Terugblikkend.

Ik zit alleen beneden, aan de eettafel. De radio op de top 2000. Jill op haar kamer. Vlam ziek op bed. Het vuurwerk is begonnen, Misty zit naast me en kijkt vol verwondering naar buiten.

Ook ik gebruik, net als het gros van de mensheid, de laatste dag van een jaar om terug te blikken. Ik ben wars van verplichte/door mijn strot gedrukte zaken, maar níét terugdenken als je toch iets afsluit, lukt zelfs mij niet 😉

Dit was een jaar met veel emoties.

Het begon in februari met een blog van mij dat helemaal verkeerd werd begrepen, waarmee ik een aantal mensen onbedoeld enorm heb gekwetst. Ik baal daar ontzettend van, heb spijt tot aan mijn haarwortels, tot aan de dag van vandaag. Ik voel me schuldig. Ik ben er nooit op uit geweest te kwetsen. Het goedmaken gaat me niet meer lukken. Ik zal één en ander zelf een plekje moeten geven. Soms lukt het me om er een periode niet aan te denken. Soms wat minder.

Maart roert zijn staart. Ook indoor was het een roerige en vervelende maand. Jill die meldde dat ze de bioloog wilde zien. De kwetsende opmerking van hem dat zijn familie me niets kwalijk nam. De emotionele chantage die hij pleegde door die klotefoto van hem en zijn gezin te mailen, de avond voor Jills verjaardag. Het feit dat Vlam enorm onzeker werd van de hele situatie. Hij werd onbereikbaar voor mij, sloot alle gelederen. In plaats van samen de strijd aan te gaan, dreef het ons even behoorlijk uit elkaar. Leermomentje.

De beschadigende opmerkingen over Vlam en ons als gezin die ik te horen kreeg in een telefoongesprek, vlak voor we op vakantie gingen, is iets dat nog steeds na suddert hier. Ik begrijp er nog steeds niets van. Waarom? ‘Had je mond gehouden.’ Je wilt niet weten hoe vaak ik dat denk. Er is zoveel kapot gegaan daardoor. Stiekem wacht ik nog steeds op een excuus. Waarschijnlijk komt dat in de pruimentijd.

De thuiskomst na onze vakantie en meteen daarna het bericht dat de vader van Vlam ongeneeslijk ziek is. De shock, de tranen, de acceptatie, het regelen. Wanneer? Hoelang hebben we nog? Hij wil geen verder onderzoek laten plegen waarvoor alle begrip. Maar een prognose zou ik persoonlijk wel fijn vinden.

Jill en haar paardrijongeluk. Gelukkig op de schaal van ellende viel het mee. Ik moet er niet aan denken hoeveel erger het had kunnen zijn. En dat doe ik dan ook maar niet.

Ander onderwerp.

Gelukkig was het ook een jaar dat gelardeerd was met liefde en warmte en heel veel lol. We hadden een zalige vakantie. Ik heb mijn bikinibroekje vol gepiest van het lachen op het strand van Mimizan. Ik ben regelmatig gesmolten van liefde voor Vlam. Mijn hart is tig keer uit mijn ribbenkast geploft van trots voor mijn prachtige dochter.

En nu ga ik stoppen. Want ik word er pvd sentimenteel van.

Waar is de wijn?

Oh. Voor jullie allemaal veel gezelligheid vanavond.

En voor het aankomende jaar? May your troubles be less and your blessings be more and nothing but happiness come through the door…

36 thoughts on “Terugblikkend.

 1. Kliefje, hoe moeilijk ook, het heeft geen enkele zin je zó druk te maken om zaken die je niet meer kunt veranderen. Wie maakt er nu geen fouten?! Onfeilbare mensen bestaan niet (maar ik snap wel wat je bedoelt hoor).
  Jullie ook een fijne jaarwisseling, beterschap voor wie het nodig heeft en alle goeds voor 2016.

  1. I know. Maar ik ben waardeloos in loslaten en zou alles wat ik in mijn optiek verkeerd heb gedaan, altijd graag opnieuw willen kunnen doen. Moet ik nog aan werken 😉

 2. Vanuit Frankrijk jullie ook een gezellige avond en alvast het allerbeste voor het nieuwe jaar! X

 3. Lieve Klief, uiteindelijk zijn we allemaal mensen, ja jij bent ronduit maar je bent er nevernooit op uit om mensen verbaal tot hun enkels af te fikken. Ik waardeer je eerlijkheid en recht-zo-die-gaat mentaliteit enorm, en soms voel ik me er ook wel eens door aangesproken…. maar ja…. mijn leven, mijn keuzes, net zoals bij jou…..

  Ik vind je lief :-)))))))))))

  Ik wens je a whole lot of love voor 2016….. en verder gaan we gewoon door met vallen en opstaan…..

  Xxx

 4. Alleen perfecte mensen maken geef fouten, en wie wil er nou perfect zijn? Ik niet 😉 Beterschap voor je Bikkel en alle goeds voor 2016 ♥

 5. Ik heb even terug zitten scrollen en denken over dat blogje en snap je. In augustus ben ik een oude buurvrouw verloren door een razendsnelle longkanker die ook rookte als een schoorsteen. Ik heb er nog steeds verdriet van en zal nooit snappen waarom mensen roken. Ik denk niet dat je een fout hebt gemaakt” ik zou eerder zeggen dat je iets geraakt hebt bij mensen die niet met datgene geconfronteerd willen worden wat jij aanraakt bij ze.
  Maak je geen zorgen: je bent een mooi mens.

  1. Wat het was, was het. Feit is dat ik er onbedoeld mensen mee heb gekwetst. En dat haat ik. Zo ben ik niet nl. Dank je wel, lief van je om dat te zeggen. En de moeite te doen te begrijpen wat ik bedoelde.

 6. Loslaten wat achter je ligt is moeilijk Kliefje maar niks meeslepen want dan kom je moeilijker vooruit. Het is verdomde moeilijk weet ik uit eigen ervaring. Maar echt doen en wel de tijd nemen zoals je nu doet om alles door je gedachten te laten gaan, want dan pas kun je weer een stukje loslaten. Bedankt voor je blogs zowel de kwetsbare als de brutale als de hillarische. Ik reageer minder zoals je weet maar ik lees je altijd. Toitoi met het thuisfront …… een kroel voor jou en de kat… op naar 2016!

  Groetjes,

  Dorothé

  1. Ik ben een zeer slechte loslater en kan “fouten” die ik gemaakt heb, nog járen meenemen. Ik weet het lieve D, geen probleem hoor!

 7. Het is niet altijd makkelijk Klief, maar je kunt het ook niet iedereen naar de zin maken. Helemaal niet als je jezelf wilt blijven. En aangezien je dat wilt, zullen er mensen gekwets worden. Helemaal als ze je verkeerd begrijpen.

  Volgend jaar, een zoet jaar..

  Love As always
  Di Mario

  1. Klopt Mario. En dat weet ik ook en hoef ik ook helemaal niet. Maar doelbewust mensen kwetsen, is niet/nooit mijn bedoeling.

 8. Het was al met al, een jaar om nooit te vergeten dus. Ik wens je een heerlijk, gezond en liefdevol 2016 toe en voor allen die je lief zijn!

 9. Ik zit alleen beneden, in de zetel, de twee dames van het gezin liggen “onder de wol”. Ik bekom nog ven van de emotie en lees jouw logje. Dank voor de wrap up. CU in 2016.

 10. Nog een halfuur voor jullie! Ik heb met veel plezier je verhalen gelezen. Zoveel humor en waarheid. Ik wens je alle goeds, geluk en gezondheid in 2016 en nog vele jaren dan daarna. Fijne jaarwisseling!

 11. Je kan de tijd niet terugdraaien, dingen ongedaan maken. Soms is dat goed, soms zou het moeten kunnen. Gelukkig draait de tijd door en kunnen we zaken achter ons laten. De toekomst wacht op ons.

 12. Open en eerlijk, de dingen die minder waren waren meteen ook wel een heleboel minder… Zoals anderen ook zeiden; je kunt ze niet ongedaan maken en de tijd niet terugdraaien. Hopelijk slijt de pijn elke dag een beetje meer.

  Voor jullie ook veel goeds in 2016 en dat het beste van ’15 het slechtste voor ’16 mag zijn!

 13. Mooi open en persoonlijk. Hand in eigen boezem is ook knap, indien nodig dan he. Wees niet te hard voor jezelf! Maak er een bijzonder mooi jaar van, met lieve mensen om je heen!

 14. Ja, woorden kunnen zwart op wit soms hard aankomen. Dat samen met mensen die bepaalde dingen wel weten maar liever hun kop in het zand steken is een lastige combinatie. Ik vind mensen soms ook behoorlijk dom hoe ze zich gedragen en tegelijkertijd beklagen maar er niks aan willen doen. Het is zo maar soms moet ik ook wel eens op mijn tong bijten…..;)

  Alle goeds voor het nieuwe jaar, natuurlijk ook voor Vlam en Jill, dat er maar veel liefde mag zijn. 🙂

 15. Ik moet zeggen dat het hier ook binnenkomt,….maar 2015 is voorbij,…ik wens jullie niks wat je in de winkel koopt, maar dat wat je stilletjes hoopt, een bruisend 2016!!

 16. Loslaten is een ramp (I know), zeker als iets je tot op het bot raakt. En het is allemaal niet niets waar het over gaat, dus veel begrip. Zelf probeer ik het loslaten op te delen naar eerst laten en het los komt veel later dan, het maakt het accepteren makkelijker. Hier hangen figuren geregeld uit te waaien in een willekeurige boom (iig vooral het huis uit. bewuste projectie naar iets verder van me af) en dan laat ik het… tot ze of weer uit de boom mogen (bewust) of worden vergeten (het ebt weg) …

 17. Je maakt van je hart geen moordkuil. Wat jij in je blog schrijft is bij veel mensen de gedachte en veel mensen durven die gedachte niet op een blog te zetten. Ik ook niet. Dat wat ik schrijf en plaats op mijn blog is anoniem. Alles is wel echt want als je liegt moet je veel onthouden maar het achterste van mijn tong laat ik niet zien. Jij doet dit wel, respect! Voor je mening uitkomen op deze manier, respect! En fouten en vergissingen maken we allemaal in het leven. Leer ervan en verder…..
  Ik wens je een prachtig 2016 en ik blijf je blogjes graag lezen.

  1. Klopt. Maar de keerzijde is dus dat je mensen kwetst. En soms vraag ik me af of ik dus niet voortaan beter mijn mond kan houden. Wat me ook weer niet of zeer kortdurend lukt en me ongelukkig maakt. En zo tobben we voort. Nee liegen of verdraaien doe ik ook niet, je loopt dan vanzelf tegen de lamp. Dank voor je reactie, lief!

 18. Blijf maar gewoon lekker jezelf. En dat is niet iemand die opzettelijk anderen kwetst, maar iemand die door haar eerlijkheid misschien anderen hun eigen stemmetje laten horen.

 19. Ik ben eens even in de archieven van februari gedoken, maar je hebt je met de rectificatie aardig verontschuldigd hoor. Ik stoot regelmatig mensen voor het hoofd met blogs, het zij zo. Dat neem ik hen niet kwalijk, maar mijzelf ook niet. Ik bedoel het allemaal goed, maar heb nu eenmaal ook mijn meningen. En die ventileer ik op mijn blog. Dus dat is iets om in 2015 achter te laten…. als ik een rode draad moet ontdekken in jouw terugblik, dan is dat dat je je iets mínder moet aantrekken van anderen. Een mooi en gezond 2016 toegewenst!

  1. Klopt. Moet ik ook. Maar met vlagen ben ik te onzeker en dan twijfel ik enorm aan mezelf. En of ik dingen niet anders had kunnen doen. Dat moet ik ook anders cq beter doen. Toch een goed voornemen? ;)))

Reacties zijn gesloten.