichzelf.

 16. Daar kan ik ook steeds minder tegen! Inderdaad, klik weg als iets je stoort of niet interesseert.
  En toch … ben ik dan zelf ook wel weer zo’n ramptoerist die af en toe al die vaak negatieve reacties gaat lezen … dá’s ook erg hé!

 17. ik leef zeker dan toch echt onder een steen, wie zijn de kardasians-ik moest ze googlen- en snap dr nog geen hout van-vaaaaaaaaaag zeg.
  Nee die prinsessen zullen heus veilig paardrijden hoor, t is daarbij best een hele leuke foto van ze vind ik 🙂 ze mogen gelukkig een beetje echt meisjesmens zijn 🙂 doen ze goed hoor!

 18. Ieder mens doet maar wat hij niet laten kan. Zal me een zorg zijn zolang als ze mij maar met rust laten en me niet voorliegen/bedriegen. Wat is trouwens DWDD? haha, of ben ik nu heel dom.

 19. Iedereen zeikt idd ja, klopt, ik lees ook altijd die reacties op nu.nl, vaak in mijn pauze, nou daar lees je ook werkelijk van alles, en het is vaak zo voorspelbaar wat ze schrijven;).
  Maar ik kan ook vaak lekker ff klagen met 1 bepaalde vriendin, en dan kan het maar weer klaar zijn voor de rest van avond, en hebben we ook weer lol voor 10!

 20. Heerlijk dat jij negen van de tien keer mieters leuk weet te verwoorden wat ik denk. Ga door met het geven van je mening, met het delen van dingen uit je leven. Die enkele keer dat ik ergens anders over denk dan jij, dan geniet ik nog van hoe je het verteld.

 21. Tja die berichten op FB nodigen wel altijd uit om erop te reageren … en helaas plaatst men meer negatieve dan positieve reacties onder zo’n bericht/foto. Lekker afzeiken vanachter je toetsenbord, o zo gemakkelijk. Ik zie het allemaal voorbij komen en denk: zal ik eens een reactie plaatsen? Maar nee, daar komt meestal niets goeds van. Zo heb ik een broer met een kort lontje en een primitief verlangen om op ieder FB-bericht te reageren. Hele A4-tjes plaatst hij en niemand wordt gespaard … zo zonde van al je energie, dat gezeik.

 22. Er was hier deze week ook fel discussie over welk gedrag mensen online vertonen,….weet je mij stoort het meeste dat men de vrijheid van meningsuiting gaat verwarren met oordelen en veroordelen,….leven en laten leven!

Kritiek? Commentaar? Leuk! :)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s